Så skal jeg ha kaffegjester igjen. Noen som har noen tips til hva jeg kan servere som ikke er så usunt. Er jo enkelt å servere muffins.. men ...skulle gjerne hatt noe som var litt mer fornuftig med tanke på at lillemor skal være med.
Huff, jeg er ikke så god på det med oppskrifter. Men noe sånt som:
Pisk 2-4 egg og 1-2 teskjeer sukker til eggedosis. Tilsett skummet melk og lettrømme eller hva du har, til du har passe mye røre. Tilsett en blanding av hvetemel og hva du har av grovere meltyper, for eksempel rug eller sammalt hvete eller noe. Ca. 30-50% kan godt være hvetemel, syns jeg. En teskje kardemomme og en teskje bakepulver eller natron. Mel til "passe tykk" røre.
Sveler eller lapper er også godt. Mye likt vafler da. Har ikke oppskrift men naboen lager det ofte til barna sine og mener hun har sagt at hun som regel bruker ferdig pakke (TORO?) KAn vel ha oppi litt grovt mel der?!
Slik gjør du:
Visp egg og sukker luftig. Bland mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggeblandingen.
Mos cottage cheese med en gaffel og tilsett det inn i eggeblandingen sammen med finrevet skall av lime og presset limesaft.
Hell røren i en rund form og stek den på 200 °C i 15-20 minutter. Kaken kan godt være litt saftig inni. Jo saftigere du vil ha den, jo kortere steketid trenger kaken.
Denne er god med en klatt vaniljekesam til :D (og gjerne jordbær)
Dette trenger du til: 4 pers Smuldrepai med epler
4 epler
2 ss sukker
2 ts finhakket rosmarin
1 dl kavring
2 ss flytende margarin
1 ts sukker
Slik gjør du:
Server smuldrepaien lun med Vaniljekesam til. 1 ts Vaniljekesam gir 10 kcal.
Rens og skrell eplene og del dem i mindre biter. Kok eplene noen minutter til de er møre. Rør inn sukker og finhakket rosmarin, og hell eplemosen i et ilfast fat eller ildfaste porsjonsfat.
Knus kavring og rør det sammen med sukker og margarin, og fordel blandingen over eplemosen.
Stek smuldrepaien midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter til den er gyllen. Steker du paien i porsjonsskåler trenger de kortere steketid, ca. 10 minutter. Per porsjon (uten Kesam)120 kcal
Ellers bruker jeg også å lage vafler med en del grovmel og havregryn oppi :jupp: Når de stekes merker INGEN at det er havregryn der ;)
Man trenger jo ikke mye sukker i selve røra.
Vet GR har ei god oppskrift, men fant den ikke på nett! :mumle:
2 dl havregryn
4 dl melk
3 ss margarin
1 ts bakepulver
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl hvetemel
1 ss sukker
1 egg
La havregrynene svelle i melken i ca. 1 time før tilberedning.
Deretter bare tilsetter du resten, mixer godt og steker i vei.
Tilsett evt kardemomme hvis du ønsker det.
Ikke noen sunne, dessverre. Jeg postet en kjempegod oppskrift før jul (havrekjeks med rosiner, søte og mektige), og har tidligere lager noen veldig gode med hjortetakksalt og mye sukker i, som jeg sikkert kan prøve å google frem igjen hvis du er interessert.
Grove, sukkerfri havrekjeks kunne jeg tenke meg oppskrift på jeg også. Eller andre grove kjeks uten sukker. Det hadde vært veldig kjekt som "hverdagssnacks" til en bakevare-glad fireåring.
Grove, sunne vafler
2 stk egg
1 ss sukker
6 dl skummet melk
70 g sammalt hvete, grov
260 g hvetemel siktet
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt om. La røren svelle i ca 1 time før steking.
Du kan erstatte sammalt hvete med lettkokte havregryn om du vil. Disse vaflene smaker godt med litt Kesam og lettsyltetøy på! Per plate145 kcalPer 100 g140 kcal
3 dl havregryn
2 eggehviter
søtstoff etter behov (evt litt sukker ;) )
1 ts vanilje estrakt
Bakepulver
Vann
Pisk eggehvitene til myk røre, og tilsett havregryn, bakepulver, søtstoff og bland i vann til det blir en jevn flytende konsistens, men ikke rennende.
Sett på plate med skje. Stek på 180-200 grader i 10-15 min.
(står ikke når den vaniljeestrakten skal haes i dag men :blond: Må vel være samtidig som resten?)
1,2 dl mel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
220 g usaltet smør
2,5 dl brunt sukker
2,5 dl hvitt sukker
2 store egg
7 dl havregryn
3 dl rosiner
Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker mykt og porøst, rør inn egggene, ett om gangen.
Bland mel, bakepulver og salt, og rør dette inn i smørblandingen. Rør inn havregryn og rosiner.
Legg 18 store klumper av deigen (ca. 2 spiseskjeer hver) med god avstand på bakepapir. (I min ovn var det passe med 6 kjeks pr. bakeplate.) Stek litt under midt i ovnen i 20-25 minutter, til kantene er gyldenbrune. Dra hele bakepapiret over på en rist for avkjøling.
Jeg kjører gjerne noe av vaffelrøra i blenderen (før jeg blander ut med all melka og melet), og da kan jeg ha hele havregryn i. Jeg pleier ofte å ha i litt gulrot også. Sukker erstatter jeg ofte med søt frukt, f.eks pære.
Ellers så er jo fruktsalat godt med cottage cheese og kanel også. Dersom du har over litt olje (f.eks valnolje som er veldig godt til frukt), blir det et veldig bra måltid.
200 g hvetemel
90 g smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts salt
80 g raspet gulrot
60 g raspet søtpotet (kan erstattes av gulrot)
125 g raspet cheddar
1, 3 dl melk
1 lett vispet egg.
Alt blandes, sett med to skjeer 12 muffins enten i store former eller rett på smurt plate. Stekes 25-30 minutter på 175 C.
Serveres varme med div ost. Særlig godt med krydderoster og andre smakssterke oster.
Stjålet fra Zol:
[LEFT]Grove vafler med biola (9-10 plater)[/LEFT]
[LEFT]4 egg
4 dl blåbærbiola
1- 2 dl sammalt hvete eller rug
1- 2 dl hvetemel eller spelt
kardemomme (kan sløyfes)
1 ss smør (kan sløyfes)
2 ts bakepulver[/LEFT]
[LEFT]Bland alt, smør jernet godt og steik i vei.
Man kan også bytte ut vanlig melk med biola (naturell/med smak) og bruke byggmel eller helios bakemel i stedet for hele eller deler av melmengden.Det kan være at man må ha mer mel i denne oppskriften. Jeg synes byggmel og små havregryn er veldig godt i vafler og pannekaker.
Mims slumsevafler:
Vafler:
Jeg bruker resteting (matyoghurt, rømme, kefir, melk, biola, kesam og hva_har_du), mel, ganske mange egg, (minst 4), ørlite bakepulver eller natron (alt etter om jeg har sure eller søte ting i) og litt sukker. (surt=natron, søtt= bakepulver)
Ca oppskrift:
Tilsammen 1 liter melkebaserte ting, gjerne en blanding, kan godt ha gått over dato.
1 ts natron eller bakepulver
1/2 dl sukker
7 dl hvetemel (kan godt delvis erstattes med litt grovere mel, byggmel eller havregryn)
50 g smeltet smør
4-5 egg.
Lag klumpfri røre (jeg blander i blender :lat: ), la svelle litt og stek i vei.
Ellers har jeg laget skilapddas cookies og byttet ut rosinene med valnøtter og det ble smaskensgodt det også!
[/LEFT]
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.