Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fornuftig kaffemat

#1

Mandarin sa for siden:

Så skal jeg ha kaffegjester igjen. Noen som har noen tips til hva jeg kan servere som ikke er så usunt. Er jo enkelt å servere muffins.. men ...skulle gjerne hatt noe som var litt mer fornuftig med tanke på at lillemor skal være med.


#2

kisha sa for siden:

Smurte rundstykke med diverse pålegg, gjerne med eget pålegg til lillemor.


#3

Mandarin sa for siden:

Ja jeg har jo til og med "Nennes" grove i frysen. Ikke dumt.
Men i 17 tiden har man gjerne spist middag nettopp, blir det litt dumt da?


#4

Chanett sa for siden:

Jeg er veldig glad i fruktsalat (og helst ananas og varme bringebær) med vaniljekesam over.


#5

Kaz sa for siden:

God ide.

(Sveler er godt også, men ikke akkurat så sunt.)


#6

Heiko sa for siden:

Fruktbiter til å dippe i kesam med vaniljesmak gjør stor lykke hos både store og små gjester!


#7

Skilpadda sa for siden:

Havrekjeks eller havrescones med ikke så mye sukker i, og ost til. :)


#8

Polyanna sa for siden:

Jeg lager ofte litt halvgrove vafler med mye egg i, og minimalt med sukker.


#9

Mandarin sa for siden:

Fruktsalat blir det.

Epler, appelsiner, druer, bananer, melon ..hva mer?? Holder kanskje det.

Kesam med vanilje ja. (Det synes jeg ofte er utsolgt forresten).


#10

Mandarin sa for siden:

Har du oppskrift?


#11

Bluen sa for siden:

Kiwi setter jo fin farge. :)


#12

Polyanna sa for siden:

Huff, jeg er ikke så god på det med oppskrifter. Men noe sånt som:

Pisk 2-4 egg og 1-2 teskjeer sukker til eggedosis. Tilsett skummet melk og lettrømme eller hva du har, til du har passe mye røre. Tilsett en blanding av hvetemel og hva du har av grovere meltyper, for eksempel rug eller sammalt hvete eller noe. Ca. 30-50% kan godt være hvetemel, syns jeg. En teskje kardemomme og en teskje bakepulver eller natron. Mel til "passe tykk" røre.

Sikkert nyttig. :o


#13

liefje sa for siden:

Veldig godt med litt div. hakkede nötter og noen rosiner i fruktsalaten. Ellers elsker jeg fersk ananas.


#14

Adrienne sa for siden:

Havremel er godt i vafler, de blir veldig saftige av det, særlig sammen med litt rømme eller surmelk.

Skilpadda: Har du noen oppskrift på gode havrekjeks?


#15

GinaK sa for siden:

Sveler eller lapper er også godt. Mye likt vafler da. Har ikke oppskrift men naboen lager det ofte til barna sine og mener hun har sagt at hun som regel bruker ferdig pakke (TORO?) KAn vel ha oppi litt grovt mel der?!


#16

Nessie sa for siden:

Appelsinkake
3 egg
1 1/2 dl sukker
1/2 appelsin
2 dl Sans Kesam Mager
2 dl hvetemel siktet
1 ts bakepulver


Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Press saften av appelsinen og riv skallet. Tilsett Kesam, appelsinsaft, hvetemel og bakepulver i eggedosisen og bland sammen.

Hell røren i en rund form, 24 cm i diameter.

Stek kaken midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.
Del kaken i 16 kakestykker. Per kakestykke (40 g):85 kcal


#17

Nessie sa for siden:

Limesjokoladekake
3 stk egg
2 1/2 dl sukker
1 dl hvetemel siktet
1 ts bakepulver
1 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
250 g cottage Cheese
1 stk lime


Slik gjør du:
Visp egg og sukker luftig. Bland mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggeblandingen.
Mos cottage cheese med en gaffel og tilsett det inn i eggeblandingen sammen med finrevet skall av lime og presset limesaft.
Hell røren i en rund form og stek den på 200 °C i 15-20 minutter. Kaken kan godt være litt saftig inni. Jo saftigere du vil ha den, jo kortere steketid trenger kaken.

Denne er god med en klatt vaniljekesam til :D (og gjerne jordbær)

Kcal pr stykke (40 g)85


#18

Nessie sa for siden:

Dette trenger du til: 4 pers
Smuldrepai med epler
4 epler
2 ss sukker
2 ts finhakket rosmarin
1 dl kavring
2 ss flytende margarin
1 ts sukker


Slik gjør du:
Server smuldrepaien lun med Vaniljekesam til. 1 ts Vaniljekesam gir 10 kcal.
Rens og skrell eplene og del dem i mindre biter. Kok eplene noen minutter til de er møre. Rør inn sukker og finhakket rosmarin, og hell eplemosen i et ilfast fat eller ildfaste porsjonsfat.

Knus kavring og rør det sammen med sukker og margarin, og fordel blandingen over eplemosen.

Stek smuldrepaien midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter til den er gyllen. Steker du paien i porsjonsskåler trenger de kortere steketid, ca. 10 minutter. Per porsjon (uten Kesam)120 kcal


#19

Nessie sa for siden:

Ellers bruker jeg også å lage vafler med en del grovmel og havregryn oppi :jupp: Når de stekes merker INGEN at det er havregryn der ;)
Man trenger jo ikke mye sukker i selve røra.

Vet GR har ei god oppskrift, men fant den ikke på nett! :mumle:


#20

Karamell sa for siden:

Havrescones er godt! Serveres med ost, eller ha rosiner i røren og serveres som de er.


#21

Karamell sa for siden:

HAVREVAFLER!

2 dl havregryn
4 dl melk
3 ss margarin
1 ts bakepulver
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl hvetemel
1 ss sukker
1 egg

La havregrynene svelle i melken i ca. 1 time før tilberedning.
Deretter bare tilsetter du resten, mixer godt og steker i vei.
Tilsett evt kardemomme hvis du ønsker det.


#22

Nessie sa for siden:

:digger:


#23

Mandarin sa for siden:

Tusen takk alle! Her er det jo mange gode alternativer.


#24

Skilpadda sa for siden:

Ikke noen sunne, dessverre. Jeg postet en kjempegod oppskrift før jul (havrekjeks med rosiner, søte og mektige), og har tidligere lager noen veldig gode med hjortetakksalt og mye sukker i, som jeg sikkert kan prøve å google frem igjen hvis du er interessert.

Grove, sukkerfri havrekjeks kunne jeg tenke meg oppskrift på jeg også. Eller andre grove kjeks uten sukker. Det hadde vært veldig kjekt som "hverdagssnacks" til en bakevare-glad fireåring.


#25

Nessie sa for siden:

Her var den oppskriften på vafler jeg tenkte på:

Grove, sunne vafler
2 stk egg
1 ss sukker
6 dl skummet melk
70 g sammalt hvete, grov
260 g hvetemel siktet
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker


Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt om. La røren svelle i ca 1 time før steking.
Du kan erstatte sammalt hvete med lettkokte havregryn om du vil. Disse vaflene smaker godt med litt Kesam og lettsyltetøy på! Per plate145 kcalPer 100 g140 kcal


#26

Nessie sa for siden:

Fant denne:

Sunne havrekjeks:

3 dl havregryn
2 eggehviter
søtstoff etter behov (evt litt sukker ;) )
1 ts vanilje estrakt
Bakepulver
Vann

Pisk eggehvitene til myk røre, og tilsett havregryn, bakepulver, søtstoff og bland i vann til det blir en jevn flytende konsistens, men ikke rennende.
Sett på plate med skje. Stek på 180-200 grader i 10-15 min.

(står ikke når den vaniljeestrakten skal haes i dag men :blond: Må vel være samtidig som resten?)


#27

Adrienne sa for siden:

Jeg tar gjerne noen usunne oppskrifter også. ;)

Takker. De skal prøves, for poden er glad i litt alternativt snack.


#28

Heiko sa for siden:

:nam:

Mener å huske vi fikk en pose med slike av dere, de lå ikke lenge i den posen! :D


#29

Skilpadda sa for siden:

Her er de jeg postet oppskrift til før jul:

Havrekjeks med rosiner (18 store)

1,2 dl mel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
220 g usaltet smør
2,5 dl brunt sukker
2,5 dl hvitt sukker
2 store egg
7 dl havregryn
3 dl rosiner

Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker mykt og porøst, rør inn egggene, ett om gangen.
Bland mel, bakepulver og salt, og rør dette inn i smørblandingen. Rør inn havregryn og rosiner.

Legg 18 store klumper av deigen (ca. 2 spiseskjeer hver) med god avstand på bakepapir. (I min ovn var det passe med 6 kjeks pr. bakeplate.) Stek litt under midt i ovnen i 20-25 minutter, til kantene er gyldenbrune. Dra hele bakepapiret over på en rist for avkjøling.


#30

Nooria sa for siden:

Jeg kjører gjerne noe av vaffelrøra i blenderen (før jeg blander ut med all melka og melet), og da kan jeg ha hele havregryn i. Jeg pleier ofte å ha i litt gulrot også. Sukker erstatter jeg ofte med søt frukt, f.eks pære.

Ellers så er jo fruktsalat godt med cottage cheese og kanel også. Dersom du har over litt olje (f.eks valnolje som er veldig godt til frukt), blir det et veldig bra måltid.


#31

Nooria sa for siden:

Et generelt råd er forresten å bytte ut alt eller deler av sukkeret i bakverk med frukt ;).

Litt interessant at du husker vagt at dere fikk slike, mens du husker klart og tydelig at de ikke lå lenge i posen :p.


#32

Heiko sa for siden:

:knegg:

Men gode var de!


#33

Nooria sa for siden:

Ja det har jeg skjønt :D.


#34

Erica sa for siden:

Disse prøvde vi i går kveld, og de var kjempegode. Barna ble veldig forbauset over at det var sunne og grove vafler:riktig: . Takk for oppskrift!


#35

Mandarin sa for siden:

Så gøy!
Vi må lage disse vi også da!:riktig:


#36

Harriet Vane sa for siden:

Gode muffins

200 g hvetemel
90 g smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts salt
80 g raspet gulrot
60 g raspet søtpotet (kan erstattes av gulrot)
125 g raspet cheddar
1, 3 dl melk
1 lett vispet egg.

Alt blandes, sett med to skjeer 12 muffins enten i store former eller rett på smurt plate. Stekes 25-30 minutter på 175 C.

Serveres varme med div ost. Særlig godt med krydderoster og andre smakssterke oster.

Stjålet fra Zol:

[LEFT]Grove vafler med biola (9-10 plater)[/LEFT]

[LEFT]4 egg
4 dl blåbærbiola
1- 2 dl sammalt hvete eller rug
1- 2 dl hvetemel eller spelt
kardemomme (kan sløyfes)
1 ss smør (kan sløyfes)
2 ts bakepulver[/LEFT]

[LEFT]Bland alt, smør jernet godt og steik i vei.

Man kan også bytte ut vanlig melk med biola (naturell/med smak) og bruke byggmel eller helios bakemel i stedet for hele eller deler av melmengden.Det kan være at man må ha mer mel i denne oppskriften. Jeg synes byggmel og små havregryn er veldig godt i vafler og pannekaker.

Mims slumsevafler:
Vafler:
Jeg bruker resteting (matyoghurt, rømme, kefir, melk, biola, kesam og hva_har_du), mel, ganske mange egg, (minst 4), ørlite bakepulver eller natron (alt etter om jeg har sure eller søte ting i) og litt sukker. (surt=natron, søtt= bakepulver)

Ca oppskrift:

Tilsammen 1 liter melkebaserte ting, gjerne en blanding, kan godt ha gått over dato.
1 ts natron eller bakepulver
1/2 dl sukker
7 dl hvetemel (kan godt delvis erstattes med litt grovere mel, byggmel eller havregryn)
50 g smeltet smør
4-5 egg.

Lag klumpfri røre (jeg blander i blender :lat: ), la svelle litt og stek i vei.

Ellers har jeg laget skilapddas cookies og byttet ut rosinene med valnøtter og det ble smaskensgodt det også!

[/LEFT]


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.