Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Madam Mims gamle ukemenyer

#1

Harriet Vane sa for siden:

Mims handleliste og middagstips
Jeg tenkte å dele min basisvareliste med dere. Det er ting jeg alltid har i huset for å kunne lage det jeg pleier å lage. Den er temmelig lang, og alt trengs sjelden å handles inn jevnlig.

Bokser

hermetiske tomater
mais
ananas
bønner (hvite, brune)
tomatpure
Kikerter
kokosmelk

Tørrvarer

krydder:
maldonsalt
vanlig jozosalt
hel pepper
oregano
paprika
negro sukkerkulør
kumin
anis
nellik
tørr sennep (colemans sennepspulver)
karri
paprika
chili
kanel
estragon
rosmarin
einerbær
nellik

til baking: natron gelatin maizena maizena brun jevner bakepulver tørrgjær til søt og vanlig bakst melis hjortetakksalt vaniljefrø (fås på meny, ica, helios, et lite glass) 70% sjokolade kakao mel div typer Feks : 4-kornsbakemel fin og sammalt hvete fin og sammalt rug byggmel havremel havregryn spelt

sukker (hvitt øko og brunt)
ris, 40 minutter og basmati 15-minutter
couscous
byggryn
tørre bønner
linser
hirse (hel og flak. Bruker flak til å tykne gryter og supper)
diverse pasta, øko, spelt og vanlig
frø til baking, linfrø, sesamfrø, solsikkefrø
nøtter, mandler, rosiner, sultanas, tørket frukt som aprikos, sviske osv
müsli
grøtblanding fra Helios
honning fast og flytende
Økologisk grønnsaksbuljong på glass fra Helios

*diverse te, urtete, grønnte og vanlig te. Jeg foretrekker løsvekt fra tebutikk eller bokser fra Helios, og har løsvekt-te på glass
*kaffe øko, rettferdig eller fra kaffebutikk.

Ferskvarer og frossenvarer til ukeshandel/bør være i frysen eller kjøleskapet

Middager:
laks
sei
torsk
breiflabb
annen fisk, skalldyr ol.
lammekjøtt
kyllingfilet
svinefilet
karbonadedeig
storfekjøtt som biff, stek ol.
bacon
evt skinke

frossen spinat
frosne aspargesbønner
frosne bær

Egg (økologiske)

Juice 1-2 liter (max havelaar!)

Grønnsaker og frukt:
poteter
gulrøtter
stangselleri
persillerot
brokkoli
blomkål
løk
chili
hodekål
salat
hvitløk
kålrot
tomater
agurk
salat
sopp
paprika
purre
epler
appelsiner
pærer
andre ting eller noe annet hvis det er noe vi trenger, har lyst på eller ser i butikken.

melkeprodukter melk -5 liter øko matfløte matyoghurt kesam lettrømme øko gulost parmesan mozzarella smør

olivenolje
solsikkeolje
rapsolje

Diverse
balsamico
hvitvinseddik
epleeddik
sennep, fransk og vanlig groc
ketchup
sylteagurk
soyasaus
østersaus
chilisus
mangochutney
kapers
aïoli
sitronsaft fra Helios
syletøy
pesto
lønnesirup

pålegg
Vi bruker en basispakke som vi har i en kurv i kjøleskapet, det går fort å ta pålegget in og ut, og ingenting blir liggende i kjøleskapet og visne.
Vi pleier å ha skinke, makrell, brunost, philadelphia, leverpostei og fårepølse


#2

Harriet Vane sa for siden:

Litt sunt preg, denne gangen, ettersom mange har gode forsetter. Videre vil jeg slå et slag for å gjøre i stand middag om kvelden, slik at man spiser bedre og ikke lar middagen bli preget av øyeblikkshunger og lavt blodsukker. Mange gode retter er det helt umulig å få tid til etter jobb, men er de klar kvelden før går et lett. Det er jo ikke mye jobb å la noe stå og putre på kjøkkenet!

Oppskrift nummer 1
Hjemmelaget tomatsuppe, 4 porsjoner, ca 15-20 minutter.

2-3 ss smør
2-3 ss (øko-)hvetemel
1,5 liter kokende vann
1 glass økotomatpuré
1 boks hermetiske økotomater

smelt smøret, rør inn hvetemelet og spe med vannet, ha i tomatpuré og hermetiske tomater. Smak til med havsalt, kvernet pepper og en liten klype sukker. Jeg synes det er godt å ha litt urter eller chili i, men prøv deg frem.

200 g speltpasta, økomakaroni eller grovpasta, til nød 12 minutters makkis kokes og has i rett før servering.

kjøttboller: 300 g karbonadedeig, 1 egg, 2 ts potetmel, salt og pepper røres godt sammen, formes til små boller og has rett oppi suppen for å trekke 5-10 minutter.

(Du trenger ikke å ha i kjøttboller, du kan koke egg, servere med grovt brød eller knekkebrød.)

Middag 2 – kan med hell ordnes kvelden før.

Sei fra Provence med naturris.

Naturris er godt, sunt og mettende og trenger 45 minutters koking. Hvis du lager dem mens du lager middag, sett dem på først. Lager du klar kvelden før, kok risen, sil av og sett i kjøleskapet. Varmes opp i en kjele med slippbelegg mens fisken blir varm. Man kan også sette på risen om morgenen, og når den har kokt en stund, pakker du kjelen i aviser og pakker den inn i dyna. Da er den klar når du kommer hjem.

1 pakke frossen gourmetsei eller 600 g. fersk sei
1 pakke frossen rataouilleblanding (findus)
1 boks hermetiske tomater
2 fedd hvitløk
1 løk i biter
salt og pepper
frisk eller tørket rosmarin, timian og oregano.

Fres hvitløk, løk, de frosne grønnsakene og ha i hermetiske tomater, smak til med krydder, og la den bli ekstra salt- fisken trekker til seg salt. Legg frossenfisken i form og hell over grønnsakene. Sett nå enten formen i ovnen på 200 i 25 minutter, eller i kjøleskapet og i ovnen 25 minutter dagen etter. Lag gjerne en grønn salat til hvis du har tid.

Oppskrift 3

Ertesuppe med fleskeknoke
(Skinkeknoke, hvor finner jeg det, tenker du kanskje. Det finner du i slaktebutikker, i godt assorterte matbutikker, stort sett overalt, bortsett fra Rema 1000, Bunnpris og sånn)

1 stor skinkeknoke
500 g gule erter
ca. 1 1/2 ltr. vann
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 skive kålrot
1 løk
3-4 poteter
timiankrydder

Begynn om morgenen dagen før du skal spise suppen. Hiv en pakke erter i en bolle og ha over vann. Gå på jobb som om det var en vanlig dag. La ertene ligge i bløt til du kommer hjem, har spist middag og har lagt ungene.

Ha knoken i en stor kjele, hell over friskt kaldt vann til det dekker, kok opp, skru ned og la den syde/trekke til kjøttet løsner fra benet. Skum vekk det hvite som flyter opp. Ta den opp og og sil kraften over i en annen kjele. Hell bort bløtevannet av ertene og ha dem oppi kraften.

La ertene koke mens du renser og plukker svineknoken, deler opp kjøttet og er litt 50-tallshusmor ca 15 minutter. Skum av og fjern evt. løse erteskall som flyter opp. Når ertene er nesten møre etter ca. 1-1 1/2 time, tilsettes løk, gulrøtter og poteter og knokekjøttet. Smak til med pepper og timian, er den vel salt kan du spe den ut med litt vann. Avkjøl suppen og la den stå på komfyren til dagen etter. Gå og legg deg, gå på jobb, og kom hjem. La suppen få da et godt oppkok og server med brød og smør.

Server flatbrød til.

Middag 4
-nok til 6 pers.Skal det bare være hverdagsmiddag kan du lage sausen kvelden før, velge ett av fyllene og gjøre i stand det også kvelden før. Så bare varmer du opp alt på sbak varme mens fajitasene varmes i ovnen. Husk å la guacamolen være i en tett boks, og legg litt plast helt nedpå guacamolen, slik at den ikke blir brun. Rør godt rundt før servering.

To store pakker fajitas varmes i ovnen inni folie

Fyll 1) 1 pk svinekjøtt i strimler stekt på sterk varme, skru ned når et er blitt brunt, ha i en hakket vårløk og en neve hakket koriander, 1 ts spisskummin, 1 ts paprika og og bittelitt salt. Stek videre på svak varme til det er gjennomstekt.

Fyll 2) 1 pk karbonadedeig stekes med 1/2 hakket løk og 1 boks bønner, ha i 2 ss tomatpure, en kopp vann, 2 ts spisskummin og salt etter smak.

Fyll 3) 3-4 kyllingileter i biter, litt hvitløk, litt tørket eller hakket chili, litt spisskummin, salt og litt revet sitronskall.

Ostesausen:
2 fess hvitløk, 1 hakket løk, 2 bokser hermetiske tomater kokes opp. Ha i 1-2 ts spisskummin, 1 hakket chili uten frø, litt salt, 1 ss sukker, litt pepper og kok inn i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og rør inn 1 boks philadelphia og 200 g revet cheddar. ha i en neve hakket koriander, og la gryten stå på svak varme. Viktig med slipp-belegg i kjelen!

Guacamole:
2 avocado, 2 ss rømme, 1 fedd hvitløk, 1 neve persille, litt korander og 1 vårløk moses med stavmikser.

I tillegg: salat, tomater og agurker i biter, rømme.

Da er det bare å ta seg en fajita, smøre på med masse ostesaus, ha på kjøtt, grønnsaker, guacamole, rømme etc. og ete seg sprekkmett!

Middag 5

Foliestekt laks med grønnsaker.

Lag pakkene klar om kvelden, legg dem i kjøleskapet og sett dem i ovnen når du kommer hjem.

I hver pakke legger du en bit laksefilet, og for eksempel:gulrøtter i tynne skiver, mandelpoteter i båter, hakket purre, noen hele cherrytomater, noen biter squash, fennikel i skiver, noen biter paprika, eller hvilke grønnsaker du skulle ha for hånden. Bland sammen olivenolje, havsalt, kvernet pepper og knust hvitløk og litt sitronsaft. Jeg bruker også litt sitronskall, men det bør du bare gjøre om du har øko-sitron. Ha litt oljeblanding i hver pakke.

Stekes på 200 C i 40-45 minutter, mens du leser avisen og får noen til å dekke bordet.

Middag 6:
Jiddisch hønsesuppe. (stjålet fra Nigella)
Denne er virkelig god, og også en fordel å lage kvelden før. Det er ikke mye arbeid, men alt tar litt tid.

1 høne
1 løk med skall, delt i to
1 stilk selleri
2 skrelte gulrøtter delt i to
noen persillekvaster om du har
1 ts hele pepperkorn
2 laurbærblader
1 ss salt

Ha alt i en stor kjele, fyll på med vann til det dekker og kok opp. Fjern skummet etter hvert. La det småkoke i 3 timer.

Ta opp høna og legg den på et fat el. Sil kraften og sett den i kjøleskap. Plukk hønsekjøttet og del det i små biter og ha det i suppen rett før servering. Nigella gjør ikke det, men jeg synes det er sløseri å kaste en kokt høne.

Mens kraften koker lager du boller til suppen:
Pisk 1 egg, bland inn 30 g. smør evt blandet med fettet som ligger på toppen av kraften. Ha deretter i 3 ss suppekraft og 100 g brødsmuler/knust kavring, en klype salt og litt pepper. La denne deigen stå i kjøleskap en stund, mens du koker opp en kjele med vann, har i salt og har bollene oppi. De skal småkoke i 20-30 minutter. De skal være ganske små, litt mindre enn IKEA-kjøttboller. Legg bollene i en skål el. Og sett i kjøleskapet.

Dagen etter: Ha den silte kraften oppi en ren kjele. Skjær opp et par gulrøtter og evt andre rotgrønnsaker, ha dem oppi. Gi den silte kraften et oppkok, og ha bollene og hønsekjøttet oppi, server med brød.

Middag 7

500 g. øko/grov/spelt-spaghetti kokes

mens du bruner:
400 g. karbonadedeig
2 fedd hvitløk
1 hakket løk
2 gulrøtter i bitte små biter
1 stangselleri i småbiter
og har i
½ glass tomatpure
1 boks hermetiske tomater og gjerne noen ekstra friske tomater i biter
1 ts oregano
1 ts basilikum
salt og pepper og bittelitt sukker.

Server, gjerne med raspet parmesan.


#3

Harriet Vane sa for siden:

Oppskriftene er beregnet til ca 2 voksne og 1-2 barn
Mandag:
400 g. grov pasta kokes i lettsaltet vann
4 kyllingfileter deles i små stykker og stekes i 1/2 ss meierismør og 1/2 ss solsikkeolje i en kjele med slippbelegg, ha i:
1/2 løk i biter
2 fedd hvitløk
1/3 pakke frossen spinat has oppi sammen med litt salt, 2 ss pesto, litt pepper og 1/2 dl matfløte og 1/2 dl vann, rør rundt og la alt bli varmt
Ha den ferdigkokte pastaen oppi gryta, del opp noen cherrytomater i to og ha oppi.

Server med grønn salat.

Tirsdag:

Sett ovnen på 200 C
400 g frossentorsk legges i en ildfast form
3 gulrøtter skrelles og skjæres i tynne skiver
1/2 hode brokkoli vaskes, skjær av bukettene
1 purre vaskes godt og skjæres i ringer
2 fedd hvitløk knuses og alle grønnsakene has i

Ha over en blanding (bland i en annen bolle først) av 3 dl kokende vann, 1 ss buljong, 1/2 beger cremefraiche, pepper og evt salt (SMAK!!!). strø over litt ost og sett i ovnen. Kok poteter og lag salat mens formen står 30-40 minutter i ovnen.

Onsdag:

Kjøttboller- verdens beste

1/3-1/2 kilo karbonadedeig
1 ts chilipulver
2 ts sennepspulver
3 ts karri
1 god neve griljermel/kavring/knust knekkebrød
1 dl farris
Bland alt godt sammen og form små boller som stekes i panne. I en kjele steker du 1/2 hakket løk, 2-3 fedd knust hvitløk, 1 hakket gulrot og 1 hakket stang av stanselleri og har oppi to bokser hermetiske tomater, evt litt vann, smak til med tørket oregano, salt, pepper og en dæsj sukker. Ha bollene oppi etterhvert som de har fått litt brunfarge. Kok økospaghetti.

Torsdag: kok et blomkålhode i lettsaltet vann. sett på poteter 4 laksefileter brunes lett på begge sider, ha på maldonsalt og pepper og litt revet økositronskall. Lagg i en ildfast form og sett i ovnen på 200 C i 12 minutter. Mens laksefiletene står i ovnen- hell av vannet på brokkolien og kjør med stavmikser, 1-2 ss smør, 1 dæsj (1/3 dl) matfløte, salt og ganske mye pepper. Potetene kan byttes ut med ris

Server fletene med blomkålmos og poteter.

Fredag:

Gi alle de sultne en skive.
deretter finner du frem:
2-3 gulrøtter
1/2 liten kålrot
1/2 sellerirot
1 kg grytekjøtt av lam eller storfe uten ben (det tar litt lenger tid med ben, men det gir god smak, skjær evt kjøttet av benet og hiv bena oppi for å få bedre saus)
2 løk i biter
2-3 fedd hvitløk
1, 5 liter vann
2 ss buljong
salt og pepper

Del alle grønnsakene i små biter, brun grytekjøttet og ha i alle grønnsakene, gi det en lett bruning. Hell over vannet og la det putre på medium varme. Sett på 45-minutters ris. Min favoritt er green valley eller helios, fås i helsekost, helios eller på ICA, meny ol.

Når risen er klar er det bare å servere.

Lag evt en grønn salat til.

Lørdag:

Pizza

Deig: 300 g fint hvetemel og 100 g 4-korns bakemel eller noe annet grovt
litt olje
litt tørrgjær (halv pakke)
1 ts salt
lunkent vann til klissete tykk røre

Bland alt sammen og la stå mens du steker

1 pk g karbonadedeig
2 fedd hvitløk
1/2 løk i biter
1 boks hermetiske tomater
1 ss pesto
salt
pepper

deigen smøres utover en bakeplate
sausen helles over og fordeles
ha på revet ost, noen skiver mozzarella, noen klatter pesto og halve cherrytomater. Eller hva man nå har mest lyst på.

Stekes på 220 C i 25 minutter.

Søndag:

Grillmat uten grill:
Noen gode pølser (Henriettes, grøstad, eller fra slakter) og lammelår-i-skiver/lammefilet marineres over natten i en plastpose med 1 ts colemans sennepspulver, 1 ts pepper, 1/2 dl olivenolje, 1 ts honning, 1 ss balsamico, 1 ts rosmarin, 3 fedd hvitløk, hakket og evt. 1 ts soltørkede tomater, hakket)
Lammekjøttet stekes på sterk varme på begge sider, og kan ettersteke i ovnen i 5-10 minutter, mens man steker pølsene på svakere varme.

Tilbehør: Byggrynsalat kokte 2 dl byggryn i lett saltet vann, de er ferdige på ca 45 minutter. Kok opp en stor neve mandler i en annen kjele, skyll dem i kaldt vann og ta av skallet. Hakk en halv rødløk fint og ha i en bolle sammen med mandlene, ha i 10 hakkede dadlereller aprikos, 1 ss hakket persille, , 2 ss olivenolje, litt presset sitron, salt og pepper og deretter de varme byggrynene. Rør godt rundt og lot det stå og avkjøles til maten var ferdig.

Ovnstekte poteter er godt til, bare del poteter i båter, krydre og ha i ovnen på 200 C i ca 50 minutter.


#4

Myrsnipa sa for siden:

Har bare en ting å si. :svett:
SATAN PERKULA.

Du har mange ting på basislista di som jeg ikke vet hva er engang.:plystre:


#5

Skilpadda sa for siden:

Samme her. Syletøy, liksom? :tullerdu:


#6

Myrsnipa sa for siden:

Ja, og tomat og agurk.:wacko:


#7

Harriet Vane sa for siden:

Thai-kyllingsuppe

Den tar ca 10-15 minutter å lage.

2 kyllingfileter i små biter
1 gulrot i tynne skiver
1/2 rødløk i tynne skiver
2 fedd hvitløk i små biter
1 sitrongress (fra glass)
2 cm revet ingefær
1/3 hakket chili
1/2 paprika i biter
2-3 sjampinjoner i båter
1 ts koriander (tørket) eller en neve frisk hakket koriander rett før servering.

Ha alt i en gryte og stek et par minutter i en nøytral olje, ha i 1 boks fettredusert kokosmelk, 1/2 liter vann og 2-3 ss fiskesaus, smak til. Kok nudler ved siden av og ha i. Smak til med evt sweet chili saus, litt mer salt/fiskesaus. Server!

Grønne fylte pannekaker:

• 1,5 dl hvetemel
• 1,5 dl sammalt hvete eller 4-kornsbakemel fra Helios
• 5 dl melk
• 1/2 ts salt
• 3 - 4 egg
• en neve spinat (gjerne frossen, men isbitspinaten må tines litt)
• smør til steking
Stek tynne pannekaker og legg dem i en stabel med folie over.

Fyll:
• 7-8 sjampinjonger i skiver
• 1 hakket løk
• 1 fedd hvitløk
• 2 kyllingfileter i små biter
• ½ rød paprika i biter
• litt olivenolje, salt og pepper
• ½ beger creme fraiche

Stek sopp, løk, kylling, paprika og hvitløk i en panne, krydre og ha over creme fraiche. Ha evt i litt mer hvis blandingen virker tørr. Ta pannen av varmen og finn frem pannekakestabelen. Legg en skje eller to med blandingen på pannekaken, brett inn alle sidene og legg pannekakepakken på en bakepapirdekket bakeplate. Gjør slik til alt fyllet er brukt opp. Strø litt revet ost over pannekakene og gratiner i ovnen på 220 °C i 10 minutter. Server med grønn salat (trippelsalat, for eksempel, med cherrytomater, olivenolje og balsamico)

Stekt laks med fennikel og epledressing.

Stek laksefileter i panne, med salt og pepper. Legg dem i en ildfastform og stek dem i 200C i 20 min. Server med naturris eller basmatiris, dampet fennikel og en saus av et grønt syrlig eple skrellet og delt i bittesmå terninger, 1/2 boks lettrømme, saften av en 1/2 sitron, litt sukker, salt og pepper.

Oksehaler med sitronpoteter (stjålet fra Yngve Ekern)

Jeg vil slå et slag for billig og godt kjøtt, oksehale, bog og annet grytekjøtt med ben smaker kjempegodt og er billig. Alt kjøttet trenge for å bli basis for et kjempegodt måltid er tid. 2-3 timer i gryte eller under folie i ildfast form i ovnen.

Kjøttet blir her servert med sitronstekte mandelpoteter.

  • 2 kg oksehaler (evt grytekjøtt med ben)
  • 1 løk
  • 1 laurbærblad
  • 2 nellikspiker
  • ½ flaske rødvin , kan byttes ut med vann, 1 klype sukker og ørlite balsamicoeddik
  • 1 ss salt
  • 1 ss nykvernet pepper
  • noen kapers, etter smak
  • ¾ kg mandelpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 sitron, det finrevne skallet og saften
  • 1 ss saltSkjær bort det du finner av synlig fett på halebitene. Ha litt smør og olivenolje i en romslig kjele. Ha i halebitene og brun lett. Skrell løken og ha i og nellikspikerne. Ha den i kjelen. Hell på rødvin og kaldt vann/ bare kaldt vann til det dekker, og tilsett salt og pepper.
    La det småkoke i rundt to timer, til kjøttet løsner fra bena. Ta ut oksehalene og kok resten av kraften videre til den tykner noe. (Hvis du skal lage suppe av en del av kraften, bør den ikke kokes videre.)
    Skrubb potetene og skjær dem i skiver. Fordel dem i en romslig ildfast form og vend dem sammen med olje, salt, sitronskall og saft. Stek dem på 200 grader i 45-50 minutter, til de er møre og gyldne.

Plukk kjøttet av bitene og ha kjøttet tilbake i den tyknede kraften og varm opp sammen med kapers. Smak til med litt mer salt, masse pepper og litt sitronsaft.


#8

Harriet Vane sa for siden:

BARNEKYLLING

Indiskinspirerte kyllingvinger til de små (kyllingvinger av typen rå, frossen og ubehandlet får man ofte på tilbud på OBS og lignende)

1,5 kg kyllingvinger, tinte
1 ss salt
4 store, grønne syrlige epler
ca. 2 ss karri
ca. ½ dl soyasaus av Kikkoman-typen
litt soya- eller rapsolje

Tørk kyllingvingene med kjøkkenpapir. Ha på salt og gni det godt inn i skinnet. Fordel en liten skvett olje i en langpanne og ha vingene oppi.
Riv eplene grovt på rivjern og ha epleraspet i et dørslag el. Prøv å presse ut mest mulig væske. Ha det over i en bolle, dryss på karri, hell på soyasaus og bland det sammen.
Bland eple- og karriblandingen med kyllingvingene i langpannen, bruk hendene. Fordel så vingene jevnt utover i pannen.
Stek vingene i ovn på 200 grader til de er møre og godt brunet- ca 30 minutter, snu litt på dem et par ganger underveis

DIP
1 beger yoghurt naturell
1 ts malt spisskummin/"jeera"
1 fedd hvitløk
litt salt
litt sitronsaft
litt mynte, frisk eller tørket

Press eller knus og finhakk hvitløken. Rør hvitløken, samt spisskummin, salt, sitronsaft og mynte ut i yoghurten. La den stå en stund slik at smakene får trekke inn.
Server med yoghurten som dip, sammen med nanbrød eller loff.

Fiskegrateng
600 g torskefilet
3 ss smør
3 ss hvetemel
½ l melk
salt, pepper
muskat
200 g makaroni, gjerne fullkorn
2 eggeplommer
2 eggehviter
1-2 never knust kavring/brødrasp/griljermel
Skjær torskefileten i terninger. Varm smør i en kasserolle og tilsett hvetemel. Spe med melken under omrøring til en glatt saus. Ta sausen til side og rør inn eggeplommene. Smak til med salt, pepper og muskat. Kok makaroni. Sil av vannet. Ha makaron og fisken i en smurt ildfast form , hell sausen over og bland forsiktig. Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i blandingen. Strø brødrasp over og stek i ca 30 minutter på 200 ºC.I mens koker du poteter, rasper gulrøtter (hell gjerne over litt appelsinjuice eller saften av en appelsin, og strø over noen rosiner) og smelter smør. Jeg liker smøret best når det er litt brunt, men hver sin smak.

Mims Middagspai:

ca 3 dl hvetemel
1 dl sammalt hvetemel
en real smørklatt

  • kesam til fast deig
    havsalt

arbeid sammen deigen, ta den rett i paiformen, og sett formen i frysen mens du setter ovnen på 200, og lager fyllet. Etter 10 min i frysen setter du paien i ovnen og blindsteker i 15 min. Etter tips fra et hefte om Kesam penslet jeg paiskallet med litt eggehvite (skill ett av eggene, før du mikser alt sammen igjen til eggeblandingen). Da holder bunnen seg sprø.

Fyll:
1 pk skogsbacon i biter/evt to kyllingfileter i biter
1 liten rødløk i strimler
1/2 pakke ferske aspargestopper
noen små brokkolitopper
Stekes i panne uten fett

Hadde dette i paiskallet, i tillegg til en liten pakke apetina fetaost med hvitløk og oliven. litt revet ost, 4 sammenvispede egg, litt matfløte, salt og pepper, en neve halve cherrytomater, 20 min i ovnen.

Salat av hjertesalt, tomater, agurk i biter og dressing av litt olivenolje, skall av en revet sitron, sitronsaft, salt og pepper.

Paien kan lages dagen før og lunes mens du lager salat dagen etter.

Mims kjappe pitabrød med kylling og salat.

2 kyllingfileter i små biter, stekt med 1 ts paprikapulver, 1/2 hakket chili, 2 fedd hvitløk, 1 løk, salt. Når kyllingbitene få stekeskorpe hadde jeg over bittelitt vann og la det koke inn, det gjør kyllingbitene veldig saftige. Litt crispisalat, cherrytomater delt i fire, mais og paprika i små biter, rømme eller kesam. Kjapt, sunt og lettvint

Madam Mims nydelig lammegryte.

Stek 1 kilo oppdelt lammebog (med bein) i en stor jerngryte i litt smør og olje. Vend litt på bitene så de ble brunet på alle sider, sider. Ha i tre løk, skrellet og delt i to, 6 hele fedd hvitløk, to gulrøtter i store biter, 2 laurbærblad, 1/4 potte rosmarin i hele kvister, 1 dl rødvin og vann til det dekker kjøttet. Kok på svak varme (husk å skumme) i 2-3 timer. Plukk opp kjøttet og sil kraften.

Skjær kjøttet i passe biter, lag saus med litt smør, mel og spe med kraften, smak til med salt, pepper, fransk sennep og ha i lammebitene.

Lag rotmos av kålrot, gultor, poteter og sellerirot, litt smør og fløte og pepper og salt, og server med dampet brokkoli og tyttebær.

Mims Mexicanske festmåltid til (minst) 6
to store pakker fajitas varmes i ovnen inni folie

Fyll 1)
400 svinefilet eller annet strimlet svinekjøtt stekt på sterk varme, skru ned når et er blitt brunt, ha i en hakket vårløk og en neve hakket koriander, 1 ts spisskummin, 1 ts paprika og og bittelitt salt. Stek videre på svak varme til det er gjennomstekt.

Fyll 2)
400 g karbonadedeig stekes med 1/2 hakket løk og 1 boks bønner, ha i 2 ss tomatpure, en kopp vann, 2 ts spisskummin og salt etter smak.

(man kan evt lage et kyllingfyll istedet eller i tillegg)

Ostesaus:
2 fess hvitløk, 1 hakket løk, 2 bokser hermetiske tomater kokes opp. Ha i 1-2 ts spisskummin, 1 hakket chili uten frø, litt salt, 1 ss sukker, litt pepper og kok inn i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og rør inn 1 boks philadelphia og 200 g revet cheddar. ha i en neve hakket koriander, og la gryten stå på svak varme. Viktig med slipp-belegg i kjelen!

Guacamole:
2 avocado, 2 ss rømme, 1 fedd hvitløk, 1 neve persille, litt korander og 1 vårløk moses med stavmikser.

I tillegg: salat, tomater og agurker i biter, rømme.

Da er det bare å ta seg en fajita, smøre på med masse ostesaus, ha på kjøtt, grønnsaker, guacamole, rømme etc og ete seg sprekkmett!

Mims Moussaka
2 fedd hvitløk
1 løk i småbiter
400 g lammedeig
4 poteter i skiver
1/2 aubergin i skiver- delt i to
1/2 squash i skiver delt i to
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpure
frisk mynte
frisk rosmarin
salt og pepper

Blanket løk og hvitløk i litt olivenolje, brunet kjøttet (utmerket kjøtt fra kjøttbutikken, smakfullt og helt uten salt og vann)
Deretter hadde jeg i grønnsakene, tomater og tomatpure, krydret, og lot det hele koke mens jeg lagde ostesaus av litt smør og mel, noen dl melk, salt og pepper, hadde i en neve raspet ost.
I en ildfast form tømte jeg lamme-tomat-grønnsakblandingen, strødde en liten pakke apetina feta med paprika over, hadde ostesausen på toppen og gratinerte i ovnen i 30 min. Serverte med grønn salat.

Fylt ovnsbakt ørret

Fyll en hel ørret hakket vårløk/purre, øko sitronskiver, hakket dill, salt og pepper, pakk i folie og stek den på 190 C' i 55 minutter.

Server med kokte økopoteter, dampet brokkoli, dampede sukkererter dampede gulrotskiver (lettsaltet kokende vann, litt smør, kok grønnsaken i ca 2-3 minutter, sil og server)
urterømme av lettrømme med div hakkede urter: feks persille, timian, dill, gressløk, + salt, pepper, sukker og litt sitronsaft

Gode muffins

200 g hvetemel
90 g smeltet smør
2 ts bakepulver
2 ts salt
80 g raspet gulrot
60 g raspet søtpotet (kan erstattes av gulrot)
125 g raspet cheddar
1, 3 dl melk
1 lett vispet egg.

Alt blandes, sett med to skjeer 12 muffins enten i store former eller rett på smurt plate. Stekes 25-30 minutter på 175 C.

Serveres varme med div ost. Særlig godt med krydderoster og andre smakssterke oster.


#9

Harriet Vane sa for siden:

Vet dere ikke hva syletøy er? :dåne:


#10

Skilpadda sa for siden:

Er det sånne klær man tar på seg når man har blitt syltynn og skal ut og vise seg frem? :haraldriværtsyltynn:
(Unnskyld for å skrive tull i den fine tråden din. Du er veldig flink og sånn.)


#11

Harriet Vane sa for siden:

Nå skal du passe deg, ellers modder jeg! Er du ufin?

Og ja, det er sånn veldig dyrt tøy som gjør deg kjempetynn. Du får kjøpt det brukt av Angelique.


#12

Jessica sa for siden:

:tilber:

Gir du ut kokebok snart Madam Mim?


#13

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg tror nok jeg ville[/måtte] være kjempetynn hvis jeg skulle ta på meg Angeliques brukte tøy.


#14

Harriet Vane sa for siden:

det er en av drømmene mine, det. Og starte en reell "husmorskole". En type kurssted der jeg kan lære folk å lage god og sunn hverdagsmat, markedsføre øko-fra-bunnen-filosofien min og la folk slappe av, lage boller og nyte naturskjønne omgivelser. Jeg har tomt.


#15

Røverdatter sa for siden:

Og endel deltakere har vel også meldt seg ;).


#16

Harriet Vane sa for siden:

Ja, jeg har et slags forretningsgrunnlag, tror jeg. Men jeg mangler bare å få innovasjon-Norge-midler, få kommunen med på lag, få bygget kurssenteret, få Kjære til å flytte til 'dalen og tenke nøye gjennom om jeg kan overleve med min mor bare noen hundre meter unna 24/7.


#17

Jessica sa for siden:

Her i området har vi noe som heter Finnskogtoppen. Det er kanskje et annet konsept du tenker på da.

Jeg har gått husmorskolen en gang. Den burde komme tilbake. Mange trenger å lære mer om sunn mat. Ikke lett å orientere seg på markedet.

Stå på. Jeg kommer :D


#18

Røverdatter sa for siden:

Det burde da være fort gjort for en perkfet høyhestrytter :knegg:.


#19

kisha sa for siden:

Jeg kjempeimponert og følger med...


#20

Dixie Diner sa for siden:

Kisha: det var faktisk riktig den første gangen. :knegg:


#21

MissS sa for siden:

Wow! Tar du i mot en skikkelig grønn elev som trenger hjelp til omtrent alt? Jeg er på koke-poteter-stadiet :blafre:


#22

Harriet Vane sa for siden:

Som dette, feks:
5 kokte poteter i små biter
1 fedd hvitløk
litt hakket gressløk eller vårløk
1/2 ts Kummin
1/8 ts chili
1 ts salt
1 ts svart pepper
noen ss hvetemel til fin og fast røre

Kjør ingrediensene i en hurtigmikser la det stå kaldt i ca. en halvtime i kjøleskapet. (Hvis du har tid) Det skal være en ganske fast deig, hvis den er for tynn så tilsett litt mere mel.
Form til små boller med en teskje og stek i rikelige rapsolje. (Odelia)
Yoghurtsaus:
Naturell yoghurt, hakket hvitløk, hakkede mynteblader, sitronsaft,
finhakket gressløk, finhakket persille, kummin, tabasco, salt
Fyll i pitabrød med falafel, issalat, hakket løk, tomater og yoghurtsaus.
På Matsiden.no er det allergisøk, det kan kanskje hjelpe? Ellers ville jeg prøvd middagskakene til Helios, de er gode. Jeg fikk ikke helt med meg om Adelen absolutt ikke skal ha egg, men kan hun ikke går det greit å lage middagskaene uten. de kan fint brukes som erstatning for kjøttdeig/karbodeig i lasagne og spaghettigryte. Bare ha i hvitløk, tomater på boks, hakkede gulrøtter, selleri, løk og krydder.
Ellers vil jeg anbefale [url]www.helios.no[/url] sine oppskriftsider. Du kan greit bytte ut linser, erter osv med feks bløtlagte helkorn av bygg, rug, hvete, havre, spelt, naturris, osv. Legg det i bløt over natten og ha det i supper, middagskaker og annet. Melboller og sånn, har du prøvd det?


#23

Harriet Vane sa for siden:

Afrikansk gryte
INGREDIENSER:
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje
1 l buljong uten gjær (fra Helios)
100 g halvkokte kikerter/1 boks
2-3 findelte gulrøtter
1boks hermetiske tomater
50 g nepe (hvis du får tak i)
1 liten aubergine
2 paprika
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts paprika
1/2 ts koriander
1/2 ts chili
1/2 ts støtt nellik
1/2 ts kanel
1/2 ts kummin
600 g grønne bønner eller okra (okra finner du i innvandrerbutikker)
1 liten eller 1/2 stor squash
(For de kjøtthungrige kan man ha i 200-300 g findelt lammekjøtt)
FREMGANGSMÅTE:
Fres løk, hvitløk og krydder i oljen
Kryddermengden kan varieres. Smak deg frem. Dersom du skal ha lam kjøtt; stek kjøttet først. Tilsett buljong, kikerter, kylling og grønnsakene som er skåret i store terninger - unntatt okra /grønne bønner og squash. Kok under lokk i 20 min.
Tilsett squash og okra/grønne bønner og kok ytterligere 10 min.

SITRONKYLLING
1 1/2 dl kikerter/1 boks
2-3 kyllingfileter
2 dl vann
2 ss olje
1 liten løk
1 ts gurkemeie
saft av 1 sitron
2 hvitløkfedd
salt
pepper
1 knivspiss kajennepepper
FREMGANGSMÅTE:
Legg kikertene i bløt natten over.
Finhakk løk. Varm oljen i en gryte og stek løken gyllen. Dryss over gurkemeie. Rør godt. Del opp kyllingen i mindre biter. Tørk av kyllingstykkene, og brun dem på begge sider. Ha i vann til det dekker kyllingen.
Tilsett kikerter, sitronsaft, presset hvitløk, salt og pepper. La det hele koke opp og siden småkoke under lokk ca 1 time til kyllingen er ferdig og kikertene møre.
Serveres med naturris.
Ellers er det fint å legge inn kjøleskapssøk på matoppskrift.no med de ingrediensene du ønsker.
God suppe:
1-2 dl gule erter
1 dl byggryn
1 dl linser
4 gulrøtter i biter
1/2 kålrot i biter
1/2 sellerirot i biter
1 persillerot i biter
8 store poteter
1 løk
1/2 ts timian eller helst frisk timian. Ha gjerne i andre hakkede urter, persille, løvstikke, oregano, osv.
3 liter kraft (enten heliosbuljong eller ordentlig kraft)
FREMGANGSMÅTE:
Legg erter, linser og gryn i bløt i kaldt vann natten over. Slå bort vannet og kok dem nesten møre sammen med hakket løk.
Surr grønnsakene i litt smør, hell over kraft/buljong. Kok til alt er nesten mørt før små potetterningene og erte- og grynblandingen tilsettes.
Kok suppen til den jevner seg litt. Dryss timian over. Suppen spises med flatbrød til.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Kjøttkaker
500-600 g karbonadedeig
1 ts havsalt
1 ts kvernet pepper
1-1,5 ss potetmel
2,5-3 dl vann eller melk
Bland alle kjøtt og krydder godt, bruk gjerne hendene, spe med litt og litt væske.
Kok opp en gryte med heliosbuljong, kraft eller vanlig buljong, ca 1 liter. Skru ned på varmen.
Stek kjøttkaker i panne med smør, ha dem over i gryta med kraft og la dem trekke i 10-15 minutter.
Brun saus: 2-3 ss smør, 2-3 ss hvetemel blandes godt, spe med 5-6 dl av kraften som kjøttkakene har trukket i, ha i litt matfløte eller melk, litt negro gir fin farge. Smak til med evt salt og pepper. La sausen koke en stund og ha i kjøttkakene. Server med poteter, rørte tyttebær, dampet nykål, kålstuing eller div grønne saker. Litt kokt grov pasta er også godt.

Chili Con Carne

3-400 g karbonadedeig
1 hakket løk
2 fedd hvitløk
2 ss olje (Odelia)
2 ts chilipulver eller 1/2 hakket grønn elle rød chili
1 ts kummin
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner
1 stk. rød paprika i biter
1 stk. grønn paprika i biter
ca. 1 ts salt

Slik gjør du:

Brun karbonadedeigen med løk og hvitløk på god varme. Det skal bli småkornete. Ha i krydder og tomater og la det surre noen minutter. Ha i chilibønner og paprika og la det koke med et par minutter. Smak til med salt, og server gjerne med en grønn salat og brød.
Røren kan også fylles i Fajitas og gratineres i ovnen, eller fylles i pitabrød med grønnsaker. Videre kan du legge en skje av røren på tacosmåskjell, sånne små runde, ha på ørlite ost og gratinere noen minutter under grillen. Serveres med salat, guacamole, rømme og salsa.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Kjapp pasta med spinat

Ingredienser
300 gr. kjøttdeig
1 pk matfløte
1 pk frossen spinat
4 fedd hvitløk
salt/pepper
olje til steking
1 pose tagliatelle eller to pk fersk pasta
valgfri sort.
Ha spinat i en kasserolle (med slippbelegg) og tilsett fløte. Tines opp på svak varme mens du steker kjøttdeigen i en stekepanne.
Ha i hakket hvitløk, kjøttdeig og salt/pepper sammen med spinat/fløten. Alternativ kan man sprøsteke bacon og ha over spinatstuingen, noen pinjekjerner eller krutonger er godt.
Kok pastaen al dente. Server med brød og en tomatsalat

Grønn curry wok

2 ss fiskesaus
2 ss Green curry paste
1 gul løk hakket
4 kyllingfileter (ca 500g) fint strimlet (alternativt laks eller reker)
1 boks à 400 ml kokosmelk
1 pose (ca 140 g) fersk spinat
ev salt
1 pk Egg Noodles
Fremgangsmåte
Tilberedning: Wok kylling og løk i oljen. Rør i Green Curry Paste. Tilsett kokosmelk og fiskesaus og la surre i 2-3 min. Lag nudlene etter anvisning på pakken. Rør i spinat og Egg Noodles og la surre 1 minutt.
Tips! Bytt gjerne ut kyllingen med laks og reker.

Fiskeform med spinat
500 g torsk
200 g-røkt kolje

Saus:
1 løk
1 gulrot
olivenolje
2,5 dl matfløte
2 håndfuller reven cheddarost
2 ts Colmans sennep eller sennepspulver
salt
pepper
hakket (blad)persille
sitronsaft
5 store poteter til potetmos
olivenolje eller smør
salt
pepper
reven muskatnøtt
2 egg
3 store håndfuller babyspinat
Fremgangsmåte:
Hakk løken fint og skrell gulrot og skjær i små biter. Stek løk og gulrot blanke i litt olivenolje eller Odelia Rapsolje. Krydre med salt og pepper.

Når gulrot og løk er blitt myke, tilsett fløte og varm til kokepunktet. Ta av varmen og tilsett osten. Når osten er smeltet, tilsettes sennep, salt og pepper, persille og sitronsaft. Rør rundt.

Skrell potetene og skjær dem i terninger. De skal koke i tils. ca 10 min. Når potetene er ferdige, hell vannet av, og mos dem lett. Tilsett litt olivenolje eller smør, litt melk, salt og pepper og litt reven muskat.

Skjær fisken i biter. Legg stykkene i en ildfast form og fordel de røkete og ikke røkete stykkene og spinaten. Hell sausen ut over hele retten. Til slutt fordeles potetmosen lett utover det hele. Formen settes i en 230 grader varm ovn på øverste rille og stekes i 25 min. eller til potetmosen er gylden.
Man kan tilsette kamskjell, reker eller krabbe til retten. Babyspinat kan godt byttes ut med noen never frossen spinat som man bare fordeler i i bunnen av formen sammen med den rå fisken.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Enkel vinaigrette:
1 ss balsamicoeddik
3 ss olivenolje
salt
pepper
Vinaigrette med sennep
1 ss balsamicoeddik
3 ss olivenolje
salt
pepper
1/2 ts dijonsennep

Grillmarinade til kjøtt:

(grunnmarinade for grilling av svinekjøtt, oksekjøtt, kylling)
1/2 dl balsamicoeddik
1/2 dl soyasaus
1/2 dl rapsolje
2 sitronskiver
2 ts kvernet pepper
(Til svinekjøtt er det godt med solbærsaft, og eddiken kan også byttes ut med sherry og vin)
Kryddertips til marinadene: ingefær eller dijonsennep til svin, timian til svin og okse, rosmarin til lam og okse, hvitløk til alt, karri til svin og kylling.
God dressing til salat:
2 ts kapers
6 sardellfileter (sånne som er rullet sammen og ligger på glass)
1-2 fedd hvitløk
1 dl rømme
1 dl creme fraiche
1 eggeplomme
1 ts tørr sennep.
Bland kapers, sardellfileter og hvitløk i blender, tilsett resten og kjør til den er glatt.
Grønn dressing til issalat
1 beger lettrømme
alt du har av grønt- ca to never; persille, basilikum, timian, løvstikke, estragon, et fedd hvitløk, en vårløk eller to/litt purre, 2 ss sitronsaft/halv krystet sitron, 2 ts sukker, litt salt, litt kvernet pepper. Bland alt og kjør i blender eller med stavmikser. Smak til.

Grillmarinade

1 dl soyasaus
1/2 dl olivenolje
saft av 1 sitron
1 revet passe stor knoll ingefær
4 dl dijonsennep
1/2 dl brunt sukker
1 hakket løk
1-2 ts chilipulver eller 1 hakket chili
Bland alle ingrediensene i en pose, og legg i kjøttet. Jeg anbefaler entrecote, det er smakfullt deilig kjøtt. La kjøttet ligge natten over, eller i romtemepratur i 3-4 timer.

Orientalsk fiskemarinade
(nok til 1/2 kilo ren fisk)
1 dl soyasaus
1 dl rapsolje
1/2 finhakket løk
1 ts sambal oelek
en halv presset sitron
Bland sammen og mariner fisken i 1-2 timer før grilling/steking
Knallgod dressing til salat, bakt potet, avokado, fersk spinat, endive
1 beger lettrømme
100-150 g. gorgonzola, roquefort eller lignende
3-4 valnøttkjerner
Ost og rømme kjøres i blender til luftig røre, hakk nøttene og ha i.


#27

Harriet Vane sa for siden:

Villrisrisotto

1 dl villris
4 ss smør
1 hakket løk
1 presset fedd hvitløk
1 grovrevet gulrot
(evt 1 liten grovrevet squash)
100 g sopp i kvartdeler (gjerne ulike typer)
2 dl naturris
1 1/4 dl tørr hvitvin
4 dl grønnsakbuljong
1 1/2 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
40 g valnøtter
litt smør/odelia
salt
pepper

Kok opp 3-4 dl vann, ha i salt og tilsett villrisen. La det småkoke i 35-40 minutter til risen er knapt mør. Hell av vannet.
Smelt smør/olje/blanding i en kjele, tilsett løk og hvitløk og stek blank.
Tilsett gulrot og sopp, og la det koke i 4 minutter. Tilsett naturris og rør godt. Hell vin og buljong over, og la det småkoke i ca 30 minutter til all væsken er trukket inn. LItt og litt er en schlager. Pass på at det ikke koker tørt, for risottoen skal være litt fuktig. Ikke rør noe særlig under kokingen - det vil gi en grøtet konsistens.

Tilsett den kokte villrisen. Bland inn koriander, sitronsaft, valnøtter, litt smør, salt og pepper.
Server med en frisk grønn salat.


#28

Harriet Vane sa for siden:

Marinade til laksefilet, makrellfilet eller tunfisk:
1 dl teryakisaus
1 dl tørr sherry
1 ts honning
1 presset hvitløkfedd
1 ts ingefær, fersk revet
Bland alle ingrediensene og la filetene marinere i ca 2 timer. Stek dem kjapt på begge sider og etterstek i ovnen i 10 minutter på ca 200 C. Tunfisken skal bare stekes, ikke etterstekes. Den MÅ være litt rå inni. Server med feks wokede grønnsaker og ris. Eller en salat.


#29

Harriet Vane sa for siden:

Tunfiskmiddag:
1 fedd hvitløk
1 rødløk i skiver
1/2 brokkoli, bare toppene
1 neve frosne aspargesbønner
1/2 squash i terninger
3 dl eplejuice
2 bokser tunfisk i vann/olje
kvernet pepper
hakket bladpersille
Alle grønnsakene stekes i mediumvarm panne, ha i resten av ingrediensene, server med pasta.


#30

Pelen sa for siden:

Wow Mim, dette en en tråd jeg kommer å bruke mye!


#31

Camomilla sa for siden:

Masse fine oppskrifter her ja :nikker:
Her er det endel som må prøves.


#32

Doxa sa for siden:

Har var det mye godt!
Flott tråd!
:tilber:


#33

Inagh sa for siden:

Du starter husmorskole - jeg melder meg på!


#34

Doxa sa for siden:

Men Mim; når kommer kokeboka venter i spenning


#35

Mini sa for siden:

:tilber:


#36

Kanutte sa for siden:

Jeg må bare anbefale disse oppskriftene. Jeg er selv en kjøkkennovise, men disse oppskriftene lette å følge, med "normale" ingredienser, og med et sunt og godt resultat. Grønn curry wok og Chili con carne er blant min manns favorittretter!


#37

Ferskna sa for siden:

Jeg og!! :ja:


#38

LilleLeo sa for siden:

Disse var kjempe gode!! Tilogmed Lille som ikke var i form gaflet i seg kjøttbollene.
Sausen ble også veldig god, og jeg som ikke liker stangselleri
tok det faktisk i og må innrømme at det ga god smak!


#39

Nynne sa for siden:

Wow! Bøyer meg i støvet! Kommer gjerne på husmorskole til deg Mim! :)


#40

Skilpadda sa for siden:

Denne laget jeg i går, den var veldig god. Den blir helt klart en gjenganger. :) Jeg hadde hønsekraft igjen fra en dag før, som jeg brukte i stedet for vann i suppen, og så lagde jeg kjøttbollene av kyllingkjøttdeig, det var veldig vellykket. Hadde i en anelse for mye tørket basilikum og burde egentlig rundet av suppen med en skvett fløte, tenkte jeg da vi allerede hadde begynt å spise.


#41

Lille Mie sa for siden:

Jeg er imponert! :tilber: Her er det mange oppskrifter som skal prøves. Vil jo lage mest mulig hjemmelaget mat, men har så dårlig fantasi.


#42

Go\jenta sa for siden:

Gleder meg til å prøve mange av oppskriftene!:)


#43

Mandarin sa for siden:

Ok da tar jeg fatt på tomatsuppen i dag. lærling


#44

mosol sa for siden:

[quote=Madam Mim;1
Gi alle de sultne en skive.
deretter finner du frem:
2-3 gulrøtter
1/2 liten kålrot
1/2 sellerirot
1 kg grytekjøtt av lam eller storfe uten ben (det tar litt lenger tid med ben, men det gir god smak, skjær evt kjøttet av benet og hiv bena oppi for å få bedre saus)
2 løk i biter
2-3 fedd hvitløk
1, 5 liter vann
2 ss buljong
salt og pepper

[/quote]

Jeg øver meg på å bli en bedre husmor og lagde denne på søndag. Det ble supergodt, men ble servert med poteter da det ble suppe med kjøtt og grønnsaker. Har jeg gjort noe feil? Skulle det vært mer som en gryterett?

Et annet spørsmål: jeg sliter med å finne sennepspulver, men finner sennepsfrø. Har tilgang på det meste av butikker. Noen tips om hvor sennepspulver finnes?


#45

Harriet Vane sa for siden:

Nei, du har ikke gjort noe feil, så vidt jeg kan se. Var det godt? Da er det greit. :motto: Jeg koker uten lokk, og da koker det inn, men hvis du vil ha det enda mer grytete, kan du kutte ut det meste av vannet og heller spe litt underveis så det ikke koker tørt. Det skader heller ikke med litt vin oppi. :motto igjen:

Sennepspulver pleier å være rimelig greit å få tak i. Det ser slik ut:


#46

mosol sa for siden:

Det smakte supert som suppe også! (Men kokte selvfølgelig under lokk...) Tar det av neste gang og ser hva som skjer :)

Har for øvrig også testet verdens beste kjøttboller sammen med tomatsaus. De var supergode på smak, men de ble litt løse i fisken. Mer mel? Egg?

:øver:


#47

Harriet Vane sa for siden:

Mer griljermel og mer farris, kna litt mer og bruk litt mer krefter når du former dem.


#48

pixie sa for siden:

:abonerer:

super tråd!


#49

SiRi26 sa for siden:

mannen min hadde sendt meg dit :rolleyes: (takk for mye bra middagstips, forresten)


#50

Marge sa for siden:

Wow, utrolig genial tråd, og ikke minst sinnsykt bra jobbet av Madam Mim...:D No slipper jeg å lure på hva vi skal ha til middag i morgen.


#51

Hondacrv sa for siden:

Har du et merke på den torsken? Og er det en hel blokk eller skiver? :Fiskeblond: Men retten hørtes veldig god ut. Har lyst å prøve den.


#52

Harriet Vane sa for siden:

Det er fileter av torsk fra frysedisken. Hvilket som helst merke.


#53

Lykken sa for siden:

:abonnerer:
Den torskeformen skal jeg prøve imorgen! Flott tråd, jeg lærer så mye fra dette matforumet, og finner for det meste alle svar her når jeg lurer på noe.
Forresten, legger man torsken fryst eller tint i formen? :blond: igjen...


#54

Harriet Vane sa for siden:

Ett fett. Er den frossen må du beregne trekvarter er den tint, holder det med rundt halvtimen.


#55

Lykken sa for siden:

Thank you. :blomst:


#56

Sitron sa for siden:

Er det ikke noe med at man ikke skal kjøpe slik frossenfisk med et visst nummer?


#57

malena sa for siden:

Det står om det i denne tråden.


#58

Susse sa for siden:

De grønne pannkakene var fantastiske :jippi:


#59

Harriet Vane sa for siden:

Så flott! :)


#60

Hondacrv sa for siden:

Kult. Når jeg får blekk til skriveren igjen, skal den skrives ut og testes.


#61

TBM sa for siden:

Jeg skal ihvertfall ha en positiv ting ut av min nye tilværelse som 50%-mamma - bedre middager som jeg har tid til å planlegge...

De fleste oppskriftene er klippet ut i mitt eget oppskriftsarkiv og allerede skrevet ut!


#62

Glede! sa for siden:

Her var det endel som må testes ut! :)


#63

Tilde sa for siden:

Signerer.


#64

Kaprifol sa for siden:

Jeg lagde tomatsuppa di i går, Mim, og jeg ble ikke helt fornøyd :pirkete:

Denne oppskriften ble brukt:

Kan du spesifisere hva du gjør for å få mer spennende smak? Jeg hadde oppi en buljongterning type kjøttbuljong, og uten den hadde det blitt en veldig vannaktig smak er jeg redd.

Kanskje litt currypaste kunne vært noe som en liten vri? Da blir det mer indisk suppe, men det er jo også godt.


#65

Skilpadda sa for siden:

Jeg pleier å koke kjøttboller på forhånd i kraft/buljong, og bruke denne til å spe med. Og så pleier jeg gjerne å presse noen hvitløksfedd i smøret før jeg har i mel, og å ha i litt basilikum eller oregano. Og en fløteskvett.

Skal faktisk ha denne til middag i dag. :)


#66

Divine sa for siden:

Jeg har i masse pepper og meksikansk chilipulver. Og litt oregano, koriander, basilikum eller hva jeg nå har i huset. Blir ikke tam på smak DA, nei.


#67

Kaprifol sa for siden:

Skilpadda: Bruner du kjøttbollene først og så koker dem i kraft? Eller bare legger kjøttboller rett i kokende/varm buljong?

Takk for kryddertipsene!


#68

Skilpadda sa for siden:

Rett i kokende buljong. Det går sikkert an å koke dem rett i suppa også, men det blir så fullt, synes jeg. :)


#69

Divine sa for siden:

Jeg koker rett i suppa. :har stor kjele: :D


#70

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker gjerne å ha i biter av grov kjøttpølse, bruker heliosbuljong eller egen kraft, eller en boks med kjøtboller og kraften + litt ekstra vann. Jeg har gjerne i rød paprika. chili, basilikum, oregano, hvitløk, osv. Oppskriften er en basis. Prøv deg frem.


#71

Meta sa for siden:

Lurer på om det kommer noen nye forslag til ukemeny fra madammen snart? Synes forslagene dine er så gode, men vil jo ikke bruke dem opp, så vi blir lei av den gode maten!;)



#73

Oschi sa for siden:

Abbonerer. :)


#74

Kalima sa for siden:

Supre greier, jeg abbonerer!


#75

Wix sa for siden:

Genial tråd. Her skal jeg plukke tips! Selv om jeg nok heller ikke kommer i Angeliques tøy med det første. :knegg:


#76

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har ekstremt god tid for tiden, og har herved bestemt meg for å erverve noen kunnskaper om matlaging. :stolt:


#77

Cazandra sa for siden:

utrolig flotte oppskrifter!!!:ja:


#78

m^2 sa for siden:

Denne skal vi ha til middag idag, men kylling...? Den står ikke i ingrediensene :vetikke:


#79

m^2 sa for siden:

Men knallgod var den, nam nam!! Jeg hadde i gule splitterter istedetfor kikerter siden det var det vi hadde, og det ble en deilig og varmt krydret rett. Lillegutt elsket den! Og alle DE grønnsakene!!


#80

Nany sa for siden:

Wow...god idee....sunn hverdagsmat vil vi ha....fint at du er der for inspirasjon....


#81

Raven sa for siden:

:tilber: Tusen takk for masse flott inspirasjon!!


#82

daffy sa for siden:

7 år siden vi sluttet å skriv i denne tråden! Husker den inspirerte meg veldig da snart konfirmanten var baby.

Morsomt å se hva vi lagde for 15 år siden. Spiser dere veldig annerledes nå enn før?
For min del har jeg mistet det meste av motivasjon og selvtillit på matlaging. Uansett hva jeg lager hater minst 1 av 3 barn det, og det kverker motivasjonen for å legge så mye i maten. :sukk:


#83

Tjorven sa for siden:

Jeg har bare 2 barn, og det ser ut til å være umulig å lage mat begge liker. Jeg er så vanvittig lei. :gaah:


#84

Divine sa for siden:

Jeg skrev ut mange oppskrifter fra denne tråden den gang da, og disse bruker jeg fortsatt flittig. Jeg følger ikke med i tiden når det gjelder mat, så jeg spiser ikke så veldig annerledes enn før. Med unntak av at jeg har sluttet å kjøpe billigkylling.


#85

Røverdatter sa for siden:

Morsomt! Jeg har ikke glemt den fredagen man skal gi alle de sultne en skive og bare finne frem ingrediensene. Orker aldri det på fredager, men har alltid likt tanken. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.