Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppskrifter til indisk mat - mine favoritter

#1

m^2 sa for siden:

Jeg legger inn noen velprøvde og enkle oppskrifter på indisk mat. Disse er gode!
Oppskriftene er hentet fra bøkene

  • "The Balti Cookbook", av Shehzad Husain
  • "Moosewood Restaurant Cooks at Home", av The moosewood collective
  • "The curry book" av Nancie McDermott
  • og litt fra hist og pist iblandet egen smak :glis:

Krydder fås kjøpt i de fleste litt store matbutikkene, men er sannsynligvis mye, mye billigere i "innvandrerbutikker". Vært litt obs på utløpsdato, mye av dette krydderet mister fort smaken hvis det blir gammelt og spesielt hvis det står litt åpent. Pakk gjerne inn krydderboksene i en plasteske/isboks for å beholde smaken lengre.


#2

Katinka sa for siden:

Å ja! Gjør det. Jeg elsker indisk mat!
Og får vann i munnen når jeg tenker på måltidet vi spiste i sommer på en indisk restaurant i Bygdø Allé...


#3

m^2 sa for siden:

Forretter/sideretter med reker:

REKER MED POMEGRANAT-FRØ
Til 4 små porsjoner trenger du:
1ts hakket hvitløk
1ts hakket ingefær
1ts granateple-frø, knust i morter
1ts finmalt koriander (krydder)
1ts salt
1ts chilipulver
2ss tomatpure
4ss vann
3ss hakket fersk koriander
2 ss olje (ikke bruk olivenolje)
12 store scampi (eller et par gode never reker)
1 medium løk

  1. bland alt unntatt rekene i en bolle. Bland godt.
  2. rens og skyll scampi/reker. Lag et kutt langsmed ryggen på hver reke med en skarp kniv og åpne rekene lit topp , slik at krydderet kan trekke inn i kjøttet ordentlig. Bland rekene godt med krydderet og la det trekke/stå i 2 timer
  3. Legg fram 4 firkantede aluminiumsfoliebiter, ha en god skje reker på hver, pakk sammen aluminiumsfolien og bak i 12-15 minutter på 230graderC i ovnen.
    Evt: ha alt i en ovnsfast bolle eller skål, ha over aluminiumsfolie så det ikke svir seg og bak i ovnen.
    Hvis denne skal serveres til barn bør chilipulveret smakes forsiktig til.

GRILLEDE REKER (jeg liker denne best av disse to ;) )
Til 4 porsjoner:
ca. 20 scampi = ca 1 dyp tallerken full med reker
4 ss sitronsaft
1 ts salt
1 ts chili pulver
1ts knust hvitløk
1 1/2 ts brunt sukker (eller bruk hvitt)
3 ss olje (ikke olivenolje)
2 ss hakket frisk koriander
1 frisk hakket grønn chili (du kan bruke rød, men smaken blir litt annerledes)
1 tomat i tynne skiver
1 liten løk i tynne skiver
sitronbåter

  1. Rens og skyll rekene. Skjær et hakk nedover ryggen på hver reke og åpne dem litt så krydderet kan trekke godt inn.
  2. Bland alt unntatt grønn chili, tomat, løk og sitronbåter godt i en bolle. Ha oppi rekene og bland godt. La det stå og trekke i ca. 1 time
  3. Ha løk, tomat og chili oppi en ovnsfast form. Legg rekeblandingen oppå. Grill i ovnen med høy temperatur (under over-grill) i 10-15 minutter. Åpne døren ofte og bruk en kost til å spre oljen fra marinaden over rekene jenvlig.
  4. Ta ut av ovnen og server umiddelbart, pyntet med hvitløksbåtene.
    Hvis denne skal serveres til barn kan grønn chili serveres i en skål ved siden av. Chilipulveret bør smakes forsiktig til.

#4

m^2 sa for siden:

Forrett/middagsrett - begge disse er deilig høstmat!

HET KYLLINGSUPPE
Til 4 porsjoner (NB! porsjoner og ikke personer! Ikke spesielt drøy!)
250g kyllingkjøtt i små terninger (superenkelt med kyllingbryst)
75g smør/margarin, gjerne usaltet
1/2ts knust hvitløk
1ts garam masala
1ts knust svart pepper
1ts salt
1/4ts muskat
1 medium purreløk i tynne skiver
1 kopp sopp i skiver
50g maiskorn
300ml vann
250ml matfløte e.l. (her kan det justeres med f.eks 500ml melk istedetfor vann/fløte, rømme, lett/helmelk og hva man ellers måtte ha i bruk men konsistens og smak vil variere litt. Best med fløte :glis: )
1ss hakket fersk koriander (kan velges bort)
1ts finhakket rød chili (kan velges bort)

  1. Smelt smør i en kasserolle. Ha i hvitløk og garam masala, svart pepper, salt og muskat. Skru ned varmen noe, og ha i kylling, purreløk, sopp og mais. La det hele steke i 5-7 minutter mens du rører ved behov, til kyllingen er gjennomstekt.
  2. Ta av varmen og ha 3/4 av blandingen i en kjøkkenmaskin med kniv av noe slag. Ha i vannet og kjør til suppen er jevn. Evt. bruk stavmikser, det går også helt fint.
  3. Hell resultatet tilbake i gryta og kok opp over middels varme. Skru ned varmen og ha i fløte.
  4. Ha i fersk koriander og smak til med litt salt. Serveres varmt, pyntet med korianderblader og den finhakkede røde chilien, evt. server chilien separat i skål så alle kan ta om de vil ha.

MYK KYLLINGSUPPE
Til 4 porsjoner (ikke spesielt drøy oppskrift)
75 g smør/margarin, gjerne usaltet
1 middels purreløk, finhakket
1/2 ts ingefær, finrevet på rivjern
75g malte mandler
1ts salt
1/2ts knust svart pepper
1 middels gulrot, i tynne skiver
50g erter (gjør ikke noe om de er frosne eller fra boks)
115g kyllingkjøtt i små terninger (enkelt med kyllingbryst, f.eks)
1ss fersk koriander
450ml vann
250ml matfløte (eller melk/vann/rømme-blanding osv. etter smak og hva man har)
4 korianderkvister

  1. smelt smør i stor dyp panne e.l. Stek løken på middels varme med ingefær til den er myk (IKKE brunsvidd!)
  2. skru ned varmen og ha i mandler, salt, pepper, chili, gulrot, pepper og kylling. Stek i 10min til kyllingen er gjennomstekt mens du rører jevnlig. Ha i fersk koriander
  3. Ta av varmen og kjøl ned noe. Ha det hele i en kjøkkenmaskin med kniv, eller bruk stavmikser, og kjør til det er jevnt. Ha i vannet og kjør i 30sekunder til - det skal være veldig jevnt.
  4. Ha tilbake i pannen og kok opp mens du rører jevnlig. Skru ned varmen og rør inn fløten. La koke forsiktig, forsiktig så det ikke svir seg, i 2 minutter mens du rører av og til.
  5. Server pyntet med korianderkvaster

#5

AprilRyan sa for siden:

Jeg eeeelsker indisk mat!! :hyper: Disse oppskriftene skal definitivt prøves ut.


#6

m^2 sa for siden:

Middagsretter - her kompletterer jeg etterhvert

BALTI CHICKEN- enkel, grei og god!
Middag til 4 sultne voksne
1-1.5kg kylling, i passelige terninger
3ss olje (ikke olivenolje)
3 medium løk i skiver
3 tomater, halvert og skåret i skiver. 1 boks finhakkede tomater gir også helt greit resultat men litt "surere" smak.
2.5cm kanelstang. Du kan også bruke ca. 1 ts kanel, men smak NØYE til og vær forsiktig! Det kan fort bære litt avsted med kanelsmaken :o
2 store svarte hele kardermommer. Du kan også bruke hel grønn eller til nød 1ts kardemommepulver, men det blir aller best med svart kardemomme.
4 svarte pepperkorn
1/2 ts sorte cumin frø (spisskummen/spisskarve-frø). Du kan også bruke ca. 1-1.5 ts spisskummen (cumin)-pulver, det gir helt grei smak! Cumin er IKKE karve! Det blir helt BLÆ! :erfart: :flau:
1ts finhakket ingefær
1ts finhakket hvitløk
1ts garam masala
1ts chilipulver
1ts salt
En god dæsj matyoghurt, gjerne halvparten av en 3dl-kopp. Rømme gir også helt ok, men litt annen smak. Ikke bruk noe med mindre fettinnhold enn lettrømme - det skiller seg og gir litt udelikat konsistens :erfart:
4ss sitronsaft. Aller best hvis den er fersk! 4ss er ca. 1/2 sitron.
2ss fersk koriander (kan sløyfes, men bruk da gjerne krydder i stedet)
2 ss hakket grønn chili (kan sløyfes eller serveres på siden)

  1. Stek løken i oljen til den er gyldenbrun og god og myk. IKKE svi løken! (m.a.o. ikke for høy varme). Ha i tomaten og rør godt.
  2. Skru ned varmen. Ha i kanelstang, kardemomme, pepperkorn, sorte cuminfrø, ingefær, hvitløk, garam masala, chilipulver og salt. Pass på at det ikke svir seg mens du har oppi alt krydderet siden dette tar litt tid. Det kan lønne seg å sette pannen på et underlag på benken mens du har oppi krydderet den (de) første gangen du lager denne retten, siden det er endel krydder som skal oppi og det er for ille om løken skal svi seg i mellomtiden.
    Når alt er oppi, stekes det hele opp på passelig temperatur i 3-5 min.
  3. Ha i kyllingen og stek i 5-7 minutter til kyllingen er gjennomstekt.
  4. Ha oppi yoghurt og rør godt inn.
  5. Skru ned varmen og ha over lokk eller aluminiumsfolie. La stå og godgjøre seg i ca. 15 min. Sjekk en gang i mellom at det ikke er for varmt så det setter seg fast i bunnen.
  6. Mens maten står og godgjør seg passer det fint å koke ris!
  7. Helt til slutt, tilsett sitronsaft, koriander og grønn chili, og server umiddelbart.

Denne retten er helt grei til barn, men la da være å bruke chili under tillagingen, og server heller med grønn chili til å strø over. Er du avansert kommer det etterhvert en oppskrift på en glimrende litt sterk chilichutney som kan serveres til :)

Ris og naan-brød, raita, mangochutney, krydrete nøtter, mandel/rosin-blanding, anananschutney passer godt til denne retten. (dette kan kjøpes, ellers kommer det også oppskrifter etterhvert)


#7

gnuri sa for siden:

sikle Indisk mat er virkelig min favoritt, så dette skal garantert testes !!
Tuusen takk skal du ha :klemme:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.