Nå blir det mange tråder om glutenfritt fra meg men håper dere står over med meg.
Syns barnehagen til nå ikke har vært veldig flink med tilpassing av kost. De har varmmat en dag i uken og smørelunsj en dag. De har bestilt brød og melk (skal ha laktosefritt en stund) til han, men unnskylder seg med at de må handle inn stort og for mange måneder av gangen slik at det er vanskelig å tilrettelegge. Er det virkelig slik at de ikke innimellom kan kjøpe inn små kvanta av f.eks pasta, pålegg og diverse slik at min sønn også kan få makaroni med fiskekaker tilpasset hans kost? I tillegg er jeg usikker på om hvordan de gjøre smøremåltid. Har gitt beskjed om at de må ha egen fjøl, eget smør, ikke bruke samme leverpostei hvis de har smurt på en vanlig skive etc. Tror ikke de tar det like alvorlig, så jeg må nok ta ett møte igjen ganske kjapt.
Hadde vært artig å høre hvordan andre barnehager ordner dette.
Jeg vet ikke hva du har krav på sånn sett, og jeg tenker at det praktiske MÅ de greie å tilrettelegge. Jeg kan likevel forstå at det kan være vanskelig med enkelte typer mat, kanskje spesielt varmmaten. Det kan være både fordyrende og praktisk vanskelig å få til. Så jeg skjønner forsåvidt at de stritter litt imot, men har dere kontaktet pasientforening og forhørt dere om hva som er vanlig? Om det er vanlig at barnehagen greier å tilrettelegge 100% eller om dere som foreldre må bidra litt til å skaffe til veie egnede matvarer?
Det ligger et ganske godt skriv på ncf.no som er spesifikt med info til barnehager og skoler :nemlig:
I barnehagen til lillegutt ble det til at jeg ordnet alt unntatt brød, og gikk mange runder for å få dem til å forstå dette med at de andre ungene KUNNE ikke få dyppe knivene i samme pålegg som lillegutt brukte. Det var mye enklere enn gang på gang å oppleve at han ikke fikk når de andre fikk. Jeg hadde alt mulig rart i fryseren der :humre:
Tror man har krav på at det skal tilrettelegges uten at vi som foreldre skal være nødt til å betale mer. Eller har jeg misforstått? Mener bestemt at jeg både har blitt fortalt og lest at de er pliktige til å ordne dette uten at vi skal behøve å levere egen mat til dem. Snakket også med avdelingsleder om dette da vi hadde møte, og hun mente også det. Men hvordan skal jeg få innprentet hvor viktig dette er? altså med tanke på "overføring" av smuler etc. Vil jo ikke være altfor masete heller.
Du skal være masete, og du skal stille krav. Det er en tjeneste du betaler for og det handler om helse og velferd for ditt barn. :) De kan godt skjerpe seg.
Dei som eg kjenner som har unger med cøliaki, har som regel lager i bhg med mat til ungane sine. Trur mange foreldre held maten til ungane sine mot reduksjon i matpengar.
Det hjelper ikke så mye at man har krav på både det ene og det andre så lenge barnehagen ikke samarbeider. Vi har gått mange runder med barnehagen til lillebror, det endte med at vi ordnet alt av mat. Selv da var det problemer fordi de krevde å ta alt på sparket sånn at vi ikke fikk vite på torsdag hva de skulle ha på fredag. Det er ganske viktig for en liten gutt at han får noe som faktisk ligner på det de andre spiser.
Nå går lillebror på skole og SFO og vi har fått en nytt liv. De handler, de lager maten og de passer på når det blir servert. Lykke til.
To av snuppas venner skal ha spesialmat i barnehagen. Jeg vet at de har fått tilbud om å betale en god del mindre, mot å sende med mat selv de dagene det er varmmat (en dag i uka). Vi får alle månedsplan med mat, så på varmmatdagen sender foreldrene med mat som ligner hjemmefra.
Jeg handler inn det glutenfrie til min femåring med Cøliaki - viser frem kvitteringer og får reduksjon av kostpengene.
I den forrige bhg hun gikk i handlet de alt - og var enestående. Min datter fikk akkurat samme tilbud som alle de andre - det føler jeg ikke heelt at hun får i den bhg hun går i nå...
Jeg krever at de gir et likeverdig tilbud til vesla.
Til brødmåltidene har hun har eget brød i fryseren, egen brødrister til tining, egne tuber og smørpakker, bruker felles oppskjært pålegg.
Varmmat får hun noe av det samme som de andre, f.eks. når de andre får fiskegrateng får hun et lite stykke fisk og potetmos til.
Her om dagen var de på tur og stekte pinnebrød. Til vesla hadde de med et par lussekatter fra desember som hun grillet på bålet sammen med de andre.
Det trenger ikke være det samme, men det skal tilstrebes at barnet skal oppleve å få spise det samme som de andre barna og være en del av fellesskapet rundt grytene. Uansett skal de unngås at barnet føler at sitt tilbud er mindreverdig enn de andres. Ulikhet er greit, mindreverdig er det ikke.
Heftet med informasjon til skoler, sfo og barnehager på ncf sine sider er veldig bra.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.