Frøken Snupp har bestemt seg for å ha tapas til konfirmasjonen, men ingen av oss har noe erfaring med dette. Hva hører med av retter og tilbehør? Det bør jo helst ikke ligne et vanlig koldtbord.
Didjeridust og jeg skal lage så mye som mulig selv (den delen av setningen som sier "og jeg" bør leses med en liten klype salt :knegg: ), så det er kjekt med alt som kan lages i forveien og fryses.
Det eneste jeg vet at vi skal ha er mine ( :stolt: ) gode chili-kjøttboller, også ser jeg for meg at spekemat i en eller annen form er et must. Olivenbrød syns jeg også høres godt ut å ha ved siden av.
Frøken Snupp er glad i mat som smaker og er ingen pingle, men det kommer også folk som kanskje ikke er like vant med sprek, unorsk mat.
stekte poteter med aioli, hvitløksstekt champignon, asparges med salsa romesco, reker/scampi med paprika og hvitløk og kylling med honning og sennep jeg tror jeg har lagt ut oppskriften et eller annet sted, skal lete.
Foccacia er et must. Ellers saltbakte poteter, dadler med bacon (eller spekeskinke), gratinerte grønsaker (løk, squash, tomat). Tortilla (potetomelett) er enkelt og raskt og lage.
Stekte kyllingbiter med spekeskinke rundt. :nam:
Lammekjøttboller (500 gram lammekjøttdeig, 1 ss most fersk ingefær, 2-3 fedd hvitløk (evt en kinesisk), 1 ss olivenolje, blandes. Trilles til teskjestore boller og stekes i mye olje i stekepanne. Kan godt lages dagen før og varmes i folie i ovn før servering.)
Scampi med hvitløk og chili, marinert sopp, godt brød og aioli, spanske oster som Manchego og Tallegio, spekemat (gjerne med norsk tilbehør hvis ikke alle liker den "fremmede" maten), oliven, kjøttboller osv osv. Alt er egentlig lov. :jupp:
Nå kom jeg på at jeg har spist noen bittesmå vårruller en gang i tiden - de var fylt med kjøttstrimler, strimlete grønnsaker av noe slag, og en veldig god sweet chilli saus.
Fylte sjampinjonger
9 sjampinjonger
1-2 ss rømme
ca. 150 g feta
pepper
Ta ut stilkene på sjampinjongene og finhakk de, rør med fetaost, rømme og friskkvernet pepper, og fyll sjampinjongene med røren. Stek de i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.
Asparges med spekeskinke og parmesan:
Ta en bunt med asparges, og legg to tynne staver med parmesan ost på hver side av en asparges. Surr spekeskinke rundt og grill i ovnen til osten er smeltet. Husk og skjær av ca 2 cm nederst på aspargesen
Jeg planlegger tapas til en større bursdag, og tenker da at det er lurt med ting som enkelt kan lages mange porsjoner av på én gang - foccaccia i stedet for kuvertbrød, grønnsaker med dip i stedet for fylte grønnsaker, pai i langpanne eller omelett i stor stekepanne som deles opp i mange biter. Og så er det såklart lurt med ting som kan lages på forhånd (helst som kan fryses) og varmes opp, som kjøttboller, eller i det minste gjøres helt klart en eller to dager før, og så stekes like før servering, som små marinerte kyllingspyd og bacondadler. Og så er selvsagt ferdigkjøpte ting som ost og spekemat veldig lettvint, og ikke så "skummelt" heller, hvis man også velger noen kjente/milde sorter.
[size=2][/size]
[size=2][/size]
600g kjøttdeig
1/2 finhakket løk
1ts kajennepepper
1/2 -1 ts chilipepper
1ts malt ingefær
2ts paprikapulver
2ts salt
[size=2][/size] Tomatsaus:
4ss olivenolje
4 båter finhakket hvitløk
1/2 finhakket løk
2 bokser hermetiske tomater
4ts tørket oregano
1ts sukker
1ts salt
1/2ts pepper
[size=2][/size]
Ingrediensene til kjøttbollene blandes godt sammen og formes til små boller som stekes i smør i stekepanne.
[size=2][/size]
Tomatsausen lages ved at du varmer oljen i stekepanne og tilsetter løk og hvitløk. Stek løken på middels varme til den bli blank og myk!
Ha i hermetiske tomater, vann, buljong og oregano.
[size=2][/size]
Demp varmen og la sausen koke uten lokk til den tykner, 10-15 min. Jo lenger den koker, jo bedre smak blir det av tomatene. Tilsett sukker.
Kjøttbollene tas oppi sausen mot slutten av koketiden.
Smak til med salt og pepper.
[size=2][/size]
Smaker godt både med ris, pasta og poteter.
Sesampanerte scampi med søtlig chilisaus
800 g rå eller kokte scampi
2 ss oystersauce
2 ss fishsauce
2 fedd hvitløk
1 dl hvetemel
2 sammenpiskede egg
2 dl brødrasp
1 dl hvite sesamfrø
Soyaolje til fritering
salt
Søtlig chilisaus
1/2 dl mild rød chili, hakket
2 ss hakket hvitløk
1 dl vann
2 ss honning
2 ss sukker
2 ss klar eddit 7%
2 ss fishsauce
2 ss oystersauce
2 ts maizena
Tin scampiene. Finhakk hvitløk og bland sammen med oystersauce og fishsauce og hell over scampien og la dem marinere en times tid. Vend en og en scampi i mel, så i sammenpisket egg og til slutt i brødrasp som er blandet med sesamfrø. Varm opp olje i pannen og friter seks til syv scampi om gangen til de er lysebrune. La renne av på kjøkkenpapir og salt dem lett.
Søtlig chilisaus: Ha alle ingrediensene i en kjele og kok i 15 minutter. Jevn med maizena utrørt i kaldt vann. Avkjøl sausen og server den til scampien.
Ingredienser:
4 Hvitløksbåter med skall
1 liten rød chili
4 store søt snackpaprika
100 g. cashewnøtter
2 ss. sitron
olje
litt brødsmuler av loff
1 ts. kummin
litt salt
Kutt paprikaen og chilien på langs og rens vekk frø og frøkapslene og legg de på et stekebrett med skinnsiden opp sammen med hvitløken med skall, pensles godt med olivenolje.
Sett brettet inn i en varm ovn. Grill paprikaen og chilien til skinnet blir sort og "boblete" da er det ferdige. Ta brettet ut av ovnen og avkjøl. Når paprikaen og chilien er avkjølt, ta av skinnet.
Mal nøttene, paprika, chili og hvitløk i en foodprosessor. (Jeg liker den best når nøttene ikke er så finmalte.)
Ha så oppi kummin, sitron og brødsmuler, smak til med salt. Konsistensen kan justeres med litt kokt vann ved behov.
Dippen kan med fordel stå og godgjøre seg i kjøleskap en stund før den skal serveres.
Smelt smøret og ha oppi bulguren. Dette skal frese litt slik at bulgeren blir litt hvitere. Ha så tomatpuré i grya og rør godt. Ha grønnsaksbuljongen raskt oppi når tomatpureen er blandet godt sammen med bulguren. Kokes i ca 20 min. til bulguren er ferdigkokt.
Dolmader fåes kjøpt hos delikatessebutikker eller på invandrer butikker. Jeg tror det står "fyllte vinblader" på boksen. Vi bruker å dampe dem varme.
spekeskinke er jo 'safe' og godt. Kutt gjerne opp litt honningmelon til. Det er godt og noe alle liker. Likeså kan du ha en god potetsalat til selv om det også er å finne på et vanlig koldtbord.
Min manns favoritt er kikertsalat med paprika og chorizo. Freser løk, hvitløk og chorizo, blandes med paprika fra glass og kikerter, hakket bladpersille. Serveres ganske nylaget med en miks av eddik og olje.
Saltkokte poteter er nydelig forresten, sånne små amadine-poteter. Hell masse grovsalt over potetene, fyll vann så det dekker såvidt. NB Potetene kokes med skall. Etter at de er kokt er det viktig at de dampes tørre så de får den riktige skrukkete looken.
To av mine tips til tapas-til-mange, utenom nok foccacia:
Nok poteter. Dermed inkluderer man både dem som trenger litt fyll og dem som vanligvis baserer halve dagsinntaket på poteter. Gjerne saltbakte og/eller båtpoteter, jeg hadde vel 10 kg båtpoteter i vårt kalas. Forsvant alt sammen.
Kvalitetspølser. Det tar null tid å dele pølser i fire (på langs og tvers) og slenge dem i ovnen. Kjøp hos en slakter eller en kjøttvaredisk med godt utvalg, her i området er Idsøe-pølser fantastiske i tillegg til at vi har vår egen pølsemaker. Gode og krydrede pølser er fantastisk mat!
(Når det gjelder foccacia er min personlige mening at havsalt oppå foccacia bør forbys, det er alt for sterkt og hardt å tygge, Maldonsalt/flaksalt er langt bedre).
Asparges med bacon og parmesan. Kok opp vann, kok aspargesene 1 minutt. Surr bacon rundt og legg dem i en ildfast form. Strø over parmesan og stek i ovnen til baconet er ferdig. Du kan også bruke artisjokkhjerter istedenfor eller i tillegg til asparges.
Tomatsalat (bifftomat, mozerellaost, basilikum, salt og pepper).
Scampi marinert i chilli, lime, hvitløk og masse koriander.
Foccaciabrød med soltørket tomat, fetaost og oliven.
Et spm.
Jeg tenkte lage ruller med snøfrisk, laks og ruccolasalat.
Men hvilke lefser er best? :undrer:
Kan jeg bruke vanlige tortillalefser? Uten å varme de først? Om jeg varmer og ruller blir de vel harde ?
Det er perfekt i barnebursdager! Jeg hadde det faktisk i 1-årsdagen til yngstemann. Ikke noe voldsomme greier da, men masse småretter som pølsebiter, frukt, grønnsaker, quesadilla-biter, kjøttboller og annet. Finfint for små barnefingre.
Ellers ville jeg bare si at den eneste ulempen med tapas til en konfirmasjon, er at de fleste rettene ikke egner seg for innfrysning og forberedelser saa lenge paa forhaand.