Kaprifol sa for siden:
Jeg lurer på dette med margarin. Jeg har fått med meg at margarin tidligere inneholdt transfett, noe som regnes som kreftframkallende i seg selv. Men jeg har også lest her inne i tråden om palmeolje at norsk margarin ikke lenger inneholder transfett. Jeg prøver å bruke fett som enten smaker godt (ja, smør er godt!) eller som er sunt på den måten at det inneholder mye umettede fettsyrer (enumettet eller flerumettet fett). Jeg har ingen skrupler med å bruke margarin til enkelte ting, synes at margarin i boller er helt greit.
Jeg har en pakke med Soft margarin i kjøleskapet, på den står det at den inneholder:
80 g fett hvorav
- 34 g mettede fettsyrer
- 19 g enumettede fettsyrer
- 23 g flerumettede fettsyrer
Jeg bruker denne margarinen til bakst (har bakt boller med den) og restene brukes til å lage hvit saus, brun saus.
Vi har også en flaske med flytende Melange som vi bruker til pannekakesteking. På den står det at den inneholder:
80g fett hvorav
- 11 g mettede fettsyrer
- 17 g enumettede fettsyrer
- 47 g flerumettede fettsyrer
Kjøtt, fisk, wok osv. steker vi i rapsolje.
Det jeg har forstått er at ved steking er det viktig å ikke steke ting for hardt, da dannes andre skadelige forbindelser, tror det heter nitrosaminer de som dannes ved for godt stekt kjøtt eller fisk, disse er kreftframkallende.
Nå vil jeg gjerne opplyses rundt det helsemessige, evt. miljømessige rundt fettbruk. Smak er personlig, og jeg skjønner at mange foretrekker å bruke smør for smakens del.