Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Luftig og god potetmos

#1

Mani sa for siden:

Hva er trikset? Min blir seig og flytende.


#2

Syrin sa for siden:

Ikkje bruk maskin. Stapp for hånd.


#3

Mani sa for siden:

Hmm, ut å kjøpe stapper da.


#4

Mjau sa for siden:

Stappe for hånd ja. Hvis ikke blir det lim...


#5

Mani sa for siden:

Ja da er det vel ikke rart at vi har hatt lim til midddag. Hvorfor står det i oppskriftene at man kan bruke stavmikser da. :mumle:


#6

allium sa for siden:

Stappe for hånd, og være raus med væsken, men tilsett litt etter litt, og stapp videre mens du blander.

Mye smør må også til.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Stavmikser er døden ja, jeg bruker alltid vanlig stapper. Jeg koker potetene i småbiter til de er HELT møre, heller av vannet og har i en stor klump meierismør (myyye) og lar det smelte, så heller jeg over litt melk og moser i vei. Har i litt mer melk om det trengs, men vær forsiktig så du ikke har i for mye, det er ikke mye som skal til, egentlig. Salt og pepper etter smak, og gjerne litt gressløk.


#8

Mani sa for siden:

Takk for tilbakemeldinger, jeg visste dere var de rette å spørre. :)


#9

Camomilla sa for siden:

Ikke bruk salt i vannet når du koker potetene når du lager potetmos. Blir lim.


#10

Perhonen sa for siden:

Jeg bruker ikke salt i vannet til potetene. Stapper de med "potetstapper" og så bruker jeg mixer når jeg tilsetter melk, og smør. Bruker ikke stavmikser, men en vanlig kjøkkenmikser. Potetmosen min blir alltid veldig god. :)


#11

Che sa for siden:

Det der hadde de om på et eller annet vitenskapelig program, faktisk. Mosen blir som lim pga ett eller annet ikke fulgt med i timen ser jeg her - noe med stivelsen kanskje?


#12

liefje sa for siden:

Hvis du faar tak i i Norge, kjöp en saann greie som ligner paa en stor hvitlökspresse (se bilde under). Potetene presses i denne etter at de er kokt, og man har i litt og litt melk og smör etterpaa mens man pisker den opp. Blir rett og slett genial!!!


#13

liefje sa for siden:

Hvis du bruker melne poteter, holder det med en saann som dette, men den over er super paa all slags poteter (og stort sett smaker jo de melne potetene daarlig):


#14

Mani sa for siden:

Ja jeg har ingen av delene så noe må jeg jo tydeligvis kjøpe meg.


#15

Fibi sa for siden:

Jeg bruker håndmikser, sånn som man pisker krem og sånnt med. Jeg koker også potetene i biter, heller over en skvett melk og slenger i en klatt smør når jeg har helt av vannet. Trykker mikseren nedi potetbitene noen ganger for å kneppe dem litt, og så starte på lav hastighet. Øker hastigheten etterhvert.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Kok potetene i lite vann i små biter, altså mer damping enn koking.
Ikke ha salt i vannet.
Tøm av vannet når de er møre og la de stå og dampe litt av
Hiv opp i en raus smørklatt, jeg bruker minst 50 g. til 8-10 normalstore poteter.
Ha oppi masse matfløte.
Jeg stapper med en manuell moser/stapper. Det skal være litt biter. Ha evt i mer væske.
Jeg salter og peprer helt til slutt.


#17

liefje sa for siden:

Jeg brukte mixeren för, og det ble ikke noe bra i det hele tatt. Saa kjöpte jeg den nederste da jeg bodde i Nederland, og det funket - som sagt - paa melne poteter. Da jeg flyttet til Tyskland, sluttet jeg med melne poteter, og fikk aldri god potetmos för en venninne anbefalte den hvitlösgreien. Den er genial. Men om den finnes i Norge, aner jeg ikke. Hvert land sine greier og saann.


#18

Teflona sa for siden:

Aldri salte før man er ferdig med å mose!


#19

Perhonen sa for siden:

Og så bør melken være romtemperert :)

Fløte har jeg ikke prøvd...det må prøves.


#20

Mani sa for siden:

Nå blir det mye potetmos fremover i dette huset merker jeg, alle tips må prøves i jakten på den perfekte potetmos.


#21

Luvi sa for siden:

Mmmm... Nå ble jeg veldig fristet til å forsøke å lage hjemmelaget stappe. Det har jeg faktisk aldri prøvd før. Er det vanskelig å få den til bra om man stapper for hånd, kan man da gjøre det feil på noen måte? :o


#22

Mani sa for siden:

Ja man kan definitivt gjøre det feil og måtte spise lim til middag.


#23

Luvi sa for siden:

Jo, med mikser skjønner jeg det kan skje, men skal det ikke litt til å få lim utav potetene om man stapper for hånd?


#24

Apple sa for siden:

Jeg gjør som de over her, men bruker fløte i stedetfor melk. Litt revet parmesan i er også godt.


#25

lalill sa for siden:

Eg bruker smør, matfløyte, salt, pepper og litt muskat, og stappar for hand. Kjapt og godt! :nam:


#26

Harriet Vane sa for siden:

Hvis man venter med salt helt til slutt, så skal det godt gjøres å lage lim.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har en ganske lik denne, kjøpte den på Ikea, tror jeg. Kjempegod, kan brukes til å dele opp kjøttdeig mens den stekes også.


#28

Elisabet sa for siden:

Nå skal jeg prøve og lage potetmos igjen snart. Mistet helt motet sist jeg laget det. Masse smør og fløte og allikevel lim. Var nok litt salt i kokevannet og stavmikser som kanskje var årsaken til det skjønner jeg nå. Den ble nemlig mere lim enn jeg noen gang har klart før.


#29

Ekorn sa for siden:

Er det ingen som bruker finhakket løk i potetmosen? Det som er så nydelig!


#30

Elisabet sa for siden:

Jeg bruker nykvernet hvitløkspepper i potetmosen. Det er godt.


#31

Dixie Diner sa for siden:

Jeg elsker løk, det er min favorittgrønnsak. Men jeg har det ikke i potetmosen siden eldste får helt neller av løk, hun takler det virkelig ikke. :mumle: Men jeg steker løk, sopp, paprika og mais ved siden av, det må jeg alltid ha til røkte kjøttpølser og potetmos, det er uunnværlig.


#32

Teflona sa for siden:

Vi bruker vanligvis hvitløk, matfløte, smør og parmesan.

Blanding av potet, sellerirot, gulrot og kårabi er også godt, da uten hvitløk og parmesan, det er mer hverdags-stappe her.


#33

TheVoice sa for siden:

Aldri salte før er trikset, som flere har sagt :nemlig:


#34

Hyacinth sa for siden:

Mitt beste triks for luftig mos: Bruk potetpresse!! Jeg bruker den store fra Ikea.


#35

Hyacinth sa for siden:

Dessuten er søtpotet i mosen undervurdert.


#36

dutte sa for siden:

Og masse nyrevet muskatt. Min kokkevenninne fnyste av meg da jeg sa jeg skulle kjøpe sånn mose-ting. Gaffel sa hun. Det enkle er visst (?) det beste. Jeg har aldri seig potetmos.


#37

Hyacinth sa for siden:

Hun må gjerne fnyse. Jeg har prøvd både stamper, visp, gaffel og stavmikser. Potetpresse er det beste. Sånn som ser ut som en diger hvitløkspresse. Ikke en stamper altså.


#38

Mani sa for siden:

Jeg leser og leser og er strålende fornøyd med at jeg snart skal få til å lage supergod potetmos. :)

Hvor har de sånne presser, bortsett fra Ikea da?


#39

krystallklart sa for siden:

Kok poteter i biter, hell av vannet, tilsett smør og melk, stapp med stapper, smak til med salt, pepper og sennep. :D


#40

daffy sa for siden:

-Type potet; Mandel til fest og Pimpernel (som ikke er så små og knotete og skrelle) til hverdags
-Ikke salt før til slutt
-Manuell stamping
-Jeg har i så mye meierismør som jeg har samvittighet til, og ganske mye melk. Tar en fløteskvett i hvis jeg har i kjøleskapet

Kunne man pisket fløte til krem og vendt i til slutt mon tro? For superluftig resultat mener jeg?


#41

Kitty Bastard sa for siden:

Det beste blir om du følger den sinnsyke "Kjemi på kjøkkenet"-prosessen (du skal blant annet ikke koke potetene, men la de mørne under en konstant temperatur og en hel del annen morro, det var gøy den ene gangen, men ikke noe jeg gjør til hverdags), men på en fin andreplass kommer potetpressa. Det sier min kokkevenn. :overlegen:
:knegg:


#42

Dixie Diner sa for siden:

Sennep ja! Det var jo DET jeg skulle prøve etter tips fra deg, har bare alltid glemt det ut! Må huske det neste gang.


#43

Harriet Vane sa for siden:

Pisket krem (uten sukker) må være knall til fest. Ellers kan jeg veldig anbefale å ha i sellerirot, persillerot eller pastinakk. Det gir nydelig smak. Del i små biter og kok med potetene. Jeg bruker også rømme eller creme fraiche, hvis det kniper, kjempegodt det også. Sprøstekte biter av sopp er kjempegodt i!

Man kan også ha i et egg og litt revet ost og steke i små topper i ovnen. Det er kjempegodt!


#44

Tjorven sa for siden:

Jeg får mye skryt for min potetmos som jeg lager på bare potet og smør (altså ikke noe melk/fløte). I tillegg tilsetter jeg salt, pepper og revet muskatnøtt. Jeg moser for hånd.


#45

liefje sa for siden:

Man kan ha ALT i potetmos. I Holland lager de noe som heter stamppot. Det er potetmos hvor man har blandet i grönnkaal eller surkaal eller gulrötter/lök (det er vel de tre vanligste typene), men de har ogsaa et utall varianter hvor de blander i andre ting. Den siste jeg prövde var fölgende:

Skrell og del opp ca. 750 gram poteter og kok dem möre. I mellomtiden:
Stek ca. 100 gram bacon i smaabiter. Etter en stund har man i en liten hakket lök og en hvitlöksbaat og ca. 50 gram smör (blir godt dette, ja ;) ).
Naar potetene er ferdige moser man dem i den store "hvitlökspressemoseren" og har i bittelitt melk sammen med bacon/lökblandingen. Saa har man i 50-100 gram revet ost (gjerne en vellagret type), 1-2 ts sennep, salt/pepper og friske, vaskede spinatblader (evt. frossentype som man tilbereder slik det staar paa pakken). Mengde: saa mye eller lite man vil, opptil like mye som potetene til bare littegranne. KJEMPEGODT tilbehör til fisk f.eks. eller kjöttkaker.


#46

VisiliA sa for siden:

Potetpressa er genial! Med den kan man lage "potetsnø" til kresne unger som innbiller seg at de ikke liker kokte poteter


#47

Dixie Diner sa for siden:

Men blir ikke mosen litt vel moset med den pressen? Jeg må ha den litt grov, liker ikke så godt potetpuré.


#48

Tjorven sa for siden:

Vi har forresten ofte en del gulrot og kålrot i mosen også, men da kaller vi den grønnsaksmos isteden. Men vi serverer det istedenfor potet ikke i tillegg til.


#49

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes også det er best uten for mye melk/ fløte, altså helst bare smør.

Nigella bruker bare olivenolje, så jeg. Potet og søtpotet 50/50.


#50

Hyacinth sa for siden:

Ah! Stamppot! :elsker: I mine øyne laget med løk, gulrøtter og poteter. Den med grønnkål og bacon kaller vi boerenkool.


#51

Mrs. Longbottom sa for siden:

Mos laget av fjellmandel, presset i potetpresse, tilsatt massevis av sprøstekt bacon og fløte. Yum!


#52

liefje sa for siden:

Hvis du vil ha potetstykker i den, blir det feil med pressen. Det kommer ut som spaghettiaktige striper som tyter ut, liksom, og da er det ikke akkurat mange klumper igjen.


#53

Gerbera sa for siden:

Mannen min lager sinnsykt god potetstappe. Han moser bare med en sleiv, det blir litt biter av det, men det er bare godt. Masse smør og fløte, salt og pepper. Utrolig godt, men akk så usunt!


#54

Sokk sa for siden:

Torsk lager supergod potetmos av mandelpoteter, hvitløk, smør, melk, salt og pepper. :nam: Hvitløk gjør virkelig susen! Potetstappe uten hvitløk smaker ganske tamt når man har fått smaken på det. :jupp:


#55

Joika sa for siden:

Okei. Jeg har mandelpoteter kokende her nå. Har ikke sånn mosegreie, og ser at jeg driter regelrett på draget om jeg bruker stavmikser.

Hva bruker jeg da? En gaffel? :gruble:

Det er heldigvis bare til to personer....


#56

Mrs. Longbottom sa for siden:

Gaffel eller en sleiv.


#57

Joika sa for siden:

Gaffel fungerte fint! Trodde det skulle bli vanskelig, men potetene falt jo fra hverandre i det jeg helte av vannet.


#58

Nekinna2402 sa for siden:

Jeg pleier og ha alt mulig oppi...
chedder ost/vanlig, basilikum, hvitløk,løk,gressløk,vårløk, gulerøtter, sitron juice, pepper, sitron/hvitløk pepper, salt, bacon, skinke, fløte....

med andre ord, hva enn jeg finner i hus og er i humør til :lol:


#59

turi sa for siden:

Jeg koker potetene med lite vann og noen fedd med hvitløk, gjerne med skallet på, moser de i kjøkkenmaskin med litt av vannet fra koking og hvitløk, salt og pepper. Men så syns jeg at den beste mosen ikke er luftin, men limete!! :p


#60

Pelen sa for siden:

Jeg har aldri fått til noe annet en luftig og god potetmos, men det er kanskje for at jeg ikke salter før helt i slutten? Den måten er jeg bare opplært til, men har ikke helt tenkt på hvorfor. Jeg bruker elvisp eller lignende, har i en hel del smør mens jeg jobber på og ser til at potetene er ganske most. Så har jeg i oppvarmet melk (eller fløte en sjelden gang) i små omganger, man trenger ofte mer enn hva man tror. Så salt, pepper og er det fest (ja, jeg har servert potetmos til gjester) så har jeg i en liten dært sukker. Da får jeg alltid kommentar om at jeg gjør den beste potetmosen. Det trikset bruker jeg dog ikke til hverdags.

Til tider har jeg også i litt blomkål eller/og brokolli.


#61

Puslingen sa for siden:

Eg har brukt stapper alltid, men skulle prøve stavmikser ein gang. Trur eg kom opp med ein ny tapetlim då.
Men eg bruker potet, 1 gulrot, (kaffe)fløte, smør, salt, pepper og fersk gressløk. Godt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.