Frøy sa for siden:
Hva er dine beste tips til en kjeks og ost kveld?
Svigers kommer bort til oss i kveld på kjeks og ost og jeg trenger tips til å gjøre det litt spennende. :) Vin drikker vi ikke så det trenger jeg ikke tips til.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Frøy sa for siden:
Hva er dine beste tips til en kjeks og ost kveld?
Svigers kommer bort til oss i kveld på kjeks og ost og jeg trenger tips til å gjøre det litt spennende. :) Vin drikker vi ikke så det trenger jeg ikke tips til.
Dixie Diner sa for siden:
I hvert fall ikke gyselige Tine smøreoster på Ritz. :knegg:
Jeg er veldig glad i de fleste blåmuggoster og brie, og da på disse nye spelt-kjeksene fra Sæthre eller sånne Melbatoast. Selbu blå er en av mine favoritter. Med valnøtter i honning til, det er fantastisk godt! Svindyrt å kjøpe, så jeg lager det selv. Rister nøttene litt i ovnen og blander dem med flytende honning.
Frøy sa for siden:
Hei, det hører jo til på hvert ett respektabelt ostebord, iallfall i følge en kresen samboer.
Camomilla sa for siden:
Jeg er veldig g lad i hvitløk, pepperost og dillost.
Vi bruker paprika, druer og epler til.
Apple sa for siden:
Et varierende utvalg hvit - og blåmuggoster. Det er godt med ristede valnøtter i honning, som Iset nevner. Jeg synes også ulike typer marmelade er et must. Finnes mange ulike til de forskjellige ostene i delikatessene.
Sånne store poser med tørket mango som man får kjøpt på Smart CLub er også godt til. Det finnes mange ulike kjeks/ brød også nå som man kan eksperimentere med. Chevre og honning er godt. Mmm, ble sulten.
Syrin sa for siden:
Er svigers glad i mat med masse smak? Mine foreldre ville nok helst hatt litt forsiktige ostar også på fatet. Jarlsberg er ein god all rounder! Litt blåmugg til meg sjølv, og så er brie deilig...
Der finst å få kjøpt små krukker med gele/syltetøy som skal brukast på ost og kjeks. Dei er dyre, men gode. Smaksatt med krydder.
Frøy sa for siden:
Jeg og svigersene er villige til å prøve det meste. Eller svigerfar må prøve alt svigermor spiser. Jeg har aldri spist muggost men kan kansje forsøke en snill slik en.
Ja husket jeg å nevne at jeg bor på landsbygda så er kansje ikke all verden å velge i, har Helgø da men.
Kansje jeg må handle på vei hjem fra jobb
Apple sa for siden:
Dra til Helgø. :nikker:
Lykken sa for siden:
Marmelade
det finnes flere marmelader som passer godt til ost og kjeks. Prøv for eksempel en god fikenmarmelade.
Nøtter
Hele eller grovt hakkede nøtter er veldig godt til kjeks og ost. Prøv for eksempel valnøtter, hasselnøtter eller pinjekjerner, gjerne sammen med honning.
Nelly Nickers sa for siden:
Jeg bakte en gang valnøttbaguetter som var nydelige til ost. Dessuten er det litt moro med noe nytt og annerledes, og fersk bakst digger jo alle! Mange år siden sist jeg prøvde dem, så det skal jeg sannelig prøve meg på igjen om ikke lenge. Slenger inn oppskriften i tilfelle du er intr.
25 g gjær
5 dl lelttmelk
1 ts salt
1 ts malt anis
1 dl lys sirup
1/2 dl olivenolje
1 1/2 dl hakkete valnøtter
2 dl grovt rugmel
6-8 dl hvetemel
Gjær - lunken melk, tilsett salt, olje, anis, sirup og valnøtter. Elt først inn grovt mel, så hvetemel til løs deig som ikke kladder. Heve 45 minutter.
Ta deigen til melet bakebord, klappp eller kjevle den ut til rektangel ca 20 x 60 cm. Skjær deigen i 4 striper og snurr hvert emne litt rundt og legg på bakepapir på platen. Dryss litt mel på, etterheve 20 min, steke 200 grader i 25 min.
Dixie Diner sa for siden:
Hvis du ikke er vant med blåmuggoster ville jeg prøvd Selbu Blå, den er ganske mild. Seksåringen min elsker den.
Honda sa for siden:
EEY
Frekk er du og
Tine hvitløk og pepperosten er jo det eneste som er spisende
:fnis:
Dixie Diner sa for siden:
Grøss, hver sin smak. :knegg: Jeg bruker dem til fyll i stekt kyllingfilet, det er ganske snadder. Men til kjeks foretrekker jeg "skikkelige" oster. Årh, må snart ha skikkelig ostekveld med Interference!
Honda sa for siden:
Sikkelige oster? Ala blåmuggelost som smaker ræva?
Elise sa for siden:
Tine smøreoster på Ritz må du ha. :riktig: Og litt gulost og brunost, så er saken biff. ;) (Det er sånn det ville vært hos meg!)
Matilda sa for siden:
Brie med marmelade! :vilha: Det skal jeg ha bare denne ungen er ute.
Jeg mener å ha lest at mange oster fungerer bedre med brød framfor kjeks, så det er kanskje kjekt å ha et lite utvalg baguetter og brød til også, sånn i passe serveringsbiter?
Dixie Diner sa for siden:
Blåmuggost er himmelrike. :nam:
Maiden sa for siden:
Jeg fikk smake en ost som det va valnøttsmak i, kjempe god. :nam: Ellers så liker jeg hvitløksmak, peppersmak og krisebærsmak på ostene. :) Brie oster er også godt.
veobra sa for siden:
En god brie holder for meg! Husk bare å ta den ut av kjøeskapet i tide. Minst en time så den får temperert seg, da kommer smaken bedre frem.
Stangselleri er godt til blåmuggoster.
Veronal sa for siden:
Kjøp akasiehonning (flytende honning). Blåmuggost og chevré toppet med akasiehonning er nydelig (jeg må ha sånt oppå - eller marmelade eller noe sånt).
Robyn sa for siden:
Min favoritt er pepperosten fra Tolko.
Ellers pleier Brie, Camembert, Krydderost og Ridderost å være gjengangere hos oss.
Druer, epler og paprika sammen med div. kjeks (Ritz er visst et 'must' :knegg: ).
Ikke så veldig spennende og nyskapende ostebord hos oss med andre ord, men godt er det. :nam:
Maiden sa for siden:
Sånn ser valnøttosten ut.
løve70 sa for siden:
En god Manchego hører med på ostebordet. Gjerne parmesan også;)
Tangerine sa for siden:
Den kirsdebærosten er god, husker ikke navnet.
Dixie Diner sa for siden:
Creme Cherie, heter den med kirsebær, den er god ja.
Interference sa for siden:
:nemlig:
Skal vi se...
Tilbehør til blåmugg og brie med litt smak:
Søte frukter, nøtter, akasiehonning, kremet balsamico.
Nøytral kjeks, IKKE salt kjeks til blåmugg, det dreper den gode smaken på osten. Topper du med rødvin og noe syrlig tilbehør som druer så har du den ultimate grusomme opplevelse.
Drikke, mozell, sødmen i mozellen bringer frem de gode smakene i ostene.
Hvis du vil lage en sånn "smørje" som du kan ha på osten så har jeg en knallgod oppskrift til deg her:
Pistasjekjerner, valnøtter og tørkede aprikoser finhakkes og blandes med akasiehonning. La det stå og trekke en liten time og ha på osten. :nam:
Oster:
Blåmugg:
Selbu blå, relativt mild ost som de fleste kan like.
Roquefort, roquefort berger og roquefort black label er oster med mye smak, min personlige favoritt er roquefort black label, men den er nok litt sterk hvis man ikke er vant til blåmugg.
Stilton ring, en hard blåmugg med mye smak, fantastisk god.
Bleau d'avergne, en mild og fin begynnerost.
Du bør finne noen av disse i grunnsortimentet til helgø i alle fall, det finnes mange andre blåmugger og, men jeg tok et lite utvalg av de jeg synes er greie å servere folk.
Gorgonzola egner seg best i matlaging, så den skriver jeg ikke mer om. :knegg:
Brie:
Brie de paris, en veldig mild og safe brie som alle kan like.
Brie caeur de lion, en rund og fin brie med en lett ettersmak av umodne hasselnøtter.
Brie des maux, en brie med masse smak og lukt. Skal være sprekker i skallet på den og den skal være myk, nesten flytende i konsistensen når den er spiseklar.
Tine sin brie er for umoden etter min smak, men helt grei.
Kittmodnede oster:
Ridderost, nesten alle liker ridderost. Den er mild og god på smak.
Les vieux panné, en mild rødkittost. Veldig god.
Skal du ha en rød kittost med mer smak så kan du gå for raclette, ermitage, tilsiter eller gå for en blandingsost som Chaumes eller Saint albray.
Faste oster:
Vellagret sveitser eller vellagret jarlsberg.
Emmentaler (fantastisk!)
Gruyere
Alle de andre ostene som smøreoster og sånt har jeg ikke peiling på, jeg liker dem ikke.
All ost funker sammen med søt drikke og søtt tilbehør, samt nøtter.
En fast ost med mye smak tåler mer syre enn en blåmugg.
Eksempler på annet tilbehør:
Pærer, piel de sapo melon, galiamelon, akasiehonning, tørkede frukter, alle nøtter som ikke er saltede, søte blå druer, fiken, dadler.
Nøytral kjeks.
Salt kjeks til smøreoster.
Litt forslag i alle fall. Det er mye lettere å snakke ost når man kan stå med osten i hånda. :humre:
Honda sa for siden:
Den liker jeg faktisk :knegg: Men har ikke funnet den de siste gangene vi skulle ha ost.:mad: Må sikert på mega for å finne den og de stenger kl 19 og 15
Ru sa for siden:
Ost! :hyler:
ming sa for siden:
Åh, nå gleder jeg meg til ost og kjeks straks babyen er ute. :sikle:
Dixie Diner sa for siden:
Det med Mozell visste jeg ikke, så bra! Det skal jeg huske på neste gang. Jeg har jo tenkt tanken altså, men visste ikke om det var "riktig", liksom. Vil ikke ødelegge smaksopplevelsen.
Aprikoser i nøtte- og honningblandingen har jeg aldri tenkt på, det er jo SJENIALT! :hyper:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.