Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Törrmat og ökologisk og saann

#1

liefje sa for siden:

Jeg har oppdaget at det finnes poser med sauser og supper og saann paa ökobutikken jeg handler i. Dessuten har jeg oppdaget at det finnes en del folk her inne som har satt seg veldig godt inn i ting og tang om mat og hva som er sunt og saann. Derfor spör jeg dere: Er dette "tillatt" ferdigmat dersom man en gang i blant vil ty til slike produkter? Eller er det "like ille som TORO"? Hva slags tilsetningsstoffer e.l. er det jeg bör holde meg borte fra?


#2

liefje sa for siden:

Siden jeg har faatt hauger av svar og kommentarer paa dette innlegget, vil jeg gjerne innrömme at jeg hadde en liten baktanke med spörsmaalet gitt hva jeg har lest i en annen traad her inne i dag.

Jeg pröver aa finne ut om folk synes det er et maal i seg selv at man skal lage mat fra bunnen av eller om man bör gjöre dette fordi man ellers risikerer aa faa i seg uheldige stoffer.

Jeg bor i Tyskland hvor markedet for ökologiske produkter er meget velutviklet (egne supermarkedet med bare ökologiske produkter, evt. store avdeliger med slike i de fleste "vanlige" supermarkeder). Mens man tidligere hadde et begrenset sortiment av slike produkter, fokusert paa rene raavarer, er det tydelig at trenden gaar i retning av at stadig flere ökologiske ferdigprodukter tilbys (les ökologiske poseprodukter, ökologisk boksemat, ökologisk ferdigpizza etc.) Dette markedet ser m.a.o. ut til aa gaa gjennom den samme livssyklusen som det "vanlige" dagligvarespekteret har gaatt gjennom tidligere - dog enormt mye raskere.

Dette gir meg et klart signal om at folk (naja, i alle fall tyskere ;) ), til tross for at det muligens er veldig enkelt aa lage ting fra bunnen av, önsker ferdigprodukter. Det er (noen ganger) tidsbesparende, mer idiotsikkert etc.

Jeg synes det er fint at ogsaa dem som önsker aa bruke ferdigprodukter, kan faa tilgang til et ökologisk alternativ, men har faatt inntrykk av at man kanskje ikke er en "god husmor" eller whatever man velger aa kalle det, om man tyr til slike.

Noen meninger om saken?


#3

Skilpadda sa for siden:

Tja. Interessant spørsmål, men ikke så lett å svare på. :) Ernæringsmessig innbiller jeg meg at det er en fordel med friske råvarer, og så har man jo den fordelen med hjemmelaget mat at man selv vet og bestemmer akkurat hva som er i maten.

Så sånn sett vil det vel alltid være "bedre" å lage alt fra grunnen av, med råvarer av høy kvalitet. Men i praksis er vi ganske mange som ikke gjør akkurat det, i alle fall ikke hver dag, og da er det jo spørsmål om hva man sammenligner med - hva er best av ingen middag, dårlig ferdigmiddag eller sunn ferdigmiddag, liksom?

Det er tydelig, ut fra det stadig økende utvalget av ferdigmat, at det er et kjempemarked for "skikkelig" ferdigmat. Det man finner i frysedisken nå, er langt bedre enn det man fant for 10-15 år siden - mer grønnsaker og mindre fett, og langt bedre og mer delikat utvalg. Økologisk ferdigmat er et naturlig neste steg, og jeg synes det er kjempefint at man får et stadig bedre tilbud til folk som ønsker lettvint og sunn mat.

Jeg vil si at man er mer av en "god husmor" hvis man lager ting fra grunnen av, baker brød og koker sin egen kraft enn hvis man bruker ferdigmat og halvfabrikata og buljongterninger. (Jeg karakteriserer ikke meg selv som en spesielt god husmor, altså, så dette er ikke ren selvgodhet.) Men hvis man sørger for at man selv og familien jevnt over får god og sunn mat, det være seg fra halvfabrikata eller take-away, så er man jo en god forsørger, og det er jo langt viktigere. Å være husmor er mer av en hobby; å sørge for sunn mat er en del av foreldreplikten. Slik jeg ser det.


#4

safran sa for siden:

Om det er like ille som Toro kommer jo an på hva det inneholder?


#5

Mandarin sa for siden:

Selv er vel jeg mest redd for dette transfettet som er i poseproduktene.

Synes Skilpadda svarer bra forøvrig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.