Hva er din oppfattning av lilkestillig og likeverd, hva er motsettningen mellom de to begrepene og er det noen likheter?
Jeg holder på med og jobbe med problemstillinger i semesteroppgaven min, og har sett litt på likestilling og likeverd i barnehagen, både blandt barna og blandt personalet. Lærebøken vi har er noe forkjellig i oppfattningen av disse to begrepen.
Det snakkes jo mye om at det man bør få flere menn inni barnahagen. I noen tilfeller der det står mellom hvem som skal annsettes, en mann og en kvinne. Så er det mannen som blir annsatt selv om han har dårlige karaktere fra skolen eller kvalifikasjoen. Men kan i noen tilfeller få en høyere lønn en det en kvinne gjør i samme stilling i barnehagen. Er dette likestilling da?
Likestilling går mer på rettigheter i forhold til "fakta", og at man skal behandle folk med like forutsetninger likt (kan feks være utdannelse). Likeverd: At mennesker skal behandles likt på tross av forskjeller i status, stilling osv. En person er ikke mer verdt enn en annen, uansett.
Jeg har ikke tenkt på din kontekst i grunnen, men for meg er likeverd viktigere enn likestilling. Jeg synes likestilling kan smake for mye av millimeterrettferdighet, mens likeverd handler mer om å verdsette alle oppgaver, kvaliteter, bidrag o.s.v. like mye.
Kvotering er et viktig virkemiddel på veien mot likestilling. Eksempelvis er en viktig grunn til at det i dag oppfattes som helt naturlig at kvinner deltar i politikken, at man kvoterte inn kvinner på 70-tallet. Jeg er helt for at menn kvoteres inn i barnehager, på samme måte som jeg er for at kvinner kvoteres inn i som bedriftsledere. Kvotering av mineoritetsgrupper virker, enten det nå er snakk om kvinner, menn eller innvandrere. Jo større variasjon i en yrkesgruppe, jo større likestilling.
Grunnen til at menn får høyere lønn en kvinner i barnehagene, er fordi de (som gruppe) er mer ettertraktet (fordi det er så få av dem); gode ledere vet at bedret kjønnsbalanse gir bedre arbeidsmiljø og de vet at Det å ha mannlige ansatte får barnehagen til å fremstå mer up to date og mer ettertraktet. Dette har noe med tilbud og etterspørsel å gjøre, ikke likeverd.
Og grunnen til at nyutdannede kvinnlige ingeniører ikke tjener bedre enn sine mannlige ingeniører, er at kvinner er ufattelig dårlige til å selge seg inn som den ettertraktede arbeidskraftende er i slike bransjer som ansetter ingeniører.
Menn er tradisjonelt flinkere til å kunne si høyt at de er verdifulle - mer enn andre. Dette gjør dem da flinkere til å forhandle lønn.
Min erfaring er at kvinner som tøffer seg opp til å forhandle som en mann også får høyere lønninger.
Ellers ser jeg begrepene slik at likestilling er rettigheter du har som du kan påberope deg. Likeverd er hvordan du ses i forhold til andre og ikke noe du like lett kan kreve. Men i prinsippet skal alle ha likeverd da - dog sjelden i praksis.
Jeg tror nok at i tillegg til det at menn ofte er bedre til å selge seg selv enn kvinner, er forventningen om at menn skal tjene bedre enn kvinner fordi det er sånn mange steder en vesentlig grunn til at menn tjener bedre både når de er ingeniører og jobber i barnehage. Man ser det i de fleste yrkesgrupper at det er en skjevhet i kvinners disfavør med tanke på lønnsnivå, og jeg tror ikke man bare kan legge skylda på den enkelte kvinne for det. For i mannsdominerte yrker hvor man kanskje skulle tro at kvinner ville vært ettertraktet for å balansere kjønnsstatistikken i bedriften, ser man relativt ofte at de likevel har vanskeligehter med å få de interessante jobbene, titler og lønn som matcher sine mannlige kollegaer. Mens menn som jobber i kvinnedominerte yrker må tilbys utfordringer og høyere lønn fordi "alle" forstår at det må til for å beholde dem. Ja, kvinner som forhandler som menn tjener på det, men det er et systemproblem i tillegg.
Du ser det i min jobb også. Der er vi ca 50/50 kvinner og menn. Vi har veldig tariffestet grunnlønn med rom for såkalte personlige tillegg. Av en eller annen grunn ser det ut som det er lettere for menn å få kranglet seg til slike tillegg, helt uavhengig av argumenter.
Jeg er enig med deg Katta i at det er en forskjell - og det at det er en forskjell viser at systemet som fastsetter lønningene ikke funker likestilt for menn og kvinner. I og med at kvinner faktisk ikke er bekvemme med å gjøre de grepene som skal til.
I min bedrift lå jeg en periode noe lavt i lønn. Det var jo skrekkelig irriterende. Til slutt valgte jeg helt bevisst å tenke hva en mann hadde gjort med dette. Det endte med at jeg gikk til lederen vår og sa at nå vil jeg tjene mest av alle så og så lenge. Det er min tur.
Jeg fikk gjennomslag rimelig tvert.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.