Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Overformynderi

#1

amo sa for siden:

Jeg prøvde å finne noe her , men spør heller et nytt spørsmål.
Kan barn under 18 år ha ubegrenset med penger på konto i sitt eget navn, eller kommer overformynderiet på banen om beløpet overstiger 75000,-?


#2

Obelix sa for siden:

Overformynderiet kommer på banen.
Ganske sikker på det.


#3

Obelix sa for siden:

Her kan du lese mer.


#4

Maylen sa for siden:

De skal egentlig, men det skjer ikke alltid det nei. :)
Banker har ingen rutiner på å melde inn bankontoer hvor innehaveren er umyndig og beløpet overstiger 75.000.


#5

turi sa for siden:

Er dette noen en skal melde fra om selv, eller er det noe overformynderiet får greie på av f.eks bank e.l? :gruble:


#6

Obelix sa for siden:

Det vil jo bli meldt til myndighetene at den og den har formue på så og så mye.
På selvangivelsen f.eks.
Nå vet jeg ikke, men jeg vil vel kanskje tro at barnas formue står på en av foreldrenes selvangivelse.


#7

Maylen sa for siden:

Men myndighetene er ikke = overformynderiet.


#8

Obelix sa for siden:

Nei, det vet jeg jo, men en skulle da tro at overformynderiet blir kontaktet når en mindreårig har formue som overstiger 75 lapper.


#9

Maylen sa for siden:

Ikke som jeg vet hvertfall. Vet om noen hvor barna har mer formue enn det stående på seg, og ingen overformynderi er satt inn.


#10

Che sa for siden:

Trodde det gikk automatikk i slikt jeg....
Har selv vært under overformynderiet. Var helt greit det altså. Skulle jeg ta ut penger var det bare å skrive brev.


#11

Maverick sa for siden:

Hvorfor kan ikke mindreårige ha mer enn 75 lapper, egentlig? :gruble:


#12

Maylen sa for siden:

Det kan de vel.


#13

Katta sa for siden:

Det kan de vel, overformynderiet er der som en forsikring mot foreldre som ikke tar vare på pengene. Enten bruker dem eller investerer dem idiotisk. Overformynderiet sørger ikke akkurat for god avkastning, men de passer i det minste på at pengene ikke forsvinner.


#14

Maverick sa for siden:

Ah. Get it. :føler meg opplyst:


#15

Maz sa for siden:

Det sikrer vel også barna mot foreldre som roter med egen økonomi. Det har vært nok saker der foreldre har blitt bedt om å bruke barnas midler før de kan få sosialhjelp osv. Er pengene hos overformynderiet er det bare spesielle tilfeller der du kan få det ut.

Her i byen er praksis som følger. Datautstyr (innen rimelighetens grenser) invilges. Språkreise invilges, men ikke sydentur. Bunad til konfirmasjon invilges.
Ïnvesteringer i bolig går bra om det virker å være en god/ trygg investering, og foresatte, evt leieintekter dekker vedlikehold.

Det er hva overformynderiet fortalte meg forrige uke.

I trondheim ligger rentesatsen nå på ca 4,5%.


#16

Anne C sa for siden:

Gutta skal få endel penger av foreldrene mine. Med de pengene vi allerede har spart opp har eldstemann nesten 75`. Vi er så usikre på hvordan vi skal gjøre det. Skal det stå på en av oss som foreldre eller skal vi la overformynderiet ta seg av saken? Jeg vil gjerne bestemme at de pengene de får av foreldrene mine skal gå til BSU konto når de er gamle nok til det. Går det hvis overformyderiet har styr på pengene?


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg kjenner at den setningen gjør meg ganske rasende, tenk at det faktisk er slik. :(


#18

Skytte sa for siden:

Vi har alle sparepengene til Poden i vårt navn. Har ikke sett poenget med at det skal stå på han egentlig. :undrer:


#19

Anne C sa for siden:

Jeg tror nok vi ender opp med å sett pengene i våre navn. Men vi fortsetter å spare i deres anvn og. Tror jeg. Det var ikke så gjennomtenkt når vi startet det, men det blir jo endel penger etterhvert.


#20

Bean sa for siden:

Når barna er 18år så får de selv kontroll over pengene. Å spare på BSU konto er vel lite smart før man kan gjøre nytte av skattefordelen.

Egentlig veldig smart. Vi har begge deler, men ser at det kan bli et problem at det står i barna sine navn. Tenker da på når de skal søke studielån, men da er overformynderiet ikke et problem lenger siden de vil være 18år+.


#21

Maz sa for siden:

Det eneste jeg anser som problematisk med overformynderiet er at barnet plutselig får en stor sum på sin myndighetsdag. Ikke alltid gunstig for en 18 åring.


#22

Anne C sa for siden:

Ja jeg tenker litt sånn jeg og. Jeg lurer på om de pengene vi har spart til gutta skal være feks konfirmasjonsgave, men med begrensninger på uttak. De pengene de får av foreldrene mine vil jeg gjerne vite at de bruker til noe fornuftig, og da tenker jeg at en BSU-konto må være ok? Da står de ett sted hvor det er begrenset tilgang på uttak, og de må brukes til noe fornuftig. Men jeg vet jammen ikke. Jeg vil gjerne gi gutta et litt bedre utgangspunkt enn det jeg fikk selv. At de har en konto med penger til feks lappen hvis vi ikke har penger til å hjelpe de da. Jeg vil ikke at de skal feste bort pengene eller noe sånt. Hva gjør man egentlig?


#23

Katta sa for siden:

Men BSU-konto... man kan jo bare spare en viss sum der med skattefradrag. hvordan er da reglene i forhold til å sette inn en større sum der som startpakke på et vis? Altså øremerkede boligmidler...


#24

Anne C sa for siden:

Aner ikke. De kan uansett ikke starte en BSU-konto før de er tenåringer. Jeg håper jeg har funnet ut noe lurt til da. Frem til da så får penge stå i mitt navn. Hvis de ikke vet at de har pengene kan jeg jo i større grad bestemme hva de skal brukes til. Noe annet er det jo med de penge som spares i deres navn.


#25

Katta sa for siden:

Jeg tenker at en BSU-konto er genialt hvis man ikke bruker opp deres mulighet til å spare med skattefradrag. Altså at man kan spare i en bsu-konto til dem i årene før de begynner å betale skatt selv. Men hvis det da spiser av maxbeløpet deres blir det jo ikke noe bra.


#26

Veronal sa for siden:

Noen ganger får barn arv. Jeg arvet noen penger da jeg var i barnehagealder og det ble tatt hånd om av Overformynderiet umiddelbart (den gangen var grensen mye lavere enn nå).


#27

Miss Norway sa for siden:

Og det er ikke bare bare å overføre penger til voksne barn heller. Man kan ikke bare gi bort masse penger til ungene sine - det blir oppfattet som forskudd på arv og vips utløses arveskatt (på 28% eller noe). Man må da passe på å porsjonere det ut med 30.000,- i året (som jeg tror er grensen for skattefrie overføringer, men jeg er ikke helt sikker.)


#28

Malama sa for siden:

Sparer en på en bsu-konto, går det på maxbeløpet. Altså, aldri spare på en bsu-konto i navn til en som ikke får skattefradraget. Ikke sette inn en "startbonus" heller.

Løsningen da er å ha pengene i foreldrenes (eller besteforeldrenes) navn, og overføre i posjoner til BSU-konto når barnet kommer i skatteposisjon.

Å spare til barnet i barnets alder medfører "risiko" for overformybnderiet, men å spare i eget navn innebærer som nenvt over at man må overføre det i "posjoner" for å unngå at det registreres som forskudd på arv. forskudd på arv er i seg selv avgiftsfritt det, sånn i begynnelsen, men "spiser2 av det avgiftsfrie beløpet amn kan arve, slik at det blir mindre igjen av det til arvetidspunktet/senere forskudd på arv.

Men jeg synes dette er en vanskelig sak å helt eksakt finne ut av hvordan vi skal ordne det, jeg ser for meg antakelig en fordeling, han skal jo helt klart ha egen sparekonto, sånn til å tømme sparegrisen på, men eksakt hva vi gjør med "større sparinger", det tror jeg det frister med å ha på oss, i forhold til lånekassen, men heller sørge for "periodisk overførsel i studietiden", evt at vi sparer i bsu-kontoen hans (om slik ordning finnes når den tid kommer) når han begynner å jobbe, eller noe sånn...


#29

Maz sa for siden:

Eller det vil gå på bekostning av fribeløpet når de en gang skal arve. Jeg ser ikke på overformynderiet som noe så forferdelig som alle andre her gjør. Renten Mazungen får hos overformynderiet er jo ca 4,5 % rentene hos Sparebanken og Nordea er betydelig lavere. Overformynderiet har jo ganske store beløp plassert over lang tid, og derfor høy rente.

Eneste bekymringen jeg har med dette er at Mazungen får tilgang til penger på et ugunstig tidspunkt når hun blir myndig. Min jobb er å sørge for at det ikke blir en FEIT russetid som blir resultatet.


#30

allium sa for siden:

Arveavgiften er maks på 10 %, og da bare på alt over 800 000. Og det årlige beløpet er 1/2G, som er ca. 36 000 for tiden. Fra hver forelder.


#31

Eia sa for siden:

Vi har akkurat flyttet en del av sparebeløpet til sønnen vår over til vårt navn pga. overformynderigrensen. Mest for å unngå at han får et stort beløp på myndighetsdagen, og at vi har litt å si når det gjelder disponeringen av beløpet.

Et lite beløp står fortsatt i hans navn, til litt større ting fremover som kan tas opp i familieråd. En spesiell PC, kule klær, konserter, reiser og slike ting.


#32

ElinM sa for siden:

Så vidt jeg har forstått trenger ikke nødvendigvis overformynderiet å bli koblet inn. Dette skjer dersom den som gir barnet pengene gir beskjed om at overformynderiet skal holdes utenfor. Dine Penger sier litt om dette: www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=132670


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.