Inspirert av vaffefrokosten og intens leiting etter skikkelig grovbrød i butikken lurer jeg på om du vet hvor grovt brødet dere spiser er? Er dere bevisst på det?
Selv leiter jeg etter ekstragrovt brød, men ender opp med et par sorter som tilfredstiller kravet. Sist jeg var hos bakeren lurte jeg på hvilke brød som var ekstra grove hos dem, men de forsto ikke hva jeg snakket om og fortalte med hva som var godt a la middelhavsbrød, solsikkebrød osv. Jeg vil vite hva jeg kjøper.
I det siste har det kommet et merke på brødposene der det står hvor grovt brødet er. Vi velger som regel det ekstra grove.
Dersom jeg kjøper hos en baker, pleier jeg å velge grovt speltbrød. Jeg har god erfaring fra vår nærmeste baker, de har virkelig skjønt det med grovt brød. De profilerer seg jo også med "byens sunneste lunsj" ...
Her borte er det et tragisk dårlig utvalg av grovbrød. Det som skal forestille grøvbrød er noe mørkebrunt svampaktig som smaker sukker og gjær. Heldigvis finnes det ordentlig grovbrød innimellom, men man må virkelig lete. Vurderer å kjøpe meg brødbakemaskin, for å bake brød på vanlig måte gidder jeg ikke å late som at jeg noengang kommer til å gjøre.
Jeg har gitt opp å finne grovt nok brød til meg selv, så jeg baker selv. Når jeg kjøper studerer jeg innholdsfortegnelsen inngående først for å finne noe som er grovt nok, og ikke med farger, sukker og juks.
Jeg syns det er litt rart at mange av de brødene det står "grovhet 100 %" og lignende på, er like lyse og lette som kneipp ... Dessuten er det ofte sukker og transfett og gud hvet hva i dem. Jeg stoler ikke på at det er så grovt som de skal ha det til.
Jeg baker brød selv, men spiser mest grove knekkebrød. Mann og barn spiser hjemmelaget grovbrød.
Jeg liker å vite akkurat hva matvarene inneholder, og det gjør jeg best ved å bake selv. De gangene vi har kjøpt brød fordi vi ikke har rukket å bake, har jeg problemer med å finne et skikkelig grovt brød. Hvordan kan det ha seg at et brød som har fått tre kvarter på den sirkelen veier omtrent ingenting? Hæ?
Jeg er vokst opp på langebrød og kneip, for det var det min far "måtte" ha.
Så dermed så får jeg direkte vondt i magen av grovbrød, sikkert fordi magen ikke er vant med det. Og jeg blir kvalm av å spise brød med masse frø i. Dumt, men det er slik det er.
Så her går det nok i kneip brød og halvgrovt brød.
Skulle hatt en brødbakemaskin så jeg kunne laget brød selv. drømme
Hos oss serveres det kun loff når vi spiser reker. Ellers er brødet grovt! Leste at de steker brød ekstra for at det skal se grovt ut, eller tilsetter sirup. Men på Rema hos oss er det lett å finne ut hvor grovt brødet er. Barneskolen til sønnen vår er en sukkerfri skole, og loff med nugatti er strengt forbudt. Noen "trassige" foreldre gir lyd fra seg på foreldremøtene, og sier "hvis jeg vil gi mitt barn sjokade på nista, skal ingen nekte meg det". Men ærlig talt. Lærerne har jo merket forskjellen.. mye roligere, læreville elever. Jeg er MEGET fornøyd med den sukkerfrie skolen!
Det der er så patetisk at jeg får vondt i magen av irritasjon. Slike foreldre klarer jeg ikke å la være å se på som litt mindre intelligente, egentlig.
Her i huset baker mannen brød et par ganger i uka. Han fikk boken "Om menn og mel" i gave - der beskriver de visstnok på en teknisk og "mandig" måte hvordan brød blir vellykket og hvorfor. Da ble han bitt av bake-basillen. Nå har han eksperimentert seg frem til Verdens Beste Brød - og de er GROVE. Smaken varieres med å tilsette pesto, chilli, ulike meltyper, nøtter etc.
De få gangene vi har måttet kjøpe brød har ztjerna spist fem-seks skiver til frokost :knegg:
Vi spiser en del av Ingers rugbrød, det er garantert grovt!
1,3 kg sammalt hvete
200 g fint sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 str ts salt
9 dl hvetekli
1,8 liter vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid deigen godt enten med kjøkkenmaskin eller for hånd. Du kan godt bruke 1 liter skummet melk, søt eller sur og resten vann. Deigen skal være veldig løs. Den kan ikke eltes på bord. Hev deigen i underkant av en time i bakebollen, slå lufta ut av deigen og la den heve en gang til i bollen i ca. en halv time. Slå lufta ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former. Sett deretter brødene inn i varm ovn, 220 grader på over-/undervarme eller 200 grader på varmluft ca. 1 time. Brødene skal være litt fuktige inni, og henge på kniven når du skjærer i dem.
Jeg baker selv innimellom, men syns brødene ofte blir tunge.
Mest jeg kjøper de brødene som er steinbakte, på Mega. Ellers har jeg ikke så mye sans for butikkbrød.
Men hva med brødbakemaskin, da? Har hatt lyst å kjøpe en sånn en, men jeg hører så mye forskjellig. Det er liten vits i å kjøpe det hvis det bare kommer til å bli stående i skapet. Og brødene er jo så små...
Etter nærmest å ha gitt opp å finne et brød som er både grovt og godt så dukket det plutselig opp et grovt speltbrød. Det er økologisk og heter Kvelde Spelt. Det er kjempegodt, metter bra og holder seg ferskt. Jippi :lykkelig: