Inspirert av dagens alle saus, Toro og mattråder, så tenkte jeg vi kunne lage en tråd med tips og utvekslinger på hvor vi egentlig skaffer informasjon og inspirasjon til å lage god mat?
Er det i supermarkedets hyller?
I magasiner?
På TV?
Av venner/kolleger/familie som lager noe godt som vi hermer?
Feiling og prøving på egenhånd på kjøkkenet?
Fortell! ..og legg gjerne ved linker til inspirasjon og matglede! :)
Selv har jeg nok skaffet merparten av mitt repertoar av gode oppskrifter ved at jeg faktisk spør om oppskriften hver gang jeg spiser noe jeg synes er veldig godt. Det kan være på restaurant, hos venner eller hvorsomhelst. Jeg bor for tiden i et mekka hva gjelder kulinariske opplevelser. St.Maarten er kjent som Karibiens gourmet-øy, og det er ikke et kjøkken på denne klode som ikke er representert her. DEILIG! Det gir masse idéer og inspirasjon.
Jeg har også notert ned masse av oppskriftene til Madam Mim herfra, og mange av oppskriftene fra middagstråden. Noe av det er prøvd ut.
Ellers satte Jamie Oliver og Rachel Ray igang enda mer kokke-interesse hos meg. De viste ,og viser, at det går an å lage god, næringsrik og spennende mat uten altfor mye jåleri.
Her kommer nye idéer fra kokebøker, matprogrammer (særlig de på travelchannel) venner og sånt.
Men kanskje mest fra spionasje: jeg har en nese og gane som kan identifisere nesten alt i en rett, og har plukket om masser av nye idéer bare ved å smake på mat. Jeg burde vært gourmetspion. Også når jeg spiser ute, synes kokken ofte det er morsomt at jeg smaker meg fram til innholdet, og da forteller de meg gjerne noen insidetips også. Kjempegøy.
Jeg får masse inspirasjon av oppskrifttrådene her inne, og av venner og kjente ellers. Jeg er også sånn som spør om oppskrift når jeg spiser noe godt. Jeg bruker ellers nettet til å finne oppskrifter på ting jeg ikke har laget før. Man får mye input ved å google "omelett" eller "tzatziki" for eksempel.
Det er litt vanskelig for meg å følge oppskrifter fordi jeg må ta hensyn til endel allergier i familien. Det meste av halvfabrikata er også utelukket av den grunn. Jeg slår meg gjerne løs når jeg skal ha venninnekvelder og slikt, siden jeg selv kan spise alt og er veldig glad i mat. Men det er altså ekstra utfordrende å lage variert mat når man har en ganske lang liste med basisvarer man ikke kan bruke.
Jeg henter mye inspirasjon herfra og har testet ut flere av oppskriftene. Ellers plukker jeg med meg de gratis Mat-magasinene fra butikken, og liker å lese kokebøker. Spesielt kokebøker fra forskjellige land og verdensdeler.
Har også reist endel, plukket opp litt tips på veien, eller kjøpt kokebøker på reisen.
Matprogrammer kjenner jeg at jeg er litt mettet på rett og slett.
Jeg er ikke redd for å teste ut ting, lage mat etter hukommelsen eller forandre litt på grunnoppskrifter og som regel funker det.
Jeg syns det er gøy å lage stor mat til mange mennesker, og en av mine favoritter er Whiskey-marinert kalkun med nøttefyll. :nam:
Ellers er jeg veldig glad i cajun og sørstatsmat, selv om jeg styrer unna det som er mest deep-fried. :grøss: Men potetmos, masse forskjellige bønner og erter, god sjømat... Deilig!
Elin, kan ikke du legge ut litt oppskrifter på karibisk mat? Det er så utrolig godt! Gjerne fisk! :jupp:
Jeg henter inspirasjon i stor grad i butikkene. Mange av butikkene har en hylle med middagstips, for eksempel. Og så rasker jeg med meg brosjyrer fra alskens "opplysningskontoret for ditt og datt". Mange gode tips der.
Og så lar jeg meg påvirke kraftig av smaksprøver. :o Har endt med alt fra wienerpølser og laksefileter til fiskekarbonader og kaker som følge av smaksprøver.
Ellers leser jeg mye kokebøker, og får mye inspirasjon, men egentlig ikke så ofte jeg føler oppskriftene.
Jeg begynte egentlig ikke å lage særlig med skikkelige hjemmelagede middager før jeg fikk nytt kjøkken og etter noen måneder på dette forumet. Da sier det seg selv at jeg får inspirasjon herfra. I tillegg leiter jeg litt ellers på nett, tar med meg oppskriftshefter fra butikken, blar i kokebøker og hører med litt med mamma og svigermor.
Nå logget jeg meg på for å finne oppskrift på gode kjøttkaker. HE og jeg skal lage middagen sammen i dag, og førstevalget hans var hjemmelagede kjøttkaker. Her er vi vant til ICA sin versjon. Det er årevis siden jeg laget kjøttkakene selv.
Vi bruker nettet mye - Aperitif og liknende nettsteder. Matprogrammer på TV synes jeg er kjedelig. Hvis vi skal lage middag til venner, tar vi ofte utgangspunkt i hva slags kjøtt vi har lyst til å bruke, og enkelte ingredienser som høres gode ut. Deretter starter googlingen. I hverdagsmaten har det lett for å bli lite fornyelse, dessverre.
Jeg er kokebokoman, og har haugevis av kokebøker, og prøver å teste nye oppskrifter fra dem på jevnlig basis. Nettet bruker jeg også masse, oppskriftsbaser som cooking.com f.eks. Jeg googler veldig ofte bestemte ingredienser jeg har lyst til å bruke (inkluderer recipe/oppskrift i søket). Jeg blir veldig inspirert av mattrådene her, og har prøvd mye og planlegger å prøve enda mer. Og så blir jeg inspirert av reising, morsomme ting jeg spiser utenlands, prøver jeg gjerne å rekonstruere hjemme også. Og så spør jeg om oppskrifter når jeg spiser hos andre.
Jeg blir ikke særlig inspirert av vanlige norske supermarkeder, jeg blir heller ganske sur og matlei. Men store flotte butikker med kjempeutvalg, og fine spesialbutikker, det er gøy!
Venner, mamma , svigermor -- vi diskutere mat ofte! Jeg diskuterer også med kolleger. Utveksler oppskrifter. Jeg saumfarer nettet, kokebøker og mat-trådene her inne. Jeg har en mann som er glad i å lage mat, og vi kan diskutere og planlegge mat sammen med stor glede.
Lar meg forøvrig sjelden inspirere av matbutikker, dog må jeg innrømme at ostedisker kan være spesielt lokkende, og gode ferskvare butikker.
Cajun, creole, karibisk mat går litt om hverandre, eller for å si det slik, det er mye av den samme maten her som i sørstatene, rice&peas spises vel mer eller mindre til alle karibiske måltider. Her i Ned. Antiller er naturlig nok maten preget av Nederlands tidligere kolonier i Indonesia også, så det er en salig god blanding :nam:
Jeg skal samle sammen, spørre de lokale heltene, og hente inn oppskrifter fra fra div. lo-lo's osv. for gode oppskrifter på retter jeg selv har smakt og kan gå god for. Jeg er ingen kløpper på karibisk selv, fordi den lokale maten er bedre å kjøpe ferdig hos dem, for en slikk og ingenting( 7 dollar for masse masse mat til 2 pers.). Kommer tilbake med oppskrifter, og de bør vel kanskje plasserers i oppskrifts-forumet?
Ja, det sklir mye over i hverandre. Men mye av den karibiske maten har vel likhetstrekk med asiatisk/indisk også? Mye bruk av kokosmelk, curries, ananas og slikt?
Jeg gleder meg! Oppskriftsforumet er sikkert riktig sted.
Ja, det stemmer, og det hjeper jo på at det bor veldig mange indere og kinesere her også. Masse av maten her på nederlandske delen av St.Maarten er også surinamsk-inspirert også ettersom Suriname også var en nederlandsk koloni og bare ligger litt lenger sør.
Jeg ble inspirert av Madam Mim på denne tiden i fjor jeg. Har skrevet ned ALLE oppskrifter hun har lagt ut tror jeg... og prøvd mye av det. Hun er min guru (hinter om flere hverdagmiddager/ukeplaner.. hehe).
Ellers så har jeg funnet mye inspirasjon av andre både her og tidligere på NM. Jeg spør ivei jeg om det er noe jeg lurer på.
Tar med meg oppskriftshefter på butikken, og leter på nettet om jeg hører om noe jeg har lyst å prøve. Eller jeg spør mamma eller ei venninne av meg som er flink med hverdagsmat.
Har kjøpt meg ei kokebok, og ønsker meg flere.... abbonerer på "spis bedre".
Jeg har et par meter med kokebøker som jeg pleide å lese mye i før, i tillegg til at jeg pleide å følge en mat-diskusjonsgruppe på nettet, og leste diverse matblader og oppskriftsnettsider. Jeg bruker ikke så mye tid på dette nå lenger, men ganske mye sitter igjen i hodet av både teknikker og kombinasjoner og andre ideer. Det er sjelden jeg lager middag ut fra oppskrift, men jeg har ofte ideer som kommer fra oppskrifter jeg har lest. (Og så bruker jeg kanskje Google og leter gjennom trefflisten til jeg finner noe som ligner på det jeg ser for meg, eller for å finne passe koketid, steketemperatur og slikt.)
Siden jeg fikk barn, har NM og nå FP vært viktige inspirasjonskilder. I tillegg til god mat hos venner og på restaurant, selvsagt. Jeg ber forsåvidt sjelden om oppskrift, men merker meg kanskje sammensetninger og tilbehør.
Og så er det morsomt å gå og handle i kolonialforretninger med godt utvalg. :) Det er ikke så imponerende i alminnelige norske butikker som i en del andre land, men det finnes gode forretninger her også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.