Left sa for siden:
Hva slags fisk er det egentlig, hvor fiskes den?
Og hva kan man evt. lage som smaker ok?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Left sa for siden:
Hva slags fisk er det egentlig, hvor fiskes den?
Og hva kan man evt. lage som smaker ok?
Hyacinth sa for siden:
Ja, selvsagt. Pangasius er en nydelig fisk som flere burde spise. Billig er den og.Det er en fisk som svømmer i Stillehavet, fortrinnsvis.
Cluet er at den ikke må koke, nbare trekke forsiktig. Så smelter den på tunga som smør.
Jeg lager noen ganger dette:
Stek løk, gulrot, paprika, hvitløk og fersk ingefær, evt litt chili. Hell over light kokosmelk. La koke litt. Smak til med sweet chilisauce og fish sauce. Legg SÅ fisken over, i store stykker. Ha på lokk. La fiske trekke til den er ferdig. Tar ikke lang tid. Ikke hØy varme!
Elin sa for siden:
Nei.
Hyacinth sa for siden:
Hvorfor ikke?
Left sa for siden:
Jeg skal forsøke varianten din en gang for å gi det en sjanse til. Trukket med hvit saus, karri og potet smakte det bare grusomt, men jeg ser for meg at det kanskje er bedre med litt mer smaksrikt tilbehør.
liefje sa for siden:
Jeg dynker den i sitron, har paa mel/salt-blanding og steker den. Kjempepopulaert hos oss.
Hyacinth sa for siden:
Jeg har aldri stekt den, ser for meg at den går i stykker lett. ;Men skal prøve en gang.
Sjugger: Den må bare legges forsiktig oppå (ikke oppi) grønnsakene med kokosmelk. Husk å bruke nok sweet chilisaus og fishsauce! Egentlig er dette bare min egen variant av Mims thailandske kyllingsuppe, bortsett fra at jeg ikke bruker vann (=ingen suppe) og at jeg da har fisk oppå i stedet for kylling. Men smaken er mye av det samme.
Den må trekke veldig forsiktig for ikke å dette i tusen biter og smelte bort i sausen. En kollega prøvde å ha den i fiskesuppe. Men den forsvant i suppa, for å si det sånn.
Elin sa for siden:
Jeg synes den smaker gørr-vann (ikke for at jeg har smakt det, men kan tenke meg smaken...) og det finnes såpass mye annen god fisk å få kjøpt at den utgår i mitt fiske-middag-repertoar.
liefje sa for siden:
Den gaar ikke i stykker ved steking. Jeg steker 4 minutter paa den ene siden (ca.) snur og steker ytterligere 4 minutter paa andre siden. Og det var det.
Hyacinth sa for siden:
Ja, hver sin smak. Jeg er kresen på fisk, men denne er noe av det beste jeg vet. Riktig tilberedt, vel å merke.
Hyacinth sa for siden:
Thanks. Skal jammen prøve en gang. Har egentlig bare hatt den i krydrete gryterettgreier.
Elisabet sa for siden:
Har en pose av den i fryseren, så tror jeg skal teste din variant. Hva bruker du som tilbehør?
liefje sa for siden:
Ikke noe spesielt, egentlig. Alt fra ris og kokte grönnsaker til raspet gulrot og potetmos.
skyfri sa for siden:
Jeg spiser den ikke. Jeg har lest at fisken ales opp i forurensede elver i Thailand (og Vietnam), og at den ikke har særlig bra næringsinnhold. (Men jeg kan ikke referere til kildene altså, husker ikke hvor jeg leste det..)
Jeg bruker heller torsk. :ja:
... Jeg ser at det ikke var et konstruktivt svar på det du spurte om. Så skulle jeg tilberedt den, ville jeg kanskje behandlet den som torsk, ca. F.eks. ovnsstekt den med oljer, krydder, sitron og grønnsaker, gjerne med litt fløte over.
Tallulah sa for siden:
Vi har spisst den, da hovedsaklig i fiskecurry. Jeg syns det er en intetsigende fisk, den smaker i grunn ikke noe. Verken godt eller gørrvann, spør du meg.
Sett fra et miljøaspekt så er vel ikke oppdretten spesielt heldig, men det er heller ikke scampi, men de færreste hyler opp om miljøaspektet der.
skyfri sa for siden:
Sant, sant.
Men blir scampi oppdrettet i ferskvann altså? Ikke at det er det som er avgjørende.
Ru sa for siden:
Nei, fysj; www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
:iiik:
Tallulah sa for siden:
Jeg tror begge deler. Sumpskog blir hogget ned til fordel for rekefarmer i Asia, noe som ødelegger stabiliteten i kysten, samt utrydder en god del fisk og dyr som bor i disse sumpene naturlig.
Står litt om det på Wikipedia.
NRK sendte nylig et program hvor ungdom fra vesten ble sendt til Asia for å jobbe hos de ulike matvareprodusentene, etter samme modell som de som jobbet i klesindustrien. Det var ikke akkurat fryd og glede.
skyfri sa for siden:
Ja se der ja, jeg burde vel skjønt at det var noe fishy med scampioppdretten også.
En dokumentar jeg så på NRK påpekte det miljøskadelige med all oppdrett av fisk. (Type man ødelegger næringskjedene i havet, siden maten til opprdettsfisken består av menger med noen av de laveste leddene i næringskjeden, dermed blir veldig mange arter i havet skadelidende.)
Minerva sa for siden:
Vi lager av og til denne:
Tinte fileeter legges i ildfast fat
Et beger Kesam (eller litt mindre) legges oppå.
Krydres med sitronpepper. (Mye!)
Inn i ovnen på 225 grader i 20-30 minutter.
Serveres med fersk pasta.
Synes det er godt, jeg. :nam:
Minerva sa for siden:
Etter å ha grovskummet Lille Rus link burde jeg kanskje skrevet "vi lagde av og til denne". :iiik:
liefje sa for siden:
Vi spiser en biologisk pangasiusfilet. Frossen pakke. Den er sikkert mye bedre. :lalala: :struts:
Mrs. Longbottom sa for siden:
Jeg spiser aldri scampi av miljøårsaker. Jeg syns jeg trenger bedre kildekontrollert informasjon for å mene noe om pangasius, men jeg har heller ikke kjøpt det noen gang. Det har ikke fristet, ettersom det er veldig billig, og jeg blir litt mistenksom da.
Karamell sa for siden:
Og jeg har ikke hørt om det en gang. Jeg er rimelig oppgegående på mat, så hvorfor har jeg ikke hørt om denne fisken?
Fruktflua sa for siden:
Jeg er veldig glad i fisk, men jeg kjøpte panerte pangasiusfileter en gang, og aldri før har jeg smakt noe så utrolig, utrolig uspiselig. Yuk! :eek:
Det er meget mulig at ferske fileter(?) smaker godt, men panerte? No way!
Left sa for siden:
Å fytte griiiiiisen - jeg skal aldri spise slik fisk ever again. Jeg behøver ikke f o r s ø k e å like det en gang kjenner jeg. :skremt:
Left sa for siden:
De var ferske, frosne fileter vi spiste i går, og det smakte som brakkvann. ÆSJ! Hadde egentlig tenkt å forsøke å lage det med litt mer krydder etc, men etter linken til Lille Ru utgår det.
Hyacinth sa for siden:
Det var jæklig ekkelt, ja, men jeg lurer på to ting: Hva vet vi om denne internettsiden? Og det andre er: Dette må jo norske importører informeres om! :undrer:
Jeg skal ikke spise det igjen, uansett. Mista apetitten for godt.
Tallulah sa for siden:
Det er sikkert mye snusk med fisken og oppdrettsmetodene, men "tørket urin fra gravide kvinner"? :skeptisk: Lyser konspirasjonsteori lang vei, spør du meg.
Olympia sa for siden:
:dulte: :dulte:
Jeg spiser ikke pangasius, ikke scampi heller, men det er nok mest fordi jeg ikke liker fisk. :tilstår:
Turban Smukk sa for siden:
Den fisken frister lite. Jeg kjøper sjelden scampi, men det finnes økologiske varianter, ikke sant? Jeg mener å ha sett det i frysedisken.
Bille sa for siden:
Ja, det gjør det virkelig. Vet noen noe om denne nettsiden? For meg blir det helt feil å stole blindt på en hvilken som helst nettside.
him sa for siden:
Jeg synes ikke akkurat det er rart at fiskeoppdrett i utlandet er snusket, jeg mener, til og med i Norge er oppdrett av fisk rimelig grumsete. Noen som har fått med seg oppdrettsanlegget for torsk som ble stengt i trondhjemsfjorden? (jeg kan legge inn en link hvis det er av interesse). Så vidt jeg vet er også dyrevelferden for fisk ikke-eksisterende. Og så kan dere tenke på gris med liggesår og pelsdyr som gnager på føttene sine - og dette er i næringer som er kontrollerte.
Det er sikkert mye snusk med fisken og oppdrettsmetodene, men "tørket urin fra gravide kvinner"? :skeptisk: Lyser konspirasjonsteori lang vei, spør du meg.Helt utenkelig synes jeg ikke det er: Dette sitatet er hentet fra en artikkel i matportalen:
Turban Smukk sa for siden:
Jeg har lest lite appetittvekkende informasjon om den fisken før på en annen nettside, jeg husker bare ikke hvor. Jeg mener å huske at det i første rekke dreide seg om veldig forurensede oppvekstforhold og at fisken i bunn og grunn spiser slam og andre ekle ting. Dermed kan jeg liksom ikke tenke meg at den smaker særlig godt heller.
Bluen sa for siden:
Nei, dere får nok holde dere til brosme. :fnise:
Elin sa for siden:
Nettopp! Er det rart den smaker gørr.... :Iiik:
Jeg har spist den en -1 - gang, og fant raskt ut at det ble siste gangen. Merkelig at ingen reagerer på at kvaliteten må være dårlig når den selges sååå billig. Så en sekk med denne dritt-fisken på SmartClub i går og den selges nesten gratis...
Tallulah sa for siden:
Som sagt, det kan godt hende det er mye snusk med denne fisken, men jeg må si at damer som ellers er kildekritiske lett hopper på denne noe fishy websiden.
Siden vi ikke bedriver noen form for kildekritikk kan dere jo lese denne artikkelen fra Intrafish, med sitater fra en fyr i WWF som gafler i seg Pangasius.
Ru sa for siden:
Jeg fant linken i en annen tråd her inne og i bloggen til en bekjent (som skrev om fisken), så jeg tar lett på meg skylden for evt. manglende kildekritikk, altså. Jeg hadde bare ikke tid til å finne en bedre.
Her står det litt mer, og er litt flere linker:
www.blogg.edderkopp.net/?p=126
Men sånn litt på siden: Hvorfor i all verden spise fisk fra andre siden av verden, når vi har så mye god fisk her til lands?
Tallulah sa for siden:
Det siste er jeg helt enig i. :nikker: I tillegg lese på frossenfiskpakkene om de har reist tre ganger rundt jordkloden på veien fra Nordnorge til Oslo.
him sa for siden:
Den linken som ble lagt ut hadde sitater som dette i seg: :rofl:
Denne reklamen var i og for seg nok til å få meg til å tenke meg om minst tre ganger før jeg hadde kjøper pangasiusfisk. :skeptisk: Så, ja, veldig effektfull.
skyfri sa for siden:
Hvordan var det nå vi skulle sjekke det igjen? Jeg vil gjerne kjøpe kortreist fisk.
Elin sa for siden:
Støtter deg helt og fullt i den! Hvorfor i all verden trakte etter fisk som ikke smaker fremfor norsk kvalitets-fisk?
Morild sa for siden:
Jeg bruker pengasiusfilet i fiskegrateng. Steker den da først med litt buljong og pepper. Det er i hvert fall populært hos oss! Men er egentlig enig i at den ikke smaker så mye..
Hyacinth sa for siden:
Gammel tråd.
Jeg har ikke spist pangasius etter dette. Men i dag fant jeg dette:
Mrs. Longbottom sa for siden:
står det noe om pangasius i den artikkelen? er det bare jeg som ikke ser det?
Hyacinth sa for siden:
Neida. Men det står om tropiske fisker.
Mandarin sa for siden:
. Det er jo verd å merke seg.millact sa for siden:
Det høres kjempegodt ut, noe jeg vil prøve en dag! Hvor kjøper du fisken?
Hyacinth sa for siden:
Ja, men vil du spise det etter det som står her i tråden?
Den gangen jeg laget sånn, kjøpte jeg frossen pangasius på Mega.
Hyacinth sa for siden:
Madla handelslag, for å være presis.
millact sa for siden:
Har ikke lest hele tråden. Burde jeg?:confused:
Hyacinth sa for siden:
Jeg er litt usikker. Jeg sluttet å spise det etter å ha lest den, nemlig.
Niobe sa for siden:
Det bürde du.
Hulda sa for siden:
Gammel tråd men...
Jeg har prøvd den en gang, og aldri mer.
Stekte den, og den smakte mudder. Rett og slett. :usj:
Nextlife sa for siden:
WWF har utarbeidet lister for hva man bør spise og ikke av sjømat:
www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/baerekraftige_fiskerier/sjomatguiden_2012/
millact sa for siden:
Frister ikke å lese akkurat, men da skal jeg ikke kjøpe slik fisk. Har forresten aldri sett det på butikkene her heller, heldigvis kanskje?
Hyacinth sa for siden:
:knegg: Jeg tror de har på Madla altså.
emin sa for siden:
Tror jeg skal fortsette å spise fisken som svigerfar fisker selv. :nemlig:
Mrs. Longbottom sa for siden:
Der står jo ikke denne fisken nevnt i det hele tatt?
Nextlife sa for siden:
Det kommer ikke sjømat inn i dette huset, så jeg har ikke lest noe av det som står på listene, det var mer en generell info siden det tidliere i tråden ble snakket om f. eks scampi.
Uansett er det jo en grei liste for forbukerne å forholde seg til.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.