Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grøn mattråd - kva brukar du?

#1

Syrin sa for siden:

Korleis står det til med grønsakene/bønnene/linsene i norske heimar da? Inspirert av paprikatråden lagar eg ein ny og litt større greie. Har du nokre supre tips til bruk av desse matvarene, så kom gjerne med det, men ikkje avhandlingar med oppskrifter please :D

I vårt hus brukar vi:

Løk - ja, så godt som kvar dag. Steikt, kokt ovnsbakt.
Kvitløk - ja, så godt som kvar dag. Steikt, kokt og ovnsbakt
Agurk - ja, ein av få grøne ting som minsten et.
Tomater - kvar dag til snacks. Snuppa elskar det og vi et 4-5 boksar cherrytomat i veka. Dessutan, som boksemat i gryter
Squash - ja! Steikt i ovn med tomat, matfløyte og ost f.eks. God til fisk
Aubergine - svært sjeldan.
Paprika - nokså sjeldan, men til kvitost på skive.
Fennikel - det hender. Ovnsteikt, og til fiskerettar
Gulrot - jada, steikt i wok eller i ovn. Som snacks
Potet - eit par gonger i veka. Snuppa sitt blodsukker tåler det dårlig.
Persillerot - det hender, ovnsteikt
Sellerirot - ja, absolutt, ovnsteikt til kjøtt, i gryter med kjøtt og supper.
Selleristang - ja, sjå over.
Søtpotet - det hender ja, ovnsteikt.
Blomkål, Brokkoli - sjeldan
Kålrot - det er svært sjeldan det, berre til tradisjonsmat.
Bønner - berre dei frå boksar. Kidneybønner, kvite bønner, butterbeans. Gode i gryter.
Erter - Ikkje så ofte, men det hender. Kikerter helst.
Linser - Ikkje så ofte som vi burde. Det hender likevel. Raude er fine å jevne suppe med. Grøne er for "grøne" for ungane i smak.
Salat - ja, nokså ofte. Gjerne berre som grøne blad som tilbehør.
Jordskokk - sjeldan. Har prøvd eitpar gonger, men får ikkje godt resultat

Vi er dårlig på pepperot, neper, rødbeter og reddikar. Og så finst der kanskje andre grønsaker eg har gløymt?


#2

Ole Brumm sa for siden:

Løk -ukentlig
Kvitløk - ukentlig
Agurk - ukentlig
Tomater - ukentlig
Squash - noen ganger, best rå i salat eller som snacks med dip til
Aubergine - aldri, jeg liker ikke
Paprika - ukentlig
Fennikel - noen ganger, i supper eller gryter
Gulrot - ukentlig
Potet - ukentlig
Persillerot - ukentlig, i supper, gryter eller ovnsbakt
Sellerirot - ukentlig
Selleristang - ukentlig, i wok, gryter eller rå med dip til
Søtpotet - sjelden
Blomkål, Brokkoli - ukentlig
Kålrot - ukentlig, i supper, gryter, råkost, kokt, stappe
Bønner - sjelden, mannen liker ikke
Erter - noen ganger, til kjøttkaker ol.
Linser - noen ganger i supper og gryter
Salat - ukentlig

pepperot, sjelden
neper, noen ganger brukes i supper, som råkost, eller på brødskiva
rødbeter, ukentlig, mest som pålegg (store sesong variasjoner her)
reddik noen ganger på brødskiva eller i wok/gryte

Andre:
Sukkererter, i wok, supper og smør stekt/dampet
Bønner med belg, samme som over + til kjøttkaker
Asparges, smørdampes eller grilles, evt tapas liker bare den ferske varianten
Spirer (alfaalfa, reddik ...) i salat eller wok eller wraps, eller på brødskiva


#3

Mandino sa for siden:

Løk - Ja, nesten hver dag - stekt, i gryter, på pizza, rå til taco og pølser.
Kvitløk - Ja, veldig ofte i gryteretter, ovnstekte retter, i potetmos o.l
Agurk - Ja, hver dag til matpakkene og rå som snacks og til taco og salater.
Tomater - Ja, hver dag som snacks, til matpakkene, i salater, taco, pizza og veldig mange andre retter.
Squash - Ja, spesielt i wok og andre gryter.
Aubergine - Alltid i Moussakaen, og i tomat- og auberginesalat som vi ofte lager til grillmat om sommeren, ellers sjelden.
Paprika - Ja, nesten hver dag til matpakkene, stekte retter og alltid sammen med kjøttsaus og pasta.
Fennikel - er alltid med i lapskausen vår + som tilbehør til steik.
Gulrot - Hver dag i alle varianter; som snacks i matboksen, rå i råkostsalat, stekt og kokt.
Potet - ofte, stekt, kokt og most.
Persillerot - alltid med i lapskaus og som tilbehør til steik.
Sellerirot - alltid med i lapskaus og som tilbehør til steik.
Selleristang - Ofte som snacks og i salat.
Søtpotet - Ikke så ofte, men en sjelden gang som ovnsstekt.
Blomkål, Brokkoli - Flere ganger i uken, både rå og kokt.
Kålrot - Alltid i lapskaus, men også som snacks og rotmos.
Bønner - tomatbønner og chilibønner fra boks - fast tilbehør til "cowboyfrokost".
Erter - Innimellom bruker vi selskapserter, både kokt og most.
Linser - sjelden, men da går det i røde - gode til taco og supper.
Salat - Ukentlig
Jordskokk - bare forsøkt en gang, men nyyyyyydelig.


#4

daffy sa for siden:

Bra tråd!

-Jordskokk er nydelig å lage (fløtebasert) suppe på
-oliven likes godt av storebror - jeg putter 5-6 stykker i en lufttett boks i matboksen hans
-squash skjæres i tynne skiver på langs, pensles med olivenolje, strøs med maldonsalt og grilles i grillstekepanne
-mais, løk og boksetomat er fint i risottoer til barna- toppes med bittesmå pølsebiter


#5

Ole Brumm sa for siden:

Jordskokk og mais selvfølgelig, det har vi jo ofte. :duh:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.