Sola sa for siden:
Jeg har noen egg i kjøleskapet som det står november 2009 på... kan jeg bruke de eller? Tenkte å lage vafler eller noe sånt.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Sola sa for siden:
Jeg har noen egg i kjøleskapet som det står november 2009 på... kan jeg bruke de eller? Tenkte å lage vafler eller noe sånt.
Jessica sa for siden:
Kast de. Om du knuser de så kan du lukte på dem, men jeg ville ikke brukt de så lenge etter utgått dato nei.....
Fluke sa for siden:
Jeg bruker dem gjerne 2-3 uker etter, men ikke2-3 måneder, nei. :niks:
Palmen sa for siden:
Kast de. Egg er billig.
Kaija sa for siden:
Egg holder lenge
Fra Verdt å vite om egg:
Ta det med en klype salt
Ta stemplingsdatoen på eggekartongen ”med en klype salt”. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har ”gått ut på dato”, bare du har eggene i kjøleskap. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. For - er det først salmonellabakterier inne i egget – formerer de seg for hver dag som går; særlig hvis eggene ikke oppbevares kjølig.
I Norge har vi verken salmonella i eggene eller problemer med kjøling av eggene. Likevel må vi følge bestemmelsene i EØS; selv om de altså er helt håpløse for oss. Vi får ta stemplingsdatoen på egg ”med en klype salt”!
Crimina sa for siden:
Du kna jo knekke dem, og se hvordan de ser ut mener nå jeg.
Om de lukter vondt og eggehviten ikke ser bra ut, så ville jeg kastet dem. Men i kjøleskap er egg holdbare ganske lenge etter utgått dato. Men det er jo ikke mulig å si hvilke som er bra eller ikke, uten å knekke dem.
Ha dem i et glass før du tar dem opp i røren.
Crimina sa for siden:
Ja, nemlig. :)
Sola sa for siden:
Ja det var lurt. Jeg pleier alltid å ha egg på lur, men var visst tom, og fant disse gamle bakerst...
Malama sa for siden:
Knekk i et glass, se på og lukt på. Egg er holdbare leeeenge etter datoen.
Jeg pleier glatt å bruke dem en mnd over i alle fall, men det er ei stund siden november da...
Skilpadda sa for siden:
Knekk dem i en kopp, ja. Det kan godt hende de er helt greie, og det er ikke noe farlig å undersøke, i alle fall. Hvis de lukter OK, så er de OK.
Tammen sa for siden:
Jeg bruker vanntesten om jeg er i tvil. Egg holder veldig lenge. :nikker:
Litago sa for siden:
Egg stemples med 28 dagers holdbarhet fra egget er samlet i hønsehuset. Norske egg er mye lengre holdbare enn dette
Ta stemplingsdatoen på eggekartongen ”med en klype salt”. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har ”gått ut på dato”, bare du har eggene i kjøleskap. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. For - er det først salmonellabakterier inne i egget – formerer de seg for hver dag som går; særlig hvis eggene ikke oppbevares kjølig.
I Norge har vi verken salmonella i eggene eller problemer med kjøling av eggene. Likevel må vi følge bestemmelsene i EØS; selv om de altså er helt håpløse for oss. Vi får ta stemplingsdatoen på egg ”med en klype salt”!
Det er påbudt at eggene kjølelagres i butikken, men de kan i korte perioder også selges fra ”paller” eller ”eggtorg”dersom det er spesielle aktiviteter i butikken, slik at eggene selges raskt (samme dag)
Så, har du oppbevart eggeene i kjøpeskap fram til nå, så kan du trygt spise de fortsatt!! ;) kos deg med vafflene!! :)
Irma sa for siden:
For noen år siden, da regler for holdbarhet for egg ble endret, hadde Prior (tror jeg det var) en helsides annonse i de største avisene. Der sto det at de måtte stemple etter de nye reglene, men at man kunne påregne en måneds ekstra holdbarhet etter datostempling.
Jeg hadde garantert kastet egg utgått i november 2009. (Januar 2010 også for den saks skyld.)
Acsa sa for siden:
Egg er jo blant de tingene som er lett å lukte om er bra eller ikke. Jeg er mye mer forsiktig med kjøtt osv. men hvis egg lukter fint blir man jo ikke brått syk av å spise dem, særlig ikke så gjennomvarmebehandlet de blir i vafler.
Che sa for siden:
Er egget dårlig, så er man ikke i tvil. Råttent egg lukter ille.
Sola sa for siden:
Da kan det være det blir noe godt til kvelds da :D
Hvis eggene er gode.
Fruktflua sa for siden:
Jeg hadde aldri i livet brukt egg med datostempling november. Ok, greit at maten vår er stemplet med en best før-dato som virkelig har slingringsmonn i forbrukers favør, men over tre måneder gamle egg? Ikke i det hele tatt - egg er en ferskvare.
Fruktflua sa for siden:
Da er jo slingringsmonnet samtidig i forbrukers favør. Det er en grunn til at EU har like regler, og det er en grunn til at reglene er laget slik at forbruker er sikret mest mulig, eksempelvis når det gjelder datostempling.
Og jeg er ening i at det kastes for mye egg på grunn av for kort holdbarhetsdato, men det er en enorm forskjell på å spise egg 14 dager -tre uker etter holdbarhetsdato kontra 3 måneder. En stor forskjell.
Skilpadda sa for siden:
Hva består den enorme forskjellen i, mener du? Matforsk finner altså ikke engang farlige bakterier i egg som er syv måneder gamle, og hvis eggene hverken smaker dårlig eller inneholder bakterier, hvorfor er alderen i seg selv en grunn til å kaste dem?
C3PO sa for siden:
Jeg kaster aldri egg. Det er sjeldent at jeg har egg som er flere måneder gammel, men jeg bekymrer meg aldri om dette hvis det er snakk om å bruke egg i en røre.
Isolde sa for siden:
Egg er holdbar 6mnd. Så jeg ville garantert sjekket de. Hiver aldri egg uten å sjekke først. Bruker de både 1, 2 og 3 måneder etter utgått dato. Men sjekker alltid hvert enkelt egg. Synes jeg de er i grenseland blir de tømt i vasken.
Trulte sa for siden:
En mikrobiolog på tv sa at man nok kunne spise fire mnd gamle egg. Han hadde ikke hatt noen betenkeligheter med det. Han forsket på mathelse.
Mrs. Longbottom sa for siden:
Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor man skulle ville kaste egg dersom de så bra ut og luktet godt.
Fruktflua sa for siden:
Jeg tenker rett og slett bare på nedbryting, jeg. Jeg har en følelse av at egg, som er å regne for en ferskvare, rett og slett ikke er kreert sånn at det er ment at de skal ha så lang holdbarhet. Dessuten har jeg luktet på råtne egg, og det er ikke å anbefale.
Men om det er sånn at egg har så lang holdbarhet, så er jo det bare glimrende.
Elise sa for siden:
Men det er jo ingen her som anbefaler henne å bruke de dersom de er råtne. :humre:
Fruktflua sa for siden:
Nei, jeg ser det, men tenkte bare på mine egne opplevelser av å ha luktet på råtne egg. :cool:
Jeg har sikkert kastet unødvendig mange egg på grunn av datomerkingen.
Mirasol sa for siden:
Eggene her rekker aldri å bli gamle så jeg får aldri testet det. :cool:
Stikka sa for siden:
Så lenge de klarer vanntesten, altså ikke flyter opp, så brukes de uansett dato.
Fruktflua sa for siden:
Hvis eggene ligger på bunnen og ikke flyter opp, så kan de brukes?
Stikka sa for siden:
Ja. Ligger de er de ferske. "Reiser" de seg opp er de gamle, men kan brukes. Flyter de opp kastes egget. Tror aldri jeg har kastet et egg faktisk.
lillemy01 sa for siden:
tja jeg vet ikke hadde noen egg her som var utgått på noen uker laget speil egg av den og jeg holdt nesten på å kaste opp det ene egget var blitt dårlig. Og når jeg luktet på det på tallerken så kunne man tydelig lukte det. Og her var det snakk om 3 uker tror jeg opbevart i kjøleskap hele veien.
Stikka sa for siden:
Hvis egget var dårlig hvorfor stekte du det og la det på tallerken da? Det er jo det som er veldig greit med egg, enkelt å lukte om det er dårlig. Da kaster man det jo uansett dato. Men jeg har ennå ikke opplevd at et egg som har passert vanntesten har vært dårlig.
Sola sa for siden:
Mine egg luktet godt og jeg brukte de i vaffelrøre.
Ole Brumm sa for siden:
Så bra, det hadde jeg og gjordt. Jeg sjekker aldri datostemplingen på egg.
oslo78 sa for siden:
Så bra at fornuften seiret!
lillemy01 sa for siden:
Jeg luktet jo ikke på dem før jeg stekte dem! ellers hadde jeg selvfølgelig aldri tatt en bit! Men etter å ha tatt en bit luktet jeg på dem og da skjønnte jeg det. Det stank jo ikke lang vei heller bare en liten eim som ikke har pleid å være der.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg ville knekket eggene i en kopp, ett og ett og luktet på det. Ville lett brukt luktfrie egg med klar hvite til vafler eller pannekaker. Komplett hysterisk å kaste full brukbar mat.
Odelia sa for siden:
Det gjør jeg også (når jeg har glemt å rive av kartongdatoen og lagt under eggbrettene) :nikker:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.