Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Når man skifter til kjønnsnøytrale titler så høres det jo rart ut bare i begynnelsen, det er jo ingen knapt som sier sykesøster lenger, sykepleier har jo gått inn i språket helt uproblematisk.
Så ja, om man finner gode kjønnsnøytrale betegnelser så er jeg helt for.
Jeg synes vi burde ha flere kjønnede yrkestitler. Jeg synes f.eks. at Professor burde endres til Professorinne, og at stillingen kun var åpen for kvinner. :nikker:
Jeg skulle faktisk legge inn en spørris på dette i morges, men ble opptatt med barnehage og greier, hehe. Jeg er selvsagt IKKE enig med disse leserne, jeg synes det er på høy tid å forandre disse gammeldagse uttrykkene. Tenk om man fremdeles hadde gått rundt og sagt lærerinne, sykesøster og barnehagetante? Noen sier jo det, men det er heldigvis ikke mange (i hvert fall ikke de to første, det tredje henger vel litt igjen, desverre).
Spent på hvilke ord vi får til slutt, noen som har gode tips? Brannmann, feks? Brannslukkings-medarbeider? :knegg:
Er ikke førskolelærere de med utdannelse da? Assistenter går vel også under "barnehagetante" hos de som bruker den betegnelsen, eller?
Og hvorfor heter det fremdeles førskolelærer? Finnes det førskoler i dag? Jeg gikk på førskole som 5-åring, men trodde det var utdødd nå.
Jeg svarte på dette: "Er du enig med Dagbladets lesere?" og da ble det feil, jeg er ikke enig med leserene og synes det er på tide med nye titler. Kan du flytte mitt nei til ja?
For en gangs skyld kan jeg si at jeg er på linje med flertallet. :knegg:
I hvertfall nesten. Jeg mener at en del titler kan det være hensiktsmessig å endre på, men ikke "på død og liv". Jordmor, for eksempel, er et urgammelt begrep. Det er også en tittel som innebærer en viss status.
Rådmann er en administrasjonssjef, så den kan for så vidt byttes ut. Samtidig er også rådmann et innarbeidet begrep, og betegnelsen på en funksjon mer enn på person.
Jeg leste overskriften på VG nett, der sto det "vi ha vekk helsesøstrene" så jeg klikket inn med optimisme og trodde at noen endelig hadde oppdaget at dette var en overflødig yrkesgruppe. :knegg: Men så handlet det om tittel. Ja, ja.. Helsesøster er et begrep som sikkert kan erstattes med noe annet. Men på den annen side, hvorfor skal man det? Alle vet hva helsesøster er. Det er jo hun som jobber på helsestasjonen. Hvorfor skal man konsturere opp en "helsefaglig forebyggingspersontittel" bare fordi den innarbeidede tittelen inneholder ordet "søster"?
Jeg syns ikke det er galt å endre titler, altså, men jeg syns man skal gjøre det der det er naturlig og man finner GODE, dekkende og beskrivende titler, ikke bare en byråkratisk stillingsbetegnelse som ingen kommer til å bruke.
Ja til kjønnsnøytrale yrkestitler. (Desverre kan det føre til irriterende tilleggs informasjon i enkelte muntlige settinger, kvinnelig ... eller mannlig ... )
Helserådgiver var et bra forslag på helsesøster. Og brannmann kan vel hete brannbetjent, etter mønster av politibetjent? Eventuelt brannkonstabel?
Jordmor kan vel hete fødselshjelper, folk lærer seg sikkert snart hva tittelen betyr og innebærer. Det er uansett ikke den samme stillingen nå som i "gamle dager", da begrepet oppstod - det er en spesifikk utdannelse nå, og kan gjerne ha en betegnelse som gjenspeiler det. Og forresten, når det gjelder førskolelærer, kan ikke det hete småbarnspedagog i stedet for barnehagepedagog? Det er jo ikke alle som jobber i barnehage (eller førskole, for den del).
Det er vanskelig. :nemlig:
En enkel grunn kan jo være at det kan tenkes at det er en han som jobber på helsestasjonen.
Jeg er enig med deg kjenner jeg. Begrepene førskolelærer og barnehagelærer signaliserer etter mitt syn at barnehagen er en opplæringsanstalt. Jeg mener at en barnehage i hovedsak skal være et pedagogisk omsorgstilbud, ikke en skole.
Nei da blir det jo tull også. Vi må få gjennomslag for at det å være helsesøster er en jobb som bare kvinner kan ha, på grunn av at kvinner er nærmere naturen på grunn av mensen, og barn er en del av naturen. :nemlig:
Sånn egentlig burde vi vel kjøre femti år med rådkvinne, fordame og brannmesterinne før vi kjønnsnøytraliserer? Sånn for å bli kvitt liksom? :hevngjerrig:
jeg synes det hadde vert synd om disse begrepene forsvinner. Fordi for meg så har begrepene en stor betydning i språkhistorie. Disse yrkene er som oftes svært så viktige yrker med en gammel bakgrunn. Og for meg så blir disse yrkene historie løse ved å endre navnet på de. Det blir litt for meg som å rive ned gamle byggninger for å gjøre plass till ett stort kontorbygg. Jo da økonomisk sikert korrekt med mange arbeidsplasser osv men alliekvel går ett lite stykk historie tapt som man aldri for igjen.
Barnehelsearbeider? Barnehelserådgiver? Helsesøstre jobber bare med barn, don't they? (Og himmel og hav, så klart det må byttes! Hvilken mann vil vel gå rundt og presenterte seg som "Egil Hansen, helsesøster"? Og jeg ville ikke likt å si at jeg var brannmann.)
Vi traff skikkelig godt med det ordet. Det heter det på engelsk også, ombudsman. Hvorfor skulle det liksom være et så himla vellykket ord? Beats me.
Helsesøstere jobber i skolen også. Tror ikke det blir så populært for videregående-elevene å gå til barnehelserådgiver for å spørre om prevensjon. :fnise:
Lærerinne, sykesøster, vaskekjerring og søppelmann tapte seg neppe i verken historie eller ansiennitet da man gikk over til å bruke kjønnsnøytrale begreper i stedet.
Det er da mye viktigere å gi stillinger titler som de som skal inneha dem er komfortable med enn å tviholde på gamle, reaksjonære begreper. Vis meg en mann som har lyst til å jobbe som helsesøster eller vaskekjerring! Eller en dame som har lyst til å jobbe som søppelmann.
Gitt at man finner gode erstatninger som er kjønnsnøytrale er vel egentlig det det beste. Men ikke bytte ut tradisjonsrike titler for noe platt og tungvint, men det går da vel an å finne gode titler hvis man tenker seg om før man bestemmer seg for hva det skal hete.
De jeg har hørt, fortoner seg omtrent sånn: "Altså, heeeeeeeerregud, alt man skal henge seg opp i." :Husker debatten etter at krydderet "Black boy" var oppe til diskusjon: :gal:
Språket er ikke statisk, det utvikler seg hele tiden, så denne forbedringen av språket vårt er jeg helt for.
Jeg er av dem som irriterer seg over titler som formann og rådmann og fylkesmann og vil gjerne bli kvitt dem så fort som mulig. Min spådom er at ettertiden vil le av oss fordi vi beholdt dette så lenge som vi har gjort, på lik linje som vi kan fnise over "sykesøster" i dag.
Som tenåring leste jeg "Egalias døtre" av Brantenberg. Neppe et litterært mesterverk, men 70-tallsvirkemidlene virket ganske godt på meg i og med at de synliggjorde noe av det absurde i datidens kultur og som ikke minst var/er nedfelt i språket.
Å omdøpe jordmor til fødselshjelper blir snevert. Jordmødre jobber med mer enn fødsel. En tittel bør avspeile arbeidsområdet og helst utdanningen også.
Det har vært diskutert innen fagmiljøet om titlene jordmor og helsesøster skal byttet ut, men jeg husker ikke hva det landet på. Jeg tror det ble med diskusjonen.
Ja, fordi jeg innbiller meg at den dengang da påpekte det absurde i vanens makt. Nei, av selvsagte grunner. Å kalle noen for "rådkvinne" er lissom ikke noe særlig mer gjennomtenkt eller hensiktsmessig enn "rådmann", men det sier vel seg selv?
Er ikke en jordmor en sykepleier med spesialisering? Kan man ikke kalle det fødselssykepleier i så fall? Det er jo en opplagt tittel, og den er vel ikke mer tungvindt enn for eksempel anestesisykepleier eller psykiatrisk sykepleier, og hva de nå heter alle de andre.
"Det engelske ordet for jordmor – midwife – betyr med kvinnen. Det er en tittel som forplikter og gir retning for vår profesjon og vår profesjonelle virksomhet
Jordmødre skal stå ved kvinnens side gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Vi skal stå henne bi når det røyner på som verst. Å velge jordmoryrket er å velge solidaritet med kvinner."
Nettopp, mor i ordet kan like gjerne stå for den fødende. Ergo kan en mann være jordmor. Syns han det er flaut å kalle seg det, kan han fint skifte yrke for min del.
Nå snakker du om assosiasjoner ved tittelen jordmor. Det er noe helt annet. I sted skrev du følgende:
Og da er det jeg antyder at ordet "jordmor" ikke avspeiler noe av det en jordmor jobber med eller er utdannet som. Hvis man ikke kjenner betydningen av ordet og skal gjette seg frem til hva en jordmor er, ville man trolig tippe at det var en kvinnelig gartner.
Poenget mitt er at det ikke er en eneste god språklig grunn til å beholde ordet jordmor. Det er en foreldet og kjønnsdiskriminerende betegnelse, og den sier ingen ting om hvilke oppgaver eller utdannelse en jordmor har.
Jeg syns forresten det er hysterisk det her. At språk ikke er statisk, er greit. Men at man skal sitte seg ned og tvangsbytte ord fordi det har et kjønn i seg, det er ille. Det er ikke mye å la språket leve sitt eget liv, altså.
Noen ord må man jo aktivt gå inn og endre som holdningsskapende arbeid. Dette er ord som henger i fra gammelt av, i verdenen før feminismens inntog. Fra verdenen før kvinner i det hele tatt hadde stemmerett omtrent. Det er ord som viser til en verden som ikke er det den er i dag, det er på tide å oppdatere. Ikke alle oppdateringer skjer naturlig.
På andre områder, så har man uheldige ord som neger og barneporno som trenger å aktivt utskiftes. Uten at noen tar tak, så lever det jo bare videre.
Så hvordan forklarer du helsesøster, jordmor og lignende da, sånn i forhold til feminismens inntog? At det bare er stakkars kvinner som har de fæle omsorgsyrkene og stakkars dem som får kred for det i yrkestittelen sin. :dakar:
Digresjon, men jeg liker ikke ordet lærer. Læring er noe som foregår i hodet på den som lærer. En som underviser lærer ikke, han/ hun legger tilrette for at læring skal foregå. Vi burde derfor hete undervisere. (Evt et enda bedre begrep som jeg ikke kan komme på.) Som på engelsk: Teacher. Det ER forskjell på teach og learn.
Verden ser ikke slik ut i dag. - Selv om jeg sjokkerende nok leste i avisen i dag at Norge faktisk har et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i europa. Det synes jeg er ganske sjokkerende all den tid vi egentlig er kåret til verdens beste på likestilling. Arbeidsmarkedet henger etter.
Det er ønskelig at menn ikke skal skremmes bort fra å ta typiske kvinneyrker, og det er tenkelig at dersom vi tar bort søster fra helsesøster og erstatter det med noe mer kjønnsnøytralt, så kan det bli mer attraktivt for menn. Selv barn reagerer jo på hvorfor det heter mann og søster osv. i yrkestitlene, allerede der skapes det holdninger.
Jeg synes det er en god ting at vi endrer til kjønnsnøytrale yrkestitler som alle kan være komfortabel med, og jeg skjønner ikke hvorfor det skal være nødvendig å ha med kjønn i en yrkestittel så lenge det ikke kreves et spesielt kjønn.
Man er passe pingle om man ikke tåler et mann i yrket sitt om man er dame.
Tenk sjømann da, plutselig bli sjøperson? Noe så teit. Jeg blir gjerne brannmann eller politimann jeg altså. Tviler på at noen setter kjønnet mitt i tvil av den grunn.
Kontordama vår heter kontorkonsultent. Strengt tatt er hun vel ikke konsulent, det er jo en slags rådgiver? En man konsulterer? Hun holder orden i arkivene og besvarer telefoner, sånn hovedsaklig. Arkiverer og holder oversikt.
Hva er det vaskedamene heter nå igjen? Ikke rengjøringspersonale (renholder?), men noe ganske teit noe som jeg ikke husker.
Når Statoil brurker tid og millioner på å skifte til StatolHydro og så tilbake til Statoil igjen, så kan vel vi fint bruke litt krefter på disse titlene synes jeg. :snurt:
Ikke bare Haukeland, som nå heter HUS, men Sørlanssykehuset Kristiansand, Vestre Viken Helseforetak Bærum und so weiter und weiter und weiter.
Jeg synes ikke det er det aller viktigste av det viktigste i verden, men jeg synes det er ganske teit med kjønnsbetonede yrkestitler. Jeg fniser hemningsløst av oldisprat som frøken, skuespillerinne og forfatterinne, mens Rhett, som er 4 år eldre enn meg, ikke har den ryggmargsrefleksen. Jeg vet at vi hadde bevisste lærere på det punktet. Det er utrolig enkelt å endre, det er bare å begynne med barna - så er vi andre gæmliser.
Jeg er stort sett enig i at kjønnsbestemte yrkestitler bør avskaffes. Men akkurat denne er det uheldig at vi har kvittet oss med. «Kvinnelig skuespiller» er, selv om jeg jo har blitt vant til å den, en tyngre og mindre egnet konstruksjon enn skuespillerinne. Når det gjelder å spille skuespill har det faktisk, i motsetning til for brannmenn og jordmødre, betydning hvilket kjønn den som utfører arbeidet har.
Jeg tenkte på denne boka med engang jeg begynte å lese denne tråden. Er nok intet litterært mesterverk som du sier, nei, men så absolutt et interessant verk å få med seg :nemlig:
Ja, her sa vel egentlig DM det jeg tenkte:
Jeg mener så absolutt at vi bør utvikle språket vårt i takt med tida vi lever i.
Da må vi også bytte ut ordet hestekrefter. Det er misvisende, for det er ingen hester i biler og andre motoriserte kjøretøy. Dessuten er det dårlig gjort overfor hestene å bruke dem på den måten, uten at de får noe igjen for det.
Jeg er for at vi har et språkråd i Norge, og jeg er for at de finner nye betegnelser på utgåtte yrkestitler. Det er flott at vi har leder i stedet for formenn og sykepleiere i stedet for sykesøstre. Språk er makt.
Ja, og så kan de forby ord som felles, høl, madrass og lignende som brukes til å snakke nedsettende om jenter, enten de puler rundt som faen eller ikke.
Uten å ha lest tråden: jeg skulle ønske at det ikke var noe sak om det het bla-bla mann eller bla bla mor/søster. Altså at kjønn var så uten betydning at de ikke ble sett på som diskriminerende at en mann var helsesøster eller en kvinne brannmann. At jordmor var en hedersbetegnelse uavhengig av kjønnet til den som hadde jobben.
Når det er sagt så innser jeg jo at der er vi ikke, så om det å endre stillingstitler til kjønnsnøytrale begrep for å få flere menn til å bli helsesøster og damer til å bli brannmenn, så må man gjerne endre begepene for min del. Men jeg synes det er trist at man må fjerne begrepet jordmor for at lønna til de som har jobben skal opp.
Jeg har nå lest tråden og innser at jeg ikke kan svare ja eller nei fordi jeg ikke synes det er et ja/nei spørsmål, og at jeg er litt på
linje med sitron mht at det blir fryktelig mange ord man må endre om alle skal være kjønnsnøytrale.
Og noen ganger går man litt langt mht å ikke tråkke noen på tærne. Jeg husker ikke nøyaktig begrepet som ble brukt (av en svart fyr) i The Daily Show
men de var noe i retning av colourly challenged people. Som henspiller på at det ikke heter blind, men visual challenged osv, osv.
I vår kommune vet alle at rådmannen er en dame. Jeg ser dermed at vi har gått en innovativ vei her hos oss. Her er det slik at mann ikke lenger anses som et kjønnsbegrep. Det synes jeg er så genialt at jeg stemte det samme som DBs lesere. Jeg regner med at de også har samme grunn som meg.
Formann blir da en leder. Bakmann er en sånn som kjører på bilen til Mauser.
Sykesøster er i sitt mest ekstreme tilfelle da en syk mann. Kanskje med feber. :grøsser:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.