Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Full omlegging av kostholdet i Zeppelin-familien?

#1

zeppelin sa for siden:

Jeg vurderer seriøst å legge om kostholdet her i familien. Vi har fått anbefaling fra barnelegen å ta bort melk, men jeg vurderer også å ta bort sukker, hvitt mel og tilsetningsstoffer/e-stoffer etc.
Hvorfor?
Vi har barn som sliter med luftveisplager (bla astma), som ikke vokser som han skal (sjekkes nå for dårlig næringsopptak i tarmen), ustabilt humør på både voksne og barn, lite energi, dårlig søvn, flere andre type "livsstilplager". Det som blir vanskelig er at vi ikke er spesielt syke i forhold til resten av befolkningnen, og at mange av de tingene vi sliter med er jo "helt vanlig". "Alle" er jo trøtte og slitne, det er jo helt "normalt" med dårlig søvn i småbarnsperioden osv. Men jeg kjenner mer og mer at jeg ikke vil godta at det bare skal være sånn. Jeg vil ha en høyere livskvalitet for både voksne og barn. Jeg vil gjøre mitt beste for å gi ungene mine god næring, godt immunforsvar, stabilt blodsukker og humør osv.

Er jeg fanatisk? Det kan jo umulig bare være meg som reagerer på at minst 70 % av det som tilbys av varer i butikken bare er sukker, karbohydrater, hvitt mel, melk, tilsetningsstoffer osv. Og er det virkelig slik at man velger å se bort fra sammenhengen mellom vårt kosthold og alle de livsstilsykdommene som nå øker i omfang. Det skulle virkelig ikke vært lov å selge så mye kjemisk i mat!

Det er så frustrerende, for jeg føler at det blir vel så mye en kamp mot "systemet" som en omveltning her hjemme (praktiske konsekvenser, dyrere innkjøp etc.)

Mest av alt blir jeg så frustrert av å tenke på hvordan jeg skal få de til. Er det i det hele tatt mulig å lage god, næringsrik, kvalitetsmat (fra bunnen av, økologisk og mere til) samtidig som jeg er i jobb, studerer og har to små barn å ta meg av?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vil anbefale denne boken, jeg har lest den fillete. Knallbra bok!

www.kernesundfamilie.dk/

Dette er hjemmesiden deres da, men boka heter Kjernesunn familie.


#3

Kanina sa for siden:

Bare ikke kutt ut alt mel før næringsopptaks-problemene evt er ferdig utredet. :streng:

Ellers synes jeg prosjektet ditt høres veldig vanskelig ut, og jeg ville ikke begitt meg ut på noe slikt uten at jeg følte meg sikker på at det var den beste løsningen for alle. Håper dere finner ut av hva som feiler både den ene og den andre av dere, og lykke til med matprosjektet!


#4

Observatøren sa for siden:

Tar du utgangspunkt i En kernesund familie?

Jeg er på gli.


#5

zeppelin sa for siden:

Er nok veldig inspirert av Kernesund familie ja, men også en bok som heter Steinalderkost. Sistnevnte trekker klare paralleller mellom jordbruksrevolusjonen(innføring av korn i kosthold) og fremvekst av en del sykdommer som ikke fantes tidligere (allergi, astma, hjerte og karsykdommer). (Selvsagt svært forenklet).


#6

zeppelin sa for siden:

Kanina: helt klart et poeng. Mitt ene barn skal sjekkes for cøliaki igjen, i sommer, og vi tar ikke bort alt mel før vi har fått disse resultetene. Det som imidlertid blir vanskelig er at disse testene sjelden er nøyaktige, og ofte ikke gir rett resultat. Har nå truffet/hørt om flere som måtte la barna gå gjennom gastroskopi for å tilslutt få bekreftet tilstanden i tarmen ("ødelagte" tarmtotter).

Problemet er at jeg IKKE er noen lege, og ikke har utdanning på området, og at det blir veldig vanskelig å ta ansvar for mine og barnas helse når informasjon fra myndigheter er mangelfull, styrt av økonomiske interesser og kanskje til og med feil? Ikke vet jeg. Syns uansett det blir for naivt å KUN stole på legen, når de for det første er uenige om mangt, og når vi selv opplever at "godkjent" mat ikke er godt for oss. F.eks. melk.


#7

Kanina sa for siden:

Gastroskopi er i de aller fleste tilfeller nødvendig for å stille diagnosen cøliaki. Men du tenkte kanskje på at dersom blodprøvene er negative, og man likevel mistenker cøliaki, så hender det at man gjennomfører gastroskopien likevel?

#8

zeppelin sa for siden:

Ja, nettopp. Jeg formulerte meg litt dårlig. Jeg var ikke klar over dog at gastroskopi er nødvendig for å stille diagnosen? Vet du om man gjør dette i narkose med små barn?


#9

Kanina sa for siden:

Ja, det er i utgangspunktet nødvendig med gastroskopi for å bekrefte en positiv blodprøve. Dessuten gir en diagnose på bakgrunn av gastroskopi rett til stønad fra Nav. Små barn må legges i narkose, ja. :sukk:


#10

Syrin sa for siden:

Hei! Eg kan kjenne meg igjen i tankemåten din :) Eg har lest ei bok med denne kjernesunne familien, har også lest boka Barn i balanse av Lindberg, og kjenner til litt om steinalderkost. For oss å leve etter desse ganske strenge prinsippa, ville bli litt i overkant. Vi har valgt ei litt meir moderat linje av tre grunnar; fordi det i vår familie først og fremst er snakk om eit lite barn som treng kostholdsendringa, fordi vi er to voksne i full jobb utan familie i nærheten (tidsklemma), og fordi eg ønsker at barnet mitt skal kunne oppleve å kunne ete mat også hos andre. Eg har derimot henta mykje inspirasjon i bøkene som er nevnt over. Baguetter er bytta ut med salat. Ei skive i matboksen er bytta ut med tomater, nøtter, kjøtt og egg. Etc. etc. Men ikkje alt. Der er fortsatt ei skive med i boksen. Var eg deg hadde eg starta i det små, ei dreiing i kostholdet, og så kan ein dreie det enda lenger om ein merker at dette går fint.

Ja, ein klarer å lage alt frå grunnen av, men når vi fekk cøliakidosen, i kombinasjon med diabetes må eg sei at eg blei slått ut av tanken på all tida eg nå måtte bruke på matlaging. Det var ein overgang, men etter kvart går det veldig greit det også. Heimelaga tomatsuppe er like raskt som frå pose, vil eg påstå i alle fall.


#11

Miss Norway sa for siden:

Det er en lett narkose da, mer en lett rus siden gastroskopien er kjapt unnagjort.


#12

Syrin sa for siden:

Vår jente fekk narkose. Ho var då fire år. Ho hadde svært sterke utslag på blodprøven, men det er ikkje "bevist" før det er gjort gastroskopi.


#13

Syrin sa for siden:

... og nei, vi ante ikkje at det var cøliaki ;) Helsesøster meinte at ho kanskje åt litt mykje eple :knegg:


#14

Heilo sa for siden:

Jeg skjønner veldig godt tankegangen og motivasjonen din Zeppelin. Jeg er litt der selv, samtidig som jeg kjenner at jeg blir litt skeptisk når jeg ser på hjemmesiden som Iset linket til. Dette blir litt for mye sekt og litt for mye kommers til at jeg helt fikser det. Kanskje boka er mer "ærlig"? Uansett, til spørsmålet ditt om hvorvidt du kan klare dette med barn og jobb og studier, så lurer jeg på om dere er to voksne i familien, og i så fall om partneren din også vil være med på dette? For jeg tror ikke jeg ville ha prøvd på noe slik hvis jeg måtte "krangle" med partneren min om hvorvidt det var en god ide eller ikke.


#15

Heilo sa for siden:

Hva var symptomene hennes? (Har ei jente som er kronisk forstoppet...:(:confused:)


#16

zeppelin sa for siden:

Vi har også ei jente som er kronisk forstoppet, og her fikk vi tips om at hun kanskje spiser for mye banan. Hun har mye smerter når hun skal på do (nummer to) og det går mange ganger lang tid mellom hvert besøk. Hun har hatt det slik siden hun kom til verden.

Eldstemann er motsatt. Nesten kronisk diaré. Tåler helt tydelig ikke melk, men er ikke blitt 100% etter at vi tok bort melk fra kosten.

:gaah:
Ååå....vet liksom ikke hvor jeg skal begynne for å virkelig finne ut av og ta tak i disse tingene. Vil jo at ungene mine skal ha det bra og få næring!!


#17

Syrin sa for siden:

Største symptomet var at ho var så snill og grei. Søt, lita jente som såg på verda med store auge. Beskjeden, rolig, flink. Problem med diare i periodar. Ganske ofte og mykje. Blei tatt opp med helsesøster, og vi prøvde å redusere på fiber. Ellers var ho frisk og rask; normal utvikling på alle måtar (litt liten, men det har vi alle vore). Klagde aldri på magesmerter.

Ei veke på glutenfri kost og ho endra personligheten dramatisk. Mykje meir aktiv, mykje meir frampå. Ho hadde altså ikkje energi før.

Det blir sagt at forstoppelse også kan vere tegn på cøliaki, men trur det er ganske uvanlig.


#18

Hjertensfryd sa for siden:

Eg og skjønner frustrasjonen og tankegongen din. Min eldste er lik din eldste. Tåler ikkje melk og egg. Framleis dårlig i magen. Men negativ cøliaki prøve. ( og heller ikkje utslag på egg og melk lengre, men me kan ikkje setta han på det igjen for blir han himla dårlig :sukk: )
I tillegg tåler ikkje dei to andre melk og minste skal heller ikkje ha egg. Me mistenker at det er noko anna og, men får ikkje tak på det.
Sjølv tåler eg ikkje tilsetningsstoffer, så me har av og til nokre utfordringar :knegg:
Løysinga her er at me lager all mat sjølv. Ein finner ikkje heil eller halvfabrikat mat i huset vårt.
Og ein venner seg til det. Og finner igrunn fort ut at det tar ikkje så lang tid å laga maten frå bunnen av, som Toro vil du skal tru.


#19

ingling sa for siden:

Jeg forstår frustrasjonen din kjempegodt, Zeppelin! Jeg har diverse matintoleranser selv og lever derfor sukkerfritt, bruker ikke hvete (men spelt går greit) og med begrensede mengder melkeprodukter (har gjeninnført ost og yoghurt forsiktig, men prøver å ikke overdrive), og det har hjulpet. Jeg har fått mange tips fra boken Kjernesunn famlie, men er enig med Heilo i at hjemmesiden og en del av fokuset deres har blitt veldig kommersielt og "seeee så slank og lekker jeg har blitt i forhold til hvor kvapsete jeg var før". Oppskriftene deres og mye av det som står i boken er like fullt bra, og de har oppnådd mye særlig i forhold til ungene sine.

Jeg tror som flere her sier at det kan bli voldsomt å sette i gang et strengt sukker/melk/glutenfritt regime for hele familien, særlig hvis ikke alle er innstilt på det, og det er ikke sikkert det er nødvendig heller. Hva med å lage litt flere middager fra bunnen av og unngå ferdigposer, det er lettere enn en skulle tro også med liten tid til matlaging. Frokost kan være grøt eller smoothie i stedet for brød, og så kan en prøve å velge grovere brød (og selvsagt endre til glutenfritt hvis det blir en cøliakidiagnose) og mer pålegg, gjerne feit fisk, avokado og annet som gir gode fettsyrer. Nøtter i tillegg til frukt, begrense snop til helgene... osv osv. Jeg skjønner behovet for totalomlegging, men det er hardt arbeid og vanskelig å holde ut med i lengden. Jeg har en del oppskrifter uten sukker/melk/mel osv i bloggen min hvis du vil kikke der. Lykke til!!!


#20

Dixie Diner sa for siden:

Boka er annerledes ja, de har tatt litt av i det siste og blitt veldig komersielle. Jeg slanker meg ikke og ser ikke på det, synes det blir litt voldsomt. Men boka er veldig bra altså, det er mer fokus på helse enn slanking, det er ingen slankebok og den er proff og bra, synes jeg. Jeg liker den veldig godt, men hjemmesiden er jeg sjelden innom. Jeg abonnerer på nyhetsbrevet men leser det sjelden lenger.

For øvrig så er det kanskje enklere å legge om litt gradvis? De færreste klarer vel å gå cold turkey på både sukker, hvete og melkeprodukter over natta, jeg klaret det i hvert fall ikke. Men jeg lager stort sett all mat fra bunnen av nå, det er det steget jeg har tatt og som jeg klarer fint, og sånn sett får vi jo i oss mye mindre tilsetningsstoffer og dritt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.