Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tegnsetting for oss som falt av lasset da ungene entret syvende klasse

#1

Slettet bruker sa for siden:

(Aldri har jeg vel skrevet et innlegg hvor jeg har følt sterkere for å bruke blondsmileyer og ... overalt. :rødme:)

Eldste har altså entret syvende. Det måtte jo komme. Nå driver de med replikker. Det er ingen vei forbi - jeg må finne ut hvordan dette tegnsettingsgreiene er.

-Petter, nå må du høre. Damen sa nei, sa mamma?
-Petter, nå må du høre?
-Damen sa nei, sa mamma?
"Petter, nå må du høre. Damen sa nei," sa mamma?
"Hva sa damen?" sa Petter?
-Hva sa damen?, sa Petter?
-Hva sa damen, sa Petter?
-Hva sa damen? Sa Petter?

:hjelp:

Jeg ville jo seff bare sagt: Petter lurte på hva damen sa.

Men det gåkke i syvende klasse. Det er akkurat som om læreren har bestemt seg for at dette skal man kunne for å få et godt voksenliv eller noe. :snurt:


#2

DM sa for siden:

Er det lov å gjette, eller vil du ha fasiten? :blond: "Petter, nå må du høre. Damen sa nei," sa mamma?
"Hva sa damen?" sa Petter?


#3

Slettet bruker sa for siden:

:vilha:

:glis:

:neie:


#4

DM sa for siden:

Hey, du må ikke quote, da kommer jo det med hvit skrift frem. :p


#5

Skilpadda sa for siden:

Alle sammen har spørsmålstegn helt til slutt (etter "sa mamma" og "sa Petter"), og det mener jeg er feil. Står det faktisk sånn i oppgaven?


#6

DM sa for siden:

Nå ser jeg på det igjen, og så lurer jeg på hva du egentlig lurer på. Jeg trodde først vi skulle velge de som var riktig ut fra listen din. Men det stemmer vel ikke. Hva lurer du egentlig på?


#7

rajraj sa for siden:

:svimmel:


#8

allium sa for siden:

Skal det være spørsmålstegn etter alle alternativene? Det kan jo ikke være riktig.


#9

DM sa for siden:

Ja, det var det jeg også kom til å tenke på når jeg så nærmere på det nå.

#10

Slettet bruker sa for siden:

:rødme:

Nei - det er jo fordi jeg spør dere det....
Fordeatte dere skal liksom skjønne atte jeg ikke veit det inni der.

:iddjåt:

DM - :rofl:


#11

Slettet bruker sa for siden:

Det står egentlig: Skal man skrive: Petter, nå må du høre, sa mamma.?


#12

Slettet bruker sa for siden:

Jeg burde ikke hjelpe noen med norsklekser egentlig, burde jeg vel? :skeptisk:


#13

DM sa for siden:

Og damen som sa nei puttet du inn selv? :fnise:

#14

Skilpadda sa for siden:

Aha. :humre: Da er jeg enig med DM. :jupp: Replikker skrives inne i sitattegn, og hvis det er et spørsmålstegn etter replikken, skal dette stå inni sitattegnet. "Hva sa damen?" sa Petter. Hvis replikken er en setning som ellers ville hatt punktum, skal det stå komma inni sitattegnet: "Damen sa nei," sa mamma.

Det er jo ellers ikke uvanlig å bruke tankestrek foran replikker, slik du har på de andre, men da er jeg ikke sikker på hva regelen sier for tegnsetting etter replikken. :gruble:


#15

Hyacinth sa for siden:

Du må ikke ha spørsmålstegn bak mamma!

"Petter, nå må du høre. Damen sa nei", sa mamma.


#16

Ole Brumm sa for siden:

Det er en grunn til at meg og mannen har delt skole-fagene allerede før gutta har startet på skolen, jeg skal ikke bidra i språkfagene, men holde meg til matte og naturfagsbolken. :blond:


#17

Kate sa for siden:

Å gud. Jeg skjønner at jeg vil få problemer når vi entrer sjuende.


#18

Slettet bruker sa for siden:

Åh - lovely!
Tegnet inni slik det skal være for replikken sin del, også ikke stor bokstav etterpå selv om det var stor-bokstav-danner i replikken og punktum utgår til fordel for komma?

Også samme med utropstegn?

"Jeg vil ikke!" skrek smilefjes.
?
De lærer på skolen at tankestrek også er ok. Men å si et kvekk om hva som da skjer med tegnsettingen baki der, nei det gidder de ikke å ta for seg i læreboka. :snurt:


#19

Gaia sa for siden:

Er det alle typer tegn? I så fall ville jeg skrevet:

"Petter, nå må du høre! Damen sa nei," sa mamma. Men det er egentlig mest fordi jeg hører meg selv når jeg leser setningen. Og det er helt klart et utropstegn der, altså. :knegg:


#20

Slettet bruker sa for siden:

Og hvordan skal man forresten skrive [zulukode] Da tenker jeg at dette stemmer: Jeg vil ikke! skrek smilefjes.?[/zulukode]


#21

Java sa for siden:

Hvem har rett?


#22

Hyacinth sa for siden:

Åja, nå ser jeg forskjellen. :knegg:

"Damen sa nei", sa mamma.

Jeg mener det er rett, men Skilpadda er ikke en jeg kødder med på det området. :knegg:


#23

Skilpadda sa for siden:

Her er det som står i "Språkvett"-delen på Kunnskapsforlagets Ordnett-tjeneste:

Det betyr at jeg har rett, og dessuten at tegnsettingen etter tankestrek-sitat blir akkurat som der man bruker anførselstegn. :jupp:

#24

Hyacinth sa for siden:

Fader, da må jeg omorganisere i hjernen min. Jeg føler veldig sterkt på at kommaet skal være etter anførselstegnet. :mumle:

"Det er feil", sa jeg.


#25

Hyacinth sa for siden:

Din ku! :snurt:


#26

Skilpadda sa for siden:

@Hyacinth: Da får du jo ikke noe avsluttende tegn på den setningen som står inne i anførselstegnene. Og i "hovedsetningen" - altså *** sa jeg - så skal det jo ikke være noe komma. Det heter jo Dette sa jeg og ikke Dette, sa jeg.


#27

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg ser den. Men på den andre siden skal vel ikke kommaet være inni utsagnet heller. Anførselstegnet markerer jo bare det som faktisk blir sagt. Hvis man sier "Det er feil", så sier man jo ikke "Det er feil,". :undrer:

Jeg vet at det heter Dette sa jeg og ikke dette, sa jeg, men jeg føler likevel det heter dette, sa jeg, når det er et utsagn som kommer inni der. Altså "Bla bla bla bla bla", sa jeg.


#28

Slettet bruker sa for siden:

:slengkyss:

Dagens lekse skal nok gå som smurt tenker jeg! :hyper:

Matteleksa også! For ikke å snakke om Tema - vi har en faktasetning om New Zealand som attpåtil ikke står i boka! :stolt:


#29

Skilpadda sa for siden:

Poenget er at den setningen som siteres må avsluttes. Vanligvis ville du skrevet punktum der - Dette er feil. - men siden setningen står som sitat, og setningen rundt fortsetter med sa jeg, så blir det komma i stedet for punktum. (Jeg påstår ikke at dette er den eneste tenkelige måten å organisere dette på, altså, det var bare et tips til hvordan huske hvordan regelen nå engang er.)


#30

Leandra sa for siden:

Ser at jeg får fullstendig PANIKK bare av overskriften. Lekser og 7 klassing :sniker: Har også en 7 klassing,og må innse at jeg detter av lasset hver dag jeg, spsielt i matten...:rødme:


#31

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg forstår det også. Man kan sammenligne det med "Dette er feil!" sa jeg. Eller "Er dette feil?" spurte jeg. Men jeg har alltid tenkt at hvis det ikke er noe spørsmålstegn eller utropstegn, at det bare blir sagt sånn helt vanlig, liksom, så må det bli "Dette er feil", sa jeg. Og at punktum eller komma liksom faller ut (ehh...) når det kommer mer etterpå.

Blir det da også "Dette er feil." sa mamma. Ser helt fjernt ut med liten bokstav der etterpå. "Dette er feil." Det er greit. Men ikke "Dette er feil." sa mamma. Man kan ikke bare ha liten m etter en "?


#32

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg ser at jeg burde fratas lisensen min som norsklærer. :skremt:


#33

Skilpadda sa for siden:

Her er jeg ikke helt sikker på hva du spør om? Det skal ikke være punktum inne i sitattegnet når det etterfølges av sa mamma, nei. Da skal det være komma, som sagt, og deretter liten s i sa. Hvor kom den lille m-en inn?


#34

Veronal sa for siden:

Jeg er mest spent på om Hyacinth-mannen har en kommentar til dette? :popcorn:

:rofl: - nå skal jeg jobbe. :svosj:


#35

Hyacinth sa for siden:

En person sier: "Dette er feil." Dette er en fullstendig setning som avsluttes med et punktum. Si at dette skal siteres, da. "Dette er feil." sa mamma. Akkurat som i "Dette er feil!" sa mamma. Det siste går an å skrive. Det første går ikke an. Hvorfor det?

Det er da man setter inn komma, sier du: "Dette er feil," sa mamma. Hvorfor kan det ikke være punktum inni mammas utsagn? Man kan jo ha både spørsmåltegn og utropstegn?

Skrev jeg liten m? Jeg mente selvsagt liten s.


#36

Hyacinth sa for siden:

:haha: Riktignok er han lærer, men ikke norsklærer. Heldigvis. (For ham. Og for elevene.)


#37

Skilpadda sa for siden:

Jeg vet ikke hvorfor, Hyacinth. :) Det har vel bare blitt sånn.

Men jeg kan forsåvidt se en viss logikk i at man bytter ut punktumet med et komma fordi setningen rundt fortsetter (med liten s og det hele) - mens dersom den siterte setningen skal ha et utropstegn eller spørsmålstegn etter seg, så kan man ikke bytte ut dette med et komma, for da mister man informasjonen om hvilket tegn det "egentlig" skulle vært.


#38

Malama sa for siden:

Jeg ser logikken i dette, men innser at jeg kommer til å trenge slike tråder om tegnsetting fra guttungen endrer første klasse. Jeg er ubrukelig på kommaregler. Jeg bruker for mange av dem. Kommaene altså, ikke reglene.


#39

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg skjønner.

Jeg har alltid tenkt at man har komma etter en sitert setning, at dette er en regel, på en måte. Hm. Med mindre man har utropstegn eller noe sånt i setningen. Det burde lages nye kommaregler. :snurt:

Derfor tror jeg at jeg nok har skrevet en del slike: "Dette er feil!", sa mamma. Rett og slett fordi jeg tenkte at kommaet kommer slik jeg beskrev over her, etter et sitat. Og da blir det også logisk med "Dette er feil", sa mamma. Jeg skal lage en facebookgruppe for det. :sta:


#40

Hyacinth sa for siden:

Men jeg innser egentlig at det jo må være en eller annen form for avslutning i et sitat. Selvsagt. Hm. :revurderer:


#41

Tallulah sa for siden:

Angående tankestrek, jeg har hørt at aviser bruker dette i utstrakt grad fordi det ikke egentlig angir et sitat, men leseren får inntrykk av det. På den måten er avisen home free og kan ikke stilles til ansvar for feilsitater. Noen andre som vet noe om dette?


#42

rajraj sa for siden:

Tankestrek gjør at man som journalist ikke trenger sitere helt ordrett så lenge man beholder meningsinnholdet. Dermed står man friere til å pynte på klønete formuleringer, for eksempel. Man kan likevel stilles til ansvar for feilsitater, altså. I Vær varsom-plakaten heter det:


#43

Slettet bruker sa for siden:

Aha! Da skjønte jeg poenget med tankestrek også! :neie:

Men fremdeles lurer jeg på noe.

Da jeg gikk på skolen skulle man ha anførselstegnene som doble fnutter oppe eller nede alt ettersom om det var i starten eller slutten av sitatet. Husker ikke hvor det var hva jeg. Er det bare dobbelfnutt oppe nå?


#44

Tallulah sa for siden:

Takk for info! :blomster:

Er det ikke forskjell på håndskrift og maskinskrift, mon tro?


#45

Malama sa for siden:

For hånd mener jeg at vi begynner med dem nede, og avslutter oppe, men på pc får jeg ikke til det, så da blir det to oppe. Dog, jeg har alltid brukt to oppe rundt et enkeltord i anførselstegn, som ikke er snakk om et sitat, men et "ordpoeng" på et vis...

lite til hjelp


#46

Slettet bruker sa for siden:

I læreboka til ungen her står det alle oppe. Men den er jo maskinskrevet såklart.

Skal det være nede fremdeles kanskje? :gruble:



#48

carolin sa for siden:

Jeg vet ikke helt om jeg skal være glad eller føle meg dum etter å ha lest denne tråden. :gruble:

Syvendeklassingen min kan tydeligvis dette bedre enn meg siden hun ikke har bedt om hjelp enda. Hadde hun trengt hjelp så hadde jeg slitt. :flau:



#50

Nessie sa for siden:

Ok, da har jeg lært noe i dag og. :neie:


#51

star sa for siden:

Litt :svimmel: etter å ha lest dette og jeg har ikke skolegutt engang :knegg:

Men ved " så husk at de skal vende rett vei hvis det er forskjell på dem. Tror det er det på min PC nemlig, men ikke den jeg sitter ved nå så kanskje de har blitt "rette ned" nå??


#52

Hyacinth sa for siden:

Hah! I dag har jeg vært på kurs. Norsk Språkråd har nå vedtatt at kommaet skal stå UTENFOR anførselstegnet! :tøff:


#53

Slettet bruker sa for siden:

:knegg:


#54

Hondacrv sa for siden:

Er det sant? Hvilken begrunnelse hadde de? Jeg føler meg mest som en "innenfor anførselstegnet" men er det slik så er det slik...


#55

Hyacinth sa for siden:

Jeg var på et kurs med jobben i dag. Det dreide seg om et læreverk i norsk. Lærebokforfatteren holdt kurset, men en mann fra forlaget var tilstede. Da noen kommenterte bruken av anførselstegn i teksten, så sa han at dette var nytt i årets utgave, for Norsk Språkråd har vedtatt at komma skal være utenfor anførselstegnene. Jeg har ikke andre kilder enn det, det ble bare sagt på den måten.



#57

Hyacinth sa for siden:

Dette er en stor dag i livet mitt. :knegg: For nå er plutselig alt logisk for meg igjen, og feilen jeg har gjort i alle år er riktig (selv om den var feil den gang, det er jo ikke til å komme utenom. :o )


#58

Katta sa for siden:

Da hjelper det liksom ikke at kommaer ser bedre ut på innsiden av fnuttene da regner jeg med. sukk


#59

Hyacinth sa for siden:

:haha:

Nei, de ser bedre ut på utsiden.


#60

Hondacrv sa for siden:

Jammensann. Dette var så spennende at jeg måtte dele det på Facebook :nerd:


#61

saxpia sa for siden:

Har lest meg gjennom hele tråden nå, og lurte veldig på når denne ble å komme, ja :knegg:

Det irriterer meg så sinnsykt at de har forandra på dette, for det forvirrer bare elevene. Var så mye enklere da vi kunne si at alle tegn skulle være innenfor anførselstegnene :sukk:

Men ja, Hyacinth, du har hatt rett hele tiden.


#62

Hyacinth sa for siden:

Nei, jeg har jo tatt feil helt til nå. :knegg:


#63

saxpia sa for siden:

Jo, men altså, hele tiden i denne tråden :blunke:


#64

HSJ73 sa for siden:

Og det er lenge siden! Men det virker ikke som det er noen som tar det alvorlig.


#65

Bluen sa for siden:

Det har gått meg hus forbi! :eek: Jeg har selv diskutert saken høylytt med Språkrådets rådgivere per telefon - opptil flere ganger. :o Den gamle regelen var jo komplett ulogisk.


#66

HSJ73 sa for siden:

Så det er du som står bak? :D


#67

Hyacinth sa for siden:

Så jeg KAN ha hatt rett hele tiden? :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.