Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg må si jeg lurer på hva som skal til for å få lov til å eie en ferskvarebutikk? Hva slags kompentanse kreves av de ansatte?
Hva med restauranter, gatekjøkken, matservering av ulike slag? Hva slags kompetanse må man ha?
Når jeg ser Hellstrøm på Tv3 og hva han finner så blir jeg sjokka. Det er ekkelt å tenke på at folk som jobber med mat ikke kan hygiene, matoppbevaring osv.
Jeg er redd det ikke kreves mer enn kapital og satsevilje for å starte... og av de ansatte krevees vel det eier krever? (I dette tilfelle evnen til å overse egen samvittighet, åpenbart...)
For å starte restaurant må man ha bestått serveringsprøven (og alkoholprøven hvis man skal ha skjenkebevilling). Den tar for seg lover og regler rundt håndtering av mat. I tillegg må man ha godkjenning fra næringsmiddeltilsynet i forhold rundt lagring, oppbevaring/display, renhold og dokumentasjon av rutiner.
Jeg vil tro det vil ligge noe liknende til grunn for oppstart av dagligvare/ferskvarebutikk, men det er mulig lovverket ikke er like tydelig hvis et sett skal dekke alt fra kiosk til supermarked. :vetikke:
Jeg synes det er merkelig at de tydeligvis ikke har myndighet til å stenge dørene på et sted for godt hvis det gjentatte ganger oppdages uhumskheter. 15 ganger er drøyt.
15 ganger er altfor mye, jeg synes vel egentlig at "sorry, du er ute!" burde kunne komme etter... 3? Lenge før 15 i alle fall, det er jo åpenbart ingen vilje/evne til forbedring.
Men det som forundrer meg en liiiiten anelse oppi dette er at de har kunder. Jeg mener, om jeg hadde hørt om en butikk som var stengt pga hygiene 14 ganger, så hadde jeg ikke handlet der når den åpnet igjen...
Jeg søkte litt jeg, og fant et meldeskjema til mattilsynet om man skal selge mat, derfra siterer jeg:
[LEFT]"Enhver som vil drive næringsmiddelvirksomhet skal på forhånd melde fra om dette til Mattilsynet der virksomheten skal finne sted. Meldingen skal beskrive virksomhetens art og omfang. Endringer i disse opplysningene skal også meldes til Mattilsynet, jf generell forskrift av 08.07.1983 nr. 1252 for produksjon og omsetning mv av næringsmidler § 13.
Forskrift 12.11.1997 nr 1239 om næringsmiddelhygiene stiller krav til lokaler og drift av
næringsmiddelvirksomhet omfattet av meldeplikten.
Forskrift 15.12.1994 nr 1187 om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen sier hvilke
virksomheter som har krav om et system som sikrer styring med kritiske punkter og sier hva dette[/LEFT]
systemet skal inneholde."
Forskriftene har jeg ikke lest, men jeg ser ikke intuitivt krav om kurs, bare om lokaler og internkontroll. Det er meget mulig der er kurs også, men det hjelper åpenbart ikke alltid..
Jeg håper virkelig det er mer som kreves enn det du har funnet Malama.
Jeg er en skeptiker når jeg er ute og spiser på restauranter. Det er har vært spisesteder der toaletthygienen har vært så dårlig at jeg ikke har gått tilbake. For meg er det en indikasjon til de ansattes forhold til hygiene. Som kunde får en jo ikke akkurat sjekket kjøkkenet og hvordan de jobber der.
Jeg syns myndighetene burde kreve utdanning i hygiene, råvarebehandling osv. Alt som man MÅ kunne for å jobbe med mat uten å forgifte kundene.
Helt enig med dere i at det er utrolig at de kan få fortsette i Brugata i Oslo etter å ha vært 15 runder med Mattilsynet. Det var prat en gang om at spisesteder skulle få en klassifisering klistret på døra fra Mattilsynet. Det syns jeg de burde sette i gang. Jeg vil gjerne få vite det dersom et spisested har blitt stengt flere ganger av Mattilsynet.
Jeg kjenner en som jobber i tilsynet og hn fortalte meg at bensinstasjonene er verstingene i forhold til hygiene. Hn spiser ikke der.