Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan lage skikkelig god biff?

#1

Høst sa for siden:

Jeg er en grei nok matlager tror jeg, Høstmannen sier så og virker fornøyd med det jeg lager...:)

Men biff får jeg bare ikke til!!! Hva er supertipsene for å få til en ordentlig god, mør biff? Jeg har nemlig så lyst til å lage biff hjemme i morgen, kose oss skikkelig...Og tilbehør - hva anbefales?

Takknemlig for alle svar :)


#2

løve70 sa for siden:

Jeg er ingen biff ekspert, det er LøveMannen som pleier å ordne den biffen;), men det jeg har lært er at det lønner seg å kjøpe kvalitet. Gå til slakteren og be om råd der er min erfaring.


#3

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, man må ha ordentlig kjøtt. Ikke sånne tynne fliser i Gildes vakuumpakkete indre- eller ytrefiletpakker.

Kjøttet kan også godt ligge litt i romtemperatur. Biffen er best hakket før den er råtten. :ekkel: Og så er det viktig å steke den riktig. Ikke snu den flere ganger. Steke ferdig på en side, og så snu. Jeg liker den ganske rå, og er nøye på steketiden. Stekes også best i smør i pannen. Eventuelt kan du steke hel indrefilet i ovn, og da bruke steketermometer. Det er kjempegodt!

Tilbehør kan jo være alt mulig. Jeg er så vulgær at jeg ofte kjører 80-tallsvarianten med bearnaisesaus og ris. Og også gjerne kokt brokkoli og soppstuing.


#4

Juste sa for siden:

Biff er best når den er medium stekt. Dersom du steker den så den ikke er rosa inni så blir den smakløs. Det er det viktigste.

Kjøp godt kjøtt. Jeg er veldig glad i en saftig Entrecote, det trenger ikke være indrefilet for min del. Stek i en ekstremt varm panne for å få en saftig stekeskorpe, et par minutter på hver side. Etterstek så i ovn på 180 grader i noen minutter. La hvile 5 minutter før dere spiser.

Jeg er veldig glad i stekte potetbøter med rosmarin og hvitløk til, og gjerne en bernaisesaus. Annet godt tilbehør er soppstuing, salat og godt brød.


#5

gnuri sa for siden:

Jeg synes det enkleste er å kjøpe hel indrefilet. Fjerne alt av slike sener og træler, og brune den i stekepanna. La den ligge lenge og hvile, før du har den inn i ovn med steketermometer. Følg med på gradene, og ta den ut når du synes temperaturen er høy nok avhengig av hvordan du vil ha den stekt. Nam- nå ble jeg sulten...

og Juste- Ja biff som er for mye stekt er ikke noe godt...


#6

bina sa for siden:

Først må kjøttet være av god kvalitet. Personlig syns jeg vakuumpakket fra Gilde er helt i orden.

Kjøttet må tas ut av kjøleskapet en stund før tilbereding. Steikepanna må være god og varm, og med litt smør i. Ikke ha for mye kjøtt i panna, steik til kjøttsafta begynner å piple før du snur, og steik på den andre siden tilsvarende. (Jeg lager alltid gjennomstekt og venter på at kjøttsafta klarner. Skal du ha rosa i midten stopper du mens kjøttsafta enda er rosa). Steiker du helt til det slutter å komme kjøttsaft har du stekt for lenge og kjøttet blir gjerne tørt.

Skal du ha gjennomstekt kan du godt etter at biffen er brunet på begge sider senke varmen og la kjøttet ettersteke på lav varme.

Krydring syns jeg er lurt å gjøre før steking. Jeg bruker gjerne litt pepper. Salt venter jeg med til etter steking. Bruker gjerne enten et blandingskrydder eller salt og litt paprikapulver.

Husk å la kjøttet hvile litt før servering. Bare noen minutter.

Nå fikk jeg lyst på biff!


#7

Syrin sa for siden:

Monsoon er inne på noko viktig. Sjekk datoen. Jo nærmare utløpsdato jo betre. Svigerfar vil helst ha kjøttet sitt gått ut på dato. Han kjøper gjerne kjøtt og lar det gå ut på dato med vilje. Der gjer ikkje eg, men eg forstår prinsippet hans.


#8

Mirasol sa for siden:

Du har fått gode tips over her. Vårt beste tilbehør er skivet sjampignon, skivet løk og strimlet paprika som surres sammen med biffen en stund. Krydre med peppermix eller grillkrydder (ja, faktisk). Og server sammen med peppersaus. :nam: Veldig mett akkurat nå!


#9

Milfrid sa for siden:

Biff kommer aldri til å bli det samme etter å ha bodd i USA. Snakk om møre biffer som bare smelter i munnen :sukk:.

Men støtter de andre her - kvalitet er viktig, og kjøttet blir mørere jo eldre kjøttet blir. Man kan også jukse-mørne det med å denge løs på det med en hammer. Og så må kjøttet ligge ute en god stund før man steker, slik at det blir romtemperert. Indrefilet er vanligvis det møreste, mens de mer marmorerte biffene er de mest smakfulle.

Jeg synes biffen er best når den er medium stekt. Tilbehør jeg liker er ovnsbakte poteter, asparges, god salat. En skikkelig saftig biff trenger ikke saus til.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Det stemmer nok om du ser på sausen som et "middel" mot tørr mat. :knegg:
For meg er sausen en viktig del av tilbehøret, jeg hadde blitt litt skuffet om jeg fikk servert god biff uten noe saus, eller i det minste krydder- eller hvitløkssmør til.
Jeg er litt sær da, etter å ha vært vegetarianer i 6 år takler jeg ikke lenger blodig mat av noe slag, samt fettmarmoreringer og sånt, så jeg kan ikke spise entrecote, og biffen må være (i hvert fall nesten) gjennomstekt. Egentlig foretrekker jeg svinefilet eller kylling, så når mannen min har biff lager jeg sistnevnte til meg selv. Han og svigerfar er av typen som kan spise biffen så rå at den nesten fremdeles har puls.


#11

dharma sa for siden:

Akkurat sånn gjør vi det og. Utrolig godt.


#12

daffy sa for siden:

Jeg sugde til meg bifftipsene til Tom Victor Gausdal på frokost-TV forrige uke. Har prøvd to ganger, og biffene blir perfekte!

-velg så "gammelt" kjøtt som mulig. Utløpsdatokjøtt er det beste
-ytrefilet som er godt tilberedt er bedre enn indrefilet
-legg kjøttet på benken en time før steking så det har romtemperatur
-pepre kjøtte på begge sider, ikke salte. Brent salt er ikke godt!
-Velg helst en jernstekepanne, da blir stekeskorpen best
-Full guff på varmen og smaksnøytral olje som tåler høy varme i pannen
-Stek pen stekeskorpe på begge sider
-Ta pannen av varmen, la tempen synke litt og ha i en stooor klatt meierismør
-La biffen surre først på ene siden og så på andre på lav varme i smøret, type varmetrinn 3 av 10
-Steketermometer for medium stekt biff; alarm på ca 55 grader- da legges biffen over på en stekefjøl til temperaturen øker til ca 60-62. Når tempen har sunket til ca 58 igjen er biffen klar til å skjæres opp


#13

Trixie sa for siden:

Det er mannen som steker her i huset.
Men jeg vet iallefall at han først steker skorpe på det, og så tar han å lar kjøttet hvile før han steker det mer.
Det blir veldig godt. :nam:
Peppersaus fra "bunnen av" er også veldig godt til.


#14

sykkelpappa sa for siden:

Har hørt referanser til matforskning som sier at å salte kjøttet før steking faktisk gir bedre smak/mere smak på stekeskorpen, men det må bare være litt, finmalt salt rett før steking. Salter du en time før steking trekker du bare ut fuktighet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.