Denne retten ble så god :slurp: at jeg bare må dele den med dere. Altså; ærlig og redelig sakset fra Aperitifs sider:
Gambas al pil pil - fresende varme scampi med hvitløk
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
4-5 ss olivenolje
4 hvitløkbåter, finhakket
1 ts tørket rød chili, i flak
1 ts paprikapulver
500 g middels store, rensede rå scampi
1-2 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss tørr sherry
salt og nymalt pepper
2 ss bladpersille, hakket
Fremgangsmåte:
Du trenger mye brød for hånden til å fange opp de deilige saftene i pannen etter disse hvitløksskalldyrene. Denne baskiske tapa som andre steder i Spania heter gambas al ajillo, serveres tradisjonelt fresende varme i en liten metallpanne.
Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og server.
Drikkeforslag:
Manzanilla La Gitana, kr 67.50 (30878- basisutvalg (½-flaske)).
Innsendt av: Oppskrift fra boken Til bords i Spania og Portugal av Joyce Goldstein
Ja, Pil pil er kjempegodt. Men en bitteliten feil er det i beskrivelsen... Den serveres ikke i metallpanne (hvordan skulle det blitt med den høye temperaturen og oljen som denne retten har da den er ferdig?). Gampas pil, pil tilberedes og serveres porsjonsvis i små keramikkpanner/skåler. Disse skålene finner man overalt i Spania (selv i supermarkedet ) og brukes til all slags tapas. Lokket dersom man velger å bruke det under oppvarmingen av oljen, kan godt være av metall.
Erfaringsmessig lages retten best i ovn, og rett før oljen bobler hiver man i gambas'ene, for om de ligger for lenge i pannen krymper de for mye, og blir seige.