Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gambas (eller scampi) al pil pil

#1

Eia sa for siden:

Denne retten ble så god :slurp: at jeg bare må dele den med dere. Altså; ærlig og redelig sakset fra Aperitifs sider:

Gambas al pil pil - fresende varme scampi med hvitløk
Antall porsjoner: 4

Ingredienser:
4-5 ss olivenolje
4 hvitløkbåter, finhakket
1 ts tørket rød chili, i flak
1 ts paprikapulver
500 g middels store, rensede rå scampi
1-2 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss tørr sherry
salt og nymalt pepper
2 ss bladpersille, hakket

Fremgangsmåte:
Du trenger mye brød for hånden til å fange opp de deilige saftene i pannen etter disse hvitløksskalldyrene. Denne baskiske tapa som andre steder i Spania heter gambas al ajillo, serveres tradisjonelt fresende varme i en liten metallpanne.

Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og server.

Drikkeforslag:
Manzanilla La Gitana, kr 67.50 (30878- basisutvalg (½-flaske)).

Innsendt av: Oppskrift fra boken Til bords i Spania og Portugal av Joyce Goldstein


#2

Bokormen sa for siden:

Takk for oppskrift :riktig:

Vi har kjøpt slike små pil-pil-skåler vi, men de er altfor lite brukt.


#3

Susse sa for siden:

Dette hørtes skikkelig digg ut !

Vi er så alt for dårlige til å lage skikkelig mat fra bunnen, men dette så levelig ut selv for meg :)
Har scampi i fryseren :D ...ut å kjøpe chili


#4

Føniks sa for siden:

Jeg bruker ikke chilli, men cayennepepper. Man kan velge mellom hel eller pulver.


#5

Elin sa for siden:

Ja, Pil pil er kjempegodt. Men en bitteliten feil er det i beskrivelsen... Den serveres ikke i metallpanne (hvordan skulle det blitt med den høye temperaturen og oljen som denne retten har da den er ferdig?). Gampas pil, pil tilberedes og serveres porsjonsvis i små keramikkpanner/skåler. Disse skålene finner man overalt i Spania (selv i supermarkedet ) og brukes til all slags tapas. Lokket dersom man velger å bruke det under oppvarmingen av oljen, kan godt være av metall.

Erfaringsmessig lages retten best i ovn, og rett før oljen bobler hiver man i gambas'ene, for om de ligger for lenge i pannen krymper de for mye, og blir seige.


#6

Eia sa for siden:

Vel, jeg lagde retten i vanlig stekepanne. Det fungerte kjempefint (syntes det ble for knotete med tapasskålene, så de ble liggende i skapet). :lat:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.