Jeg var ute å spise på et tapasresturant ganske nylig og la merke til at det stod ali-oli i menyen. Spiste på et annet tapassted kort tid etter, og da sa faktisk servitøren alioli, når hun snakket om det jeg kjenner som aioli.
"Allioli Allioli (from all i oli, Catalan for "garlic and oil", pronounced [aʎiˈɔli]; popularised as Alioli, or Ali-oli; from the Italian) is a typical paste-like cold sauce of Catalonia, Balearic Islands and Valencia. It is made by pounding garlic with olive oil and salt in a mortar until a smooth texture is obtained. Traditionally, it differed from Provençal aioli in that it does not use egg but most contemporary preparation instructions suggest the use of a small quantity to allow faster and easier mixing. The mix of eggs, oil and garlic is pejoratively referred to as mayonnaise with garlic."
Dette har jeg lært av min soon to be svoger fra Barcelona. Det heter Aïoli på Castellansk( vanlig spansk) og Alïoli på Katalansk. Og fordi dette (i følge ham) er en katalansk "rett"/saus er det Alïoli som er det mest korrekte navnet, men begge blir brukt.