Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Knallgod Bolognese-saus!

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg og mannen prøver stadig ut nye sausoppskrifter til pasta, og i dag da min italienske svigerfar skulle komme på middag her, fant jeg ut at jeg skulle prøve en Bolognese-oppskrift fra en gammel, italiensk kokebok jeg har liggende. Den er vel egentlig ganske standard, men inneholder noen ting jeg ikke har brukt i pastasaus før, og den var virkelig snadder! Jeg tilsatte litt tomatpuré i tillegg selv om det ikke skal være det i denne, og jeg sløyfet rødvinen siden Ica ikke selger sånt.
Min "liker ikke disse grønnsakene"-seksåring spiste med stor appetitt og merket verken løken eller sellerien eller noe som helst. Man må altså ikke mose grønnsakene for at de skal bli "umerkelige". :D

Denne sausen er tidkrevende men enkel, og verdt det!

1 kg karbonadedeig/kjøttdeig (kan godt halveres altså)
1 stor løk
2 skrelte gulrøtter
2-3 fedd hvitløk
1 selleristang (jeg liker ikke det, men kjente det ikke i retten)
1 1/2 dl rødvin (jeg brukte kjøttbuljong)
1 1/2 dl melk
4 skiver bacon
4 1/2 dl bokstomater (ca. halvannen boks, holder sikkert med 1)
3-4 ss tomatpuré (ikke i originaloppskriften)
1/2 - 1 ts muskatnøtt (viktig, dette gjorde virkelig susen!!)
Salt, pepper, oregano, sukker (1 ss)

Finhakk grønnsakene. Gulrøttene skjærer jeg i tynne staver først, så små biter, da får du lekre, små terninger. Revet blir ikke det samme altså. Klipp eller skjær baconet i småbiter. Fres alt i en stekepanne og ha i en skål. Brun kjøttdeigen, tilsett grønnsakene og rør godt. Ha i kjøttbuljong eller rødvin og la det koke inn (et kvarter, ca?). Krydre med salt og pepper.

Tilsett melk og revet muskat og rør godt. Kok videre til melken har kokt helt inn i kjøttblandingen. Tilsett tomater, tomatpuré, sukker og oregano. Skru ned varmen til laveste (jeg brukte nest laveste) temperatur og la det syde videre uten lokk i 2 - 2,5 timer. Rør inninellom.

Serveres til nykokt spaghetti, med masse revet parmesan over og en god salat ved siden av. Jeg hadde hvitløksbaguetter (fy så usunt) til.

Denne sausen er også ypperlig til lasagne eller på pizza.


#2

Mrs. Longbottom sa for siden:

den er omtrent identisk med min oppskrift, bortsett fra jeg har ikke i melk, og så litt mer krydder. Det er så digg. Jeg bruker å skjære grønnsakene i grove staver og så hakke de i sånn tupperware-foodprosessor, som er hånddrevet, da får man litt mer kontroll. Da blir det fine små biter, men ikke så tidkrevende. For det er riktig som du sier, revet blir ikke det samme.
Ja, og så bruker jeg ofte sellerirot isteden for stangselleri, for det har vi oftere i hus. smaker omtrent det samme, da.


#3

Nessie sa for siden:

:noterer:


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg spiser rester nå, den er enda bedre nå oppvarmet. Fy svarte for en deilig saus, jeg tror ikke jeg skal lage noen andre fremover. :nam:


#5

Niobe sa for siden:

Omtrent sånn jeg lager den. Til hverdags lurer jeg ofte oppi andre grønnsaker. Brokkoli, f eks.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.