Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg kjenner jeg er veldig glad for dette. Selv om den har mangler i forhold til det mange land i europa har, så er det et godt skritt på veien tenker jeg.
Og så håper jeg at det gjør at trenden i det norske helsevesenet med økonomisering og liberalisering som kommer fra USA kanskje snur. Som eksempel: En venninne av meg fortalte at økonomene på hennes sykehus hadde gitt beskjed om at de hadde for få lungebetennelser i forhold til hjerteinfarkter så de budsjetterte med 20 % mindre hjerteinfarktpasienter til neste årsbudsjett. Yeah.
Det er kjempebra, og veldig på tide. Slik systemet har fungert - ikke-fungert i USA er ikke et moderne land verdig. Godt for USAs befolkning. Ei jeg kjenner som har bodd der borte måtte operere vekk noen cyster i armhulen. Det kostet henne 30 000 kroner siden hun ikke hadde helseforsikring.
Jeg har dog en kamerat i USA som sikkert er helt knust i dag. Han er veldig imot helsereformen, men jeg klarer ikke å få noe fornuftig utav han angående HVORFOR han er så imot den, annet enn at Obama = Hitler og ting i de baner. :snill:
Jeg regner med at mange amerikanere som er i mot helsereformen er det på saklig grunnlag, men hva er det egentlig motargumentene går ut på?
Jeg ble ganske skremt da jeg så intervjuet med de som demonstrerte uten for det hvite hus og de brukte ord som sosialisttyrrani og kommunisme. Stakkars folk, det er jo ikke rart de er redde når de lider av slike vrangforestillinger.
Men HVA er de redde for? Det jeg har hørt er at folk sier at reformen er urettferdig overfor dem som har jobbet og slitt for å ha råd til god helseforsikring, men hvordan?
Jeg har heller ikke skjønt hva den saklige kritikken kan gå i. Jeg har bare hørt totalitærstat, Hitler, fascisme, sosialisme, kommunisme all rolled in to one. Noe med at de blir fratatt valgfriheten.
Helsehjelp er en vare mer enn en rettighet, og da synes det urettferdig at folk som ikke har betalt for dyr helseforsikring bare skal få det gratis i stedet, vet jeg at en del mener.
Stakkars Amerika - nå blir de vel som Sverige. :skremt:
Var det ikke det noe av kritikken gikk ut på?
Jeg er utrolig glad i dag på vegne av alle dem som ikke har råd til å tegne en helseforsikring, og som risikerer å få svi dyrt på grunn av dette. USA tok et steg i rett retning nå, i mine øyne.
Selv merker jeg helseøkonomiseringen på et småkomisk vis. Som mamma til en liten fyr som har mange og tildels lange sykehusopphold bak seg, er måltidene og maten et lite høydepunkt å se fram i mot i en heller traurig hverdag. I løpet av de fem årene vi har fått lære helsevesenet å kjenne, har maten stadig blitt dårligere, mindre utvalg og mer "ferdigprodukter" framfor hjemmelagde produkter. "Vi sparer oss til fant," som bufeverten sa til meg i går, da jeg lette etter Biola - som de ikke lenger har lov til å la stå framme i bufeten, da biola er for dyrt. "Ja, vi har biola altså, og de som vet det får når de spør etter det. Vi har bare ikke lov å sette det fram."
Forsikringsselskapene har jo vært veldig imot, for de har jo tjent massevis av penger på dette systemet. Jeg antar at mange som jobber innen forsikring er redd for jobbene sine nå.
Jeg antar at argumentasjonen mot går på at man skal ha noen fordeler av å jobbe i et selskap som er villig til å betale for deg. I Norge er det staten som betaler for deg bare fordi vi bor her. Amerikanere ser ikke på det på samme måte som oss. Det er jo en grunn til at den ble vedtatt med såpass lite flertall.
Ikke overraskende synes jeg også at det var en meget gledelig nyhet at reformen ble vedtatt.
jo da .... jeg skjønner at dette er litt stusselig. Men det er allikevel ikke verre enn at jeg synes vi kan glede oss over at lillegutten sin får hjelp bortimot gratis helt uavhengig av hvor du og mannen din jobber. For det er den hjelpen han får som virkelig koster penger.
..... og så ønsker jeg også at de hadde hatt råd til skikkelig mat i tillegg. Matopplevelsen etter knertens to døgn på sykehus var heller grusom.
Jeg catcher heller ikke helt hva kritikken mot reformen er? Media melder at Republikanerne nå er redde for at staten "tar over" helsevesenet. At helsevesenet har kommet "i klørne" på staten. Hva mener de egentlig med det? Er det arbortsaken igjen?
Noen amerikanske venner av meg var veldig bekymret for den nye helsereformen, det kunne virke som de var redd for at helsetilbudet skulle bli veldig dårlig. Kanskje fordi de tror det vil bli mindre penger i systemet? :vetikke: Samtidig som de var veldig redd for dette, så lovpriser de norske forhold og var skuffet over at den nye reformen fremdeles ikke første til at far fikk noe barselpermisjon.
Jeg tror det egentlig bare bunner i en skepsis til sosialisme som høyresiden har nøret oppunder i mange år, med skrekkscenarioer ala Sovjet og Cuba.
Jeg syns virkelig dette er et skritt i riktig retning. Selv om situasjonen vi nå har i norske sykehus ikke nødvendigvis er et eksempel til etterlevelse. Som min mann sa en gang (han er økonom): Det er en fordel at de som styrer en virksomhet har kjennskap til hva virksomheten driver med. Og det virker ikke alltid som de som styrer sykehusene har skjønt at det de skal drive med er syke mennesker.
Ja, det er det de snakker om. Nå skal de som har hatt råd til å betale for seg selv finansiere de som ikke har hatt råd gjennom skatten er det som diskuteres. Samt at helsetjenestene skal bli dårligere.
Jeg ser at mye kan bli bedre. F.eks. så håper jeg ikke at min venninne som kom til sykehuset en søndag med halsbrann og som bare ville ha hjelp med det for hun skulle ut og reise tidlig dagen etter ikke lenger kommer å få en hel dags undersøkelse med EKG, CT og et antall leger på besøk bare for at hun hadde vondt i brystet (der halsbrannen satt). :gal: Dette har jo forsåvidt med forsikringer å gjøre, sykehuset vil forsikre seg mot skadestand om det skulle være noe annet enn halsbrann og de vet at de får betalt på grunn av at hun hadde forsikringene i orden.
Jeg har også vært borti å bli sjekket altfor grundig på amerikanske sykehus fordi de visste det var penger å hente gjennom forsikringen. I tillegg til at de prøvde å skrive på en hel haug til på regningen.
Jepp. Det amerikanske helsesystemet er jo veldig dyrt, det er ingen som bruker like mange penger pr innbygger som dem, samtidig som at ikke alle er dekket. Så de som er dekket de har et sinnsykt overforbruk av helsetjenester. Forferdelig ueffektivt så jeg skjønner ikke hvorfor mange av de vesteuropeiske helsesystemene dreier i retning av amerikanisering. Jeg skjønner det virkelig ikke.
Jeg har vært på legevakten i Storgata og vært fornøyd hver gang. Jeg regner med at du aldri har besøkt en legevakt i USA, det er temmelig likt. Man må vente der også.
Jeg har vært på legevakten i USA og det STINKER! Lange ventetider og dyrt. Det kostet meg 150 dollar og forsikringsselskapet 300 dollar for at en sykepleier kikket meg i nesen og sa at jeg hadde bihulebetennelse, når jeg hadde alle symptomer på influensa (i juni i fjor). At jeg ikke hadde s erter i bihulene og bøyde meg framover og ristet på hodet for å understreke at de ikke var litt vondt en gang hjalp ingenting. Jeg ble sendt hjem med antibiotika :snill:. I tillegg sendte de regningen både til meg og forsikringsselskapet og truet meg med inkasso da jeg ikke betalte, forsikringsselskapet måtte ringe dem TRE ganger før de ga seg på å kreve det forsinringselskapet hadde dekket. Jeg skal ikke på skitten igjen om det smeller.
Og det stemmer at forsikringen fordyrer tjnestene. Har snakket med mange her om det. Som forteller at de feks klipper alle som føder = ekstra kostnad. Ei venninne ble tilbudt paracet mot smerter. Hun spurte hva det ville koste. 40 dollar! Ei annen venninne fikk vortemiddel på forsikringen. Sånn standard greie som man smører på - 80 dollar! Fysioterapauttimenen som ble dekket av forsikringen kostet tre ganger så mye som de man kjøpte utenfor forsikringen. Osv, osv. Det er definitivt behov for en reform. Det folk protesterer mot er nok at de må være med å betale gildet over skatteseddelen, pluss at det er en del som velger å ikke ha forsikring, fordi de feks har nok penger til at de ikke treneger forsikring. En må huske at blant de millionenen uten forsikring er det ikke bare fattige, men også en del av de veldig rike som ikke ser poenget med forsikringen, men som nå må kjøpe en eller bli trukket 2,5% av inntekten.
Og selvfølgelig er det de som er redd for at tilbudet skal bli dårligere og ventelistene lengre når alle plutselig står i samme køen. Og sannsynligvis blir det slik også. For det er bare tull at de inne er ventelister her i USA, det er det, både for vanlig lege og spesialister. Og de blir annsynligvis ikke kortere av at flere får råd til å gå til leger og spesialister. Uten at det gjør reformen feil.
En annen bit er jo at vi i Norge betaler mye for vår helse- og sosialforsikrinh også, det merker vi veldig godt nå som vi bor her, men fremdeles er med i folketrygden. Det hadde definitvt vært rimeligere for oss og arbeidsgiver å ha en amerikansk forsikring, sånn helsemessig. Men så er det jo andre fordeler med Norsk folketrygden ;)
Angående motstanden mot reformen; et argument som ofte dukker opp, er at de som har helseforsikring, privat eller gjennom jobben, er redd for kvalitetsforringelse for sin egen helsetjeneste samt at de nå føler at de skal betale for alle andre. Ingen liker å miste goder.
Ja, nå betaler dere dobbelt opp på et vis. Jeg og min amerikanske venninne sammenliknet lønnslipper en gang. Vi tjener omtrent like mye, og vi betalte temmelig likt, og jeg kom i grunn bedre ut av det. Hennes forsikring dekket jo ikke absolutt alt, slik folketrygden gjør. Og det er jo ikke slik at amerikanere ikke betaler skatt, slik mange tror.
Jeg burde gå til årlig kontroll hos gyn og egentlig så kan jeg tenke meg å gå til min vanlige gynekolog i Norge i sommer, men om jeg går her så er det faktisk "gratis" ettersom alt betales av forsikringen.
Vi betaler ikke akkurat dobbelt opp, for vi betaler jo ikke norsk skatt, bare norsk folketrygdavgift (og arbeidsgiver betaler arbeidsgiveravgift), og skatten her er jo vesentlig lavere enn det vi måtte ut med hjemme i Norge, så totalt sett kommer vi bedre ut av det enn hjemme i Norge. Vesentlig bedre, faktisk. Men ja, amerikanere betaler også skatt selv om den er lavere, og får vel egentlig mindre igjen for den enn det vi gjør i Norge - vel å merke om man har behov for de tjenestene som skatten går til å dekke.
Men det som er sant, er at den norske folketrygden er den beste forsikringen man kan ha, og det er jo derfor vi har beholdt den. Men rimeligere, det er den ikke. Med tanke på hva vi betaler, og hva vi får igjen, så er det dårlig butikk. Vi betaler vesentlig mer nå enn hva den dyreste helseforsikringen her hadde kostet oss. Det er en grunn til at det er veldig få expats som forblir medlem i folketrygden mens de bor ute - det er dyrt både for dem og for norsk arbeidsgiver.
Forsikringsdama jeg snakket med da jeg sloss mot reningen fra ER sa at det var ganske vanlig med egenandel på 6000 dollar +, og det er ganske store summer, for en familie med amerikanske gjennomsnittsinntekt (jeg lærte i går at mange piloter feks ikke tjener mer enn 16-20 000 dollar i året, og jeg som trodde det var et høystatusyrke :eek: ). Men når man så hører at et sykehusopphold uten forsikring fort kan beløpe seg til 100 000 dollar, så innser man jo at de 6000 er en fis i havet. :rolleyes:
Vi begynte forresten å se M. More sin "Capitalism: A Love Story" i går, og det var ganske interessant. En del interessante refleksjoner rundt amerikansk kapitalisme, gitt. :knegg:
Anyway, jeg tror også at en av grunnen til at amerikanere er skeptisk til reformen er at når noe først er vedtatt, så kan det fort utvides. Nå er det snakk om offentlig helseforsikring til de med liten og ingen inntekt, alle andre skal kunne (eller rettere sagt må) kjøpe privat forsikring. Men når først systemet er der, så er det lett å få det utvidet. Feks bomringer, som først ble anlagt med bombenger en vei, i begrensede perioder av døgnet. Når bomringen først er på plass så er som regen en smal sak å få det endret til å gjelde begge veier, hele døgnet. Og det er vel kanskje der frykten hos mange er, at det private systemet skal erstattes av et offentlig, som ikke gir valgfrihet. Folk er jo skapt slikt at de fleste tenker Better the devil you know, og at forandring ikke nødvendigvis fryder.
Jeg kjenner flere amerikanere som er misunnelig på norsk helsesystem, men som fremdeles er livredd for denne reformen.
Sånn overbehandling har jeg også vært ute for, som forsikringspasient på reiseforsikring. Dvs behandling fikk jeg ikke men x antall konsultasjoner, røntgen osv uten å komme av flekken. Det er vel en fin måte å melke penger ut av forsikringen på. Klart når staten skal betale for dette må en kanskje tenke litt annerledes, ikke få mest mulig ut av hver pasient, men faktisk behandle pasienter effektivt sånn at de rekker å behandle alle.
Selvangivelsen gjøres av PricewaterhouseCoopers USA og Norge og jeg gjetter at de vet hva de snakker om, men gi meg gjerne kontaktinfo så skal jeg snakke med mannen!
Jeg husker jo vi har diskutert dette før, og jeg synes det er rart at de gir så forskjellige svar som de gir (mannen bruker dog et annet, velrenomert firma. Som jeg for alt i verden ikke husker navnet på i farten). Kollegaen til mannen min gjorde jo akkurat det samme som oss, og det har vært null problemer å være skattemessig bosatt i Norge og jobbe her. Vi får ta den diskusjonen over en middag når vi skal til Florida og Harry Potter-land til høsten ;)
Jeg jublet da jeg leste dette. Gi amerikanerne noen år med dette så skjønner de jo at det er til det beste. De er inngrodd i det gamke systemet, klart de synes det er skummelt å endre hele greia nå, men de kommer nok til å se det og sette pris på det etterhvert.
Men en ting som ser ut til å funke bedre i USA enn her i Norge, er tannhelsetjenesten. Jeg vet ikke mye om det, men det virker som om gratis/billig tannpleie er inkludert i veldig mange arbeidsavtaler? Her må man jo helst ruinere seg for å gå til tannlegen, det er helt tragisk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.