Nessie sa for siden:
I det siste Kamille er det ei kake som ser helt HERLIG ut! :love: Men den ser også ganske avansert ut... og tar 3 timer å lage. Jeg tviler på at jeg kommer til å teste den ut, men kanskje Iset har lyst, og så kan hun gi meg tilbakemelding? :knegg:
Den ser sånn ut:
Appelsinkake med friske bær!
Man trenger 2 kakebunner, en på 32 cm og en på 22.
Tilberedning: over tre timer.
Til kakebunnen på 32 cm (lag
halvparten til bunnen på 22 cm):
50 g smør, smeltet og avkjølt +
ekstra til smøring av form
8 egg
200 g sukker
100 g kvernede mandler
Revet skall fra 2 appelsiner
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.
Kle og smør en 32 cm rund kakeform.
Pisk egg og sukker sammen med en
håndmikser til stiv eggedosis.
Dette kan ta 8–10 minutter,
men ikke vær utålmodig – det
er avgjørende for å få til en
suksessfull kake.
Vend inn smør, mandler og
appelsinskall i eggedosisen med
en stor metallskje. Sikt i hvetemel
og bakepulver, og fold alt forsiktig
inn. Hell røren i kakeformen.
Stek i ovnen i 50–60 minutter
(30–40 minutter for den mindre
kakebunnen) til kaken er fast når
du trykker på den. Avkjøl i formen
i 5 minutter før du setter den på en
rist, ta av bakepapiret rundt og la
den bli helt kald.
Appelsinsirup
4 ss sukker
6 ss vann
To striper appelsinskall
4 ss Cointreau.
Slik gjør du:
Hell 4 ss sukker i en liten panne
med 6 ss vann og to striper
appelsinskall. Varm forsiktig og rør
til sukkeret har smeltet. Fosskok
videre i 2–3 minutter til du får en
sirupskonsistens. Avkjøl, og rør
inn 4 ss Cointreau.
Crème patisserie
6 eggeplommer,
3 ts vaniljeekstrakt
140 g sukker
50 g hvetemel
600 ml melk
25 g mykt smør.
140 ml fløte til krem
500 g crème fraîche
Denne eggekremen kan lages
to dager før og oppbevares i
kjøleskapet. Før bruk, rør inn 500
g crème fraîche.
Slik gjør du:
Visp sammen eggeplommer,
vaniljeekstrakt og sukker med en
håndmikser til blandingen er blek
og tykk. Visp inn hvetemel. Kok
opp melk, og visp gradvis inn i
eggeblandingen. Hell tilbake i
pannen og kok over svak varme.
Visp til eggekremen er tykk og
blank. Kok forsiktig i 2 minutter
til for å få bort melsmaken. Ta
pannen av varmen igjen og
pisk inn det myke smøret. Ta
eggekremen over i en bolle, la
kjølne under plastfolie. Pisk fløten
til krem og fold den inn i den
avkjølte eggekremen.
Modelleringssjokolade
Gir ca. 1,8 kg
Tilberedning: 10 minutter
1, 25 kg vanlig sjokolade,
knekt i biter
700 g flytende glukose
Slik gjør du:
Smelt sjokoladen i vannbad og
la kjølne i et par minutter. Varm
glukosen forsiktig i en panne,
og hell den i en stor bolle. Visp
sjokoladen gradvis inn i glukosen,
til du får en tykk masse som ikke
henger fast i bollen. Legg i en
tett plastpose og la den ligge en
time til den blir fast. Når den skal
brukes, knar du den lett til den er
myk. Varm den i mikrobølgeovn
på avtining i 10–15 sekunder hvis
den er veldig hard.
Dekorering og
presentasjon av kaken
1 mengde appelsinsirup
800 g friske bringebær
400 g rips, noen med stilken på
22 cm og 32 cm kakebunner
200 ml bringebærcoulis
1 mengde Crème patisserie
(se egen oppskrift)
400 g rips
1 eggehvite
4 ss sukker
Omtrent 1,8 kg modelleringssjokolade
(se egen oppskrift)
6 plastpinner til støtte
(fås på konditori)
800 g små jordbær
200 g blåbær
Melis til pynt
Slik gjør du:
Dagen før servering deler
du kakebunnene i to. Smør
snittendene med sirup. Knus
halvparten av bringebærene
lett. Legg to av bunnene
med snittenden opp på et
kakebrett hver og smør på et
lag bringebærcoulis. Hell på
de knuste bringebærene, og et
tynt lag med Crème patisserie.
Legg de andre halvdelene av
kakebunnene oppå, slik at du har
to kaker. Avkjøl.
Plukk ut 6–8 stilker med rips.
Visp eggehviten lett og ha melisen
i en dyp bolle. Pensle ripsene lett
med eggehvite og dryss dem med
et tynt lag melis. Legg dem på
et flatt fat og la tørke over natten.
[color=#000000][/color]
Spre Crème patisserie tynt over
toppen og på sidene av kakene.
Mål omkrets og høyde på den
minste kaken og rull en tredjedel
av modelleringssjokoladen til en
pølse. Legg pølsen mellom to
bakepapir. Kjevle ut en firkant like
stor som målene, men lag den
3–4 cm høyere enn kaken. Snu
sjokoladefirkanten og dra av det
øverste laget med bakepapir.
[size=2][/size]
Trim den nederste delen til en jevn
og rett kant, og la den øverste
delen være litt bølgete. Legg
sjokoladefirkanten forsiktig rundt
kaken med den rette kanten ned
mot bunnen, og press inn sidene.
Dra av bakepapiret. Sjokoladen
skal stikke opp fra toppen av
kaken, for den skal fylles etterpå.
Gjenta prosessen med resten
av sjokolademassen til den større
kaken. Skjær plastpinnene til like
lengder, omtrent 2 cm lengre enn
høyden på den største kaken.
Sett 4 ned i midten av kaken i en
firkantet formasjon, litt mindre enn
den minste kaken, og sett 2 pinner
i midten av de 4 andre pinnene.
Sett kakene oppå hverandre, og
pynt med bær og melis.