Vi er veldig glad i pølser hele familien og spiser det alt for ofte. Det varierer lite hvordan vi tilbereder. Enten med potetmos (fra pose), med pasta og tomatsaus, i brød eller på pizza. Med andre ord ikke så veldig sunt.
Har noen tips til gode, velprøvde oppskrifter på middager med pølser som gjerne er litt smakfulle og gjerne inneholder litt sunne ingredienser i tillegg til pølsene?
Hva med å lage hjemmelaget rotmos, i stedet for posepotetmosen?
Da koker du bare ønskede rotgrønnsaker til de er møre, har i en klatt smør, litt melk eller fløte, og salt og pepper, og moser godt sammen. Det smaker nydelig.
Du kan i hvert fall begynne med å bytte ut posemosen med skikkelig potetmos. Posemos smaker jo og har konsistens som lim, og ekte potetmos er jo latterlig enkelt å lage, og tar veldig kort tid om du koker potetene i bittesmå biter. Bland gjerne også inn andre grønnsaker før mosing. :)
Når vi har pølser og stappe (nam), bruker jeg gode, tykke kjøttpølser som jeg lar trekke, de er såå saftige. Og så steker jeg alltid en blanding av paprika, sopp, mais og løk som jeg har ved siden av. Kjempegodt.
Vi er ikke så kreative på pølsefronten. Bruker enten Go' og mager eller kylling og kalkunpølser. Bruker enten rotmos eller potetmos til, hjemmelaget. Går fort når man kutter det i terninger.
Skjær alt i biter, stek det, tøm over 2-3 dl rømme og varm opp. Du kan servere en eller annen form for poteter ved siden av, eller bruke en pose med "lapskausblanding" oppi gryta. Enkelt, raskt, og til og med folk som hater rømme liker dette.
Jeg lager pølsegrateng med spinat og fullkornsmakaroni, den liker både Poden og jeg godt (mannen er ikke så glad i spinat, men han spiser nå det han får). Det tar litt tid, men er ikke egentlig så mye jobb - kan sikkert lages ferdig kvelden før og settes i ovnen når man kommer hjem.
Jeg lager hvit saus av ca. 4 ss mel og 4 ss smør, presser noen hvitløksfedd i smøret før jeg har i mel, og sper med melk. Har i kanskje en halv pose frossen spinat som får tine i sausen, smaker til med salt. Har i 4-5 eggeplommer, pølsebiter og kokt fullkornsmakaroni, og til sist de stivpiskede eggehvitene. Helles i form (gjerne to former så de ikke blir så høye og bruker så lang tid), brødrasp oppå, stekes i en times tid på 200-225 grader. Jeg bruker å servere tomatsaus og brokkoli til.
Irma har en helt fantastisk oppskrift - som iallefall er god. Pasta med pølse og pesto
500g spagetti
400 g pølse (kokt, røkt kjøttpølse – eller andre krydrede pølser)
4 ss olivenolje
1 rød paprika
1 gul paprika
2 dl sjampingjonger
1 løk (evt 4 vårløk)
1 ½ dl pesto
1 ½ dl revet, fersk parmesan
salt og nykvernet pepper
Kok spagettien etter anvisning på pakken. Skjær pølsene i skiver og stek dem raskt lysebrune i to skjeer olivenolje. Ta pølsekivene opp av pannen. Tilsett grønnsaker. La dem surre på svak varme i 6-8 minutter. Legg pølseskivene tilbake i pannen og rør inn pesto og mesteparten av parmesanen. Smak til med salt og pepper. Bland sausen i spagettien. Dryss med resten av parmesanen rett før servering.
Pesto
1 liten potte frisk basilikum
1 ts grov salt
2-4 hvitløksklæfter
50g pinjekjerner
3 ss nyrevet parmesanost
5 ss olivenolje
Med kjøkkenmaskin: Ha i basilikum, salt, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og 3 ss av oljen og kjør det raskt sammen i maskinen. Ha i resten av oljen litt etter litt. I morter: Knus basilikum, salt hvitløk, pinjekjerner, og parmesan til en jevn masse. Ha i oljen litt etter litt.
2 poser potetmos tillaget etter oppskrift på pakken smøres utover bunnen av en ildfasr form. Ha på ketchup eller spagettisaus og smør utover mosen.
2 kjøttpølser i biter, 1 boks mais, 1/2 purre i ringer og 1/2 paprika i biter strøs utover. Litt revet ost på toppen og stek i ovn ca 5 min på 200 grader til osten er smeltet og passe gylden.
Men, uansett hva du gjør - styr unna posepotetstappe. Det har ikke noe med poteter å gjøre og inneholder masse E-stoffer man strengt tatt ikke vil ha i kroppen. :grøsser:
Potetmos er så himla enkelt å lage selv.
skrell poteter, kok
ha i en god klatt smør, en klunk melk, litt salt og pepper, mos - smak til med det du vil ha mer av. Easy-peasy.
For å bli fortere ferdig kutter du potetene i terninger før du koker.
Hmmmm... Dette hørtes interessant ut. Poden er veldig opptatt av å skulle spise spinat om dagen (har sett Skipper'n tegnefilm :rolleyes:), så denne hadde nok falt i smak hos han. Må testes.
Snuppa her elsker denne. Vi lager den ganske ofte. Innimellom bytter vi ut pølsene med en frossen sei-blokk, og da får vi en helt ny rett. Det blir en ganske stor porsjon, nok til en middag til alle oss, pluss en restemiddag til Snuppa og meg når mannen jobber.
Jeg linker til et innlegg av Fluke fra det andre forumet.
I min "E-nummer i maten" av Tron Soot-Ryen står det mye om de fleste kjente E-stoffer, både på godt og vondt. Når han skal ramse opp mat han kaller den verste E-maten kommer potetmospulver øverst på listen. STYR UNNA TIL BARNA skriver han. Jeg velger å tro han ikke gjør det for å skremme.
Men det er selvsagt vanskelig når unger får fikse ideer. :gal:
Det som er problemet med ordentlig potetmos (i settinger hvor man føler for å lage posemos) er at man må skrelle alle potetene først. DET tar tid. Resten er barnemat.
Ja, og skjære dem, jeg hater å stå og skjære opp masse grønnsaker. Men det kan jo feks. gjøres kvelden før, og ligge i vann i gryten til man kommer hjem fra jobb, feks.
Kosejobb? :skeptisk: Jeg synes det er noe dritt og det kan ta lang tid om jeg skal skjære grønnsaker til en stor lapskaus-gryte eller noe. Eller, av og til kan jeg kose meg med det, sitter feks. i stua foran tven og gjør det, men stort sett skulle jeg ønske alt kunne skjære seg selv og hive seg oppi gryta. :knegg: Jeg elsker å lage mat, men akkurat det å skjære opp en haug med grønnsaker (spesielt gulrøtter i små, småå biter til lasagne/pastasaus - revet er ikke det samme!) synes jeg ikke er særlig kjekt. Men for all del, greit nok.
Pølselapskaus med masse rotgrønnsaker og poteter, og bare litt pølser.
F.eks. gulrøtter, kålrabi, søtpotet, purre, sellerirot. Kok i lite vann med litt god buljong/fond i vannet, og ha i pølsebiter til slutt.
Jo, takk. - Mmmm! Mamma, dette er den beste potetmosen jeg noen gang har smakt! :himle:
Mitt forslag til pølseform:
Løk og sjampinjong surres i panne. Pølseterninger og hvitløk tilsettes. Bland sammen noen egg, tilsette bittelitt vann, hell det i pannen og la det surre til eggeblandingen stivner så vidt.
Legg dette nederst i en ildfast form.
Oppå legges et lag potetmos eller rotmos. Jeg pleier å tilsette hvitløk også i dette. Gratineres og serveres.
Wok med pølser i var en sikker vinner når vi serverte det i barnehagen jeg jobbet i ihvertfall. Masse deilige grønnsaker, pølser skjært i tynne skiver, og woksaus på til de som ville ha det.
Stekt i bålpanne, over bål, i skogen! :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.