Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ubetalt permisjon

#1

Pappalille sa for siden:

Jeg siitter her med en venninne og lyver. Tror jeg. Jeg har sagt hun ikke kan nektes å ta ut ubetalt permisjon i forbindelse med at hun har blitt mamma, men så blir jeg litt i tvil; må det være rett etter endt barselpermisjon? Hun har jobbet siden januar.

Sabla klønete språk, men jeg sitter med en lånt og knøtte liten laptop, mens jeg prøver å unnvike to par "hjelpsomme" barnehender. :D


#2

Veronal sa for siden:

Jeg skjønner ikke spørsmålet helt? Hun ønsker å være hjemme med en nyfødt, men hun har ikke jobbet 6 måneder av de siste 10?


#3

annemede sa for siden:

Dersom en av foreldrene har hatt delvis permisjon kan de ikke nekte.


#4

Luftslottet sa for siden:

Jeg er ikke sikker på om jeg skjønner deg riktig, men bortimot alle arbeidstakere har rett til permisjon ifm barnefødsel/adopsjon, uavhengig av om de har rett på permisjonspenger.

EDIT: Ser at det gjelder en stund etter svangerskapspermisjonen og da har hun ikke rett etter AML (slik jeg leser nr. 2 der), men som regel har arbeidsplasser avtaler som gjør at det gjelder det innen et par år eller tilsvarende. Om hun er fagorganisert, har hun helt sikkert rettigheter. Be henne høre med tillitsvalgt på jobben, om hun har en.


#5

Huldra sa for siden:

Hun starta å jobbe i januar etter å ha hatt fødselspermisjon og nå ønsker hun å være hjemme med barnet i ulønna permisjon?


#6

Pappalille sa for siden:

Spot on. =) Beklager tåkete fremstilling. Jeg hadde svært hjelpsomme barnehender (og stemmer, og plastikkhammere) som surret rundt meg tidligere.

Hun har en gutt som fyller ett år nå snart, hun har vært hjemme i sin del av permisjonen, mannen hennes har nå tidskonto så han er hjemme mandager og fredager, men av forskjellige grunner trenger de egentlig ferie fem uker i sommer. Nå er arbeidsgiveren hennes vrang og nekter å gi henne dét. Da er spørsmålet om hun kan ta ut ubetalt permisjon i den tiden, eller om arbeidsgiver kan nekte henne det.


#7

m^2 sa for siden:

Er det ikkenoe med at man få tre år permisjon før barnet er 7 elns? :gruble: skal sjekke når jeg har macog ikke iPhone...


#8

annemede sa for siden:

Kan nok ikke nekte nei.


#9

m^2 sa for siden:

ARbeidsmiljøloven § 12-5. Foreldrepermisjon
(1) Foreldrene har rett til permisjon etter reglene i paragrafen her og i §§ 12-2 og 12-4 i til sammen tolv måneder. Foreldrene har uansett rett til permisjon når det ytes foreldrepenger fra folketrygden.
(2) Hver av foreldrene har i tillegg til permisjon etter første ledd, rett til permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel. Denne permisjonen må tas ut umiddelbart etter foreldrenes permisjon etter første ledd. Arbeidstaker som har delvis permisjon etter § 12-6 har likevel ikke rett til permisjon etter leddet her.

NB! Punkt 12.6 er om delvis permisjon, så det kan hende det skjærer seg fordi de altså har delvis permisjon over lengre tid enn ett år - eller delt permisjon på en eller annen måte, og at det er derfor de ikke får...: (12.2, 12.4 er svangerskapspermisjon og fødselspermisjon)
12.6
(1) Permisjon etter §§ 12-2, 12-4 og 12-5 første ledd kan tas ut som delvis permisjon.
(2) Delvis permisjon baseres på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant. Avtale om delvis permisjon kan endres eller opphøre når særlige grunner gjør det nødvendig.
(3) Delvis permisjon må tas ut innenfor en tidsramme på tre år.


#10

m^2 sa for siden:

Også var det redusert stilling:

Alternativet tar i første rekke sikte på å imøtekomme foreldres ønske om mer tid til samvær med små barn eller behov som følger av problemer med å skaffe barnepass i arbeidstiden. Foreldre med barn under 10 år og aleneforeldre anses å ha vektig grunn.

Hva som ellers kan gi rett til redusert arbeidstid må vurderes konkret i det enkelte tilfelle, men formuleringen vektige velferdsgrunner innebærer at det må foreligge et kvalifisert behov. Forhold som lang reisevei, deltakelse i politisk virksomhet, idrett eller andre fritidsaktiviteter, er ikke å anse som vektige velferdsgrunner.

På hvilken måte kan arbeidstiden reduseres?

Arbeidstiden kan for eksempel reduseres i form av:

  • kortere arbeidsdager.
  • færre arbeidsdager pr. uke.
  • arbeidsfrie perioder i løpet av året, for eksempel i skoleferie.

#11

Pappalille sa for siden:

Ok, takk skal dere ha for svar folkens. =)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.