Et av mine husmor-forsetter for 2010 er å bli god på grønnsakssuppe. Jeg har laget et par bra prøveversjoner allerede (:stolt:) - men vil gjerne ha mer inspirasjon. Hvordan lager du grønnsakssuppe fra bunnen av?
Hvilke grønnsaker bruker du?
Store eller små biter?
Tilsetter du kjøtt/pølser eller er den ren vegetar?
Selv lager jeg enkel grønnsakssuppe med det mest basale - gulrot, kålrot, litt purre, potet, pølser eller kjøtt, og god buljong i bunn...Ikke noe avansert i det hele tatt, og jeg kunne sårt trenge litt inspirasjon...:)
På ovnen nå putrer en med potet, gulrot, kålrot, persillerot, jordskokk, sellerirot og pølsebiter. Grønnsakene koker i buljong fra Helios og er foreløbig bare krydret med hvitløk. Den lukter i allefall veldig godt.
Jeg lager mest minestronesuppe, men det varierer litt hva jeg har i den. Jeg steker løk og purre først, tilsetter gulrot, potet og squash, blander i hermetisk tomat og buljong, og så har jeg i bønner og evt kjøtt mot slutten av koketida. Krydder etter smak.
Ellers er jeg glad i rotgrønnsaker, den suppa over hørtes god ut!
Koker kraft på fårikålkjøtt.
Tar ut innmaten i svinemør og lager små boller av det og har i krafta. Skjærer opp fårekjøttet og har i.
Så bruker jeg:
Selleri
-Sellerirot
Poteter
Gulrot
-Kålrot
-Kål
-Purreløk
Har i pølserbiter til slutt. Og så lager jeg eggeboller og har i helt til slutt.
Kan også klippe over fersk persille på hver tallerken om jeg har.
Mmmm nå fikk jeg lyst på brennsnut! (vi kaller den det i denne delen av landet :) )
Grønnsakssuppe med kjøtt, blir ikke det lapskaus? Jeg har ikke peil på grønnsakssupper, men om vi skulle ha lagd en, så ville jeg forsøkt med fond fra Touch of taste.
Hva mener du med tykk? Tykk saus? Hos meg er sausen i lapskausen "vann". Men det er mer grønnsaker enn jeg ville tenke at er normalt i en grønnsakssuppe.
Jeg bruker sånn fond i mine supper, for jeg er ikke så begeistret for natriumglutamaten de putter i buljong. Mulig det er noe kjip tilsetning i den fonden også, men den får jeg i alle fall ikke sånn hodepine av.
Forresten er det litt flytende (sic!) grense mellom suppe og gryte her i huset - det hender man nesten kan spise med gaffel. :knegg:
Jeg bruker buljong uten natriumglutamat da. Og uten salt eller gjær alt etter som. Dersom jeg har hjemmelaget fond tilgjengelig bruker jeg den, men jeg har aldri funnet en kjøpefond jeg liker. Kanskje den over må prøves? :gruble:
Farse formet til små boller. Så jevner jeg ofte suppen med bittelitt potetmos fra pose.
Lapskaus er for meg tykk slik at den kan spises med gaffel, gjerne tyknet med brun saus... dessuten er det litt mindre grønnsaker i den og i alle fall ikke kål - samt kjøtt. Ellers kan man lage grønnsakssuppe med kjøtt også - da kaller jeg det kjøttsuppe.
Beta-suppe er tykk, lapskaus er mer flytende. :nemlig:
Jeg er lat, så jeg lager grønnsakssuppe med ferdig oppskjært grønnsaker fra frossendisken. Så tar jeg oppi Vossa-korv i biter til slutt, eller noe.
Om jeg er ekstra lat, kjøper jeg med et spann med Småmat fra Hallingdal. :elsker:
Jeg pleier å lage grønsakssuppe av potet, gulrot, kålrot, purre, løk og evt andre grønnsaker vi har i hus. Det som gir best smak er hvis jeg har et par pinner med pinnekjøtt oppi suppa. Lar de koke et par timer før jeg har i grønnsakene. I tillegg har jeg gjerne i litt annet grytekjøtt/lapskauskjøtt og litt pølse f.eks Vossakorv.
Pleier sjelden krydre noe når jeg har i pinnekjøtt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.