Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Middagsplanlegging og besøk av små venner

#1

Mirasol sa for siden:

Jeg vil gjerne sette opp en middagsplan, det vil hjelpe oss i forhold til å ha ting vi trenger i hus, samt at det er lettere å innstille seg på f.eks. fisk om det er fastsatt (det er gjerne ikke førstevalget når man kommer sliten, trøtt og sulten fra jobb her i huset nemlig. :flau: ).

Men så har det seg slik at det ofte blir med små venner på besøk fra skole og barnehage da. Alt fra 1 til 4 ganger i uken. Da er det ikke alltid jeg har nok av det som er planlagt, så planer må omrokkeres. Også er det også en av disse gode vennene som ikke kan spise alt pga diverse intoleranser, så da er det litt hensyn å ta. Veldig ofte så ender det med kyllingnuggets og pommes frites, lapskaus med kjøttdeig, pizza med foretrukket fyll, og noen ganger pølser når disse er med hjem. Men nå er det altså så ofte det er besøk her at vi må ha litt mer variasjon på disse dagene også.

Også er det det med mengder da...et par av disse vennene kunne nok spist oss ut av huset (les: 14 nuggets til en av guttene i går), mens andre er litt slik "liker-ikke-noe-pirker-litt-i-alt". Slik at det er vanskelig å alltid legge inn en porsjon ekstra hver dag også i tilfelle noen er med hjem. Og andre dager er det jo mine barn som er borte fra matbordet så da blir det mer rester enn planlagt.

Hvordan gjør dere andre det? Gode tips til mat som alle liker? Hva med de som ikke tåler melk, mel og egg? Også må det altså være enkelt for vi er hjemme fra jobb og skole kl 16.30 og barna blir typisk hentet kl 19. Og på den tiden skal det lages mat, spises, spilles og lekes litt ute og inne. stressa


#2

Tjorven sa for siden:

Vi har foreløpig små barn, så gjester for gjerne komme. De spiser sjelden særlig mye uansett.

Men det vi er strenge på er at vi serverer det som var planlagt til middag. Liker man ikke det som serveres så får man gå hjem å spise isteden. Vi har alltid glutenfri pasta i skapet, så de ungene er unntaket. Jeg koker egen pasta til dem hvis de skal spise her.

Hvis vi har gjort avtale med foreldrene lang tid i forveien, pleier jeg å spørre om det er noe spesielt de liker. Men dette er definitivt unntaket.

Jeg skjønner godt at dette kan bli en problemstilling. Hvordan kalkulerer man inn å lage mat nok når han i går spiste 14 nuggets, mens han som kommer dagen etterpå spiser en halv?


#3

rine sa for siden:

Vi bor så tett at det nesten alltid er venner her når vi spiser middag. Vi har ingen faste regler på hva vi gjør. Har vi nok mat, spør vi om vennen også vil ha. Har vi det ikke, spør vi om han vil ha et eple e.l mens han venter. Vanligvis sitter jo vennnene og spiller PS i TV-stua og registrerer knapt at kompisen går og spiser middag. :humre: Matintoleranser og sånt kunne det ikke falle meg inn å ta hensyn til, men mindre vi faktisk hadde invitert en gjest til en planlagt middag. Naboungene vet selv hva de ikke tåler, og kan de ikke spise det vi har, er det som regel kort vei hjem. Jeg kjøper ikke inn glutenfritt brød og soyamelk i tilfelle en intolerant unge skulle stikke nesa innom døra. Hvis vennene til HI bor litt lengre borte, og det på en måte blir forventet at de skal spise middag der, er det jo en litt annen sak. Å kjøpe 14 ekstra nuggets hver dag, bare sånn i tilfelle, vet jeg ikke om jeg hadde giddet likevel. :vetikke:


#4

Mirasol sa for siden:

Glemte jo å presisere ja. Det er venner som ikke bor i gangavstand slik at de må hentes om de skal hjem. Men allikevel er det jo ikke alltid planlagte besøk. Type: Kan *** bli med oss hjem i dag? Og jeg synes ofte jeg er kjipe-mamma som sier nei også altså, så det er ikke slik at jeg alltid sier ja.


#5

Puslingen sa for siden:

Her må også venner hentast etter besøk, men eg har gitt beskjed om at eg vil veta da dagen i forvegen. Så her ringer me/ dei og spør om kvelden. Til middag serverer eg da som var planlagt uansett, og om nokon ikkje likar da får dei ei brødskjeva eller noko.


#6

gullet sa for siden:

Da kan de komme etter middag.

Vi har også stadig med oss noen med oss hjem, men ikke sånn avtalt i garderoben der og da.
Det er som regel planlagt og dersom de skal spise hos oss lager vi det vi hadde tenkt på forhånd.


#7

Mirasol sa for siden:

Men når vi er hjemme kl 16.30 er sjelden middagen klar før kl 17.30. Og om de da skal komme etter middag så blir de jo her bare fra ca kl 18 til kl 19. Det blir for sent. Og det er jo i hentesituasjonen det blir mas på å bli med hjem, for da er de midt i lek, med den ene eller andre eller tredje. Så det er liksom ikke alltid like enkelt å planlegge på forhånd heller. Selv om jeg faktisk heller mot å spørre foreldrene til "gjengangerene" om de vil sette opp en fast turnus sammen med meg. :humre:


#8

gullet sa for siden:

Vi har det på samme måte. Det er sene dager på jobb(når jeg ahr senvakt på jobb er jeg hjemme litt etter fem, og da er jeg ikke så veldig lysten på å ha med mer enn mine hjem) og SFO for ungene og da er det greit at det er planlagt på forhånd dersom vi skal ha med noen hjem.
Det kommer stadig noen innom fordi det ikke er så langt til venner, og de kommer ofte "ubedt" og fordi ungene er blitt eldre. Minsten går i første klasse og har utvidet omgangskretsen sin mye.

Nå har hun og noen av klassevenninnene laget en "babyklubb" som de sier skal være på lørdager for da har vi bedre tid.


#9

LilleRosin sa for siden:

Vi lager det vi hadde tenkt.

Blir det for lite, får vi spise brød/frukt.


#10

Snippa sa for siden:

Vi og. Vi spiser så mye vi har, og sper på med brød eller cornflakes eller noe til "dessert".


#11

Drømmedama sa for siden:

Vi har fire barn og stadig små eller større venner på middagsbesøk. Vet jeg om det på forhånd, handler jeg inn litt ekstra også, men som oftest vet jeg det ikke og da tar vi bare det vi har. Koker gjerne litt ekstra grønnsaker, poteter, ris eller pasta, eller sper på med f.eks ostesmørbrød eler rundstykker ved siden av den opprinnelige retten. Hvis det er med barn hjem fra skolen og jeg vet det blir knapt med mat til middag den dagen, passer jeg bare på at de barna som da er hjemme tar en ekstra skive, frukt eller yoghurt e.l. ca en time før middag slik at de ikke er skrubbsultne til middag.

Jeg opplever ikke at dette er noe problem i det hele tatt, har aldri sagt nei til en middagsgjest i løpet av de ca 14 årene vi har praktisert mer eller mindre åpent hus for barnas venner. Og vi er alle mette når vi går fra middagsbordet, altså! ;)


#12

Joika sa for siden:

Man må planlegge besøkene. Du kan ikke lage en meny som tar hensyn til absolutt alt, med mindre du vil kaste masse mat hver dag.


#13

Filifjonka sa for siden:

Vi har også hatt ganske mange middagsgjester med hjem fra barnehage/skole, men jeg har sjelden lagt opp noen spesiell meny av den grunn. Og om det er med ett barnehagebarn eller lite skolebarn ekstra er det sjelden de spiser så mye at man må handle inn ekstra mengde. Det hender vi avtaler meny hvis det er besøk som er avtalt litt på forhånd; f.eks. at barna ønsker seg pannekaker eller pasta. Skjønner at det må planlegges litt ekstra i forhold til allergier, men det er jo ikke så vanskelig å lage en middag som er uten melk, egg og mel, hvis de tåler fisk, kjøtt, grønnsaker og poteter? Alle trenger jo ikke å spise alt som står på bordet.


#14

Lykken sa for siden:

Hva med alltid å ha en (stor eller flere)pakker fiskepinner, nuggets, fisk, baguetter/rundstykker i fryseren, en boks lapskaus o.l i skapet slik at det er lett å lage noe ekstra? Hvis det er allergier/intoleranse så kan du jo ha noen produkter stående hvis mulig. Det er også lov å gi brødskiver/ostesmørbrød til middag i en slik uventet situasjon.


#15

Slettet bruker sa for siden:

Den ungen som spiser 14 nuggets - spiser denne da tilsvarende mengder potet og grønnsaker? :sjokk:


#16

Filifjonka sa for siden:

Hvis ikke, så GÅR det jo an å dele ut et rimelig antall til hver, og ellers la dem spise grønnsaker/poteter eller hva man har av tilbehør til de er mette.


#17

Slettet bruker sa for siden:

Jeg er jo som kjent veldig kjip med alle som kommer på besøk. Vi har hatt en gjest her også som sa "jeg spiser ikke blomster jeg" og forlangte tre koteletter. Jeg sier rett og slett nei jeg. Jeg sier at her spiser du en kotelett sånn at det er nok til alle, så får du fylle på med potet.

Og etter at en unge - denne var på den tiden åtte år - har spist ca dobbelt så mye som en voksen mann så sier jeg rett og slett nei når det ikke er mer igjen.


#18

Angelique sa for siden:

Her er jeg veldig enig med SF.
Det er fire barn i huset her, og skal det være med venner hjem hele tiden blir det dyrt. Vi legger på poteter, grønnsaker etc. Ingen får bare spise akkurat det de liker.
Vi holder oss også til opprinnelig middagsplan. Sjelden vanskelig å spe på for en ekstra person.


#19

Jeanett sa for siden:

Vi har også med små gjester uventet hjem, alt fra 1-3 ganger i uka. Nå går mine i barnehage og det er som regel gjengangerne som går igjen.
Disse eeelsker tomatsuppe, makaroni, pølser, potetmos, taco, fiskepinner osv. Jeg har alltid ekstra av dette i fryseren/skapet slik at det vi egentlig skulle ha til middage den dagen vi har med en gjest hjem spiser vi dagen etterpå istedenfor. Vist jeg ikke har ekstra en dag så får de bare spise det vi har, og er det ikke nok finner vi på noe "ekstra" til dessert.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.