Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp, vi har hage - en vårtråd for dummies?

#1

Agent Scully sa for siden:

Vi har visst en hageflekk, når jeg tenker etter ... :gruble: Og masse ivrige naboer med høy hagestandard. Vi har et rosebed foran huset, et staudebed i hagen, noen få fruktttrær på en liten plen, samt noen bed mot naboen.

Hva bør vi tenkte på? Har noen en link som kan forklare på 1-2-3 hva som bør gjøres, og når? :hage-gnom:


#2

kokosbolle sa for siden:

Har du roser kan de med fordel beskjæres når det ikke lenger er risiko for nattefrost. :deler av min googlede visdom:


#3

allium sa for siden:

Frukttrærne skal beskjæres nå tror jeg (har ingen selv). Plenen bør gjødsles om ikke for lenge, pass på å gjøre det i vått vær. Roser trenger også mye gjødsel, men aldri etter St.Hans.


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Det finnes en hagekalender på nett som jeg pleier å ta en titt på, men jeg finner den ikke igjen akkurat nå. Jeg skal lete igjen i kveld.

Men altså, det viktigste nå er vel å dekke til vintergrønne busker. Har du noen slike? De må beskyttes mot den sterke og lave vårsolen nå før bakken er helt tint og røttene klarer å ta til seg vann. De blir brent (altså brune) om solen får steke fritt. Du dekker de med sånne ... striesekker (?). Fås kjøpt på hagesenter.

Etterhvert må du gjøre litt research på hvilke roser du har, slik at du vet hvordan de skal beskjæres og stelles. Det er litt ulike "regler" i forhold til om de er remonterende (altså får blomster flere ganger i løpet av sesongen), klatreroser osv. Jeg bruker sikkert 50 % av all tiden i hagen på våre klatreroser, det har mye å si for å få de fine.

Og så frukttrærne ja ... De må beskjæres. Det er litt religion ute å spore der. Noen mener de skal beskjæres idet bjørka spretter (grønne dingser på bjørketrærne, det er liksom go-signalet for mye hagearbeid). Andre igjen mener de skal beskjæres om høsten. Det er også her greit å vite om det er et nytt tre eller gammelt osv. Jeg har for eksempel lært the hard way at ett år gamle plommetrær ikke bør beskjæres så mye ... :sparke: Om du googler beskjæring av frukttre vil du finne mange tips.

Jeg begynte hagearbeidet i går. Pri 1 var å rake bort råttent løv.


#5

Mei sa for siden:

Åh hage! :hyper:

Jeg er imidlertid like nybegynner som deg, og har knapt noe annet enn ugress og mose som vokser her etter den forrige eieren. Jeg har planer om å lufte plenen og gi den litt sand og gjødsel.

Om du vil ha en god unnskyldning for å vente med hagearbeidet til neste år kan du si at du må "se hva som finnes her før jeg gjør noe" denne sesongen. Det bør vi gjøre, og jeg må sannsynligvis sitte på hendene mine.


#6

allium sa for siden:

Hagen min er fortsatt dekket av snø, så jeg er ikke helt i modus enda, dermed glemte jeg noe. Det første jeg vil gjøre når snøen går og plenen har tørket opp litt, er å gå over alt med en rive. Samle sammen dødt, og lufte plenrøttene.


#7

Kaprifol sa for siden:

Jeg pleier å begynne friskt slik som allium foreslår, med raking. Tar bort gammelt løv og shiner opp til 17. mai.

Deretter blir det plenklipping. Luking av løvetann har jeg prøvd meg på, men gitt opp. Fjerning av overskudd av lupiner kan jeg også lære bort.


#8

Agent Scully sa for siden:

Leie gartner, check! :filer:

Neida, dette blir gøy. :mobiliserer:
Sånne løk, da, er det game over for det? Er det sånn høstgreie? Kan jeg så noen frø nå?

Hvis jeg skal rehabilitere et bed, kan jeg gjøre det nå? Jeg er ikke fornøyd med bedet ved inngangsdøren. Det er lite sol der, sånt spiller vel inn?


#9

Agent Scully sa for siden:

Og er Rhododendron en sånn vintergrønn busk nevnt tidligere?


#10

Salt sa for siden:

Henger meg på
Hagekalender, altså? :hyper:


#11

Lhi-My sa for siden:

Det første er jo å kalke plenen dersom det trengs. Det gjør du før snøen går eller mens det enda er skikkelig vått. Når det er noenlunde tørt, må du rake plenen. Bedene kan du med fordel dekke til med løv og annet rusk du raker sammen. Dette blir godt bunndekke (som hindrer ugress) og flott gjødsel.

Deretter er det vel tid for beskjæring av frukttrær og roser. Vi pleier å gjøre dette omtrent når bjørka får løv, dvs i mai en gang for vår del.

Så kan du etterhvert begynne å tenke på sommerblomster. Stemor bl.a. tåler litt frost og er de første som kan plantes ut. Det fleste andre sommerblomster må du vente med til du er helt trygg for nattefrost. Hos oss betyr det at vi kan plante ut stemor i midten av mai og andre sommerplanter i månedsskiftet mai/juni. Men dette varierer jo etter hvor du bor. Spør på et lokalt hagesenter hvis du er i tvil.

Plenen kan du gjerne gjødsle en gang eller to tidlig på våren og sommeren, men du trenger ikke gjøre det. Vi gjødsler omtrent hvert tredje år. Mye gjødsel gir grønn og fin plen, men det gir også sterkere vekst og mer arbeid med plenklipping. Vi har et par mål plen og dermed er det nok arbeid uansett om man ikke skal gjødsle seg til enda mer. Plenen er forøvrig grønn og fin også de årene vi ikke gjødsler. Vi kalker heller ikke så ofte.

Lykke til! Hagearbeid er kos! :) Jeg gleder meg til hagen er fri for snø, men det er enda noen uker til det skjer her.


#12

Lhi-My sa for siden:

Løk er høstgreie, ja. Men du kan fint plante f.eks. tulipanløk i en potte/urne og ha de der. Frø kan du også plante nå, men da må du være rask. Det er egentlig litt seint for mange typer, men spør i hagesenteret, så får du sikkert veilednig på hva som ikke er for seint.

Ja, sol spiller selvsagt inn. Du må bruke skyggetålende planter dersom du skal ha f.eks. stauder i et bed med lite sol. Det er mye fint som liker slike forhold også. Det står på "plantepinnene" på hver enkelt staude/plante hva slags forhold de trives med. Det er forresten lurt å ta med bilder eller en tegning av bedet ditt til hagesenteret. Pass på å merke deg hvordan solforholdene er der, og om det er tørt eller fuktig der osv. Se gjerne også litt på hvordan jorda er (leirjord er klebrig, f.eks.). Ta disse opplysningene med til et hagesenter/gartneri og be om hjelp. Da får du hjelp til å velge riktige planter med en gang og slipper mye prøving og feiling. De kan også veilede med tanke på hvilke planter som passer sammen, hvilke som vokser raskt og seint, blir høye, lave osv osv.

Du kan fint fikse opp et staudebed nå tidlig på våren. Tidlig vår eller høst er beste tida for det.


#13

Hyacinth sa for siden:

Henger meg på. Har fått oss en liten hage. Den har noen ynkelige trær som må bort. Aner ikke hva jeg skal satse på. Det er snakk om en litt stor gressflekk med hvitmat stakittgjerde rundt, utenfor huset. Mot sydvest.


#14

Agent Scully sa for siden:

Vi har gule roser i et bed, og det liKer jeg ikke. Er det ondskapsfullt å drepe dem? Og hvordan går jeg frem?


#15

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har et bed med sånne kjipe stauder. De ser ut som blåklokker, blir halvmeteren høye og tar over hele bedet på ti minutter.

Hvordan blir jeg kvitt dem skikkelig?

Og sånne klatregreier med store, blå blomster - jeg vet ikke hva de heter... Skal de klippes ned hvert år eller skal de henge igjen med visne blader og det hele fra år til år? :sparke:


#16

Dragen sa for siden:

Jeg lurer på hvorfor man skal kalke gresset, eller mosen, som vi har mest av. Dessuten hvor man kjøper kalk, når, og i hvilke mengder den skal spres utover?

Akkurat nå er det fortsatt en halvmeter tettpakket snø i hele hagen. Heldigvis.


#17

Slettet bruker sa for siden:

Jeg tenker at om jeg ikke gjør noe med plenen så blir den forhåpentligvis stadig mer mose - og stadig mindre jobbkrevende. :sparke:
Jeg gjemmer denne latskapen bak rhododendronene og sier at jeg kan ikke kalke plenen for rhodoene tåler det ikke.


#18

allium sa for siden:

Man skal ikke kalke. Hvis du har mye mose skal du gjødsle og ikke klippe for kort.

Både kalk og gjødsel fås på hagesentre. Plantasjen for eksempel. Mengdene står på pakkene.


#19

Pepper Lemon sa for siden:

Klematis? Jeg tror regelen sier den skal klippes ned til ca en halv meters høyde (men mulig jeg husker feil). Jeg har min sammen med klatreroser, som klatrer opp til taket her. Så det sier seg selv at jeg ikke klipper den like mye, for det er jo grenser for hvor mange meter den klarer å klatre i løpet av sesongen. Men jeg fjerner alt av visne blader, og klipper noen grener helt ned noen ganger, slik at den får litt ny piff.



#21

Niobe sa for siden:

Det er en hagekalender i Plantasjen sin katalog. Ligger på nettsiden deres. Til god hjelp for oss som bare går inn i vårt andre år som hageeiere.


#22

Elise sa for siden:

Jeg har hatt hage i snart 4 år, men det har igrunn ikke falt meg inn at jeg bør gjøre noe i den før nå. :sparke: Men nå fikk jeg faktisk lyst til å kjøpe noen krukker og planter til å ha ved inngangspartiet, det så litt hyggelig ut. :jupp:


#23

Niobe sa for siden:

Vi var en tur på Plantasjen i dag, så jeg har plantet påskeliljer og stemorsblomster i noen av krukkene. Her får man jammen ikke mer vår enn man lager selv, og jeg synes det hjalp på stemningen. :knegg:


#24

Honda sa for siden:

Skal man grave de frem da? :knegg:
Både frukt trærne og plenen :fnis:


#25

allium sa for siden:

Ingen graving nødvendig her (og neppe hos Kif heller). Jeg tror forresten man kan gjødsle oppå snøen.


#26

Mei sa for siden:

Man skal ikke gjødsle plenen før den er tørr og har begynt å vokse litt. Kalk er unødvendig dersom man har tenkt å gjødsle. Om man absolutt skal kalke (hvis jorden er beviselig sur) kan det gjøres oppå siste rest av snø. Når det er tid for å gjødsle er det visstnok fint å gjøre det før det skal regne skikkelig.

Jeg har fire klematis fra forrige eier. Har klippet de ned i varierende grad, men det er visstnok ikke nødvendig og noen mener det blir mindre blomstring av slikt. Det kommer vel an på om de blomstrer på fjorårsskudd. Hvilket jeg ikke vet noe om.


#27

Honda sa for siden:

Frekt:snurt:


#28

Niobe sa for siden:

Hva er det dere må grave av plenen og frukttrærne..? :confused: :blafre:


#29

Esme sa for siden:

Oh, dette er tråden for meg, vi har også fått oss hage og jeg husker ikke så altfor mye fra barndommen, selv om foreldrene mine var sinnsykt opptatt av hagen da.

Men det viktigste må jo være å anskaffe seg havehatt og utstyr da. Tross alt. :knegg:


#30

allium sa for siden:

Jeg så noen fantastiske gummistøvler i går. Med enten blomster eller frukt. Dessverre er jeg den fornuftige sorten som husket at jeg har to par allerede.


#31

Honda sa for siden:

Detaljer detaljer :knegg:

Du vet jo meg, droningen av rettskrivning :knegg:

Men det har tint 3 cm på plenen i dag :digger:
så da har vi bare 1 meter igjen :rolleyes:


#32

Sokk sa for siden:

Ja, ja! :hyper: Lær meg lupinfjerning!

Denne unnskyldningen er like god den tredje sommeren, vel? Jeg mener, det kan jo hende det vokser opp noe i år som jeg ikke har sett før? :hmm:


#33

gajamor sa for siden:

Noen klematis skal klippes ned, andre skal man bare fjerne de visne delene på. Det tryggeste er å gjøre ingenting, de blomstrer som regel likevel. :lat hageeier:

Ikke noen god ide når man har en meter med snø. Da renner gjødsla bort med smeltevannet, og man har klart å bidra fint til den lokale forurensingen.

Jeg må si jeg :knegg: litt av den kalenderen i plantasjebladet. Den var ikke helt tilpasset klimaet her i nabolaget.

Vi har forsådd frø inne, og har begynt å lese hageblader. Mer får vi ikke gjort på noen uker ennå.



#35

Imma sa for siden:

Åh så koselig tråd. Jeg har planer om å få gjort noe med hagen vår denne sommeren, Den er knøttliten så det burde ikke bli så dyrt. Dessuten burde det være planter som kommer igjen år etter år.

Jeg har noen småbusker, aner ikke hva det er, ved kanten av verandaen, de var fine mens de var formklippet, men jeg tror de har kapitulert under vekten av all snøen i år. De ser sørgelig ut nå. Tror kanskje de blir fjernet til fordel for fargerike, flerårige stauder.

Jeg har en stor jerngryte, sånn ordentlig heksegryte som jeg skal plante i, gjerne flerårige planter, men hva velger jeg? Noen forslag?

Skal også ha sånne bed som henger over rekkverket, forslag til planter å ha i mottas med stor takk. Kriteriene er at de er fargerike, lettstelt og om mulig flerårig.

Kan man klippe ned rhododendron? Når i så fall og hvor mye? Har en som antgelig trenger surere jord, samt at den ble ødelagt av en lift da vi malte huset. Håper den kan reddes, for den passer så fint der den står.


#36

Imma sa for siden:

Se der ja. Hvor fant du den? Ønsker meg en sånn :nikker:


#37

Amic@ sa for siden:

Skal stauder klippes ned? Jeg har bare lave og noen som "klatrer" utover. Alt ser jo ganske så brunt ut nå.. Har også en Hosta, hva gjør man med den? Noen som vet! Nå gleder jeg meg til snøen blir borte kjenner jeg!!


#38

Obelix sa for siden:

Jeg klipper ned alt som er av planter om høsten.
Går så fint atte. Alt kommer opp igjen om våren/sommeren.
Nå skal det sies at jeg har hage på størrelse med et frimerke og mesteparten er dekket av beleggningsstein. Men i bedet klippes alt.

Klematis skal vel strengt tatt klippes ned hvert år, men jeg tror ikke det er helt nødvendig.

Gladiol-løk satte jeg ned i fjor vår og de ble så fine utpå sommeren.


#39

ltb sa for siden:

:gaah: Vi har hage! Jeg har ikke vært noe flinkt til å stelle den, og den fulgte huset, så den er ikke tilpasset mine ikkegrønne fingre. Dessuten er halve tomta i skråning, og da må det være div vekster som binder jorda der så jorda ikke renner vekk.

Men nå som det er opprettet en slik fantastisk tråd, så ble til og med jeg inspirert til å stikke ut. Jeg må ut å beksjere noen busker kjenner jeg!

Jippi, takk for tråden!!!! Sender nok inn noen spm når jeg har fått kikket litt rundt huset!!!


#40

Dragen sa for siden:

Vi har epler, solbær, rips, bringebær, nyper, og rips i hagen vår. Samt massevis av ugress. Dessuten noen lange, gule greier, som vokser ved siden av trappa. Vi har også et hyttetre og noen valmuer. Samt gravemaskin og dumper.


#41

Tangina sa for siden:

Jeg beskjærer frukttrærne omtrent nå (hvis jeg gidder å gjøre det i det hele tatt). Så fort plenen er tørr nok, raker jeg den.

Når tela er gått i blomsterbeddene, rydder jeg bort det visne der og forsøker å huske hva som er sommerblomster fra i fjor og hva som er stauder. I fjor gikk det med et par stauder, tror jeg.

Rosene beskjærer jeg når det er museører på bjørka (hvis det er noe igjen å skjære etter at rådyrene har forsynt seg).

Så snart det er varmt nok (ikke lenger frost), setter jeg ned gladiolløk og georginerøtter og eventuelt andre knoller og løker som ikke har overvintret (liljer og tulipaner overvintrer). Jeg pleier å lufte beddene - dvs grave litt i dem - og ha på litt kumøkk og eventuelt litt ny jord før jeg har kommet så langt.


#42

Svanen sa for siden:

Har bare mye plen og noen frukttrær. Luking er ikke noe for meg :o

Alperipsen (hekk) som ikke ble klippet ned i fjor... Kan den klippes nå når snøen forsvinner, eller er det veldig dumt? Er vel to år siden den ble plantet, og ikke blitt klippet ned. Noen har vokst mye utover, noen nesten ikke noe. Er ikke noe hagearbeidmenneske, men vil ha en ok hekk mot naboen.

Skal jeg tørre å prøve å beskjære litt på mine to epletrær tro?...


#43

Kaija sa for siden:

Fin tråd. Jeg ble inspirert til å minne mannen på å beskjære epletreet. Regner dermed hagejobben som unnagjort for april. :knegg:


#44

Eia sa for siden:

Jeg henger meg på her. Jeg har ca. 1 mål hage og det eneste jeg får til er grønnsaker. Blomstrende ting som ikke er nyttevekster har jeg ikke peil på i det hele tatt. Det skal jeg prøve å lære meg i år.

Første spørsmål er: hvilke stauder/blomster som kan plantes ut allerede nå (jeg ser av nabohagen at det blomstrer noen fine blomster, som ikke er stemor, opp av gresset)?


#45

Ru sa for siden:

Åh! Hagetråd! :hyper:
Jeg har havehansker og gummistøvler med blomster på, og er strålende fornøyd med å komme ned fra Påskefjellet m/x. ant. meter snø, til snøfri hage med krokuser på vei opp, snøklokker og påskeliljer over alt.

Vi har ett mål tomt, som var velstelt så det holdt av første eier og så neglisjert i 11 år, så vi begynte i høst med å gå løs med motorsag. Kirsebærtreet som bar hele 1 bær er bortevekke, f.eks.
Jeg tenkte å begi meg på rosenedklipping i morgen (det er klippet ned roser overalt i byen, så da kan jeg og), og så skal jeg rake litt hist og pist. Vi gikk relativt amok i høst, og det gjenstår en del etterarbeid takket være snøen som plutselig kom og aldri forsvant. :snurt:


#46

Ru sa for siden:

Eia: Lilla blomster nå vil jeg tippe er Krokus. Merk at jeg er nybakt hageeier og ikke egentlig har peil. Men det er det som har kommet hjemme her.


#47

Palmen sa for siden:

Hagetråd for nybakte :hjerter:

Jeg har gått til anskaffelse av rive i dag. That's a start.


#48

Dragen sa for siden:

Er det på tide å så grønnsaker i melkekartonger nå?


#49

Ru sa for siden:

@Dragen: Jupp!
Her spirer det i mikrodrivhuset fra Plantasjen. Vi skal plante ut, etterhvert.


#50

Palmen sa for siden:

Hva er mest jobb - å så rett ut eller å så i mikrodrivhus el.l. nå? Jeg inbiller meg at det er så mye jobb? Fr@ har jeg allerede kjøpt. :stolt:


#51

Ru sa for siden:

@Palmen: Det er første gsng vi skal plante ut. Vanligvis har vi sådd rett i blomsterkasse. Det er ikke alt som kan såes rett ut, tror jeg. Det er uansett ikke særlig jobb å så inne først, og man er nok sikret et bedre resultat, innbiller jeg meg.


#52

Eia sa for siden:

OK. Takk for svar. Da bærer det av gårde til krokusinnkjøp i morgen.


#53

Imma sa for siden:

Da har jeg vært på plantasjen å forhørt meg og kommet frem til at buskene jeg har rundt kanten av verandaen er kuletuhja og kan reddes,men det tar mange år :sukk: Da blir de fjernet og jeg skal lage et staudebed i stedet.
Kriteriene er at de er kratige/robuste/ fargerike. Avløser hverandre i blomstringstid, tåler mye sol.
Jeg tror jeg har bestemt meg for disse også skal jeg ta en tur til svigers å se hva hun har, snike til meg noen avleggere.
[img]http://www.viivilla.no/image.ashx?guid=423c801a-d9ea-48e9-b45e-8ed05c9aaef0&amp;format=401[/img]

[img]http://www.viivilla.no/image.ashx?guid=96968b44-28a0-49ad-bef7-8bbd3e61c574&amp;format=401[/img]

[img]http://www.viivilla.no/image.ashx?guid=a3de7d96-31af-4859-bebf-d49554fee7ef&amp;format=0[/img]


#54

Eia sa for siden:

Eh, Imma? Kan du si meg navnene på de blomstene? :blomsternovise:


#55

krystallklart sa for siden:

Da har jeg vært og raka bort masse mose og rask fra bedene i den ene hagen vår. Lot bare snøklokker, påskeliljer og krokus stå igjen. Vi skal så i plen i det meste. Vi har 6 hager på gården og jeg klarer ikke alt som står igjen i de tre hagene vi har ansvar for. Jeg reiv i fjor opp alle rosetrærne som var, og mye av staudene håper jeg og komme til livs i sommer. Vi vil ha plen, også heller noen trær/busker rundt omkring.

Vurderer og lage en bærhage. Når er det best og plante bærbusker?


#56

rine sa for siden:

Jeg har også et hagespørsmål. Kan stille det her, ikke sant? :blafre:

Altså: Verandakasser (hvit plast) og en steinkrukke har overvintret i snøen. Begge deler er grønne av mose eller hva det nå er + generelt veldig modne for en vask. Enkleste måten å få dem rene på? Ser for meg at skuring må til, men lurer på om det finnes vindundervaskemiddel for slike formål.


#57

Palmen sa for siden:

Vi har en verandakasse, utenfor et vindu på bak (fram)siden av huset. Det har morgensol, men skygge ellers. Hva kan jeg plante der nå?


#58

Imma sa for siden:

I samme rekkefølge som bildene. Kinasøte, Sitrontimian, Praktlewisia.
Hilsen Absolutt Blomsternovise.


#59

Imma sa for siden:

Kraftvask, sånn husvaskmiddel. Du må nok skrubbe litt men det er effektivt.


#60

gajamor sa for siden:

Bare la det være og kall det shabby chic. Evt selg det til noen som liker stilen.


#61

Ru sa for siden:

:knegg:

Jeg har vært ute og raket vekk mose og ugress rundt det som spirer. Ble korte stunder ute, jeg orker ikke så mye kjenner jeg. Men jeg fikk nå samlet et par hauger med rot og rask, og jammen rakk jeg ikke å klippe ned litt rosebusk og nyperose. Hvem pokker er det som planter nyperoser, forresten? :dåne: Den står midt i et bed, og er jo så herlig med sine mange millioner torner. :gaah:

Hvis noen har gode forslag til å bli kvitt eføy i en fei - vær så snill å si i fra. Vi har mye, og den har fått vokse vilt de siste 10 årene ... :overalt:


#62

Elise sa for siden:

Jeg har vært ute i hagen i dag. Jeg nøt faktisk å rake nesten hele plenen, selv under rosebuskene der det var ekstremt mye løv og løse kvister.

Den største jobben var likevel å rydde all søpla der ute. Hvem visste at en myk babydukke i dukkevogn ikke ville overvintre uten å få varige men? Og guri land så mye plastgreier som hadde gått i stykker. Bøtter, store bøtter, spader, skittentøyskurven, m.m.


#63

Mandarin sa for siden:

Jeg har begynt årets skvalderkål-krig. I år begynner jeg rekord tidlig, og planen er å ta det etterhvert som det kommer utover. Så har jeg gjødslet plen, raket i bed, ryddet i bed og satt frem stolen i solkroken. :glis:

Ja, og mannen har fjernet en rad med nyperosebusker- en hekk kan man vel si.


#64

Maxine sa for siden:

Vårtråd - hage?

Jeg har måkt snø i dag jeg altså :knegg:


#65

Agent Scully sa for siden:

Jeg har vært litt crazy idag og klippet ned noen roser! :takker:Jeg aner ikke hva jeg gjorde, men den ble mer, hva skal jeg si, velstelt etter at jeg var ferdig. Men det blir spennende å se om det blir noen roser i år ...


#66

Imma sa for siden:

Bor dere i Norge tror jeg det er stor fare for at dere klipper rosene for tidlig. Roser skal ikke klippes før faren for nattefrost definitivt er over. Klipper
du for tidlig og det fryser, dør ikke hele busken, men den ytterste greindelen kan få skade og må siden klippes hardere ned.Da tar det lenger tid før rosen blomstrer.


#67

Agent Scully sa for siden:

:duh:
Nattefrost!

Jaja, jeg sa jo det var en tråd for dummies.


#68

Dragen sa for siden:

Dummies, ja.

Du trenger ikke bruke en halv dag på å klippe en busk hvis du har mann med motorsag og gravemaskin. :noterer:


#69

Tangina sa for siden:

Jepp. De skal klippes når bjørka har fått musører, har jeg lært.


#70

kokosbolle sa for siden:

Har du ikke lest hele tråden din eller??? :snurt:


#71

Martis sa for siden:

Endelig vår. :hyper:

I fjor var første sommeren og da bare observerte jeg hva som dukket opp og plantet noen løk på høsten, som jeg håper er i full blomst når vi kommer hjem igjen. I år skal jeg fjerne noen alperips, og erstatte med ordentlig rips! Og mulig jeg skal skaffe meg en rosebusk til, men den jeg har er full av lus... Så jeg vet ikke helt?

Kan man knerte lus??

Så må jeg beskjære plommetreet, ellers kommer de tynne greinene til å knekke av årets avling. Jge håper virkelig på noen plommetyver i år, for i fjor slet vi med å bli kvitt alt, og veldig masse havnet faktisk bare på bakken.


#72

Tangina sa for siden:

Jeg har noen år en del lus på mine roser, og jeg har funnet ut at det beste er å plukke dem av og skvise dem i stykker. På mine roser slår de seg ned på knoppene og suger dem tomme for saft så det ikke blir noen blomster. Jeg pleier å ta en titt et par ganger i uka og dra av de jeg ser. Det hjelper hvis man er iherdig i en periode. Finner man noen marihøner, kan jo de hjelpe til også.


#73

Mandarin sa for siden:

Jeg nekter å tro det blir mer nattefrost her. :nemlig: Men har heller ikke roser, så bekymrer meg ikke så mye. Våren er best altså. No protest.


#74

Ru sa for siden:

Nattefrost? Hvor i all verden bor dere egentlig? :filer:
:10 grader og stadig mer sol:


#75

baltie sa for siden:

I Trøndelag er det fullt mulig å oppleve snø på 17. mai, så med det i bakhodet lar jeg rosene være inntil videre. Og glemmer dem, akkurat som i fjor. Så da blir det vel å rive dem opp og erstatte med noe frescht noe fra hagesenteret. Akkurat som i fjor.

Jeg tror jeg har brune fingre, jeg. Madammen er flink til å plante og sånn, og jeg er flink til å luke å sånn, rent bortsett fra at jeg ikke alltid ser forskjell på ugress og det madammen har planta. Så er jeg riktig effektiv har jeg luket hele blomsterbedet. Og da mener jeg hele. Det kan ha sammenheng med at jeg tenker på alle hvite blomster som hvitveis, blå blomster som blåveis, gule som gulveis og lilla som lillaveis.

Det er som regel madammen som svarer barna når de lurer på hva blomstene heter. Men jeg er rå på å røske opp lupiner da! :tenker positivt: Lupiner er de greiene som vokser en meter rett opp, sånn overalt liksom, og som har sånne blå blomster på seg? Eller var det også noe som egentlig skulle være i hagen. Hmm.

Kanskje jeg skal forsøke å sette meg inn i dette litt bedre i år. Ble jo litt inspirert av denne tråden.


#76

Tallulah sa for siden:

Det kommer an på hvilke grønnsaker vi snakker om. Jeg sådde tomat, mais, broccoli, broccolo og physalis for tre uker siden. Resten - diverse bønner, squash og gresskar så jeg rett ut etter 17. mai en gang. Gulrøtter har jeg ikke bestemt om jeg skal så inne eller ute ennå, i fjor hadde jeg hell med inn og så flytte ut.

Det kommer an på hva du skal så. Det står ofte bakpå frøposene om de skal forkultiveres eller ikke. Forkultivering må du drive med når sesongen egentlig er for kort her i Norge.

Ellers anbefaler jeg følgende bøker:
Late hager
Late kjøkkenhager


#77

allium sa for siden:

Her er det 12 grader og sol nå, men det var fortsatt frost i natt, og faren er nok ikke over på en måneds tid.


#78

Magnolia sa for siden:

Hagetråd! :hyper:

Jeg har tenkt å fortsette på de prosjektene jeg ikke rakk å gjøre ferdig i fjor (:sparke:): Rydde vekk de j#&% nyperosebuskene som formerer seg som ugress, og lage til et lavstaudebed i en skråning. Etter at det er ferdig, har jeg et svært bed fullt av ugress som trenger en opprydding.

Noen som vet når man kan beskjære rhododendron, forresten?


#79

United sa for siden:

Rhododendron skal beskjæres rett etter blomstring, før den lager blomsterknoppene til neste år.


#80

Ru sa for siden:

@Magnolia: De har begynt å skjære ned på rhododendronene på jobb. (Muligens ikke beskjære-skjære, men de har nå prøvd å rydde opp i buskaset.)
Her i byen er rosebusker beskjært for litt siden (altså de offentlige), og det har ikke vært noe tegn til nattefrost, så om gartnerne tør så hiver jeg meg etter.
Museører er det på bjørken også, så det er bare å sette i gang.

:ut mot havet:


#81

Callisto sa for siden:

Henger meg på denne tråden.

Har ett måls tomt og dermed mye hage. Etter litt utvidelse av parkering/gårdsplass i fjor så er det mye og ta fatt på.

Regner med at jeg kan beskjære rosene. (bor noen kilometer lenger vest enn Ru). Museører er det de lange dingsene ( :flau: ) som henger på bjørken nå? I såfall er bjørken full av de nå.

To plommetrær er beskjært.
Lurer på om solbærtrær og rips kan klippes helt ned nå? Eller må det gjøres om høsten?


#82

Kanina sa for siden:

Museører er de bittesmå lysegrønne bladene, altså blader som holder på å vokse ut. Ikke de brune hengegreiene. De kalles rakler.



#84

Callisto sa for siden:

Ja det var jo det jeg trodde museører var. Men siden jeg ikke kan se noen museører her så trodde jeg kanskje det var de raklene. Siden Ru så museører. Jeg må kanskje ut å studere bjørken litt nærmere :knegg:

Takk for svar ang rips/solbær buskene. :neie:


#85

Ru sa for siden:

Det er museører på bjørken utenfor kontorvinduet mitt. Det er bare en bjørk innenfor synsvidde, så det er mulig den er et dårlig datapunkt. :knegg:


#86

Tangina sa for siden:

Du verden. Hos oss (på det sentrale Østland, men litt høyt) ligger det fortsatt minst 20 cm snø i hagen. Veien er så vidt fri for snø, men på tross av 10 varme nå, var det is på dammene i morges og såpeglatt på veiene.


#87

Mandarin sa for siden:

Vestlandet: det var nattefrost i går natt her. Jeg tror ikke det betød noe for min hage. Men det kan være greit å vite.

Jeg har kjøpt bambus i dag! :lykkelig: Jeg elsker den raslelyden.


#88

Eia sa for siden:

Jeg fikk endelig flyttet rhododendroen min i dag. Og planlagt hagen, i alle fall delvis. Så nå er det bare supergøy å grave og luke og what-have-you! :glis:

Bambus, ja. Kanskje det ...


#89

Blå sa for siden:

Jeg har lukt hanefot (skvalderkål, for ikke-bergenserne). Den kommer til å forfølge meg til min død. :dåne:

Og så har jeg sådd gress, og gjødslet fra komposten. Det var mye morsommere. :stolt:


#90

Mandarin sa for siden:

Jeg har også begynt skvalderkål-krigen. Ene bedet er klart, det andre påstartes i morgen.


#91

Mandarin sa for siden:

1.omgang legger jeg til. Denne krigen varer hele våren og ca. midtsommers så gir jeg opp. Så er det påan igjen neste vår. :knegg:


#92

Tangina sa for siden:

Det høres ut som forholde jeg har til brennenesler. :knegg: Om våren røsker jeg opp meter på meter av røtter, og i riktig aktive år lager jeg gjødselvann av neslene, men så dabber det av utover i juli, og i august er det til stadighet en eller annen som brenner seg både her og der. Jaja. Trøster meg med at det er bra for sommerfuglene at det finnes brenneneslekratt.


#93

GinaK sa for siden:

Jeg har også gravd litt i hagen i dag. Har kjøpt 20 stemor og har plantet de i 3 krukker + resten i det ene bedet. Ble så vårlig og pent atte. :)
Men klippet ikke på rosene for jeg må jo vente til jeg ser museører først... ;)
Raket vekk litt gamle roseblader fra i fjor og fant skudd av tulipaner, krokus og påskeliljer så det er da håp for hagen i år også. :)


#94

Kanina sa for siden:

Vi har en ørliten rest av snø gjen her i boretsslaget hvor jeg bor, og tror dere ikke den snøflekken ligger i mitt bed. :sur: Det sier vel litt om at det er et skyggebed. Det blir spennende å se hvordan det blir i år, jeg anla det på sensommeren i fjor, og da rakk det ikke å vokse noe særlig.

Jeg har dog et par spørsmål:

Jeg har en kaprifol, og en buskhortensia. Skal de beskjæres?

Buskhortensiaen har jeg ikke gjort noe med siden den visna i fjor høst, skal den skjæres ned, eller fortsetter den der den slapp i fjor? :vetikke:


#95

Gaia sa for siden:

Jeg trenger virkelig litt hageinspirasjon. Vi har en pitteliten hage som består av mose og ugress. De kjipe roseplantene til forrige eier ble røkket opp med roten for et par sesoner siden, i fjor hadde vi ugressbedd og i år skal jeg gjøre noe med det.

Plenen skal få toppdressing i morgen + muligens litt ekstra plenfrø på et par svidde steder. Jeg har kjøpt klematis og klatrerose til den ene ekstreme solveggen, men så var det resten.... Jeg trenger noe som er pent og vedlikeholdtsfritt, samtidig som jeg har lyst på tomater og krydderplanter. Hagen er sørvestvent og har MYE sol. Og så må jeg beskjære et rosetre når bjørka er klar.

Når beskjærer man morelltrær, forresten? Det tålte ikke fjorårets frukt, for å si det mildt, og er litt pjuskete...


#96

Svanen sa for siden:

trodde ikke de skulle beskjæres jeg. Har et som ble plantet i fjor. Den tålte nok fjorårets frukt: nemlig 2 bær :knegg: (som jeg mistenker nabogutten for å ha tatt...)


#97

Fara sa for siden:

Vi har fått plantet en del etter påske. Agurken spirer som bare det og tomaten er godt på tur opp. Har sådd litt bedblomster inne og skal så resten ute en dag. Vi har gravd opp en stykke til grønnsakshage og fått lagt på ny jord og duk i sidene. Nå er det bare å vente på at nattefrosten skal gi slipp sånn at vi kan så gulrøtter og sånt ute:)
Dette er første gangen så blir spennende.

Vi har forresten ei svær skråning opp mot naobene som er belagt med bark. Det ser litt stusselig ut så trenger tips til hva som kan plantes der. Vi snakker om 2x50 meter vil jeg tro.


#98

Slettet bruker sa for siden:

Milde himmel - jeg er svett.

Her beskjæres altså rosene når jeg gidder å drive med hagearbeid uansett vær og tid på året. Og det var da i dag. De beskjæres "nedi der" ca.

Så hadde det vokst et seljetre eller hva det nå heter inni den ene gedigne rhododendronen som jeg hadde tenkt å knerte. Etter å ha fjernet den ene svære grønne muligens tujaen(?) som sto rett ved ble rhododendronen igrunnen mye finere så da vil jeg se om jeg kan redde den isteden. Dermed er søndagen tilbragt med å krabbe rundt inni rhodoen med sag for å skånsomt-ish fjerne selje. Eller hva det nå var det var. Typisk sånn som får gåsunger på seg.

Søppel, snømåke og akegreier er ryddet. Å rake plenen må jeg ta neste helg. Det er en hel dags jobb for to personer som står på skikkelig.

Så mangler jeg igrunnen bare å ta ned to enorme einerbusker formet som bautaer som har daua også er vi i gang.

I blomsterbedet fant jeg masse krokus, tulipaner og noen fine blå småsaker med blader som minner om gress. Veldig pent. :hjerter:

Neste år setter jeg bort denne jobben kjenner jeg. Samt plenklipp sommeren gjennom. Det må da gå an å gi noen penger for å fikse sånt mens jeg er på jobben? :gruble:

Også trenger jeg et tips til den rhododendronen. Den har fått seg en trøkk av snøen et eller annet år, så den har liksom et hull på ene siden hvor den ikke er pen.

What to do? Kan den reddes? Den er fem meter eller noe sånt i diameter så det er ikke bare å kaste og kjøpe en ny heller.


#99

Ru sa for siden:

Heldekkende teppe med eføy og krypmispel gies bort. :værsågod:
Vi har gravd frem taket på garasjen i dag, dvs. mannen tok tak og rullet sammen "teppet" av eføy og krypmispel og etellerannetannet, mens jeg klippet det løs i kantene. Så var det bare å rulle det utfor kanten og nå ligger det midt på plassen utenfor garasjen. Sånn er det med viltvoksende eføy!

Ad. hortensia: Må visstnok ikke beskjæres, da den bærer blomst på fjorårets grener eller noe i den duren. Altså vil den ikke blomstre i år om du kapper den i år.

@Smilefjes: Jeg har samme tresorten midt inni en hortensia.

Her er forresten ikke hanefot. Jeg har eføy i stedet. Den dreper alt på sin vei mot totalt herredømme over bakken i hagen. :mumle:


#100

Slettet bruker sa for siden:

Er eføy en sånn kjapp klatresak kanskje?
Jeg er på jakt etter en hekk som ikke må stelles så mye. Og siden jeg allerede har nettinggjerde så er det helt perfekte da en klatreplante som kunne klatret i dette. Hadde ikke det gått an?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.