Med nydiagnostisert diabetikerbarn i familien er jeg veldig interessert i oppskrifter beregnet på diabetikere. Alt fra middagsmat til gode brødoppskrifter og lørdagsgodteri. Lenker til andre steder på nettet osv.
Siden lavkarbere ikke spiser sukker og andre raske karber som gir blodsukkersvingninger, er det lurt å ta en kikk på den enorme og flotte oppskriftsdelen på [url]www.lavkarbo.no[/url]. Jeg har brukt en hel bråte med oppskrifter derfra og har også lagt ut mange. Ostekake er forresten kjempeenkelt å lage uten sukker, du bytter bare ut kjeksbunnen med nøttebunn (oppskrifter der inne), melisen med litt sukrinmelis om du vil ha det søtere, og geléen med sukkerfri gelé. Smaker det samme. :)
Fromasjer og iskrem er forresten populære hos barn, og det er ganske lett å lage. Nå er det jo kunstig søtt i disse sukkerfrie geléene da, men om barnet er over 3 år går vel det greit en gang imellom. Du bare blander en pakke ferdiglaget Heistad/Confecta-gelé med en liten kartong stivpisket kremfløte og lar det stivne, så blir det kjempegod fromasj. Ja, geléen er også god i seg selv, og barn liker jo sånt. Vaniljesaus finnes også i Heistad-serien, uten sukker.
Og iskrem, det finnes det maange gode oppskrifter på inne på lavkarbo-forumet jeg linket til over. Vi kjører ofte en variant med moste, frosne bær, litt fløte og egg og Sukrin (jeg kommer til å bruke Sukrinmelis nå når det er kommet). Og evt. litt vanilje. Raskt og veldig godt.
Og jeg liker godt dette brødet. Det er så klart ikke like godt som ordentlig grovbrød, men det er et av de bedre brødene innenfor lavkarbo synes jeg. Og disse muffinsene, kjempegode (men jeg blir litt fort lei. Seksåringen derimot, liker dem godt og blir ikke så fort lei).
For barn (eller voksne for den saks skyld) med diabetes type 1 anbefales det ikke å bruke typiske diabetiker-varer med kunstig søtning. Det er iallefall rådet jeg har fått fra min diabetes-lege. Han mener de negative effektene av kunstige søtstoffer er såpass stor at det er bedre å heller bruke vanlig sukker og korrigere med insulinmengden.
Hei :) håpar ting går greit :)
lavkarbo-forumet er ein god start. Sjølv har vi ikkje gått så veldig drastisk til verks, men gjort ei sunn dreiing av vårt vanlige kosthold, og redusert på brød, pasta, potet og ris. Vi brukar vanlig sukker. Du har fått link til bloggen min tidlegare :)
sjekk også boka "barn i balanse" av fedon lindberg. Veldig inspirerande :)
Denne boka er en samling av oppskrifter fra flere av hennes bøker. Mange oppskrifter for lite penger.
4M-klinikken i Oslo jobber etter lavkarboprinsippet, og to derfra har nylig gitt ut en bok om diabetes. Jeg har ikke lest den, men ville definitivt ha gjort det hvis det var snakk om diabetes ifht. meg og mine.
Som du sikkert skjønner så har jeg tro på et lavkarboopplegg i forbindelse med diabetes. Så vidt jeg har skjønt har det offentlige også lagt seg over på å anbefale lavkarbokosthold til diabetikere.
Mnja, ernæringsfysiologen vi har vært på dia-kurs med, gjør ikke det. Hun snakker ut fra nasjonale anbefalinger, og holder seg til tanken om at karbohydrater er kroppens byggestener. Hun poengterer at man bør unngå raske karbohydrater, og heller ty til langsomme.
Vi har - som Lhi-My - blitt opplært til å fokusere på vanlig norsk, sunt kosthold.
Jeg leser og leser og leser på nettet, lytter til leger og soper med meg alt jeg kan for på sikt å sile ut det som passer oss best. Med et sunt kosthold i bunn. Men læringskurven er bratt, gitt.
Mulig jeg er hjernevasket, men etter å ha lest en del om resultatene diabetikere får av lavkarbokosthold (blodprøver som er topp, blodtrykk som er topp, nedjustering/fjerning av medisiner++) så synes jeg det er helt merkelig å fraråde kostholdet. Langsomme karbohydrater er så vidt jeg har forstått uansett for raske for en diabetiker, iallefall når det blir mye av dem. F.eks grovbrød til frokost, lunsj og kvelds.
Jeg har lest at retningslinjene fra statlig hold er endret til å anbefale lavkarbokosthold til overvektige og folk med diabetes. (Tar gjerne i mot link hvis noen har, jeg finner ikke den informasjonen nå.) Det tar kanskje tid før fagfolkene følger etter?
Ernæringsrådet har gått bort fra å fraråde et slikt kosthold (:rolleyes:) til diabetikere, til å synes det er helt greit at diabetikere velger å følge et slikt kosthold, leste jeg. Må se om jeg finner artikkelen. Jeg er helt på linje med deg, spesielt etter å ha lest denne boken, skrevet av en diabetiker som fikk hele livet sitt forandret:
Jeg er faktisk helt sikker på at til og med Ernæringsrådet etter noen år vil anbefale lavkarbo for diabetes. Noe annet synes jeg er merkelig, i og med at det jo er karbohydratene som gir blodsukkersvingninger, samme hvor "fullkorn" de er (selv om grovt er bedre enn lyst, selvsagt).
Det er mange leger og ernæringsfolk som anbefaler lavkarbo mot diabetes nå, flere og flere. Så vi får nå se.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.