Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Etisk mat

#1

Syrin sa for siden:

Har du eit forhold til maten du kjøper, ut over at den skal smake godt? Vi bruker ein relativt stor andel av lønna vår på mat - og er i så måte forbrukarar med ganske stor makt. Valga vi gjer vil (forhåpentligvis) påvirke bransjen. Betyr dette noko for deg? Og påverker det valga dine i butikken?

Kva tenker du om:
Økologisk mat
Dyrevelferd (kylling, egg, svin for den del)
Kortreist mat / mat som tar vare på kulturlandskapet / distriktsvenleg mat
Genmodifisert mat (her veit eg altfor lite)
Mat der produksjonen fører til utnyttelse av andre artar (oppdrettslaks f.eks)
Mat produsert i fattigare land, med utnyttelse av arbeidskrafta
Mat frå fjerne himmelstrøk, som ikkje er miljøvennlig å frakte til Norge
Matvarer som fører til overutnytting eller skogfjerning (palmeolje er vel den store syndaren)
Matvarer som per definisjon nesten ikkje er mat: MUK (kyllingpølser, kyllingboller, kyllingkjøttdeig etc)

Eg har eit forhold til ein del av dette over, men ikkje nødvendigvis alt. Eg vil gjerne høyre om det er andre som har tankar om dette. Er det mat ein aldri kjøper på grunn av det som står over? Og finst der meir som eg ikkje har tenkt på?

Vil du lese meir om dette, så er denne sida ein fin start.


#2

Floksa sa for siden:

kommer sterkere tilbake på denne, vil bare påpeke at vi IKKE bruker en stor andel av lønna vår på mat. :)


#3

Syrin sa for siden:

Vel, ditto. Eg velger butikk først, og gjer mine valg ut frå kva butikken har.
Kan jo nevne at eg kjøper aldri kyllingkjøttdeig, kyllingpølser eller slike ting. Eg lagar min eigen kyllingkjøttdeig i matmølla :)
Er i utgangspunktet skeptisk til laks på grunn av oppdrettet, men vi har det nå likevel. Ungane et det gjerne, og det er viktig å få i dei fisk
Styrer unna produkt med palmefett/palmeolje. Unntak blir gjort.
Velger økologisk der det går. Tomater, sitroner, krydderurter, egg, pasta etc...
Kjøper lokalprodusert mat. Kjøper av mindre produsentar, sjølv om prisen er høgare.
Ser etter fairtrade-merket
Når det gjeld kjøtt så er eg mest nøye når det gjeld kylling. Prøver å unngå prior, og velger andre merker som forhåpentligvis kan vere betre på dyrevelferd.
Prøve å ete storfe også, i staden for kylling - betre for kulturlandskap (ikkje at eg trur at mitt vesle bidrar har noko å seie).
Er i utgangspunktet svært positiv til å kjøpe mat frå fattigare land, men det er jo vanskelig å vite under kva forutsetningar maten er produsert da. Gir det ein sjangs likevel. Kjøper heller sukkererter produsert i Afrika enn i Norge.


#4

Syrin sa for siden:

Nei, der er eg faktisk enig, men alt er relativt. Vi bruker jo ein del på mat (i vår familie mykje meir enn andre familiar), men vi bruker jo veldig mykje mindre enn det våre foreldre gjorde i si tid. :)


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg har det du nevner i bakhodet når jeg handler, også er det ulikt hva jeg vektlegger alt ettersom hva som er tilgjengelig. Jeg kjøper øko-alternativer der det er mulig, men for meg så er det viktigere å støtte opp om bærekraftig utvikling i u-land viktigere enn at det er kortreist.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.