Jeg er ganske streng på det. Hvis guttungen er hjemme fra skolen, er han syk resten av dagen/kvelden også! Stedattera har tydeligvis andre regler hos mamma'n. En gang var hun hjemme fordi mora ikke hadde fått vasket jakken hennes..
Her har ungene tatt en uke fri da vi har vært i syden, ene gangen var vi borte i 2 uker, men de måtte bare ha 6 fridager, reiste i mai mnd som det var noen fridager fra før
Hun eldste fikk en del lekser å gjøre på turen.
Nå går hun eldste på vidregående, og har vært noe syk denne skoleåret, så vi ville ikke reise til syden i skoletiden dette året,
Tannlegetimer og legetimer spør jeg gjerne om de har noe ledig etter skoletid, hvis jeg er der da jeg bestiller time, eller ringer å bestiller, timer vi får beskjed om i posten tar vi da da de er
Jeg aner ikke noe om sånt "nå til dags" egentlig, men jeg skjønner ikke helt at det heter "ta fri". I min tid het det "søke om fri". Og jeg husker at den eneste i min klasse som gjorde det for å dra på ferie, var en som hadde foreldre som jobbet på en sånn måte at de ikke kunne ta sommerferie om sommeren (hadde gartneri).
Det er godt mulig det er mer akseptert nå, men jeg synes ikke umiddelbart noe om å ta fri for å dra på ferie utenom skoleferiene; de har jo en god del ferie som det er og det er jo ikke "meningen" at man skal ta ferie utenom dette såvidt jeg kan skjønne med mindre det er spesielle forhold som tilsier det.
Selv tenker jeg at jeg kun vil søke om fri for barna mine for lege, tannlege etc, og selvsagt hvis det skulle være mer "alvorlige" ting i familien etc.
Jeg er lærer, og kan bare si at det er veldig vanlig å ta ut ungene for ferie. Jeg har vært lærer på ungdomsskolen og videregående, og er relativt sjokkert over en del foreldre. Det er mange som har null forståelse for at det ikke er greit å ta seg fri den uka det er heldagsprøver eller det skjer andre viktige ting -har til og med hatt foreldre som mener det må være mulig for skolen å endre på datoer for muntlig og skriftlig eksamen fordi familien har lyst på en tur til syden...
Men å la ungene ta en uke fri når det ikke skjer noe annet viktig, eller i lavere skoleklasser, synes jeg er greit nok -så lenge det ikke skjer mange ganger i året. Fri pga møkkete jakker eller frisørtimer synes jeg derimot ikke er ok....
Reglene er for øvrig at skolen skal vite om fravær over 3 dager i forkant, men søknaden er uten praktisk betydning. Skolen har ikke lov til å si nei -bortsett fra i eksamensperioder o.l. Ved fri over 14 dager skal egentlig barnet skrives ut av skolen.
Skjønner, Snippa. Jeg må likevel si jeg reagerer litt på at såpass mange tar fri for å dra på ferie, men jeg er kanskje gammeldags. Selv ville jeg aldri drømt om det, så jeg synes jo det er litt irriterende å tenke på at alle de som kunne drømt om det får Sydenturen til halve prisen av det oss som holder oss til feriene gjør :blunke: .
Det er ikke mere akseptert nå, apan. Tvert imot er det skjerpet inn. Skal i alle fall være det, men om det i praksis er det er nå en annen sak. Dette kom vel nettopp fordi mange tok barna ut en uke før skoleslutt, f.x., fordi de da kunne få en rimeligere ferie om de bestilte ferieturen da.
Vi reiser jo generelt også mye mere, lengre og oftere på ferie nå enn tidligere, så det er vel derfor skolene nettopp har måttet sette ned foten og innført regler på dette.
Jeg tror ikke du er gammeldags, Apan, det er bare mange som tar fri likevel. De fleste synes det er en uting, tror jeg.
Smelt: det som kanskje er litt strengere, er kravet til å selv sørge for at skolearbeidet blir gjort, og at det er du selv/foreldre som er ansvarlig for å få med seg eventuelle beskjeder.
Men før var det vel nok å si fra til læreren og så dra? Var det ikke?
Mens nå man - i alle fall i teorien - søke rektor (eller noen andre?) om det? Og ikke minst få tillatelse.. men det skjønner jeg jo at man uansett får da.
Jeg har heller ikke noe til overs for å ta ungene ut av skolen for å reise til syden.
På den andre siden; Vi har reist på besøk til besteforeldrene i England i skoleåret. Søkte da skolen om fri først. :dobbeltmoral: :sparke:
Du har antageligvis skrevet under på skolens reglement ved skolestart. De fleste skoler skriver der at man skal underette skolen om fravær utover 3 dager, og at ved behov for fri skal man søke skolen v/rektor. Det er egentlig bare en skinnregel, fordi skolen ikke har krav på noen begrunnelse, og de MÅ gi fri i inntil 14 dager.
Jeg tror egentlig ikke jeg ville reagert uansett jeg. Men jeg ville nok ikke selv tatt ut eldstemann for en sydenferie. Vi har også familie et stykke unna, om ikke i utlandet, men det har heller ikke vært aktuelt å ta ut ektra ferie for å besøke disse.
Men så er jeg så sær at jeg synes at når de f.x. går på fotballtrening, så kan de fint møte opp der såfremt de ikke har gode grunner til fravær også jeg da... :humre:
Jeg er av de som ikke helt har sansen for å ta ut barnet 1 uke eller 2 midt i skoleåret for å reise tl syden.
Mine er hjemme fra skolen om de er syke, tannlegen er holder til på skolen, så da får de kun fri den tiden de er der.
Legebesøk får de også fri til om jeg ikke ar fått timen etter skoletid.
Eldstemann har vært hjemme noen ganger fordi han har trengt å sove ekstra, da etter netter med veldig mye hoste. Han har stum stma og vi hører dermed veldig sjelden nåt vi trenger å øke medisinene hans.
Han var også hjemme i 1,5 uke i forbindelse med pollensessongen et år.
Det var det året for allergien hans slo ut fr fult og han reagerer veldig på bjørk, selv med masse medisiner. Da brukte de en evighet før han ble bra. (han måtte på koritsinkur, noehan har måttet hvert år etterpå også)
Det kommer litt an på alder og timeplan. Prinsessen i første klasse har allerede vært borte 3*3 dager nå, i tillegg til sykefravær. Med lærerens fulle velsignelse; hun synes det er myyye viktigere at prinsessen får se besteforeldrene litt oftere enn få med seg undervisningen nå. Men det er jo mest lek da, og selvsagt er vi veldig nøye på at lekser og alt slikt skal gjøres uavhengig av fravær.
Men når de blir eldre er det jo en helt annen sak. Da er de mye strengere har læreren påpekt.
Jeg tror det er vanligere å ta ut ungene i grunnskolen enn i videregående. I videregående kan 14 dagers fravær pga sydentur få store konsekvenser. Elevene har nemlig ikke krav på "fri" eller selvstendig studiearbeid for å dra på feriereise, så det føres fravær. Og på 14 dager kan man godt jobbe seg opp så mye fravær at man mister karakter i et fag (særlig hvis man har litt annet fravær i tillegg). Det vil i praksis ødelegge mye av skoleåret for eleven, som må ta faget opp som privatist for å få gyldig vitnemål.
På det grunnlaget synes jeg egentlig at man bør være restriktiv i grunnskolen også så ikke elevene og familiene venner seg til å kunne ta "fri" utenom feriene. Merker godt at førsteklassingene hos oss ofte planlegger sydenturer o.l., men så oppdager de fraværsreglene i tillegg til hvor mye større arbeidsmengden er på videregående enn i grunnskolen, og da ombestemmer de seg ofte.
Det heter ikke det heller. Nå har jeg ikke lest hele tråden, men det er som sagt ikke bare å "ta fri". Det er ikke noe som heter skolefri, men man må søke om permisjon. Det kan man få inntil 10 skoledager i året og man må være klar over at man overtar undervisningsansvaret for barnet. Man må også dokumentere hvilke opplæringstiltak man har planlagt for permisjonsperioden.
Her har vi ikke tatt mye fri fra skolen. Synes det er viktig at ungene skjønner at skolen er viktig og at det skal gode grunner til for å ta fri. Men har tatt den største fri en uke fra skolen da vi dro til Spania. Har ikke råd til å reise i skoleferien og mine unger er ikke bortskjemt med ferier akkurat.
Jeg signerer Jolie.
Jeg er lærer og f.eks i 5. klasse går de glipp av ganske mye i løpet av en uke. Spesielt de elevene som ikke tilhører det øverste sjiktet skolelys. Det er helt umulig å sende med tilsvarende arbeidsmengde på ferien, slik at de er ajour når de kommer tilbake.
Men det finnes selvsagt en annen måte å se det på; det er mange spennende steder å dra, hvor barnet får en unik sjanse til å lære om noe helt spesielt. På en tur får man inn både språk, matte (bl.a valuta), kultur, matopplevelser og mye mer.
I første klasse er det ikke så vanskelig å få med seg det faglige på turen: kanskje et par bokstaver, oppdrag å skrive et postkort til klassen eller noe slikt. Så søk på ferieturen med god samvittighet.
Jeg har et avslappet forhold til at mine egne eller andres barn får permisjon fra skolen for ferietur eller familiebesøk. Så lenge man følger opp det som blir gjennomgått på skolen synes jeg at det er helt ok.
Veldig dumt med barn som blir borte en uke fra skolen i forhold til fag de mister, men det er jo vanlig. I grunnskolen har foreldre lov til å be om 14 dager fri i løpet av de 10 årene grunnskolen er, altså 14 dager tilsammen i løpet av 10 år. Vanlig innvilges søknader om fri utover dette også, men det er ikke helt heldig å være mye borte fra skolen selv om foreldre tar på seg ansvar for læringen.
Våre barn kommer neppe til å få mye fri fra skolen for å dra på ferie. Jeg vokste opp med foreldre som sjelden lot meg slippe skolen, da måtte jeg være ordentlig syk. PÅ barneskolen går de kanskje ikke glipp av all verden, men jeg synes det er greit at de lærer seg å ta skolen alvorlig. Da jeg gikk på skolen var det forresten som regel de samme som alltid ble borte en uke i mai for å reise på billig sydentur.
Men jeg har nok lavere terskel for å ta et skoleflinkt barn ut noen dager.
Har akkurat søkt en ukes fri til min 9-åring. Han har vinterferie i uke 9, jeg i uke 8. Også fikk vi anledning til å låne leilighet i Lillehammer denne uke, samt gratis skipass. Jeg var ikke i tvivl !
Jeg har 2 ganger blitt tatt ut av skolen for å reise på ferie, ene gangen var første uken etter sommerferien og de andre hadde nesten ikke fått levert ut bøkene engang før jeg kom tilbake. Vi søkte og om fri før sommerferien.
2 gang var kansje litt verre, 17 mai uken i 10 klasse, men det var bare 3 dager fri fra skolen siden 17 mai var på en torsdag og det var fridag på fredagen. Mai er ofte undervisningen mer eller mindre ferdig og. følte aldri at jeg manglet noe undervisning.
Min lillebror ble tatt ut en gang da han fikk reise til syden med besteforeldre. Han fikk med seg mye lekser siden dette var i mai og de var ikke ferdig med undervisningen. Han satt 1-2 timer for dagen sammen med bestefar og jobbet med skoleoppgavene i syden. Når han mye heller ville bade. Grunnen til at dette ble gjort var at Bestefar ville gjøre det, og mente han ikke skulle slippe billig unna selv om han var heldig og fikk reise på ferie.. Gutten lærte mye denne uken men skuffelsen var stor når han kom hjem med fulle leksebøker og læreren ikke gidder å se over de engang. skuffet 3klassing da.
Vi drar nå til USA og blir borte mer enn de 2 ukene som man kan få innvilget.
Jeg søkte.
Vi fikk innvilget hjemmeundervisning av kommunen, og han blir skrevet ut av skolen i de 3 ukene, den siste uken er vinterferien.
Jeg tar dette alvorlig at det er vi som har ansvaret for hans læring mens han er borte, slik at han ikke henger etter.
Turen i seg selv vil bli lærerik.
Han skal ha skole med oss hver dag i USA, unntatt 1 uke, som da er ferie.
Jeg synes det er greit, men at foreldre må ta ansvar for at barna ikke henger etter faglig og at de må jobbe med skolearbeid i sydenferien etc.
Da jeg var med venninnden min og moren hennes til syden som 11 åring, så fikk vi "lekser" av læreren som skulle leveres 1 skoledag etter ferien.
Og vi slapp ikke unna heller, lekser måtte vi gjøre før moroa startet på dagen.
De som søker får fri, men det er ikke alltid like heldig. Alle permisjoner blir registrert i mappen til eleven. Dette er på en måte en dokumentasjon på den undervisningen barnet mister ved å være borte. Hvis det totale fraværet er veldig stort i løpet av skoleåret er det veldig uheldig.
Har barnet ellers lite fravær ser jeg ikke noe i galt i å ta en uke fri.
Når jeg gikk på ungdomskolen var jeg mye borte for å kjøre på ski. Det var ikke ferie, men som en veldig ivrig alpinist ble det i løpet av vinteren mange fredager og to uker med treningsleir. Jeg var en normalelev og hadde med meg skolearbeid. Etter treningsleir hadde jeg også egen prøve for at læreren skulle kunne følge med på at jeg faktisk leste det jeg skulle.
Jeg var heldig som ikke lå etter i noen fag og hadde en sportsidiot som lærer, han la alt til rette for at jeg kunne få kjørt mest mulig på ski.
Da jeg fikk på barneskolen sluttet jeg ofte en uke før de andre om sommeren med at pappa sin ferie startet da, og vi dro nordover til bestemor da.Var aldri noe problem.Samme med påske, ofte tok jeg påskeferie en del dager før skoleferien startet om vi skulle hjem til finnmark.
Samme før påske når jeg gikk på ungdomsskolen. Var ikke mere en 2-3 dager før, og vi gjore aldri noe da uansett, uten om å se filmer og sånt...
Ser ikke noe problem å ta ferie i et skoleår om man gjør det de andre gjør på skolen mens man har ferie.
Men teit å ta ferie eks siste året på uskolen og på vidregående om det er eksamens tider og sånt.
Jeg mener bare at det må bli veldig vrient å undervise i klasser der stadig deler av klassen er på ferie. Eksempelvis før sommerferien, utrolig kjedelig både for lærer og gjenværende elever at halve klassen forsvinner en uke før slutten. Selv om man gjør lite nyttig den siste uka.
Jeg er ikke bekymret for selve lærdommen man går glipp av, jeg er opptatt av prinsippet, og prinsipielt synes jeg at man kan holde seg til de feriene man har med mindre det er noe spesielt. Både av hensyn til lærere, medelever - og som noen over her var inne på - for å vise at man tar skolen og plikter generelt alvorlig, og at man har en begrenset mengde ferie som man ikke kan ta ut når man vil.
Dette er en generell tanke, ikke en spesiell mening om at hovedinnlegger ikke bør søke om fri altså.
Vi har ikke fått beskjed om å dokumnetere noe som helst.
Kun klar beskjed om at det er nå vi som foreldre som har et stort ansvar for at vår sønn skal få opplæring og ikke henge etter i de 3 ukene han blir skrevet ut av skolen.
Ikke akkuratt avanserte greier de driver med i 2 klasse, noe som vi helt fint klarer selv.
Ukeplaner og mnd planene til hver enkelt klasse ligger på internett på skolens side her. Også årsplanen.
Der kan jeg ogås ta kontakt med lærer pr e-mail.
Så vi skal nok klare å holde tritt ja.
Pluss at han får mange andre innputt fra det landet vi kommer til, blandt annet språk,geografi, kultur og valuta for å nevne noe.
Innvandrere tar jo ungene sine ut av skolen når de skal til hjemlandet.
Noen blir borte i flere mnd av gangen, uten noen form for skole i det hele tatt.
Mange er flinke til å følge opp barna sine der og med skolegang, men langt i fra alle.
Jeg er lærer og jeg har enda tilgode å se at det er mer enn en elev borte om gangen uansett når tid på året det er. Og vanligvis er det ikke så mange som er borte og da ser jeg ikke problemet. Å reise til andre land eller tilbringe tid med besteforeldre eller andre som bor borte har en slik stor verdi i seg selv at jeg har vansker med å se at man ikke tar skolen på alvor om man er borte en gang i blant eller at man går glipp av så enormt mye.
Ja, jeg synes bare man også i voksen alder ser ganske mange som ikke er særlig flinke til å følge opp ting de har forpliktet seg til, og som ikke selv innser at deres fravær faktisk får noe å si for andre. Og da mener jeg at man som foreldre bør tenke nøye over om slikt fravær er nødvendig eller ønskelig. Jeg mener ikke at man aldri bør søke om fri, men jeg synes terskelen bør være relativt høy. Men det er jo fint at du som lærer ikke oppfatter det som et problem.
Jeg synes det er helt greit at folk tar ungene ut av skolen for å dra på ferie, så lenge omfanget er innen rimelighetens grenser og ferien ikke kolliderer med viktige ting som heldagsprøver e.l., eller fraværet skaper problemer for eleven selv av ulike årsaker. Jeg klarer ikke for mitt bare liv å se på det som "umoralsk".
Å gjøre skolearbeid som man har fått med seg på ferie er en fin måte å følge opp forpliktelser, tenker jeg. Jeg tror ikke at de som er dårlige til å følge opp forpliktelser blir bedre om de aldri tar permisjon. Det ligger nok mye dypere enn som så.
Tviler ikke på det, men jeg mener like fullt at det er et galt signal å gi barna. Og jeg tror vel mange er enig med meg, for ellers tror jeg det hadde vært et mye større problem enn det er.
For å presisere "meg selv": Hadde barna mine hatt besteforeldre eller annen slekt langt borte, hadde jeg ikke hatt noen problemer med å søke om fri feks et par dager for å få utvidet en helg slik at man slapp å reise igjen før man var kommet fram. Det jeg ville slitt med er å søke om fri en helt "selvstendig" uke for en sydentur eller tilsvarende.
Vi kan ta ut ferie når vi vil, men da må barnet være på skolen i høst eller vinterferie som kompensasjon. ( fleksibel ferie) Du kan ta inntill 2 uker ferie, men da må barnet være på skolen i begge feriene. Skal du ha fri til noe utenom dette gis det bare i helt spesielle tilfeller, og da ikke ren ferie.
Gutten vår har bare vært borte fra skolen når han har vært syk, på sykehuskontroller og hos tannlegen, noe annet er ikke aktuelt. Mange år til vi har råd til ferie.
Jeg har ikke skolebarn ennå, mulig jeg vil forandre mening senere. Men i utgangspunktet ville jeg helt klart tatt ut barna for å reise en uke eller to til "syden" om vinteren. Eller tatt en fridag en fredag for å reise bort. Selvfølgelig utenom prøve-tentamenperioder og ellers hvis det passer dårlig iht skoleplan. Dette vil jeg forhørt meg om før bestilling av tur/planlegging av langweekend. Jeg hadde også regnet med at de fikk med seg en lekseplan til syden, slik at de ikke ville henge langt bak når de kommer tilbake.
Foreldrene mine tok oss ut på toukers ferier både på barneskolen og i ungdomskolen. De gjorde slik som jeg beskriver ovenfor. Kan ikke helt se det store problemet, så lenge ikke lærer og skole hadde store innvendinger pga et eller annet. Da ville vi selvfølgelig lagt ferien til en annen tid eller avlyst.
Nå sitter jeg her og er helt sjokkert! Jeg visste ikke at det var lov å ta ungene ut av skolen for å reise på ferie! Barnehagen ja, men skolen?! Det er noe av det verste jeg har hørt! :eek: Sikkert fordi jeg ikke er norsk og ikke har hørt om det før, men i utgangspunktet synes jeg det høres helt utrolig ut.
Ja, for noen år siden var det ganske utrolig også. For mange av oss er det som du skjønner helt utrolig ennå... Den dagen ingen synes det er utrolig lenger, er jeg rimelig sikker på at det blir brå slutt på det. For å si det sånn.
Det begynner å bli mange år siden jeg gikk på barne-og ungdomskolen, men det var da ikke utrolig på den tiden. Vi reiste til syden i perioden februar-mars og ellers en langhelg på hytta nå og da. Det var flere som gjorde det, men det krevde at man fulgte opp skolearbeidet på en skikkelig måte. Jeg synes ungene ofte har stressende dager med skole, lekser og aktiviteter. De skal gå mange år på skolen, så litt fri som passer inn med skoleplanen er ingen krise i mine øyne.
Jeg husker at noen gjorde det ja, men det var da absolutt et fåtall. Og de samme hele tiden, og jeg kan ikke huske at det skyldtes nær slekt langt borte for de fleste av dem - det var mer type syden. For resten var det uaktuelt.
Som jeg har sagt før i debatten er det ikke det at jeg tror man går glipp av så mye på skolen, men det er prinsippet. Jeg er på ingen måte enig med deg i at unger bør ha fri fra skolen utover de vanlige feriene fordi det er så hektisk med fritidsaktiviteter altså. Da er det nok på tide å trappe ned litt på DEM først.
Jeg har aldri bedt fri ungene for å dra på ferie, men det kan være ulike grunner til at mange gjør det. Personlig syns jeg vi har så mange og lange skoleferier at det er mulig å benytte seg av de. Vet ikke om prisen på turene utenom ferier er grunnen til at mange velger å dra da?
Ellers er ungene hjemme fra skolen kun når de er syke eller har time hos tannlegen/legen. Eldstebarnet som er voksen og flyttet hjemmefra var nok noe syk i oppveksten. De to yngste er sjelden syke.
Foreldrene er jo ansvarlige for barnas læring når de ikke er på skolen, så faglig sett er det ikke noe problem. Men jeg gjør det som sagt ikke selv.
Det var vel ikke helt det jeg mente, at de hadde så mange aktiviteter at de må velge bort noe, selv om det sikkert gjelder mange det. Men at hverdagene ofte kan være hektiske, både for barn og voksne, med vanlig jobb og trening, og at de da bare kan ha godt av noen dager fri utenom. Jeg mener ikke at de skal skulke eller få fri i hytt og pine, men en ferie i løpet av året eller en langhelg eller to er vel ikke mye. Det forutsetter selvfølgelig at de ikke har mye sykdom eller annet som gir mye fravær i tillegg.
Ferie må de ha ja - det er jeg helt enig med deg i. Det er derfor det allerede er vinter-, jule-, høst-, påske- og sommerferie inne i planene, i tillegg til en del andre fridager.
Men mange foreldre kan ikke alltid ta seg fri i alle disse oppsatte feriene, man er mange som har 5 uker samlet i året og det skal tilpasses arbeidsgiver. Da er ungene kanskje på SFO eller hos familie, men foreldrene kan kanskje ta avspasering eller ferie utenom det oppsatte slik at de får tid sammen.
Joda, det er jeg enig i. Jeg er ikke prinsipielt imot å være borte utenom de oppsatte feriene, men med mindre det er en spesiell grunn til det - type det du nevner her - synes jeg man bør unngå det. Jeg synes ikke billig syden-tur er en god grunn for eksempel.
Men mange tenker litt økonomi da de reiser til syden, vi sparte 20.000 kroner på å reise i mai enn f.eks i juli, på akkurat det samme stedet.
Unger på barneskolen ser jeg ikke noe problem med å be fri i en uke, da klarer jeg også å henge med å hjelpe dem med det de skal gå i gjennom på skolen og lekser, de får med seg en ukeplan på turen. de lærer mye da de er ute å reiser, i allefall er jeg sikker på at mine har lært mere på den uken i syden enn hva de hadde gjort ved å bare være på skolen den uken.
På ungdomskolen så har det også gått greit for vår del. det ene året så ble det bestemt at tentamen skulle flyttes 2 dager, det ble bestemt etter at vi hadde betalt turen, men det var ikke noe problem, vår datter fikk ta tentamen dagen før vi skulle reise på turen i stedet. hun hadde en god del lekser å gjøre på ferien,
Nå går hun eldste på vidregående og i år ville vi ikke reise utenom ferien, der går de mer glipp av en uke enn hva de gjør på barne og ungdomskolen. så i år har vi lagt sydenturen til etter skolen er ferdig.
Jeg tror jeg vel har uttrykt meg klart nok nå. Jeg mener at dersom foreldrene kan ta fri i skolens ferier, bør man primært gjøre det.
Dersom det ikke er mulig for foreldrene å ta fri i skolens ferier slik at man må reise utenom for å få ferie samme, får nå familien velge det reisemålet som passer dem best. Det har ingenting med saken å gjøre.
Jeg vet det. Jeg tror heller jeg skal starte tråden "Når ble det et grunnleggende behov å dra til syden?". Jeg kan ikke fatte og begripe at det skal være et argument for at barn skal være borte andre uker enn i oppsatte ferier.
Mamma og pappa hadde aldri råd til å ta med oss til syden i skoleferiene, men de kunne da ikke drømme om å be oss fri utenom likevel. Vi led da ingen nød av den grunn. Veldig mange var og er i den situasjonen.
Mine foreldre tok meg aldri med på ferie, jo en uke i Valdres da jeg var 10-12 år er den eneste ferien jeg har vært på med dem som barn, jeg led ingen nød av det tror jeg, men savnet veldig å reise på ferie,
Første gang vi var i Syden er vel for snart 6 år siden, og vi har vært på 3 sydenturer totalt, og det har vært en opplevelse for familien, En sydentur kan være veldig lærerik, de opplever veldig mye, og så lenge de gjør det de andre som er igjen på skolen gjør (ved å ha med seg ukeplan og bøker) så går de ikke glipp av noe, de får bare noe mer i tilegg, en opplevelsesrik tur,
Jeg er vel styggen selv jeg da, siden jeg tar ut eldste ut av skolen og stikker av til amerika i 4 uker, hvor 1 uke er vinterferien.
Men jeg har GOD samvittighet, samtidig som jeg vet at gutten min har godt av andre innputt (ad/hd)
Rektor og lærinnen sa at dette var en flott ting og gjøre, mye lærerikt,samt at gutten vår kan få ny motivasjon til å gå på skolen etter ferien.
Han hater skolen som pesten selv, det samme gjorde han med barnehagen.
Han slipper ikke unna skolearbeid.
Han skal skrive dagbok om det han gjør i America, samt at vi har ansvar for undervisning.
Vi har fått innvilget hjemmeundervisning, og det tar vi ikke lett på.
Skole skal det bli hver dag, untatt 1 uke.
Har søkt om fri tidligere også i forbindelse med bryllup og dåp 8 timers kjøretur herfra, med god samvittighet.
Dette skjer ikke ofte, og kommer ikke til å skje ofte heller.
Så lenge han ikke henger etter på skolen, ser jeg ikke noe negativt i det.
Vi sparer 26.000 på å dra nå, det blir over dobbelt så dyrt på sommeren og da kunne vi aldri i verden dratt.
Det kan være mange grunner til å dra på ferie utenom skoleferien og jeg tror ikke jeg gidder poengtere videre at det er en haug med tilfeller der det sikkert er utmerket. Jeg føler at jeg har uttrykt meg klart nok på at jeg, i helt ”normalsituasjoner”, ikke er vant til at man tar seg ferie når det passer best ift reisemålet; for meg virker det mer naturlig å se når skolen har satt opp ferie og finne reisemål etter det.
[size=3][/size]
Det er altså bare en uvant tanke for meg. Det kan godt hende det er sånn det fungerer nå. Jeg er bare ikke vant til det og det rimer ikke helt i min verden.
I fjor var min datter (10 år) en uke i syden med besteforeldrene, borte to fredager for langhelg på fjellet og ei langhelg for storbyferie. hadde jeg ikke vært lærer selv hadde vi nok tatt en sydentur midt i skoleåret med hele familien også. Om sommeren har vi ikke muligheten til å løse ut en slik tur, dessverre.
Jeg er nok skruppelløs og i godt selskap med flere andre, ser jeg.
Det er såre enkelt å ta ut ungen en liten uke den siste tiden før sommerferien når det tilsvarer tusenvis av kroner spart for sydenturen.
Forresten er det vel ett fett om det gjelder sydentur, besteforeldrebesøk eller hjelpearbeid i Afrika for den del? Man går da vel glipp av akkurat like mye (evt. lite) på skolen? Ser noen ikke har problemer med å ta ut barna i forb. med familiebesøk, men sydentur? Nei, kors og bevare. :knegg:
Jeg husker min mor søkte om å få fri fra skolen den gangen vi skulle på en langhelg til Tyskland. Det var ikke noe problem, og jeg fikk ingen lekser (bortsett fra å fortelle fra turen til klassen etterpå).
Jeg leste ett sted at det var blitt stadig mer vanlig å ta ut ungene av skolen utenom skolens ferie, så det var noen som lurte på om vi man måtte regulere feriene anderledes. Men jeg aner ikke hvordan den saken har blitt i ettertid.
Men om du velger å ta ut barnet en uke i mai (som forøvrig er full av fridager) så ville hvertfall jeg ha gjort det. F.eks reist en uke hvor det er off. fridager og skolen allikevel er stengt. Og hun går da bare i førsteklasse, tror ikke hun vil plages resten av livet med en uke fri. ;)
PS! Jeg har ikke skolebarn enda, så du får ta min mening med en klype salt.
Dette stemmer ikke. Man har lov til å søke ungene fri 10 dager per skoleår hele grunnskolen.
Jeg syns ikke det gjør noe å ta ungene ut av skolen for å reise på ferie en uke. Har tatt ut elstejenta til sammen ca 3 uker pga det, og hun har også noen enkeltdager pga ferie som begynner litt før den vanlige ferien.
Elste fikk faktisk ikke begynne på skolen samtidig som de andre i 1.klasse, ho kom noen dager for seint for vi var på Kreta en tur. Tror ikke det gjorde så mye for noen. Det var ei annen som begynte seinere av samme grunn.
I september skal vi på ferie igjen og da er det to unger som må tas ut av skolen, ei i 7.klasse og ei i 2. klasse. Jeg må nok ta meg fri fra jobben (om jeg fortsatt har samme jobb) og det utenom skolens fri (jobber på skole). Jeg har ikke mulighet til å betale en ferie i skolens ferie. Det er snakk om ca 10 000 i forskjell og det har jeg ikke. Jeg mener at ungene har så godt av å oppleve andre land at jeg tar de gjerne ut av skolen en uke i året.
Ellers er jeg veldig streng på når de får lov til å være hjemme fra skolen. Da skal være ordentlig syke, det holder ikke med litt vondt i magen. Da får de prøve å dra og så får lærern heller ringe meg om det ikke blir bedre. I dag sendte jeg ei på skolen med litt hodepine, skulle ho vært hjemme hver gang ho har vondt i hodet så hadde ho vært mer hjemme enn på skolen. Heldigvis vil ho ikke være hjemme heller. Jeg har ei jente hjemme nå med hodepine, magevondt og feber. Da er det et klart tilfelle.
Og selv om jeg ikke ser det helt store problemet med at ungene er litt borte fra skolen, så synes jeg man skal være klar over at det ikke bare er å "ta seg fri", som noen skriver. Man skal søke om permisjon. Og man overtar opplæringsansvaret.
Helt enig i at skolen prioriteres fremfor ferien. Jeg vil heller tatt meg en billigere ferie/småturer i fellesferien enn å ta ungen ut av skolen slik at jeg kan ta en sydenferie tre uker før skoleferien for å spare noen tusenlapper. Det ville ikke falt meg inn engang. (Men nå visste jeg jo heller ikke at det var lov... :knegg: )
Jeg har mye større problemer med signalene man sender ved å se på skolen som et tungt pliktens sted hvor man ikke for noen pris må gå glipp av en eneste time hvis det ikke finnes moralsk høyverdige grunner til det. Hva er viktig med skolen? Det man lærer der. Hvis man kan ta ferie i løpet av skoleåret uten at det går ut over læringen, vel, da ser jeg ikke problemet.
(Det er litt som at jeg synes det er uproblematisk at folk sitter i arbeidstida og sludrer på nettfora, all den stund de faktisk får gjort den jobben som er forventet av dem. Noen her som er sånn? :knegg: )
På enkleste nivå; at man hovedsakelig holder seg til den ferien som er satt opp, da det er det som er meningen? Enkelt og greit.
[size=3][/size]
På et noe dypere nivå; at det ikke er naturlig å be om ekstra fri for å få en billig syden-tur. At det ikke er ok ift dem som er igjen i klassen som ikke har så frekke foreldre. At dersom alle gjorde dette, ville det garantert blitt forbudt, og den eneste grunnen til at det fungerer er antagelig at ikke alle gjør det.
[size=3][/size]
På et enda dypere nivå; at sånt gjør man bare rett og slett ikke. At det gjenspeiler en grunnholdning jeg ikke ønsker at mine barn skal ha til livet sitt; til hverdagen, til venner og til kollegaer.
Det er jeg enig i. Det er viktig med ferie, men det er ikke viktig å måtte til syden for en billig penge. Syden er virkelig ikke et must for livets lære.
Det er jo ikke sånn at barnet ikke har ferie! Det har faktisk ferie, mange uker per år! Det er snakk om en billig sydenferie er bedre eller viktigere for barnet enn en annen type ferie som foreldrene har råd til i skoleferien.
Å reise på feirie i skoleåret kan da vel så gjerne være London, fjelltur, hyttetur med gode venner, cruise i Karibien eller noe helt annet. Ferie er ferie.
Som sagt tidligere. jeg ser ikke problemet med at foreldrene av ulike årsaker velger å ta ferie utenom skoleferiene selv om det fører til at jeg å kjøre en ekstra runde med prøver eller legge annet til rette. Jeg tror ingen til mindre plikoppfyllende eller mmindre til å stole på av den grunn. I vårt samfunn har mange det veldig travelt og jeg unner barn og voksne litt pausetid sammen om gode opplevelser (noen voksne legger ikke fra seg jobben før de kommer seg bort) sammen.
Jeg registrerer at andre har andre meninger og det er helt greit. enkel
Da ville man trolig har gjort det slik at en del barn ikke kunne fått reist på ferie på grunn av økonomi. Men det gjør kanskje ingenting så lenge det ikke gjelder oss selv.
Jeg er så langt ifra enig i dette. Man kan ha et grunnprinsipp om at man ikke skal være borte mer enn nødvendig, men dersom det passer skoleplan og familien å ta ferie noen dager, en uke eller to utenom er helt uproblematisk så lenge de faktisk lærer det de skal. Om man bruker det på billig sydentur eller ikke er faktisk helt irrelevant. Dersom det er fordi foreldrene ikke har råd til tur ellers i fellesferier, så er det vel kanskje et viktigere poeng at familien faktisk får kost seg sammen enn at de må droppe det pga økonomi ellers. Man lærer ikke barna å skulke fordi de får ferie som passer foreldre, arbeidsgiver og skole. Jeg synes Tinetoff hadde et svært viktig poeng, dette inngrodde og gammeldagse synet på at skolen er en streng plikt, ikke et sted der man skal suge til seg kunnskap og trigge lærevilje.
Med litt planlegging vil de aller fleste av den type ferier du nevner være fullt mulig å gjennomføre i ordinære ferier uten at det blir noe særlig dyrere. Jeg tror ikke at majoriteten av dem som drar på ferie utenom skoleferiene er dem som ellers ikke ville fått noen tur noe sted. For øvrig klarer jeg heller ikke tro at barn MÅ til syden eller London med familien for å ha en fin tid sammen.
Sorry at jeg er så lat, men Apan sier uansett mye av det jeg syns.
Vi har ikke råd til å reise på "sydenferie", men jeg har fortsatt ikke planer om å søke fri fra skolen for at det skal bli billigere. Vi har uansett fine ferier i skolens planlagte ferier. Og det er jo flott for de som faktisk tar barna ut for å få en billig sydentur.
Selvsagt må man ikke det, men jeg ser ingen grunn til at du eller jeg skal være den som avgjør det.
Vi drar f. eks ikke til syden fordi syden i skoleferiene (som er eneste tida jeg har fri) kommer på minimum 40 000. Det har vi rett og slett ikke råd til, men vi harveldig lyst. bevares, og vi var i syden i mai da jeg var i permisjon med minsten og kunne reise på den tida. Om vi hadde reist i mai nå så hadde vi kommet oss på ferie for 15 000. For meg er 25 000 fryktelig mye penger og det som det står på med hensyn til gjennomførbarhet.
Begynner å bli vant til sånne setninger som den siste her fra deg nå. Utrolig hva du antyder om andre.
For meg er også 25 000 fryktelig mye penger. Vi hadde heller ikke hatt råd til 40 000, så da hadde det ikke blitt noen tur. Vi hadde funnet på noe annet hyggelig isteden. Ref Kaz over her.
Antyder hva? Jeg vet at de ulike familiene har ulike inntekter og jeg kjenner flere som ikke kjenner det innerst i kontoen når de svir av 40 000 på en tur mens andre har problemer med å stable 10 000 på beina. Det som er mye penger for noen kan faktisk være lommerusk for andre. Det er da ingen antydning, snarere en stadfesting.
Det er jeg enig i, men det er ikke alltid nødvendig å slenge på en slik halvspydig kommentar i en debatt. Siden du er lærer antar jeg at du selv ser at måten du formulerer den på er spydig.
At du mistror mine motiver får være ditt problem. Jeg er faktisk tilhenger av at man skal få velge det som passer for sin familie. Hva du er er jeg heller usikke på.
Det er synd at du synes det er vanskelig å tolke hva jeg mener. Jeg er helt enig med Apan i at jeg oppfatter flere av dine innlegg som spydige. At jeg er så dum å gå inn i en slik meningsutveksling som de siste innleggene er derimot dumt. :gir meg, du vant:
Nemlig. Og det at man har opplæringsansvaret skal og bør man ikke ta lett på heller.
Vi kommer til å ta med oss alle skolebøkene og alle ark som lærinnen etterhvert skal bruker i klassen, dette får vi med oss, samt utstyr som han trenger.
Lærinnen hjelper oss med utstyr som Løko og bøker som han måtte trenge.
Gutten vår skal ha skole hver dag når han har stått opp, før lek og morro, unntatt i vinterferien.
Og dette vet jeg at vi vil klare veldig fint.
Det er veldig synd hvis foreldre ikke tar det ansvaret når de tar barna ut av skolen på permisjon for å dra på tur.
Skulle vi dratt til Usa i sommerferien ville det kommet på i overkant av 40.000, og det hadde vi ikke hatt råd til.
Denne turen vi har nå har vi spinket og spart til, og ikke hatt noen turer på 2 år, kun familie, hvor vi da bor gratis.
Husker fra jeg selv gikk på skolen.
Pappa ville ikke bruke penger på utenlandsferier eller innenlands for den saks skyld, vi holdt oss i hjemme eller på hytten som var urkjedelig.
Husker jeg nektet å fortelle om ferien etter sommerferien til de andre i klassen da alle andre hadde hatt spennende ferie turer både innenlands og utenlands. Jeg var flau og jeg ble mobbet.
På vår gutts skole idag så snakkes det ikke om ferieturene etter sommerferien, nettopp pga at det er så mange som ikke har råd til ferier. Det blir hilset velkommen til skolen og hun sier at hun håper alle har kost seg i ferien. Thats it.
Tidligere så var det slik at man skulle fortelle om ferien, og skrive en stil om ferien som de da skulle lese for de andre i klassen.
Helt grusomt. Dette er det heldigvis slutt på idag, og med god grunn.
Min mann var en tur i de engelske kanalen og det er den eneste ferien han kan huske fra barndommen, fordi den var full av opplevelser.
Min mor er veldig lei seg i dag at hun ikke pushet mere på min far slik at vi fikk oppleve mer enn bare hytta og et par parker i norge.
Så hun sparte opp lenge uten at vi viste om det, og uten at pappa visste om det og hun tok med meg og min søster på en uforglemmelig 1 ukes ridetur på fjellet rett før jeg traff gubben. (han ble jo sur, da han synes det var sløsing med penger)
Jeg og min mann synes det er viktig å lære om andre land og kjenne ved å besøke og oppleve dem.
En utenlandstur blir ofte billigere enn en ferie innenlands utenom sesongen.
Vi har foreløpig ikke hatt råd til å dra på ferie her i Norge da det er for dyrt, overnattinger koster ofte skjorta, så kommer allt annet i tillegg, så her har vi kjørt til og fra parkene i et strekk, (de som er i nærheten) da vi ikke har hatt råd til overnatting.
Så vi velger utlandet som er billigere utenom sesongen, selv utenlandsturer blir dyre i sesongene, hvor vi ikke har råd til å dra.
Så sparer vi tusenlapper på å reise utenom feriene så gjør vi det med god samvittighet.
Det viktige for oss er at ungene får en lærerrik tur, det er ikke bare en ferie hvor vi går rundt å dasser.
Og dette skjer heller ikke ofte. Sist vi hadde råd til en utenlands tur var for 4 år siden, og da var vi også heldige å få bo hos kjente, slik som nå.
Nå har guttene fått vite at vi skal dra til Usa, og at vi skal være borte lenge, og vi sa med en gang til han eldste at han slipper ikke unna skolearbeid.
Han offet seg litt, men forstod at det var viktig.
Hadde det ikke vært for helsetilstanden til han ene vi skal på besøk til så hadde vi latt disse pengene stå på bok og spart noen år til slik at vi slapp å ta han ut, men da kunne vi ikke dratt på mange år ennå, men han ene vi skal til har ikke mange år igjen.
Både lærer og rektor sa at dette er en flott mulighet for vår gutt, og dette er noe han vil kommet til å lære mye av samt huske.
De som har råd til å dra på ferier i høysesonger, hver så god og og god tur, men det er mange av dem som er nødt til å telle kroner å velge annerledes for få råd til å la ungene få opplevelser.
Mange har ikke råd til ferie og opplevelser i det hele tatt desverre.
Så vi får da være frekke, som tar vårt barn ut av skolen og gi ham hjemmeundervisning på turen.
Og forresten jeg kan ikke se at dette skulle være verre for de andre i klassen som ikke har frekke foreldre, om min gutt drar på ferie nå, enn om vi dro i sommerferien.
Feriene snakker de om seg imellom uansett sommer eller vinter.
Hadde ikke falt meg inn å mene slik om andre foreldre som tar ungene ut fra skolen for å reise.
Jeg synes det er flott at de har den muligheten og bruker den, slik at ungene får en fin opplevelse uansett om det er i skolens ferier eller utenom. Kjenner mange som gjør det slik av enten økonomi og fordi at de skal ha muligheten å har ferien sammen. (foreldre som ikke får til å ha felles ferie på sommeren)
En må gjennomføre det slik det passer hver enkelt familie. For mange kan det bety ferie eller ikke ferie.
Jeg synest det er verre når lærerene tar seg fri for å reise på ferie. Noe mange av lærerne mine på vidergående å gjorde, Spesielt reiselivslærerene, sefølgelig fordi de liker å reise ;). Men nå lærene reiser på 2-3 ukes turer i løpet av skoleåret går det ut over kvaliteten på undervisningen. for ALLE elevene i en klasse, ikke bare den som reiser.
Ikke snakk om at samme lærern også ofte tok telefoner som gjalt styredrift og bedrifts telefoner som ikke hadde noe med skolen å gjære i undervisningen.
3 sånne lærere har jeg hatt.. har ikke dårlig samvittighet for å ta fri en uke for å kose meg til en pris jeg faktisk har råd til.