Jeg elsker linser, bønner og erter. Bruker mye hermetiske bønner og kikerter i alle varianter. Når det gjelder linser, er jeg mer grønn. Har lært meg til å bli fortrolig med røde linser, de skal jo ikke bløtlegges og har kort koketid. Men jeg vil utvide repertoaret mitt og bruke andre linser også. Jeg skjønner bare ikke forskjellen på dem.
-hva slags linser trenger ikke bløtlegges, og hvordan vet jeg det av meg selv? (Linser fra innvandrersjapper er ofte dårlig merket.)
-hva er forskjell i næringsinnhold på ulike typer linser?
-hvordan kan jeg vite koketid? Er det noen huskeregler?
-hvor mye vann? Tommelfingerregler? Det er lett å beregne vannmengde til ris og gryn, men ikke til linser, synes jeg!
-hva slags linser passer til hva?
-jeg bruker helst linser i annen mat. Hvordan blir de gode hvis man serverer dem plain? Må de kokes i buljong, f.eks?
Linser er knall. Jeg bløtlegger ikke linser, tror ingen trenger å bløtlegges. Jeg bruker både røde og grønne, de røde kokes fort i stykker og egnes i supper og moser og sånt. Koketid er vel omtrent det samme som ris, 20 minutter sånn ca? Jeg måler ikke opp vann, bare har vann oppi gryte som når jeg skal koke poteter. Det skal dekke linsene.
Jeg foretrekker å koke dem i buljong, det gjør jeg alltid med ris også. Ris kokt i buljong er UFATTELIG mye bedre enn ris kokt i bare vann. Kyllingbuljong er best. Kanskje litt hakket løk også.
Jeg varierer med å koke dem i litt balsamikoeddik, rødvinseddik og buljong. Legger alltid i et par hvitløksfedd for å gi smak! Ellers har jeg heller aldri lagt i vann linser på forhånd, jeg bare koker til de er møre.
Det er ikke nødvendig å bløtlegge linser nei, det er bare å koke dem litt lenger.
Jeg lager barnevennlige linser sånn: koker røde eller grønne linser til de er møre og blander med litt ketchup og litt rømme og så moser jeg det litt. Det går ned på høykant her i huset.
Det står ikke noe om soaking på mine linsepakker, tror jeg aldri jeg har sett og jeg har brukt mange merker. Man KAN vel soake dem men man trenger altså ikke. Erter og bønner (tørkede) må jo det, men altså ikke linser.
Jeg heller av kokevannet ja, endel av det koker inn i linsene men jeg heller alt i en sil etterpå. Jeg smaker på et par linser etter ca. 20 minutter, kjenner om de er møre og gode. :)
Jeg bløtlegger aldri linsene, men det hender at det tar litt for lang tid å tilberede dem i en travel hverdag etter jobb. Da tyr jeg til hermetikklinser, kjempegodt det også.
Jeg pleier å koke grønne linser og ris (som regel fullkorn) sammen, det er steike godt. Med krydder og sånt, selvsagt, og i kyllingbuljong i stedet for vann, og så rører jeg inn en smørklatt som jeg lar smelte når det er ferdig.
Ellers serverer jeg kikerter og linser i feks. couscoussalat eller som siderett i stedet for ris/poteter. Jeg kjøper stoooore poser/sekker med tørkede kikerter og linser og evt. bønner på innvandrerforretning, kikertene koker jeg hele posen av om gangen og fryser ned i brødposer. Jeg veier dem først, 200 gram i hver pose, så jeg får passe porsjoner til middagene. Bruker dem i min manns nyyyydelige, spicy ratatouille, salater, til stekt laks osv.
Jeg spiser veldig mye green lentil soup om dagen. Har prøvd flere av variantene du får om du søker oppskriften (green lentil soup) på youtube. I går lagde jeg en svært kjele med 2 liter suppe som jeg fryser i porsjonspakninger slik at jeg tar med på jobb.
Jeg legger alltid i vann over natten forøvrig, mye raskere koketid (særlig med de grønne).
Er dette noe som kan serveres til f.eks steks torsk? Vi skal ha det i morgen og jeg fant grønne og hvite linser på butikken - ikke røde. Tror du det kan gå? Og til slutt - sånn ca hvor mye ketchup snakker vi om, ca angivelse til mengde linser.
Vi har i hvert fall hatt vanlige grønne linser til stekt (og kokt) torsk, mange ganger. Da koker jeg dem og blander dem med krydder, strimlet løk og litt hvitløk.
Så Manjulasuppen er god, ja? Jeg tror jeg har samtlige ingredienser i hus, faktisk, men det var et krydder jeg ikke fikk med meg hva var. Ikke garam masala og ikke karvefrø, men det andre oransje. Hva var det?