Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg om linser!

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg elsker linser, bønner og erter. Bruker mye hermetiske bønner og kikerter i alle varianter. Når det gjelder linser, er jeg mer grønn. Har lært meg til å bli fortrolig med røde linser, de skal jo ikke bløtlegges og har kort koketid. Men jeg vil utvide repertoaret mitt og bruke andre linser også. Jeg skjønner bare ikke forskjellen på dem.

-hva slags linser trenger ikke bløtlegges, og hvordan vet jeg det av meg selv? (Linser fra innvandrersjapper er ofte dårlig merket.)
-hva er forskjell i næringsinnhold på ulike typer linser?
-hvordan kan jeg vite koketid? Er det noen huskeregler?
-hvor mye vann? Tommelfingerregler? Det er lett å beregne vannmengde til ris og gryn, men ikke til linser, synes jeg!
-hva slags linser passer til hva?
-jeg bruker helst linser i annen mat. Hvordan blir de gode hvis man serverer dem plain? Må de kokes i buljong, f.eks?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Linser er knall. Jeg bløtlegger ikke linser, tror ingen trenger å bløtlegges. Jeg bruker både røde og grønne, de røde kokes fort i stykker og egnes i supper og moser og sånt. Koketid er vel omtrent det samme som ris, 20 minutter sånn ca? Jeg måler ikke opp vann, bare har vann oppi gryte som når jeg skal koke poteter. Det skal dekke linsene.
Jeg foretrekker å koke dem i buljong, det gjør jeg alltid med ris også. Ris kokt i buljong er UFATTELIG mye bedre enn ris kokt i bare vann. Kyllingbuljong er best. Kanskje litt hakket løk også.


#3

baltie sa for siden:

Takk for riskokingstipset! :) Det må jeg prøve neste gang jeg koker ris.


#4

Primrose sa for siden:

Jeg varierer med å koke dem i litt balsamikoeddik, rødvinseddik og buljong. Legger alltid i et par hvitløksfedd for å gi smak! Ellers har jeg heller aldri lagt i vann linser på forhånd, jeg bare koker til de er møre.


#5

Hyacinth sa for siden:

Hm. Så de MÅ ikke bløtlegges altså? Hvor går grensen for sånt? Erter må jo ligge i vann natten over.

På mange linsepakker står det "soaking... antall timer".

Iset, heller du av kokevæsken etterpå da, eller vet du hvor mye vann det trekker til seg? Hvordan vet man når de er møre?


#6

Esme sa for siden:

Det er ikke nødvendig å bløtlegge linser nei, det er bare å koke dem litt lenger.

Jeg lager barnevennlige linser sånn: koker røde eller grønne linser til de er møre og blander med litt ketchup og litt rømme og så moser jeg det litt. Det går ned på høykant her i huset.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Det står ikke noe om soaking på mine linsepakker, tror jeg aldri jeg har sett og jeg har brukt mange merker. Man KAN vel soake dem men man trenger altså ikke. Erter og bønner (tørkede) må jo det, men altså ikke linser.
Jeg heller av kokevannet ja, endel av det koker inn i linsene men jeg heller alt i en sil etterpå. Jeg smaker på et par linser etter ca. 20 minutter, kjenner om de er møre og gode. :)


#8

Olympia sa for siden:

Jeg bløtlegger aldri linsene, men det hender at det tar litt for lang tid å tilberede dem i en travel hverdag etter jobb. Da tyr jeg til hermetikklinser, kjempegodt det også.


#9

Libra sa for siden:

Har lurt litt på både linser og bønner selv. Har smakt litt hist og her og blitt nyssgjerrig. Hvilke retter er det dere serverer linser og bønner til?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg pleier å koke grønne linser og ris (som regel fullkorn) sammen, det er steike godt. Med krydder og sånt, selvsagt, og i kyllingbuljong i stedet for vann, og så rører jeg inn en smørklatt som jeg lar smelte når det er ferdig.

Ellers serverer jeg kikerter og linser i feks. couscoussalat eller som siderett i stedet for ris/poteter. Jeg kjøper stoooore poser/sekker med tørkede kikerter og linser og evt. bønner på innvandrerforretning, kikertene koker jeg hele posen av om gangen og fryser ned i brødposer. Jeg veier dem først, 200 gram i hver pose, så jeg får passe porsjoner til middagene. Bruker dem i min manns nyyyydelige, spicy ratatouille, salater, til stekt laks osv.


#11

Storm sa for siden:

Men linser må vel skylles? Tror det pleier å stå på pakka.

Min favoritt for tida er linsesuppe. Løk, hvitløk, grønne linser, hermetiske tomater, kjøttbuljong, gulrot, sellerirot etc. :nam:


#12

Hyacinth sa for siden:

Kjøpte dem hos han innvandrermannen på Kvadrat, han ved Obs. Nei, glem det, de med soaking på pakken ble kjøpt på den økologiske gården på U. haug.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Ah, jeg kjøper dem nede på den asiatiske på Kvadrat. Sånne store 2 kilos-poser.


#14

Lisa sa for siden:

Jeg spiser veldig mye green lentil soup om dagen. Har prøvd flere av variantene du får om du søker oppskriften (green lentil soup) på youtube. I går lagde jeg en svært kjele med 2 liter suppe som jeg fryser i porsjonspakninger slik at jeg tar med på jobb.

Jeg legger alltid i vann over natten forøvrig, mye raskere koketid (særlig med de grønne).



#16

Libra sa for siden:

Er dette noe som kan serveres til f.eks steks torsk? Vi skal ha det i morgen og jeg fant grønne og hvite linser på butikken - ikke røde. Tror du det kan gå? Og til slutt - sånn ca hvor mye ketchup snakker vi om, ca angivelse til mengde linser.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Vi har i hvert fall hatt vanlige grønne linser til stekt (og kokt) torsk, mange ganger. Da koker jeg dem og blander dem med krydder, strimlet løk og litt hvitløk.


#18

Hyacinth sa for siden:

Så Manjulasuppen er god, ja? Jeg tror jeg har samtlige ingredienser i hus, faktisk, men det var et krydder jeg ikke fikk med meg hva var. Ikke garam masala og ikke karvefrø, men det andre oransje. Hva var det?


#19

Lisa sa for siden:

Tumeric? tror det skrives sånn


#20

Hyacinth sa for siden:

Var det det hun sa? Hva i alle dager er det?

Og må man lage den i trykkoker?


#21

Hyacinth sa for siden:

Hvordan lager du den? Helst med teskje, takk...


#22

Lisa sa for siden:

Tumeric er krydder, aner virkelig ikke hva det heter på norsk!! Jeg har brukt det i mange år og det står Tumeric på pakken jeg kjøper ;)

Nei jeg lager ikke i trykkoker, går helt fint uten.


#23

Novla sa for siden:

Turmeric er gurkemeie på norsk. :)


#24

turi sa for siden:

Hva spiser du til de linsene?


#25

Hyacinth sa for siden:

Ah... Tusen takk!


#26

Esme sa for siden:

Vi bruker det som tilbehør til annen mat, f.eks kyllingfileter, fiskekaker etc.


#27

LilleLeo sa for siden:

Jeg har aldri laget linser før, jeg skjønner at det er på høy tid.


#28

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk, Hatti! :blomst:

Er det siste der med stekepanna veldig nødvendig, eller kan man bare ha fløten og krydderet oppi mens man moser? :lat:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.