Vi er sylferske på hagefronten, men jeg har lyst til å lage en liten kjøkkenhage i en del av hagen, så Mini og jeg får prøve oss litt og kan ha noen prosjekter. Kjøkkenhagen vår blir 1-3 meter bred, og et par meter lang. Hva er greie ting å starte med, er det enkelte ting som det er lettere å lykkes med enn andre?
Jeg har lyst til å begynne med gulrot, reddik, forskjellig salat, urter og kanskje poteter.
Jepp, første skritt er å måle opp bedet, fjerne gresset, grave opp den jorda som er og blande den med matjord. Deretter tenker jeg at jeg må planlegge arealet, hvor jeg skal ha hva, og så plante og så! Skal se om jeg skal så noe i melkekartonger allerede nå. Gulrot skal jeg så i frøbånd, jordbær i planter men ellers blir det fvel frø?
Jeg anbefaler gulrotfrø på bånd. Da slipper man å tynne ut og gulrøttene kommer opp i perfekt avstand. Squash er også morsomt. De blir gigasvære om de får lov.
Jeg vil lage gulrotbed, sikkert med et par ting i tillegg til gulrøtter... :) Jeg lurer på hvor i hagen jeg skal legge det, for det er vel best med et sted hvor det er mye sol? Og lunt? Har det noe å si for en liten grønnsakshage om det vokser masse rabarbra i nærheten? :undrer:
Det er ikke så veldig lunt hos meg, men det vokser godt okke som.
Av urter kan jeg avbefale salvie om man ikke har den i egen krukke. Den blir nemlig gigasvær og tar og dreper persillen. Det gjorde den hos meg. fremdeles bitter
Jeg har tenkt å måle opp og plassere en pinne i hvert hjørne og dra en streng mellom, for å få det rett, og lage ett slags "gjerde". Hvor dypt? Aner ikke. VI har ny hage, bare fire år gammel, så det er ikke mer enn 15 cm dypt her. Graver nok opp det og blander med god jord. (som jeg må kjøpe)
Hva som er lett er litt avhengig av jord og slikt. Vi har fryktelig leirete jord på parsellen vår, og får nesten aldri til rotfrukter som gulrøtter og reddiker, jorda er rett og slett for hard. Jeg har hatt hell med å så gulrøtter inne, også rett og slett plante de ut.
Jordbær er lett. De lager avleggere hvert år, så du kan få mange planter etterhvert.
Sukkererter er godt og lett (de som heter Sugar Snaps er best).
Potet er megalett.
Hvitløk er lett. Kjøp et par stykker i butikker og stapp feddene i jorda.
Squash er lett og gøy. De bli megastore om de får stå i fred, men bør plukkes litt før de går bananas, og kommer i mange artige varianter. Jeg skal ha noen som ser ut som UFOer i år.
Tomat er litt sent å så, men du kan kjøpe ferdige planter. De er greie å sette i bøtter som du har skåret ut 3-4 brede slisser i bånn av, da holder de lettere på fuktigheten enn om du setter dem rett i jorda, og du kan flytte dem litt rundt.
Hageblåbær er gøy. Kjøp et par forskjellige sorter, da gir de mer bær.
Oregano er lett og gøy, samme med timian, gressløk og salvie.
Våre taktikk har i mange år vært å ha masse forskjellig, slik at vi garantert lykkes med noe. :knegg: Nå er jeg litt sikrere på meg selv, så i år skal jeg har masse ulike bønner f.eks. Det er både godt og enkelt.
Til helgen skal jeg opp på parsellen og sjekke hvor mange jordbæravleggere som finnes, og hvis du vil kan du få litt markjordbær også. De er fint som bunndekke inne i en hekk eller i et bed, de sprer seg veldig.
Hæ? Mener du at den har ligget ute hele vinteren? :domm:
Vi sår squash om våren/ forsommeren og høster senere på sommeren. Da har vi digre squash. Lange og tjukke. Men når de blir så tunge at de detter ned på bakken, råtner de der hvor de er i kontakt med underlaget.
Sukkererter kan man ikke mislykkes med. :niks:
Vi har kjøpt de der Junior-frøene som selges blant annet på Plantasjen, der er det mye barnevennlig å velge i.
I år har vi sådd tomat, sukkererter, salatmiks, gresskar og hvitløk foreløpig. Skal så eller kjøpe småplanter med krydder etterhvert også. Må bare rydde plass ute først.
Vi har urtehage med blant annet rosmarin, salvie, gressløk, basilikum, estragon, løpstikke, oregano og timian. Den er vel sånn ca. 2X1 m og krever vanning og luking i ny og ne. Utover det er det ikke så mye hokkus pokkus, tror jeg.
Er det dumt å lage en liten kjøkkenhage i en skråning, som er litt bratt men ikke kjempebratt? Vi har en lang skråning som vi ikke bruker til noe og der er det sol hele dagen, det er vel positivt?
Men vi har en del sand i bakken, hva gjør vi da? Er det helt greit, bare blander med matjord?
Sandete jord trenger ikke å bety noe, faktisk så kan det gjøre at endel ting spirer lettere. Bland med matjord, så blir det sikkert bra. Asparges liker forresten sandete jord.
Den absolutt letteste måten å starte med kjøkkenhage er å lage en innramming. Legge våte avispapir som dekker gresset og så er det bare å tømme den type sand/jord grønnsakene trenger oppi der igjen. Da slipper man spa, sile, vende etc. Jeg skal lage to slike innramminger i år. :gledeseg:
Nei, det er det nok ikke. :) De grønne squashene heter forresten egentlig zucchini. Bare sånn for å gjøre forvirringen komplett. Det er en sommersquash. De med tykkere skall som vi ofte kaller gresskar er vintersquash.
Bønner, jordbær og poteter er det vi har hatt størst suksess med. Gulrøtene gikk aldri (jorda var veldig leirete der vi bodde da vi prøvde kjøkkenhage sist - kanskje det var derfor).
Noen av dere som har forsøkt å ha kjøkkenhage i stor kasse?
Funket det i såfall greit?
Hva kan passe oppi en slik kasse?
Og hvor får jeg tak i stor nok kasse? Snekre selv?
Jeg har tenkt å lage en slags terassert kjøkkenhage i vår skrånende hage i år. Jeg ser for meg at jeg snekrer to-tre kanter som jeg fester i bakken med en meters mellomrom eller så og en kant på hver side, og så fyller jeg opp terassene med jord.
Jeg har hatt salat, gulrøtter og agurk i blomsterkasse. :knegg:
De selger ferdige slike kasser, men jeg tror det er like greit å bygge selv. Det eneste man må være obs på er hvilket trevirke man skal bruke, det er noe med det som er trykkimpregnert tror jeg. :gruble:
Man kan ha all verdens i en slik kasse, men noen ting tar jo større plass enn andre. Og noe må jo bindes opp etterhvert, så da er det greit å ha noe å binde det i. :vetikke:
Jeg tenkte litt større enn en blomsterkasse :knegg:
Men hvis du fikk det til der, så får jeg det kanskje til i en litt større variant.
Får se om jeg får lurt mannen til å snekre litt da. Innbiller meg at store trekaser koster skjorta?
Obelix: det ser jo kjempesmart ut! Og med kasser blir det i alle fall litt vanskeligere for sneglene å finne fram. Kanskje det går an å google seg fram til oppskrift på en slags kant som hindrer dem enda mer?
Jeg tror de selger byggesett på Plantasjen. Men jeg har ikke prøvd selv, har planer om å undersøke nærmere. Når jeg får tid. :hmm: Finner det ikke på nettsidene deres.
:hyper: Det holder i alle fall utålmodige hender unna.
Jeg tror faktisk jeg så noe på et hageprogram en gang, hvor de hadde laget en kant som gikk litt sånn bratt utover og nedover, som gjorde det vanskelig for sneglene. Men om det faktisk funka, aner jeg ikke.
Akkurat slik løsning har vi også. Vi har tre slike "kassesett" fordelt rundt om i hagen. Det er gamle pallekarmer vi har fått på byggeplasser, avfallsplassen og rundt omkring. Jeg har beisa våre og de ser faktisk ganske fine ut.
Under pallekarmene (som er uten bunn) bruker jeg to lag barkduk. Duken er bare noen få cm større enn kassene. Det er ikke nødvendig med så mye duk som på bildene her. Karmene er fyllt med småstein nederst for å få god drenering. Deretter er det fyllt opp med en blanding av hagejord og kugjødselkompost. Begge deler kjøpt i sekker på hagesenter. Vi dyrker poteter, salat, gulrøtter, persille, gressløk, reddik og oregano, samt ringblomster og tagetes.
Nå forsøkte jeg på ingen måte å påstå det, det er dine ord. Jeg bare ble litt paff over at noen pynter til halloween med en grønn squash, det har jeg aldri sett noen gjøre.
Ååå, nå kjenner jeg at jeg ble skikkelig inspirert til å lage min egen kjøkkenhage i år! :jupp: Mamma gjorde alltid det da jeg var liten og det var stas - jeg elsker jo å dille i hagen, så kanskje på tide at jeg setter noe slikt til livs selv også!! ;)
Nå er vi i gang med første trinn! et område på 1,5x3 meter i hagen ble i går spadd opp, vi fjernet gresset og spadde opp jorda og løftet den godt. Nå skal den få ligge der og lufte seg til i morgen, da blander vi leirejorda som var i bakken med gjødslet plantejord. Så skal det få kose seg i noen dager før vi skal sette poteter på halvparten, og så frø på resten.
Vi er også i gang med kjøkkenhagen. Har spikret to kasser 1,5 * 1 meter. Disse skal settes plant i hagen. Den ene kassen skal fylles med kompostjord og den andre litt mer sandblandet jord for de sortene som foretrekker det. Et nytt problem har meldt seg. Vi har jo både rådyr og sauer i hagen til tider. Mulig det må til et nettinggjerde rundt kassene. Noen med erfaring på det området?
Min plan for kjøkkenhage er plutselig endret, ettersom det er fint lite ting som vokser på fjellgrunn. :mumle:
Men jeg har funnet ut at vi skal bygge et rammeverk, type pallekasse og ha i ene skråningen i stedet. :nikker:
VI har gjødslet, spadd, lagd rader, blandet jord og hva_har_du.
I går satte jeg poteter og i helgen var svigerfar hos oss og sådde agurk, redikk, gulrot og urter.
Jeg plantet ut salat, gresskar, solsikke og tomat fra minidrivhuset på søndag.
Tomatene skulle jeg ha inne, men glemte dem igjen ute i all ståheien. Her har det vært bra kaldt de siste nettene, så jeg tipper de ikke klarer seg.
Det andre ... vel - det vokste ut av de små pottene, så noe måtte jeg gjøre. :vetikke:
Her er det sol og bart da, i det minste. Men det er kaldt om netttene.
Det er ikke snøen som tar knertene på spirene - det er frosten. Snøen virker isolerende, så hvis det skulle komme frost etter dette slik at snøen blir liggende så er det bare bra at det har kommet snø på toppen.
Nå har mine squashplanter blitt så store at jeg klør etter å plante dem ut, men det er for tidlig, ikke sant? Det ser ut til at nattefrosten er borte, men det blir fortsatt ganske kaldt om natten (3-4 grader).
Jeg kjøpte squashplanter på gartneriet i går, og de anbefalte meg å vente, så nå står de på et brett på trappen, jeg tar dem inn til natten.
En annen ting: Jeg har en gammel sandkasse (11 år gammel) i trykkimpregnert materiale. Jeg har vært betenkt i forhold til å bruke den til kjøkkenhage på grunn av trykkimpregneringen, men er det mulighet for at når den er blitt såpass gammel, så er det ok?
Han virket ganske optimistisk, snakket om få netter. Det kommer an på været. Hvis temperaturen går ned mot null, må plantene inn. Det ser jo straks mer lovende ut etter helgen.
Jeg vil ikke ha dem inne om dagen, for da blir de så lange og strantete, selv om de står rett oppi et vindu.
Jeg har vært på flyttefot og først nå er jeg i stand til å tenke på noe annet enn flytting.
Ingen svære prosjekt, men det hadde vært hyggelig med litt urter. Er det forsent? Eller bør jeg kjøpe ferdigplanter og plante ut dem (vil de da spre seg, eller har jeg da bare den ene lille busken jeg kjøper??)
Annet som kan være lurt å så nå? Evt kjøpe planter og plante ut? Tomater?
Jeg plantet sukkererter og issalat med det samme telen gikk. De har blitt ganske store nå, måtte binde opp sukkerertene i forrige uke. Urter er veldig greit. Jeg pleier og så de til langt utpå sommeren, så har jeg friske urter til snøen kommer omtrent. Ellers kan vel det meste settes ut nå, begynner å bli litt sent da kanskje, hvis ikke de er forkultivert inne.
Her har sukkerertene overlevd, men de er innendørs.
Salaten er til og med død, det hadde jeg jammen ikke trodd. Men ikke noe problem; vi sår på nytt og denne gangen sår vi direkte.
Det ble aldri noe av de kassen jeg så entusiastisk hadde tenkt til å lage.
Men jeg har tomatplante og agurkplante i potter.
Jeg har også kjøpt to forskjelige salater, gressløk, purre, mais (veldig spent på resultatet her) og gresskar. De venter bare på å komme i potter. Og jordbær i hengeampel.
Tror jeg tar en tur på et hagesenter i morgen og ser om det finnes noen frø igjen, og tar det derfra. Kjøper sikkert noe jeg kan plante også, så jeg slipper å vente og vente og vente. Vil gjerne ha noen urter og høste av nå når grillsesongens starter. Persille, basilikum, mynte, rosmarin, gressløk kanskje?
Jeg har urtehage ute, et bed med planker rundt (hjemmelaget). Det har to sorter timian, oregano, gressløk og mynte som jeg har fått som avleggere. Har også persille der som jeg har sådd selv, og hvitløk som jeg planter hvert år. Det er superlett å bare putte fedd i jorda. Det spirer fort og gresset som kommer opp av hvitløken kan klippes av hele tiden og brukes i salater etc. Smaker som gressløk med mild hvitløkssmak.
Vi har jordbær i verandakasser og krukker som kommer igjen hvert år. Basilikum sår jeg og har i vinduskarmen og jeg har koriander. Den tror jeg at jeg skal plante ut. Den er litt pinglete.
I fjor hadde vi sukkererter og tomater, pleier kjøpe ferdig tomatplante, gjerne cherry. Lurer på å prøve squash i år. :)
Når jeg tenker meg om tror jeg at jeg frøys ned frø/erter fra sukkerertene i fjor og det skal jeg sjekke i morgen! :hyper:
Jeg fylte opp de to kassene mine i går. Nå har jeg blomkål, purre, reddiker, gulerot, ringblomster og sukkererter. Har også laget balkongkasser med krydderurter som henger i klatrestativet til klematisen. Har virkerlig kost meg med hele prosessen og vil bare gjøre mer og mer.... Håpet er bare at det vil stå i fred for rådyr og sau.
Man skal helst ikke bruke trykkimpregnert mateiale i kjøkkenhager. Helst ikke lekeapparater heller. Nå finnes det visstnok svanemerket trykkimpregnering, men jeg aner ikke når de begynte med det.
Jeg har forøvrig fått god hjelp av Minien min til å reorganisere merkingen i min kjøkkenhage, med det resultatet at jeg nå ikke aner hva som er hvor. Om jeg tar bilder av bladene kan du/noen kanskje hjelpe meg å oversette dette til faktiske grønnsaker?
Jeg bruker bambuspinner til bønner, sukkererter og erter, for de har jeg gjerne ikke på samme sted hvert år. Til bringebæra og bjørnebæra har jeg planer om å bygge noe litt mer stødig og varig.
Sukkertertene og ertene står på rekke, med bambuspinner litt her og der, med hyssing mellom. Bønnene klatrer oppover i bambuspinner satt i tipifasong.
Kjør på med bilder, men gjerne med navn på hva du faktisk har sådd også. :knegg:
Er det sånn at man kan få avleggere på rabarbra og urter nå, eller er det for sent? Om det ikke er for sent, har noen i Oslo rabarbra og urteavleggere de kan avse? :blafre:
:hyper: Kult! Kan jeg få komme innom parsellen din en dag du er der, glitter? Og er du tilfeldigvis noen gang i byen, Allium? :hyper:
Har jeg fortalt, jeg blir litt Zen av å grave og pusle i hagen min altså. Helst barbeint. Det er så avslappende og deilig. I dag ser jeg at potetene har begynt å få grønne tuster opp fra jorda!
Tilfeldigvis må jeg få komme til Skøyen en dag! :hyper: Si fra når det kan passe, om du gidder å drasse med deg en pose med jord til jobben da! (kan frese ned dit i lunsjen eller noe, hurra for elbil!)