Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Sarah Palin brukte jo store deler av tiden sin på å skape splid mellom det rurale og det urbane Amerika, hvor det rurale ble beskrevet som Ekte og Bedre. I det siste så har jeg begynt å se flere og flere kronikker fra norske meningsbærere som bruker samme retorikk. Jeg er litt lattermild, kjenner jeg. Og litt baffled over at ingen ser ut til å se det.
Jeg er født og oppvokst på bondelandet - du verden hvor mye mer virkelig jeg følte meg da, enn da jeg flytta til Oslo. Jeg mener - i Oslo hadde jeg bare liksomvenner og liksominteresser og et liksomliv... At jeg var i daglig kontakt med liksomlivet mitt betyr jo fint lite, når jeg hadde et ordentlig - virkelig - liv hjemme på bygda - hvor det var noen kilometer mellom naboene.
Hele slekta mi' kommer fra bygdenorge, jeg har bodd i bygdenorge, jeg kjenner nordmenn fra alle slags varianter av og steder i Norge. Men kjenne meg igjen i artikkelen gjør jeg ikke. For noe overfladisk svada. Akkurat som om det finnes kun et eneste ekte Norge og det er det snevre greiene kronikkforfatteren beskriver.
Jeg bodde de første 19 år av mine liv i en bitteliten bygd på den trønderske kysten. Jeg kjenner ikke igjen mye av det som står i kronikken. Dugnadsånd? Gjestfrihet? Omsorgsfølelse for andre? My ass.
Å, jeg skulle ønske det, men jeg tror dessverre ikke. Kjenner jeg blir litt sinna jeg, som meg; født og oppvokst i Oslo, tror han på det han skriver? Tror han at vi som er derfra passer hans persepsjon? Det blir så naivt og dumt at jeg har ikke ord.
Ove Røsbak er én bygdestemme og representerer bare seg selv. Jeg tror han overdriver og ironiserer i denne kronikken, men hvis han ikke gjør det er kronikken feil og lite interessant rett og slett. Nærområder i Oslo kan være like et bygdemiljø i Trøndelag. (Vel, det sier vel forsåvidt Røsbak også ved å nevne Manglerud og Nordnes.) Å skape skiller mellom "bymiljø" og "bygdemiljø" blir bare tull i mitt hode, fordi by og bygd er så mangfoldig. Røsbak generaliserer på sin måte. Urbanister (er det riktig ord?) kan gå i den andre grøfta.
Jeg synes sånne utsagn er litt tullete. Selvfølgelig finnes det byer i Norge. Nå har bymerkelappen tatt litt av utover landet og har man en gate med 10 hus på hver side kan man kalle det en by, men det er da ingen tvil om at f.eks. Oslo, Bergen og Trondheim er byer.
Om jeg ikke har nok skal jeg søren meg ha hele Norge på skuldrene og ha mannen tilbaketrukkent i et hjørne.
Ja alt var bedre før, når mor skylte klesvasken i bekkens isvann så gikta knirket, stilte opp til bakst på storgården for en klapp på skulderen og hadde mennen sin på hogst i skogen en 14 dager av gangen. Også fikk man jo ha brødskive med sukker og rømme på skolen, hvis man var fra en familie som hadde råd til matpakke da.
Jeg skjønte at du siterte andre altså. :nikker: Sånne utsagn har jeg også hørt, og da ofte fra de som har vært lenge/ofte i byer som NYC. Jeg synes utsagnene blir litt snevre på en måte. Oslo og NYC er vidt forskjellige byer, men etter de fleste definisjoner er de likevel byer.
Og jeg sre hva han skriver, men jeg ser ikke at det er negativt ment overfor "byen"?
Han er negativ ovenfor et medieskapt overforbruk og et trendhysteri.
Men det finnes både i bygda og i byen.
Det han ønsker å rose er jo mennesker som bryr seg, om er jordnære og inkluderende uavhengig av om de bor på Bryn eller på Stryn?
Det er ikke en spesielt sjarmerende egenskap å "rose" gjennom å snakke dritt om motparten.
Sånn som dette:
Kvekk? Jeg skjønner ikke dette resonnementet i det hele tatt.
Om dugnadsånd:
Man kan altså ikke være et karrieremenneske i moteriktige klær og stille opp på dugnad. Kjekt å vite.
Sagging og piercing er tegn på materialisme i byen, men ikke når det har gått så lang tid at det har nådd bygda.
Det kan godt hende dette er ironi, men jeg har i såfall litt problemer med å skjønne hvem han egentlig ønsker å angripe, hvem han mener han snakker på vegne av, og hva som er meningen med innlegget.
Vis jeg skal prøve meg på å svare på det ( jeg skjønte heller ikke noe av en del av ressonementene hans) så prøver han å ta et oppgjør med en kultur der folk kun bryr seg om seg selv, sine ting. Der en ytre fasade og det å være med i tiden og følge trendene blir viktigere enn vaffelrøre på fotballkamp og blåveis i veikanten. Problemet hans er at han tror det er et by/land fenomen noe jeg i allefall erfarer at er tull. De aller fleste gir beng i hva magasiner og aviser mener om hvordan huset skal se ut, hvor ofte man skal ha sex og hvilke klær man skal gå i og setter pris på blåveisen i veikanten og kjøper lodd av skolekorpset. Han bommer på målet. Mennesker er mennesker og forskjellene på menneskene i by og land vil jeg hevde er minimal og det er ikke der han finner "de" han er ute etter.
Da er vi enige, Floksa! Sånn delvis, i allefall. :) Jeg opplever nemlig at dugnadsånden lever, og jeg mener det ble gjort en undersøkelse for noen år siden som støttet dette. Men jeg er ikke sikker altså.
Æsj, jeg blir irritert jeg. De beste kvinnene er de som har vett til å holde seg på kjøkkenbenken og gjøre arbeidet sitt i stillhet uten å aldri få anerkjennelse for slikt skal man ikke ta fra mannen? Det er iallefall slik jeg tolker ham..
Også synes jeg det er så tåpelig og fremstille det rurale norge som de som virkelig er inkluderende og bryr seg om hverandre, men man samtidig argumenterer for at de må få lov å være litt rasistiske de, som bare prøver å ta vare på sine små samfunn :rolleyes:
Men altså. Jeg skjønner budskapet hans, han bare bommer veldig om han tror at dette med dugnadsånd og "ektehet" er noe eksklusivt for den rurale delen av norge.
Jeg tror (og håper) at jeg blir en mer, eh, engasjert samfunnsborger når mine barn når fritidsaktivitetsalderen. Det er begrenset hvor mye vaffelsalg som trengs for sjakk-klubben, lissom.
Hvordan greier du å lese det ut av hva han skriver?
Han hedrer kvinnen OG mannen som ærer sin byrde uten å mukke og som yter sin sjerv uten å kreve noen annerkjennelse. Det har ikke noe med kjøkkenbenken å gjøre i det heletatt.
Joda, man kan lese dte slik også.
Men det kan også være en hyllest til de som ikke synes, og som ikke lager bølger. Alle de stille sliterene på gølvet.
Det må være lov å hedre de også, uten at man nødvendigvis skal tro at man er noe :p
Selvfølgelig skal de stille heltene også få sin pris, men det blir bare teit når han setter det opp mot dem som ikke er "gammeldagse" og lar andre ta æren.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.