Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vulkanutbrudd og jordskjelv, hvorfor er det så mye av det nå?

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er så ekstremt mye jordskjelv og vulkanutbrudd, og alt det fører med seg om dagen, hvorfor er det slik?

Og jeg vil helst ha en litt bedre forklaring en 2012, som Glittermannen sier med dramatisk dommedagstemme når jeg nevner det.

Hvorfor er jordinnmaten så urolig om dagen?


#2

Left sa for siden:

Jeg må bare "signere" Glittermannen. Nå går det lukt til helvete med jordkloden :trist:

Nå fjaser jeg fælt. Skulle ønske jeg hadde en forklaring. Følger med for å se om du får gode svar.


#3

Señora sa for siden:

Samme tanken hadde jeg i går, det er katastrofe på katastrofe, og alt virker som om det kommer innenfra kloden vår.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har også tenkt på det, senest i går da jeg leste om et nytt svært jordskjelv i Kina. Det skjer jo hele tiden nå, jeg synes det er fryktelig skummelt og får ufrivillige 2012-tanker altså.


#5

kokosbolle sa for siden:

Kjenner jeg er litt glad for at jeg ikke har sett 2012 og knapt vet hva den dreier seg om.

Mener å ha hørt noe på tv eller radio om at vi var inne i en periode med mye jordskjelv nå pga et eller annet. :vetikke: Skikkelig hjelpsomt, men det har tydelig en grunn og ser ikke ut til å være tilfeldig.


#6

tiddelibom sa for siden:

Interessant spørsmål. Jeg skal jammen spørre min nabo geologen om dette:)

Jeg ba ham si noe kort og enkelt om dette. Svaret:

  • Ikke kort og enkelt, nei!
    Jeg skrev litt i går om "hvorfor så mange store jordskjelv for tiden" ... det er litt tilfeldig, litt at det får oppmerksomhet pga påvirkning på mennesker (et jordskjelv på M=7 får mye oppmerksomhet hvis 10000 mennesker dør og svært lite hvis det skjer under Aleutianøyene ... og det ikke oppstår tsunami!) ... men dette med "cause and effect" er svært vanskelig og omstridt.
    Det er velkjent at et jordskjelv på et sted kan forårsake et annet jordskjelv over veldig korte avstander (eller utsette et annet jordskjelv, avhengig av hvilke stress-mønstre oppstår) ... men om det har noe å si over større avstander er vanskelig å argumentere for og jeg tror umulig å bevise.

Og det med vulkanutbrudd? Aner ikke!



#8

Tallulah sa for siden:

Jeg tenkte ikke hovedsaklig på filmen altså, men på dommedagsprofetien den er basert på. Bare tull og fanteri, selvfølgelig. Hvis du ikke har lett for å skremme deg selv, så kan du titte på linken min over. :)

Ja, gjør det! Jeg lurer nemlig veldig.


#9

kokosbolle sa for siden:

Ååå! :domm:


#10

Tallulah sa for siden:

Interessant. Så det er jordskjelv hver eneste uke omtrent, alltid? Det ante jeg ikke. Så ustabil jordkloden er.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skulle ønske jeg kunne avfeie 2012 som tull og fanteri og bare le av det. Fader altså, jeg klarer det bare ikke. Hadde ikke brydd meg om sånt om jeg var barnløs, men bare tanken på at sånne ting skal skje med ungene mine, jeg får ikke fred i sjelen altså. Ikke før januar 2013, må jo gi litt slingringsmonn. :dramaqueen:

(Men jeg går ikke rundt og tenker på det altså, jeg bare får sånne tanker når jeg leser om det, slik som nå. Om et kvarter har jeg glemt det foreløpig).


#12

Tallulah sa for siden:

Iset, det kan selvfølgelig hende at jorden går under om to år, greia er at det er ingenting som tilsier at det skal skje, og det er ikke noe det er mulig å spå. Derfor er det tull og fanteri.


#13

Malama sa for siden:

Har ikke falt meg inn å tenke 2012 engang.
Heller mer mot "vi hører mer om det fordi det skjer plasser der det er folk"-teorien, tenker jeg.


#14

Kanina sa for siden:

Jorda går under om -eh- x antall milliarder år, om jeg husker riktig. :nemlig: Når sola eksploderer. Om menneskeheten går under før den tid, er jo naturlig å tenke seg, dersom vi fortsetter å ødelegge vår egen biotop sånn som vi gjør nå. Men jeg tror ikke det skjer i 2012. :spåkone:


#15

tiddelibom sa for siden:

Jeg redigerte mitt opprinnelige innlegg etter å ha fått svar fra min nabo:)


#16

Tallulah sa for siden:

Det var en spøk da.


#17

Inagh sa for siden:

En eldre kvinne jeg snakket med i går, kunne fortelle meg at "det står i Bibelen," så hun er redd endedagene er nær. :nemlig:

Men sånn ellers, det henger nok med at vi hører mer om det fordi jordskjelvene tilfeldigvis har rammet i områder hvor det bor mange mennesker, ja.


#18

Tallulah sa for siden:

Takk! :)


#19

Malama sa for siden:

Ja, men det finnes dem som reelt tenker det. (Jeg jobber jo sammen med ei ellers normalt oppegående dame som mente at dette var beviselig sant, spådommen altså, ikke filmen) Jeg har ikke tenkt på det i spøk-nivå engang, jeg har bare generelt rett og slett ikke tenkt over at 2012 finnes...


#20

Mex sa for siden:

Slik tenker jeg også. I tillegg så har også media mer fokus på det.
Jordkloden er ustabil og det er ikke uvanlig at det er både jordskjelv og vulkanutbrud. Utbruddet på Island har vel vært ventet og mulighetene for at konsekvensene kan bli store er jo også til stede. Forrige utbrudd i 1823 var ganske omfattende og mener at utbruddet varte i over 1 år. (Litt problemer med å finne kilder akkurat nå)

Fra wiki:


#21

Chiffre sa for siden:

Oh yes, ikke så rent få heller. Google Nibiru og 2012, så har du noen timers (ukers) underholdning, hvis du skulle være i det hjørnet...


#22

Esme sa for siden:

Det er profetier som spår jordens undergang temmelig ofte altså. Om du overlever 2012 så har du den neste dommedagsprofetien i 2016 eller noe slikt.

Jeg skjønner ikke hvorfor det at mayaene ikke gadd å regne videre enn 2012 i kalenderen sin skal være noe bevis for at de visste om jorda gikk under eller ei, herlighet de var da ikke så avanserte, der de satt i jungelen sin.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet jo at dere har rett altså, det høres jo helt tullete ut. Jeg er bare litt sånn krisemaksimerings-person og blir fort redd av sånne ting, selv om jeg ikke akkurat blir psykisk ødelagt av det og går og tenker på det hele tiden. Men jeg reagerer ufrivillig negativt på det.

Og jeg burde ikke sett filmen The Core i helgen. Den er grusom. :knegg: :skremt:


#24

banana sa for siden:

Det var vel noe rundt år 2000 også, var det ikke? Det har jo gått greit så langt, så vidt jeg kan se.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Det har jo hele tiden vært dommedagsprofetier, selvsagt, men det ser jo ut til at 2012 har vært "den største", jeg har hørt om den i alle år (muligens fordi jeg har vokst opp i en new age-familie) og det er liksom Dommedagsprofetien over alle dommedagsprofetier. Jeg tror innerst inne ikke på det altså, men synes det er ekkelt fordet. dum


#26

Divine sa for siden:

Jeg var til tider veldig redd som barn etter å ha lest om Nostradamus, og var redd for at jorden skulle gå under i 1999. Og jeg er sint på folk som snakker om verdens undergang i tide og utide. Det er rett og slett slemt, og bidrar til unødig angst.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jeg husker også den der 1999-Nostradamusgreia, og har aldri noensinne lest om Nostradamus etterpå. De der dokumentarene får det til å høres så logisk og riktig ut, jeg kan ikke se sånt.


#28

allium sa for siden:

Den skjønner jeg heller ikke. Forventer man at de skulle ha laget en evighetskalender hvis det var sånn at de ikke kjente tidspunktet for verdens undergang? Og hugget den i sten?

Et eller annet tidspunkt må den jo slutte på. De tenkte vel at de hadde hundrevis av år til å fortsette på den før de nådde det foreløbige sluttidspunktet.


#29

Kula sa for siden:

Kalenderen min går bare til 31.12.10. :nemlig:


#30

Chiffre sa for siden:

Det er jo ganske amatørmessig å spå dommedag på et bestemt tidspunkt i nær fremtid. De mer rutinerte, f.eks. Jehovas Vitner, har fornuftig nok gått over til en mindre presis tidfesting.

En annen sak er et mayakalenderen ikke nødvendigvis slutter i 2012, noe mer enn den gregorianske kalenderen sluttet i år 1000 eller 2000. (På den annen side var det vel verdens undergang i 2000, var det ikke? Man glemmer så fort... :-) Mer om mayakalendrene (merk flertallsformen): Hva er spesielt med 2012? Mayakalenderen under lupen

#31

Kanina sa for siden:

Jeg synes noen bør settes til å telle fremover, jeg. På den måten får vi hele tiden utsatt Dommedag (eller Dummedag som det også kan kalles). Evt trykke opp kalenderark for stadig flere år fremover, hvis trykkingen i seg selv skulle ha noe å si. :belærende:


#32

Kanina sa for siden:

Kalender.no går heldigvis til år 3000, og lengre gidder jeg ikke å sjekke. :puh:


#33

allium sa for siden:

Bare vent, om 980 år kommer noen til å si at kalender.no spådde verdens undergang i år 3000.


#34

Gaia sa for siden:

Neida, kalender.no spår verdens undergang 31. desember 3999. :nemlig:


#35

Kanina sa for siden:

Jeg prøvde 4000, og se hva som skjedde da! :eek:


#36

Kanina sa for siden:

Der røpet du det, Gaia. Vi kan likegjerne starte en sekt først som sist. Lurt å være tidlig ute med planlegginga. Hvor vi skal gjøre av etterkommerne våre, f.eks.


#37

Gaia sa for siden:

De har vi selvfølgelig shippet ut i verdensrommet med en verdensromsark for lenge siden. Gaias ark, tror jeg vi kaller den.


#38

Gaia sa for siden:

Man er da ikke Moder Jord for ingenting. :stolt:


#39

kisha sa for siden:

Her er en link over jordskjelvaktivitet. Det er jordskjelv hele tiden.
Den viser tydelig hvor jordflatene går.

www.iris.edu/seismon/


#40

Tallulah sa for siden:

Disse bunkersene er sikkert ledige!


#41

Maverick sa for siden:

Men atte, kan det ikke også ha med å gjøre at vi får vite om mange flere jordskjelv enn før?


#42

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Det rapporteres oftere og kjappere og vi får finere fargebilder osv. Og verdens befolkning har økt ganske kraftig de siste hundre årene, slik at det er flere opg større befolkningskonsentrasjoner som kan bli rammet når det skjer noe, og dermed flere potensielle dødsofre/hjemløse osv.


#43

Alfa sa for siden:

Eg trur to ting gjer at det verkar som om det vert stadig fleire naturkatastrofer.

  1. Busetnad, samferdsel og store byggverk gjer oss stadig meir sårbare for naturkatastrofer.
  2. Teknologien gjer det stadig enklare å publisere spektakulære multimediashow frå naturkatastrofene og konsekvensane av dei.

#44

banana sa for siden:

Her er oversikt over jordskjelv på Island:

en.vedur.is/#tab=skjalftar

Vi var på ferie der for snart to år siden, og vi fulgte med på disse kartene. Det var flere jordskjelv om dagen, men vi merket aldri noe til dem. Men nei, jorden sover aldri.



#46

Niobe sa for siden:

Jeg leste på Aftenposten sine nettsider at det ikke er mer jordskjelv enn vanlig, men at jordskjelvene i det siste har rammet områder hvor det bor folk og dermed blir lagt merke til.


#47

Tallulah sa for siden:

Nå begynte jeg selvsagt å tenke på noe annet, hver gang det er vulkanutbrudd så vil det jo bli mindre magma inne i jorden. Betyr det at jordkloden skrumper?


#48

him sa for siden:

Den magmaen som "renner ut" av en vulkan legger seg jo på overflaten av jordkloden så totalmenden av jordkloden blir vel den samme. :)

#49

Tallulah sa for siden:

Ja, det er sant. Så vi flytter oss liksom bare oppover oppå den størknede lavaen, og det under forsvinner innover og smelter? Hvor lang tid kan det ta, tror du? Jeg tenker når dinosaurene ligger på gravenivå så må det gå fryktelig sakte. Det virker jo som det renner ut ganske mye for hvert utbrudd.


#50

Kjøkkenskriveren sa for siden:

...Nei?

Magma er stein, smeltet pga. varmen fra jordas indre. Eller kanskje det er riktigere å si at jordskorpa er størknet magma, siden en noe større andel av jordas masse er magma enn fast/størknet stein. Der hvor magma dyttes/skvises opp til overflaten, størkner den og blir til en del av jordskorpa (noen ganger spruter den rundt og forårsaker litt død og ødeleggelse først, men etterhvert størkner den uansett). Der hvor kanten av kontinentalplater dyttes ned i mantelen, smelter jordskorpa og blir til magma igjen. Jordkloden ville bare skrumpe dersom vulkanutbruddene slengte masse helt bort fra jorda (permanent ut i verdensrommet).

Med tid og stunder vil den totale mengden varmeenergi i jordas indre minke og en gradvis større del av jordas masse blir fast stein. Men lenge før dette får noen praktisk betydning vil liv på jordas overflate bli en umulighet av andre årsaker (som f.eks. at sola om noen milliarder år forlater hovedserien og frityrsteiker hele det indre solsystemet).

(Hilsen en som egentlig ikke har noe særlig peiling på geologi.)


#51

Tallulah sa for siden:

Jepp, Him minnet meg på at den totale massen ikke endrer seg, så nå lurer jeg på hvor lang tid det tar før "min" jordskorpe har kommet seg inn til midten og smeltet. :knegg:


#52

him sa for siden:

Det går vel neppe an å si det, ettersom en del av jorden er veldig geologiske (her skrev jeg geografiske! :lol: ) stabil, mens andre deler er veldig aktive. (Jeg har nettopp vært i Austalia og der er det paddeflatt på grunn av mangel på geologisk aktivitet. Det har "en gang i tiden" vært fjell der på høyde med andesfjellene i sør-amerika - nb! kilde lonly planet, utrolig å tenke på! :) ) Så de forskjellige delene av jorden vil bevege seg ulikt.

Jeg tror den største "sprekken" i jorden går i Atlanteren (den som driver Afrika og Europa fra Amerika.)


#53

Tallulah sa for siden:

Dette må jeg finne ut av kjenner jeg. Hvor langt har dinosaurtiden kommet innover på ulike steder på kloden.


#54

Chiffre sa for siden:

Det er jo krefter som virker motsatt vei også. For eksempel blir massene presset oppover når kontinentalplatene støter sammen, ref. Himalaya, som er et resultat av at India er i ferd med å kollidere med Asia. :) Dermed finnes det flere hundre millioner år gamle fossiler helt oppe i dagen mange steder.


#55

Tallulah sa for siden:

Finnes det noe slags "oversiktskart" hovr man kan se hvor ting har gått nedover, og hvor gammelt det er, og hva som har gått oppover? Dvs. sistnevnte er jo mer obvious.


#56

Ibidelma sa for siden:

Det er jo slik at hvert år "velger" media en retning. Det kan være voldtekt, bildrap, ran, naturkatastrofer, familiedrap, skilsmisse, eller hva som helst. så skrives det mye om dette emnet og man tror det plutselig har oppstått en "trend".


#57

Chiffre sa for siden:

Tja, det finnes i hvert fall geologiske kart som bl.a. viser alderen til berggrunnen som ligger oppe i dagen. Se på www.ngu.no eller google "geologic maps". For eksempel er berggrunnen i Østfinnmark over 2500 millioner år gammel(!)


#58

him sa for siden:

Dette kartet er fra Jurassic perioden:

(Jeg mener det var i Jurassic og Jura perioden dinoene levde?)

Jeg starter i denne linken. Skip intro, velg periode (drop-down box eventuelt ved å navigere i tidslinjen øverst). Etter du har valgt periode kan du klikke deg inn på kartet fra overview.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.