Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Asparges-effekten

#1

Mrs. Longbottom sa for siden:

Vi har hatt pai med masse asparges til middag i dag, og det tok ikke lengre tid enn en halvtime før jeg var på do og merket den karakteristiske aspargeseffekten. Både jeg og manne merker det, og så lurte jeg på om det er noe alle blir "plaget" av, eller om vi er mer spesielle?


#2

Bluen sa for siden:

Ettersom jeg ikke aner hva du snakker om, regner jeg med at jeg ikke er rammet av effekten. :humre:


#3

Pelen sa for siden:

Jepp, det lukter nok salmiakkligende av urinen av alle som spiser asparges. Til og med sperma får smak ...

... har jeg hørt.


#4

Mrs. Longbottom sa for siden:

Du måtte legge til det, ja :fnis:


#5

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns forøvrig ikke lukten minner om salmiakk. den er egentlig ikke direkte vond, bare litt... uffen, på en måte. Den minner meg egentlig om lukten av fostervann.


#6

shute sa for siden:

Eneste asparges-effekten jeg har vært borti er et problematisk forhold til hele grønnsaken etter å ha lest den norske presten Øivind Foss´ praktverk "Jeg elsket en terrorist." Den handlet om hans heftige, seksuelle forhold til Baader-Meinhof-medlemmet Jan Carl Raspe. Asparges var mye brukt i metaforisk øyemed.

Det er ille nok, altså. :nemlig:

(Eller i kortversjon: Ja, jeg tror dere er spesielle).


#7

Frost sa for siden:

Samme effekten får man av å spise puffet hvete/havre og honnikorn. Det skjer veldig fort, og mindre enn en halv time.


#8

Tangerine sa for siden:

Den har jeg merket. Gjør ikke alle det om de spiser asparges?


#9

Hyacinth sa for siden:

Nei, det stinker død og fordervelse på do når jeg har spist asparges. Jeg blir like overrasket hver gang, helt til jeg kommer på hva jeg har spist.

Ei på jobben min og mannen hennes hadde aldri hørt om det og trodde de feilte noe da de kom hjem fra fest og det stinket av dem begge.


#10

Karamell sa for siden:

Vi snakker stink av urin her eller full pakke? :P

Nei, det har jeg aldri hørt om eller merket?


#11

Hyacinth sa for siden:

Har jeg aldri merket noe til og jeg spiser mye havre.

Tangerine: Nei, ikke alle lukter like mye. Noen stinker mer enn andre, har jeg lest.

Karamell: Ikke urinlukt, men en ufyselig drittlukt som ikke minner om salmiakk.


#12

Pelen sa for siden:

Kanskje ikke, men det er den nærmeste besrkivelsen jeg kommer.

#13

Nina sa for siden:

Jeg lurte på det samme sist jeg hadde spist asparges og kjente lukta etterpå. I følge mattilsynet så er det bare ca. halvparten som kjenner lukt. Hvorfor er man ikke helt sikre på:

Hentet herfra: matportalen.no/artikler/2004/9/hvorfor_lukter_det_rart_av_urinen_etter_at_man_har_spist_asparges

#14

Dali sa for siden:

Var det ikke et innslag om dette på Newton for en tid tilbake? Noen personer skulle spise asparges, resten noen annet, og så skulle en eller annen barista "blindlukte" på uringlassene etterpå for å identifisere hvem som hadde spist asparges. Han klarte det, også uringlasset til aspargesspiseren som kasta opp det lille han fikk i seg. :knegg:


#15

Hyacinth sa for siden:

For de som aldri har merket dette, anbefaler jeg å prøve følgende:

Knekk den trevlete delen av en bunt asparges og kok dem i et minutt eller to. Skyll i kaldt vann. Surr en eller to skiver spekeskinke rundt hver, legg i en ildfast form og hell fløte, salt, pepper og parmesan over. I ovnen i ti-femten minutter. Deilig som forrett eller bare snacks. Spis masse av dette og gå på do og tiss etterpå. Hvis du ikke kjenner en fryktelig stank, så virker ikke dette på deg.


#16

Hyacinth sa for siden:

:rofl:

At noen mangler et svovellukt-gen høres skummelt ut i disse asketider. Tenk hvis det også gjelder to flygere i i lufta?


#17

Hermine sa for siden:

Jeg merker den lukta, men ikke mannen min.


#18

Syrin sa for siden:

Ja, merkar lukta godt. Eg syns det luktar metall. Ikkje at metall luktar, men kan ikkje forklare det betre. Eg syns det er metall. Syns ikkje det "stinkar" egentlig. Det er ei ubehagelig lukt, men ikkje kvalmande.


#19

Bomull sa for siden:

Dette har jeg aldri lagt merke til og jeg spiser asparges i salat med nokså jevne mellomrom ...


#20

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, metallisk er en god beskrivelse. jeg ville ikke kalt det stank jeg heller, men godt lukter det jo ikke, akkurat.


#21

Minty sa for siden:

Jepp, her merkes det fort. Veldig karakteristisk lukt. :sparke:


#22

Kula sa for siden:

Merker lukten veldig godt ja. Men det er forskjell i intensiteten på lukten om man spiser ferske asparges kontra de man kjøper på glass.


#23

m^2 sa for siden:

aldri merket... vi spiser asparges flere ganger i uka, ferske.


#24

Mrs. Longbottom sa for siden:

kanskje du bare alltid har lukten, og dermed ikke tenker over den?


#25

liefje sa for siden:

Jeg faar aspargues-tisselukt, ja. Kjapt som bare det. Aldri merket det av aspargues paa glass, men den ferke kjenner jeg med det samme. Stram lukt, men ikke svovelaktig.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Nei, det har jeg aldri merket. Er det noe galt av meg?

Mye kaffe, derimot, da lukter det honnikorn.


#27

m^2 sa for siden:

Jeg synes ikke det lukter noe i det hele tatt jeg :gruble: Altså noensinne, det er ikke ofte jeg har merket at det, eh, dufter noe.
Bortsett fra dagen etter rødvin.

Men jeg drikker mye vann da :vetikke:


#28

Elisabet sa for siden:

Jeg har aldri tenkt over asparges på den måten, men spiser ikke fersk asparges så ofte, må teste. :knegg: Men jeg lukter når jeg, eller også ungene hvis de skal tørkes på do, har spist puffet hvete/honnicorn eller også popcorn.


#29

Harriet Vane sa for siden:

Jeg drikker også mye vann. kan det ha en sammenheng?

Jeg fikk veldig lyst på asparges nå, kanskje med hollandaise? Mmmm! :nam:


#30

Señora sa for siden:

:jupp: Jeg merker det veldig godt, ganske så kort tid etter å ha spist asparges, både de på glass, hermetisk og ferske, gule/grønne, ja alle tenkelige typer.


#31

Tangerine sa for siden:

:jupp:


#32

Dixie Diner sa for siden:

Jeg synes det hørtes logisk ut at man kanskje lukter mindre om man drikker mye vann.
Selv har jeg aldri merket det dere snakker om, har aldri hørt om det engang, faktisk. Men nå må jeg jo snart kjøpe asparges for å teste.


#33

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg drikker også veldig mye vann, og lukter som bare det når jeg har spist asparges. Men det var vel noen som nevnte at det bare er 50% av befolkningen som merker noe, av ukjente årsaker.


#34

Nina sa for siden:

Jeg drikker mye vann og det lukter kraftig allikevel. Så mye snakk om asparges så tror jeg jammen jeg må ha det i dag. :nam:


#35

Dixie Diner sa for siden:

Så rart. Dette var faktisk interessant. Jeg har altså aldri hørt om det, ikke før jeg leste denne tråden. :hmm: Må teste dette her altså! :hyper:


#36

Ole Brumm sa for siden:

Har aldri tenkt over det, skal jammen ta meg en dotur for å sjekke ut dette neste gang jeg spiser asparges. :humre:


#37

Nina sa for siden:

Asparges er aller best med hvitvin til, en god Sancerre kanskje? Må på polet etterpå også kjenner jeg.


#38

Mrs. Longbottom sa for siden:

Hele FP skal ha fersk asparges til middagen i dag, mao. Den er forøvrig veldig god, nå, og på tilbud mange steder, iallefall i oslo.
Og så kan jeg jo legge ut oppskriften på det vi spiste i går, til inspirasjon

Pai med Røkelaks og asparges
Mager paibunn:
3 ½ dl hvetemel
60 g smør
1/2 beger Kesam
½ ts salt
2 – 3 ss vann

Bland alt til paibunnen i en food processor og la maskinen gå til alt er samlet. La deigen ligge kjølig i plast ca. 30 minutter.
Trykk eller kjevle deigen ut i en paiform, 24-26 cm i diameter.
Trykk den godt til i bunn og opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel.
Forstek paibunnen ved 225 °C i ca. 10 minutter
eller bruk den raske varianten:
Ferdig paibunn. Rull deigen ut og dekk paiformen, 24-26 cm i
diameter. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen med deigen
kjølig, ca. 15 minutter. Ikke nødvendig å forsteke.
Fyll:
1 pakke fersk dill
100 g røkt laks
200 g asparges
3 dl revet ost
2 dl melk
½ beger Kesam
5 egg
1 ts salt
¼ ts pepper

Gi aspargesen et raskt oppkok, og skyll den i kaldt vann.
Del den i to. Skjær lakseskivene i strimler og legg dem
i paibunnen, strø over osten. Visp sammen melk, egg, kesam, salt og pepper. Hell blandingen over laksen og osten. Stek paien i nedre del av ovnen til den har satt seg og fått fin farge. Rett før paien er helt stivnet legger du aspargesen i pent mønster over paien.
200 °C i 30 - 40 minutter for hele paien.


#39

Tangina sa for siden:

Jeg har aldri kjent noen lukt.


#40

Claire sa for siden:

Enda en aspargestisseluktmerker melder seg. :juhu:


#41

Zulu sa for siden:

Aspargestisselukt er et kjent fenomen her i huset også. :nikker:


#42

Fruktflua sa for siden:

Jeg mangler sannsynligvis genet som bryter ned aminosyrene med svovelet i de mindre komponentene som avgir lukt, for jeg er definitivt ikke en av de "halvpartene" som mangler genet som gjør det mulig å lukte svovelkomponentene.

Det virkelig stinker når jeg har spist asparges, og da veldig kort tid etter inntak.


#43

Pelen sa for siden:

Det tror jeg ikke. Det lukter så pass mye så at litt mer vann i urinen ikke gjør til eller fra. Enten så er det noe med genet eller så har man ikke tenkt på det. Asparges på glass vet jeg ikke noe om, det spiser jeg aldri selv (om jeg ikke får av andre), jeg foretrekker fersk asparges.

#44

Fruktflua sa for siden:

Grønn og fersk asparges med parmaskinke surret utenpå stekes i noen minutter til skinken er "sprø". Serveres med biter av parmesan, en stor klatt rømme og cherrytomater. Nydelig som forrett.


#45

Susse sa for siden:

Her stinker det på do av alle i huset når vi har hatt aspargesmiddag ! Det lukter jo bare noen sekunder der og da, det plager jo ingen andre en den som tisser.

Gleder meg til mai, dette er den mest populære grønnsaken vi får i ungene, det og nykål. :D


#46

Dixie Diner sa for siden:

De snakker om dette på Rachael Ray nå, legen sier at hvis man kutter av tuppene på aspargesen før man spiser dem, forsvinner lukten.


#47

Nextlife sa for siden:

Nå har vi hatt en uvitenskapelig test av dette her i heimen. Vi er 3 personer som har spist noenlunde lik mengde fersk aspages, typ norske, grønne . Vi kuttet nederste del av stilken og dampet de lett. 2 av oss merker denne vanvittige lukten, men 3. person merker ingen ting.



#49

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har spist mye asparges i det siste, har fått helt dilla (fersk altså)! Men ingen lukt, verken av meg eller mannen. Ungene vil ikke ha det, så jeg vet ikke om de ville ha luktet, men ingen av oss voksne har merket noe. Er vel svært individuelt det der ja.


#50

Appelsin sa for siden:

Jeg kjenner ingenting.


#51

Benzo sa for siden:

Aspargeseffekten er velkjent i vår familie også. :knegg:


#52

Røverdatter sa for siden:

Jeg kjenner heller ingenting og spiser relativt ofte asparges.


#53

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, det er i toppene lukten sitter. om du kutter av toppen vil det ikke lukte, sies det.


#54

kokosbolle sa for siden:

Hmm, snedig.

Ingen aspargestisselukt av meg. Om jeg spiser Honnikorrn lukter det av urinen.


#55

kalufs sa for siden:

Mitt tiss virkelig stinker etter å ha spist asparges. Mannes lukter ingenting, Rart det der.
Men skulleikke finne på å kutte av toppene, de er jo den beste delen på aspargesen. Litt lukt er verdt det.


#56

Blondie sa for siden:

:grineler:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.