Vi har hatt pai med masse asparges til middag i dag, og det tok ikke lengre tid enn en halvtime før jeg var på do og merket den karakteristiske aspargeseffekten. Både jeg og manne merker det, og så lurte jeg på om det er noe alle blir "plaget" av, eller om vi er mer spesielle?
Jeg syns forøvrig ikke lukten minner om salmiakk. den er egentlig ikke direkte vond, bare litt... uffen, på en måte. Den minner meg egentlig om lukten av fostervann.
Eneste asparges-effekten jeg har vært borti er et problematisk forhold til hele grønnsaken etter å ha lest den norske presten Øivind Foss´ praktverk "Jeg elsket en terrorist." Den handlet om hans heftige, seksuelle forhold til Baader-Meinhof-medlemmet Jan Carl Raspe. Asparges var mye brukt i metaforisk øyemed.
Det er ille nok, altså. :nemlig:
(Eller i kortversjon: Ja, jeg tror dere er spesielle).
Jeg lurte på det samme sist jeg hadde spist asparges og kjente lukta etterpå. I følge mattilsynet så er det bare ca. halvparten som kjenner lukt. Hvorfor er man ikke helt sikre på:
Var det ikke et innslag om dette på Newton for en tid tilbake? Noen personer skulle spise asparges, resten noen annet, og så skulle en eller annen barista "blindlukte" på uringlassene etterpå for å identifisere hvem som hadde spist asparges. Han klarte det, også uringlasset til aspargesspiseren som kasta opp det lille han fikk i seg. :knegg:
For de som aldri har merket dette, anbefaler jeg å prøve følgende:
Knekk den trevlete delen av en bunt asparges og kok dem i et minutt eller to. Skyll i kaldt vann. Surr en eller to skiver spekeskinke rundt hver, legg i en ildfast form og hell fløte, salt, pepper og parmesan over. I ovnen i ti-femten minutter. Deilig som forrett eller bare snacks. Spis masse av dette og gå på do og tiss etterpå. Hvis du ikke kjenner en fryktelig stank, så virker ikke dette på deg.
Ja, merkar lukta godt. Eg syns det luktar metall. Ikkje at metall luktar, men kan ikkje forklare det betre. Eg syns det er metall. Syns ikkje det "stinkar" egentlig. Det er ei ubehagelig lukt, men ikkje kvalmande.
Jeg faar aspargues-tisselukt, ja. Kjapt som bare det. Aldri merket det av aspargues paa glass, men den ferke kjenner jeg med det samme. Stram lukt, men ikke svovelaktig.
Jeg synes ikke det lukter noe i det hele tatt jeg :gruble: Altså noensinne, det er ikke ofte jeg har merket at det, eh, dufter noe.
Bortsett fra dagen etter rødvin.
Jeg har aldri tenkt over asparges på den måten, men spiser ikke fersk asparges så ofte, må teste. :knegg: Men jeg lukter når jeg, eller også ungene hvis de skal tørkes på do, har spist puffet hvete/honnicorn eller også popcorn.
:jupp: Jeg merker det veldig godt, ganske så kort tid etter å ha spist asparges, både de på glass, hermetisk og ferske, gule/grønne, ja alle tenkelige typer.
Jeg synes det hørtes logisk ut at man kanskje lukter mindre om man drikker mye vann.
Selv har jeg aldri merket det dere snakker om, har aldri hørt om det engang, faktisk. Men nå må jeg jo snart kjøpe asparges for å teste.
Jeg drikker også veldig mye vann, og lukter som bare det når jeg har spist asparges. Men det var vel noen som nevnte at det bare er 50% av befolkningen som merker noe, av ukjente årsaker.
Hele FP skal ha fersk asparges til middagen i dag, mao. Den er forøvrig veldig god, nå, og på tilbud mange steder, iallefall i oslo.
Og så kan jeg jo legge ut oppskriften på det vi spiste i går, til inspirasjon
Pai med Røkelaks og asparges
Mager paibunn:
3 ½ dl hvetemel
60 g smør
1/2 beger Kesam
½ ts salt
2 – 3 ss vann
Bland alt til paibunnen i en food processor og la maskinen gå til alt er samlet. La deigen ligge kjølig i plast ca. 30 minutter.
Trykk eller kjevle deigen ut i en paiform, 24-26 cm i diameter.
Trykk den godt til i bunn og opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel.
Forstek paibunnen ved 225 °C i ca. 10 minutter eller bruk den raske varianten:
Ferdig paibunn. Rull deigen ut og dekk paiformen, 24-26 cm i
diameter. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen med deigen
kjølig, ca. 15 minutter. Ikke nødvendig å forsteke.
Fyll:
1 pakke fersk dill
100 g røkt laks
200 g asparges
3 dl revet ost
2 dl melk
½ beger Kesam
5 egg
1 ts salt
¼ ts pepper
Gi aspargesen et raskt oppkok, og skyll den i kaldt vann.
Del den i to. Skjær lakseskivene i strimler og legg dem
i paibunnen, strø over osten. Visp sammen melk, egg, kesam, salt og pepper. Hell blandingen over laksen og osten. Stek paien i nedre del av ovnen til den har satt seg og fått fin farge. Rett før paien er helt stivnet legger du aspargesen i pent mønster over paien.
200 °C i 30 - 40 minutter for hele paien.
Jeg mangler sannsynligvis genet som bryter ned aminosyrene med svovelet i de mindre komponentene som avgir lukt, for jeg er definitivt ikke en av de "halvpartene" som mangler genet som gjør det mulig å lukte svovelkomponentene.
Det virkelig stinker når jeg har spist asparges, og da veldig kort tid etter inntak.
Det tror jeg ikke. Det lukter så pass mye så at litt mer vann i urinen ikke gjør til eller fra. Enten så er det noe med genet eller så har man ikke tenkt på det. Asparges på glass vet jeg ikke noe om, det spiser jeg aldri selv (om jeg ikke får av andre), jeg foretrekker fersk asparges.
Grønn og fersk asparges med parmaskinke surret utenpå stekes i noen minutter til skinken er "sprø". Serveres med biter av parmesan, en stor klatt rømme og cherrytomater. Nydelig som forrett.
Her stinker det på do av alle i huset når vi har hatt aspargesmiddag ! Det lukter jo bare noen sekunder der og da, det plager jo ingen andre en den som tisser.
Gleder meg til mai, dette er den mest populære grønnsaken vi får i ungene, det og nykål. :D
Nå har vi hatt en uvitenskapelig test av dette her i heimen. Vi er 3 personer som har spist noenlunde lik mengde fersk aspages, typ norske, grønne . Vi kuttet nederste del av stilken og dampet de lett. 2 av oss merker denne vanvittige lukten, men 3. person merker ingen ting.
Jeg har spist mye asparges i det siste, har fått helt dilla (fersk altså)! Men ingen lukt, verken av meg eller mannen. Ungene vil ikke ha det, så jeg vet ikke om de ville ha luktet, men ingen av oss voksne har merket noe. Er vel svært individuelt det der ja.
Mitt tiss virkelig stinker etter å ha spist asparges. Mannes lukter ingenting, Rart det der.
Men skulleikke finne på å kutte av toppene, de er jo den beste delen på aspargesen. Litt lukt er verdt det.