Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Om å lese tegneserier

#1

Carrera sa for siden:

Jeg kjøpte et ukeblad i dag, og kom der over en spalte hvor en kvinne spør om råd ang sin mann og hans leselyst på tegneserier. I hovedsak er det Donald som nevnes, men mannen leser også andre serier.

Hvor gammel kvinnen er vites ikke, men mannen er 57 år gammel.

Hovedessensen i innlegget er at kvinnen finner denne lysten på å lese tegneserier helt forferdelig. Hun er flau over dette, og hun nevner også at barnebarna finner det merkelig at en voksen mann leser slikt, og attpåtil morer seg over det. Hun føler at hun er gift med en tulling. Selv sluttet hun å lese tegneserier i konfirmasjonsalderen.

Svaret ukebladet gir er at hun må senke skuldrene og at det å lese tegneserier faktisk ikke er aldersbetont. Mange voksne leser tegneserier.

Men hvordan ligger det at i de Norske hjem? Er det "stuerent" å lese, og ikke minst like, tegneserier type Donald, Tom & Jerry, Snurre Sprett etc, eller blir dette sett på som rart, etter en viss alder?


#2

Anne C sa for siden:

Det eneste mannen min leser, bortsett fra aviser er Donald. Han er 41 år og har gjort det i de 20 årene jeg har kjent han. Jeg er ikke flau over han altså. Ikke det at jeg skjønner at han gidder, men han liker det.


#3

Najade sa for siden:

Akkurat Donald klarer ikke jeg å se den helt store sjarmen med lenger, men det kunne aldri falt meg inn at det skulle være unaturlig for voksne å lese det sånn generelt.

Tegneserier kan være utrolig berikende, og jeg synes det er ytterst "gammeldags" å mene at tegneserier bare er for barn.


#4

shute sa for siden:

Jeg synes det er litt sært om en voksen mann går og kjøper blader som Tom og Jerry eller Snurre Sprett (er det eget blad?). Donald er kurant.

Tegneserier generelt er det aldeles normalt at voksne leser.


#5

safran sa for siden:

Tom & Jerry og Snurre Sprett er vel litt eh, barnehumor og jeg ville det sett som litt sært om det var en voksen mann som abonnerte på disse bladene. Men her i huset leses det Tommy & Tigern, Nemi og Pondus som er voksentegneserier, slik jeg ser det.


#6

Jakobine sa for siden:

Jeg synes Donald er morsomt (selv om jeg riktignok ikke kjøper det). :gal:


#7

Jakobine sa for siden:

Men hadde kanskje klødd meg litt i øret om Mannen hadde kjøpt seg Snurre Sprett.


#8

Teofelia sa for siden:

Vi kjøper og leser masse tegneserier, men det er hovedsaklig tegneserier av god kvalitet beregnet på voksne, ikke Tom & Jerry og Fantomet.

Jeg synes ikke det er det minste flaut å lese tegneserier og leste for eksempel siste nummer av Fables i full offentlighet sist jeg tok morgenflyet til Oslo. Folk som synes at man bør være flau over å lese skikkelige tegneserier, har neppe noen særlig kjennskap til genren selv. Det å skjære Knoll og Tott og Blondie over samme kam som Sandman, blir litt som å si at det er flaut å lese Ibsen fordi Margit Sandemos bøker er så kjipe.


#9

him sa for siden:

Jeg elsker tegneserier :hjerter: Og ikke bare tegneserier av høykvalitet, jeg leser litt diverse. Er man interessert i tegneserier er det faktisk litt interessant å lese gamle Fantometer og se hvor rasistiske de er. (Jeg hadde forøvrig heller lest Snurre Sprett enn Fantomet, liker den ikke. Ikke tegningene, ikke drakten, ikke storyen, ikke "jeg er så god at jeg har glorie" attituden. :gal: )


#10

Malama sa for siden:

Her i huset kommer det tegneserier i postkassa, og det er ikke til Knerten. Det kjøpes, abboneres og leses jevnlig tegneserier, dog ikke tom&jerry da. Vi har ikke donal heller, men det leser vi myyyyye av hos svigermor, som har ei hylle med blader og ei med pocketbøker som aldri flytta ut av bokhylla selv om det sluttet å komme så mye nytt dit. Gleder meg til Knerten vokser inn i Donald-alderen jeg (Den kommer et lite stykke etter "rive i stykker blader"-alderen, sant?) for det ligger litt langt inne å abbonere på Donald til oss... (selv om man får det uten "tingene" visstnok)


#11

Tallulah sa for siden:

Både glittermannen og min far leser Donald, selv om begge er enige om at det har blitt dårligere med åra. Ellers leser vi hele gjengen masse andre tegneserier også.


#12

emm sa for siden:

Tegneseriere er gøy! Ikke flaut i det hele tatt, men selvsagt varierende kvalitet. Mannen det skrives om burde selvsagt få lese det han vil.


#13

Kula sa for siden:

Min pappa får ennå årsab. på Donald, og han er alltid strålende fornøyd.

Hos oss leser vi også tegneserier. Pondus, Riskshospitalet, Neimi, Donald mm.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Mannen har en svæær samling Donaldblader (gamle), og endel Skrue-pocket. Jeg leser Donaldbladene når jeg ikke har annet å lese og synes det er underholdende, men jeg liker bare de gamle bladene da, fra syttitallet, åttitallet og tidlig nittitall. Nå er det jo blitt elendig!!
Og Nemi da, det er jo fantastisk og ikke akkurat noen barneserie. Tommy og Tigern er kult, samme med Garfield.


#15

Tåtti sa for siden:

Tegneserier. :hjerter:


#16

Snippa sa for siden:

Vi leser også tegneserier :jupp:
På topp hos de voksne i familien ligger Pondus :hjerter:

Jeg hadde undra meg litt om voksne mennesker kjøpte Barbie og My little pony tegneseriene, men det er først og fremst fordi de er uhorvelig dårlige. De er en lidelse å lese for ungene, og selv ungene synes de er kjedelige...(men vil ha dem likevel pga glitter, plæstik og råååsafaktoren, og får det dermed 1-2 ganger i året).


#17

malou sa for siden:

Svigerfar på 72 år kjøper og leser hver utgave av Fantomet. Jeg har tatt han i å kamuflere det inne i et VG én gang, men ellers tror jeg ikke han er nevneverdig flau over å lese det. Jeg synes det faktisk er litt morsomt -selv om jeg aldri har vært noen stor fan av tegneserier selv og prøver å få gjennom lesing av bøker her i huset. Men det viktigste er at folk faktisk leser - hva de leser i hvilken alder synes jeg er mindre viktig.


#18

Guava sa for siden:

Donald er ikke flaut.
Pokemon, Barbie og Bakugan-tegneserier er litt flaut om man er 15+ synes jeg.


#19

Carrera sa for siden:

Leser tegneserier jeg også. Kjøper Donald hver uke, og jeg er vel den som først kaster meg over bladet. Har en Donaldsamling større enn størst i boden. Er vel blader fra langt ned på 70tallet til i dag.

Kjøper ikke andre tegneserier selv, men leser om ungene kjøper noe.


#20

Stellebord sa for siden:

Hadde jeg hatt en mann på 60 som leste serieromaner hadde jeg kanskje synes det var litt pinlig. Men ikke tegneserier.


#21

Luftslottet sa for siden:

Amen.
Jeg tenker også at den kona burde være glad for at hun har en mann som faktisk leser. Siden hun tydeligvis er av typen som blir flau over partneren sin, ville det vært mye flauere for henne med en mann som var så utrent på lesing at han nesten ikke kunne det lenger.


#22

torsk sa for siden:

57 år gammel og leser Snurre Sprett fast er litt rart, men jeg ville satt det på kontoen for sjarmerende rar.


#23

Pepper Lemon sa for siden:

Snurre Sprett. :knegg:

Vi leser masse tegneserier hos oss, alle tre. Så det synes jeg er helt naturlig. :p Jeg leser til og med gamle Tuppen & Lillemor hver gang jeg er på besøk hos foreldrene mine. (Men akkurat det ville jeg nok ikke gjort på t-banen.) Fables leses av de fleste jeg kjenner, og Agent X9 kjøpes fast. Mannen er også ihuga Asterix-fan, men jeg kan ikke fransk og får ikke vært med på den dilla. Å skamme seg over en mann som leser Donald var bare sørgelig.


#24

Blå sa for siden:

Stemmer i med de andre her. Vi kjøper, låner og leser mye tegneserier. Jeg leser ikke Donaldblader, men kan gjerne lese de lengre og ordentlige historiene.

Tom og Jerry ville jeg kanskje ikke lest for min egen underholdning, men siden det er seksåringens yndlingsblad, så blir det en del av det også.


#25

Manga sa for siden:

Ingen her leser tegneserier, men jeg hadde ikke syntes mannen var rar om han gjorde det. Pappa leste alltid Donald da jeg var mindre. Han kjøpte det liksom til meg, men han hadde vel mest glede av det selv tror jeg.


#26

Tallulah sa for siden:

Ingen leser tegneserier, med nicket ditt? :humre:


#27

Nina sa for siden:

Har vokst opp med en tegneserielesende far, og jeg har fortsatt å lese tegneserier i voksen alder også (ikke Snurre Sprett da. :humre:). Vi har et ubetalelig bilde av faren min der han ligger i sengen på hytta og prøver å skjule at han leser hjerterevyen (kan det ha vært på slutten av 70-tallet? Bladet lignet på Tuppen og Lillemor, men var hakket mer klissete) :knegg:


#28

Guava sa for siden:

Jeg tenkte på det samme. At ingen hos Manga leser tegneserier virker helt feil.


#29

Guava sa for siden:

Enig i den. Han kan heller lese Pokemonblader og Snurre Sprett enn serier som "Jordmoren" osv.


#30

Darkannie sa for siden:

Vet dere, denne tråde inspirerte meg til å gjøre noe fint for pappan min! Han bruker å lese Donald, så jeg skal pinadø slenge på med et abonnement til han!! Gode pappan min fortjener det! :riktig:


#31

Juste sa for siden:

Husk og bestille abonnement uten promotions (plastdingser) da. Da blir han sikkert enda mer glad :D


#32

Inagh sa for siden:

Skal vi se - min kjære er 41 år, jeg er 40.

Vi abbonerer på Nemi og Pondus for vår egen del og på Donald (uten plastrælet) for Storebror sin del, selv om også vi voksne har glede av Donald. Har også komplett samling med Tommy & Tigern - fra første bladet kom ut, og til tegneren ga seg, så bladene begynte å gulpe opp gamle striper.

Det hender jeg kjøper Billy og koser meg med å lese dette, og humrer godt over enkelte av tilleggsseriene der - spesielt Zits. Vi er begge også glade i Larson, Bizarro og Rutetid.

Jeg tror nok jeg hadde undret meg kraftig om gubben gikk hen og kjøpte Tom & Jerry, og slike blader som jeg ser på som ren barneunderholdning. :humre:

Selv kan jeg også kose meg med episke fortellinger ala Fabler - og jeg syns Bibelen er genial som tegneserier.

Ja ja - vi er nå ikke A4 familien vår - så vi leser tegneserier med ryggen rak.


#33

Kirsebær sa for siden:

Jeg leser Pondus, Larsons gale verden, Nemi, og noen andre tegneserier med ujevne mellomrom. Og Tommy og tigern var jo i sin tid en høydare. :hjerter:


#34

rine sa for siden:

Tegneserier fenger meg ikke så veldig, men jeg ler av Nemi og Pondus når jeg kommer over striper av de. Synes ikke der er verre å lese tegneserier enn andre ting. Margit Sandemo f. eks. :skremt:


#35

Milfrid sa for siden:

Pondus dukker med ujevne mellomrom opp i postkassen her, men da får vi også en 4-5 i slengen. :hjerter:

Vi har en relativt stor samling tegneserier av ymse slag i huset, og Donald er da vel ikke flaut å kjøpe?? Selv om jeg er enig i at de gode, gamle historiene var bedre. Men de dukker jo opp i repriser enda, heldigvis.


#36

Majsa sa for siden:

:nikker: Det blir mer og mer vanlig at voksne leser tegneserier - kanskje først og fremst Pondus o.l., men også Donald har et "lag" i mange av historiene som appellerer til mange voksne. Akkurat som i mange av de aller beste barnebøkene som har blitt gitt ut i Norge i løpet av de senere årene.


#37

Fibi sa for siden:

Mannen er, til min store fortvilelse, en ivrig samler av Donald Pocket. Det flyter Donalt over alt! :gaah:


#38

Ru sa for siden:

Vi har komplett Asterix, og haugevis med annet. Her i huset leses det definitivt mye tegneserier. Riktignok leser både mannen og jeg tegneserier mer basert på voksne, men jeg leser lett Donald om det ligger fremme.


#39

Abeline sa for siden:

Jeg leser Donald, Nemi, Hårek og Zits + +, Mannen leser ikke annet enn avisa:rolleyes:


#40

him sa for siden:

*ha* *ha* Fantastisk kommentar! Vanligvis går det jo slik: "Jeg leser utenriksdelen, men mannen leser bare tegneseriene. :skuffet: ".

#41

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg ser ikke sjarmen med Donald, jeg syns egentlig ikke det var såå gøy når jeg var barn heller, men ellers leser vi masse voksentegneserier. Om mannen ville lese Donald hadde jeg nok bare trukket på skuldrene og satt meg på pc'en.


#42

Embriksmamma sa for siden:

Jeg leser Pondus - elsker Pondus (bortsett fra alt fotballtullet det innimellom blir litt mye av der)! Kjøper ikke bladene da, kun disse samlebøkene som kommer ut innimellom. Ellers leser jeg ikke tegneserier, og det gjør ikke mannen min heller - vi leser mye bøker da, begge to.


#43

Embriksmamma sa for siden:

Jupp. Og ærlig talt, folk får da lese hva de vil - man blir vel ikke for gammel til å lese noe som helst?


#44

nicomama sa for siden:

Tegneseriegal er vi her i huset og. Abbonnerer på Donald (dog uten de dustete plastlekene som går i stykker etter en gangs bruk) og Billy. Leser dessuten alt fra Nemi til Pondus og Rutetid. Det er aldeles ikke flaut, dessuten smaken er som baken også når det gjelder litteratur:jupp:


#45

Kirsebær sa for siden:

:fnise: Denne var fin.


#46

Lilith sa for siden:

Jeg leser tegneserier, men da helst Sandman, Preacher etc, tråler også Pondus og Nemi hvis de er tilgjengelig. Egentlig leser jeg det meste. Ja, Margit Sandemo også, særlig hvis jeg er syk og trenger noe lettlest, synes bøkene er koselige, uansett om jeg har kunnet dem utenat siden jeg var 13. Hvis jeg er på do og ikke finner noe annet i farten, leser jeg hva som helst, til og med Se og Hør eller baksiden av shampoflasken.


#47

Polyanna sa for siden:

Mannen min leser Donald hver dag. :knegg: Ungene også. Det er lov å lese ved bordet hos oss, ved andre måltider enn middagen, så de sitter fordypet i hvert sitt blad til frokosten. Veldig fredelig. :nemlig:


#48

gnuri sa for siden:

Høydepunktet på dagen er Pondus, Nemi og Helge :hjerter: i avisa


#49

Polyanna sa for siden:

Tenk - det finnes folk som hopper over tegneseriene i avisa! :sjokk:


#50

Svanhild sa for siden:

Liker Donald veldig godt, det har jeg gjort sia jeg var lita jente :p Asterix er en annen favoritt! Har sagt til ungene at når jeg blir gammel og havner på sykehjem må de kjøpe Donald hver uke og komme innom med :)


#51

petrajh sa for siden:

Generelt er det bra at folk leser, og det er ikke hva folk leser som er avgjørende, det er hvordan. Eksempel: Donald kan leses på mange måter: for kos og underholdning, for å studere tegneteknikk, eller fortellerteknikk, for å lære noe om amerikansk tankegang og samfunn, for å fundere over hvordan denne anda kan ligne på oss, ironisk, nostalgisk, for å få tida til å gå, ukritisk osv.


#52

Balanse sa for siden:

Jeg synes det er tåpelig å ha fordommer mot lesestoff nesten uansett, med mindre man snakker om lovstridig innhold eler noe som direkte skader andre. Alt som kan leses er i utgangspunktet bra i mitt hode også, om det så er påskekrim på melkekartongen. Jeg synes den dama i ukebladet må jobbe litt med holdningene sine.

Jeg leser alt, inkludert tegneserier. Det er sjeldent jeg kjøper de "enklere" tegneseriene, men de er det andre familiemedlemmer som drar i hus. De må jeg lese høyt, og noen ganger syes jeg det er noen perler der også.

Jeg har 2 skap på loftet fulle av gamle og nye tegneserier; alt fra Scoobydo, Nemi, Donald og Star Wars; Clone Wars til gamle Marvelklassikere. For ikke å snakke om Love and Rockets med Hernandez-brødrene. :hjerter:

Nå lengter jeg tilbake til tegneseriebiblioteket på Samfundet, kjenner jeg.


#53

Tallulah sa for siden:

Hvis det er hvordan som er avgjørende, hvilke av de overnevnte måtene er best, og hvorfor? Og jeg må bare spørre: for å lære om amerikansk tankegang og samfunn?


#54

turi sa for siden:

Mannen leser masse tegneserier, kunne ikke falt meg inn at det skulle være flaut!!


#55

Halkatla sa for siden:

Ser ikke noe galt i å lese tegneserier, selv samler jeg på bøkene med opptrykk av de gamle Donald-bladene, og jeg vurderer om jeg skal samle Fantomet etterpå. Min mann har samlet seg Asterix-bøkene.
Ellers leser jeg tegneserier i diverse blader, og kjøper Nemi innimellom. Donald abonneres det på til minstemann på snart 15, og han og 22-åringen krangler om det når det kommer...


#56

Bertine sa for siden:

Leser selv haugevis av tegneserier. Det jeg kjøper er Nemi, Kollektivet og Zits, ellers går det meste på nettet. Teen Titans, Pearls before swine, Sinfest... Og så mye manga.
Ser absolutt ikke noe galt i det, og har egentlig aldri tenkt på at det var en "barnslig" greie. (Pappa har alltid lest Donald, Billy og Blondie). :)


#57

Mamarazzi sa for siden:

Her i huset leses det tegneserier så godt som hver dag. Til vesla abonnerer vi på Donaldbladene (og av besteforeldrene får hun Scooby Doo), mens vi voksne samler på Disney's: Hall of Fame, Klassiske Historier, De Komplette Årganger, Carl Barks Samlede Verk, Julehefter og Asterix. Min favoritt-tegner og manusforfatter er uten tvil Don Rosa :hjerter:, tett etterfulgt av "sjefen sjøl"; Carl Barks.

Liker også Herman Hedning og Pondus, og Nemi er heller ikke å forakte.

I tillegg har jeg fått sansen for: The Walking Dead, Fables, Sandman etc.

Jeg kommer til å lese tegneserier til jeg stryker med, og det er jeg ikke flau over :niks:.


#58

Inagh sa for siden:

To hakke, steikende, tullinger på over 40 melder seg her, i egenskap av kone og mann.

Vi abbonerer på Pondus, Nemi og Donald, jeg kjøper Billy når jeg føler for det, vi har også alle bladene som kom ut med Tommy & Tiger'n, til serietegneren ga seg, og man begynte spy ut gamle striper. Vi har hauger av tegneseriehefter i alle former og fasonger. Jeg liker godt tegnede epos, og ateisten i meg ønsker seg Bibelen i tegneserieformat. Og Zits - Zits er genialt.

Guttungen har arvet lidenskapen, og du verden hvor fint og morsomt ordforråd man kan få av å lese Donald på jevn basis.


#59

Skremmern sa for siden:

Donald har jeg vokst fra, men Kollektivet (favoritten :hjerter:), Pondus og Billy (og stundom Nemi) er blader jeg leser fast.


#60

Mamarazzi sa for siden:

host :sparke:


#61

Sure Eplet sa for siden:

Donaldbladet har tatt seg voldsomt opp siste året, syns jeg! Hele familien her leser tegneserier, både store og små. Gubben er hekta på Spirit, jeg liker Fables. Og ellers går det i de vanlige stripeseriene (forresten syns jeg Nemi også har blitt litt ... veik i det siste, hun var mye kvassere før? Eller har jeg bare blitt godt vant?).

Og det hadde vært mye flauere å være gift med noen som sendte inn til Klara-Klok-spalter enn med noen som leste tegneserier :nemlig:


#62

Dronningen sa for siden:

Nemi og Larssons gale verden kan vi kjøpe av og til. Leser ellers Lunch på nettet, og litt annet. Men ingen av oss kjøper andre tegneserier til oss selv. Barna abonnerer på Bamse.


#63

Pesten sa for siden:

Gubben her leser Conan. Ungene Donald.


#64

Røverdatter sa for siden:

Jeg liker å lese det aller meste og kjøper ofte tegneserier. Donald, Billy, Larsons osv. Har også kassevis med gamle tegneserier som jeg nostalgileser når jeg finner det for godt.

Må si jeg måtte humre av hun dama i ukebladet som ble så flau over at mannen leste Donald. :haha: Hvilket ukeblad var dette?


#65

DM sa for siden:

Jeg leser gjerne Nemi om jeg finner det en plass. Barnas oldefar likte så veldig godt Donald. Han mente man lærte mye om livet ved å lese Donald, og han og barnebarn og oldebarn bondet mye over Donaldlesing. :hjerter: Det er vel helt greit at man leser tegneserier uansett hvor gammel man er? Jeg skjønner ikke at det skal skulle kunne være et problem.


#66

Carrera sa for siden:

Husker ikke nå, men tror det var enten Hjemmet eller Norsk ukeblad. De har vel begge slike sider hvor man kan sende inn spørsmål om alskens ting.


#67

Skilpadda sa for siden:

Litt morsomt at noen som selv leser Hjemmet synes det er pinlig at partneren leser tegneserier. :humre:


#68

polarjenta sa for siden:

Før jeg fikk barn kjøpte jeg Billy med jevne mellomrom, men etter at jeg fikk barn er det veldig sjelden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.