Forrige uke fikk vi et lite glass honning i kassen fra Kolonihagen. Denne uken fikk vi et stort glass honning. Siden vi nesten aldri spiser honning (bare litt i marinader og te av og til), kunne jeg tenke meg noen tips til hva jeg kan bruke det til. En god, og frysbar, honningkake, kanskje? :) Honningkjeks?
Vi har også en boks honning (bursdagsgave fra Ole Brumm). Siden ingen av oss er glad i honning følger jeg med her for å se om jeg kan finne noe å bruke den til! :)
Underskriver. Honning (helst akasie) er nydelig følge til ost. Ellers er honning kjempegodt å risle over yougurt naturelle, strør du over et par knuste valnøtter i tillegg har du en deilig dessert.
Rå kyllinglår (gjerne frosne i pakke fra Prix)
1 1/2 dl olivenolje
1 1/2 dl soyaolje
Ei god ss honning
Pensle lårenr med blandinga, ha i resten av marinaden og hiv i ovnen på ca. 200 grader ca. 45-60 min.
Underveis pensler du med honning iblanda chili (Sambal Oelek).
Vask potet, skjær i båter, pensle med olje og ha salt og peppar på (evt. provencekrydder).
Min 40 minutt i ovnen på 200 grader (står i ovnen under lårene).
Salat med appelsin og knuste hasselnøtter.
Og nudler ved siden av.
Honning er helt uunnværlig her i huset.
I teen min flere ganger om dagen, i varm melk til småen hvis det er lørdag eller vondt i halsen. I gjærbakst og kaker. I yoghurt naturell til derssert. I wok og marinader. I grillsausen om sommeren.
Man trenger ikke én god oppskrift for å bli kvitt honningen vel? I så fall kan du sette sløyfe på den og gi i vertinnegave, eller istedet for blomst til noen.
Tusen takk for fine tips. :) Jeg liker honning både på dessert og ost og i dressing (og en og annen gang i teen når jeg har vondt i halsen), og skal sikkert bruke flere av oppskriftene. Neida, jeg trenger ikke én oppskrift for å bli "kvitt" honningen (og den holder seg jo lenge i skapet), men nye tips er alltid fint, da.
Jeg skulle fremdeles gjerne hatt en god oppskrift på honningkake, for det høres så godt ut, og nå når jeg nå har et stort glass honning stående, kunne det vært morsomt å prøve.
Varm opp olje og honning forsiktig til det er flytende. Bland sammen alt det tørre og ha det i oljeblandingen. Bre det utover en langpanne dekket med bakepapir. Stek blandingen i 15 minutter ved 200 grader. Skjær opp i små firkanter mens kaken er varm. Avkjøl før du løsner det fra platen.
Eplechutney
(kan med fordel lages på forhånd og oppbevares på glass. Er godt til stekt svinekjøtt, kylling og oster)
700 g epler
1 dl friskpresset appelsinjuice
2 dl honning
2 dl epleeddik
1 båt hvitløk
1 ss hakket ingefærrot
1 ts karve
1 ts kanel
1 ts salt
Cayennepepper
Ta ut kjernehusene av eplene og kutt i biter (du trenger ikke ta av skallet). Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp. La blandingen putre over svak varme i minimum 45 minutter. Rør om av og til. Cayennepepper tilsettes alt avhengig av hvor sterk du foretrekker chutneyen. Avkjøles før den fylles over på glass.
Bringebær (eller andre bær - går sikkert greit med skogsbær fra frysedisken) i et glass. Yoghurt naturell oppå og en real dæsj honning (jeg bruker flytende honning). Deilig!
Min svigerinne lagde en sjokokake med honning i, skal se om jeg kan få fatt i oppskriften.
Ellers er honninglasert kylling veldig godt. Ser Tosse har lagt inn en liknende oppskrift.
Jeg pleier å ta 50/50 honning og salt soyasaus, blande med litt chili. olivenolje og provencekrydder og pensle enten en hel kylling eller kyllinngbryst med. Skinnfrie kyllingbryst blir seendes litt rare ut, men smaker godt. Kylling med skinn blir sprø og fin.
Må pensles flere ganger underveis.
I tillegg kan man sette et stekefat med rotfrukter under hvis man steker kylling på rist slik at det drypper ned på dem.