Ord 1: Det finnes tydeligvis et ord som beskriver dette, og beklager på forhånd for tidenes mest krøkkete forklaring:
Hvis man for eksempel påstår at "jeg hadde aldri begynt å spise ost om det ikke hadde vært for deg", og den andre påstår at "det vet du ikke, for kanskje livet på en eller annen annen måte hadde gjort at du begynte å spise ost!"
Eh. Skjønte noen?
Ord 2: Illusjon er greit nok, men hva hvis man hvis det er noe man tror man hører, ikke noe man tror man ser? :gruble:
Det kan jo dreie seg om helt andre typer lyder. F.eks. at man "hører" et ord i en setning, som ikke er der, eller at man hører lyden av et instrument i et musikkstykke, som ikke er der, men på grunn av spesielle forhold høres det ut som at det er der likevel, etc.
Det var en grunn til at jeg bare siterte lenken. :knegg: Det aner meg at det kanskje har noe med saken å gjøre, men det er lenge, lenge siden jeg tok ex.phil..
Jupp. På hovedfaget husker jeg at vi fikk utdelt en artikkel som var ment som et grelt eksempel: "Puss tennene - kjør trygt", der en forsker (som selvfølgelig viste seg å være min tidligere nabo :fnise: ) hadde funnet ut at folk som pusset tennene morgen og kveld, var involvert i færre bilulykker enn folk som slumset med tannhygienen. Avisen fremstilte det nærmest som om tannpussen var årsaken til ulykkesstatistikken. Jeg er ikke sikker på om det egentlig er dette du tenker på, altså.
"Hvis jeg kjenner deg, liker jeg ost" impliserer ikke "hvis jeg liker ost, kjenner jeg deg". Og hvis jeg ikke kjenner deg følger det ikke at jeg ikke liker ost. og.. nei, nå falt jeg av igjen...
Poenget er at jeg sa "jeg begynte å like ost på grunn av deg", mens han sier "du kunne like gjerne begynt å like ost om du ikke hadde blitt kjent med meg."
Det stemmer så vidt jeg kan se med det som står om subjunksjon her:
Det at du kjenner han er ikke den eneste tenkelige grunnen til at du liker ost. Du kommer med en subjunksjon og han påpeker at dette ikke er en kommutativ bisubjunksjon (hvis og bare hvis). Kanskje. :knegg:
Jeg skjønner ikke hvorfor jeg gang på gang deltar i diskusjoner om temaer jeg egentlig ikke kan noe om... :sparke:
Goddamn aC, jeg begynte å tenke på grafteori og om det fantes noe uttrykk for at det kun var en sti til noden «aC begynner å like ost» og endte opp med masse googling. Egentlig skulle jeg jobbe! :mumle:
Jeg er litt usikker, men er ordet du leter etter i 1, en spuriøs sammenheng?
Det er uttrykket for at noe samvarierer på en slik måte at det ser ut som om det er en korrelasjon, men det er det ikke. Ofte er det to ting som har en felles bakenforliggende årsak, men det kan også være en tilfeldig samvariasjon.
«Korrelasjon impliserer ikke kausalitet» er også kjent som the post hoc fallacy. Post hoc er en forkortelse av post hoc, ergo propter hoc, dvs. "etter dette, altså på grunn av dette".
Det var vel fortsatt ikke akkurat det du var ute etter, men det er i hvert fall latin, og burde som sådan gi litt ekstra tyngde i en diskusjon. (Bare pass på å ikke blande det sammen med postdoc, som er noe annet.)