Kanina sa for siden:
Denne oppskriften vil jeg gjerne dele med andre cøliakere og gluten/hvete-allergikere. Den har gitt meg ny tro på at jeg kan bake spiselig brød selv! Og det er veldig enkelt. Det er selve innkjøpsrunden som eventuelt er et hinder her. :o
Jeg har laget oppskriften selv, så bær over med meg. Første gang jeg bakte det, var alt helt på slump, så dette er en slags rekonstruksjon. Oppskriften er helt sikkert åpen for forbedringer, og i så fall vil jeg gjerne høre om dem!
Grovbrød med quinoa
ca 200 gram quinoa, hirseflak, solsikkekjerner og linfrø i ønsket blandingsforhold (mest quinoa, minst linfrø)
ca 300 gram bokhvetemel og fullkorsrismel i ønsket blandingsforhold
1 ts salt
2 SS mørk sirup
1 ts bakepulver
1/2 pakke gjær
3 dl vann
2 egg
Ha quinoa- og korn-blandingen i en kjøkkenmaskin og kjør til det er litt mindre grovt. Bland det med mel, salt og bakepulver i en stor bakebolle.
Varm opp vann til 37-39 grader, og løs opp gjæren. Visp to egg sammen i et glass el.l.
Ha sirup, vann/gjær og egg i melet og bland godt. Deigen skal ha en nokså løs konsistens, men henge igjen på skjea. Litt som tykk kakerøre.
Ha i to små brødformer som er smurt og strødd med bokhvetemel.
Sett til heving f.eks. over vannbad, tildekket. La heve til ca dobbel størrelse, ca 45-60 min.
Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.
Det faller litt sammen etter steking, men føles ikke tungt og kompakt. Litt smuldrete, dog. Kanskje litt fiberhusk kan hjelpe på det. Og litt olje?
Det smaker i alle fall veldig godt! :D