Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Naturlig glutenfritt grovbrød med quinoa

#1

Kanina sa for siden:

Denne oppskriften vil jeg gjerne dele med andre cøliakere og gluten/hvete-allergikere. Den har gitt meg ny tro på at jeg kan bake spiselig brød selv! Og det er veldig enkelt. Det er selve innkjøpsrunden som eventuelt er et hinder her. :o

Jeg har laget oppskriften selv, så bær over med meg. Første gang jeg bakte det, var alt helt på slump, så dette er en slags rekonstruksjon. Oppskriften er helt sikkert åpen for forbedringer, og i så fall vil jeg gjerne høre om dem!

Grovbrød med quinoa

ca 200 gram quinoa, hirseflak, solsikkekjerner og linfrø i ønsket blandingsforhold (mest quinoa, minst linfrø)

ca 300 gram bokhvetemel og fullkorsrismel i ønsket blandingsforhold

1 ts salt

2 SS mørk sirup

1 ts bakepulver

1/2 pakke gjær

3 dl vann

2 egg

Ha quinoa- og korn-blandingen i en kjøkkenmaskin og kjør til det er litt mindre grovt. Bland det med mel, salt og bakepulver i en stor bakebolle.

Varm opp vann til 37-39 grader, og løs opp gjæren. Visp to egg sammen i et glass el.l.

Ha sirup, vann/gjær og egg i melet og bland godt. Deigen skal ha en nokså løs konsistens, men henge igjen på skjea. Litt som tykk kakerøre.

Ha i to små brødformer som er smurt og strødd med bokhvetemel.

Sett til heving f.eks. over vannbad, tildekket. La heve til ca dobbel størrelse, ca 45-60 min.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Det faller litt sammen etter steking, men føles ikke tungt og kompakt. Litt smuldrete, dog. Kanskje litt fiberhusk kan hjelpe på det. Og litt olje?

Det smaker i alle fall veldig godt! :D


#2

HP sa for siden:

Det så veldig godt ut. Må prøves. Takk for oppskrift!

Et annet brødtips: Tidligere Dinkelbakeriet har noen gode naturlig glutenfrie økologiske brød som selges under merkenavnet Friste. Føres av Ultra og kan bestilles inn av flere andre kjeder bla. Meny. Vi prøvde grovbrødet i dag, veldig godt, inneholder: Hirse, bokhvete, vann, gjær og havsalt. Meny tok 42kr for et frossent, halvstekt brød (450g).


#3

Kanina sa for siden:

Takk for tips, HP! Det har jeg ikke sett før. Stadig nye tilbud på glutenfri-markedet, altså. Ellers er jeg veldig glad i brødene fra Bakefri i Kirkegata i Oslo. Særlig tomat- og urte-brødet. :nam:


#4

Kanina sa for siden:

Nå kom jeg på at jeg ahdde creme fraiche i den opprinnelige oppskriften. Men det kan helt klart sløyfes, for det jeg bakte i dag uten creme fraiche ble også godt. :nemlig:


#5

Hyacinth sa for siden:

Jeg bakte noe lignende i morges. Jeg har en oppskrift som minner om din, men uten gjær. Det er en fordel at man slipper å heve.

Jeg bruker 450 g mel i uliek varianter. I dag quinoamel, amaranthmel og bokhvetemel. Blander i natron og bakepulver, litt sur væske (appelsinjuice) og rismelk eller soyamelk. Har også i litt honning, urtesalt og fiberhusk. Ikke egg. Hadde også i linfrø og solsikkefrø.

180 grader i ca 45 min.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.