Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Plen panic

#1

him sa for siden:

Jeg skal ta munn til munn metoden på plenen vår neste helg(?). Håpet er i alle fall lysegrønt hos meg, om ikke plenen er det ...

Kan noen vennligst forklare meg om det er vanlig å ta PH-tester av plenen sin og i såfall hvordan man gjøre det? Finnes det egne kjemisett på Plantasjen eller?


#2

ElinM sa for siden:

Det er nok ikke vanlig å ta pH-prøve av jorda. Jeg tror ikke du kan gjøre det selv, du kan derimot levere inn en jordprøve til hagesenteret, og så analyserer de eller muligens sender prøven videre for analyse. De fleste prøver fra hageplener som analyseres viser at pH-verdien faktisk er for høy og kalking er unødvendig. Vær obs på at for høy pH-verdi også kan gi næringsmangel for plantene, derfor skal man være forsiktig med kalking og helst bare kalke når en jordprøve viser at det er behov. Å gjødsle plena er derimot en smart ting å gjøre. Hvorfor tenker du på å kalke den, forresten?


#3

him sa for siden:

Fordi det sto i ei skjekkliste jeg fant ... :flau: Jeg antar at jeg blir å rake til slutt, i år som i fjor.

#4

Veronal sa for siden:

Har du mye bartrær i hagen? Barnåler er typisk sånn som gir opphav til sur jord, men ellers er det mest vanlige at man kalker uten at det er behov for det.
Du kan fint måle selv, men en kjapp googling viser at pH-papir koster visst ganske mye slik at du like gjerne kan kjøpe et lite pH-meter - f.eks. denne: www.normitek.com/phtester.htm

pH-meteret som jeg linker til stikker du bare ned i jorden. For å bruke pH-papir må du ekstrahere jord i destillert vann (destillert for at det skal være fritt for CO2 som ellers gjør at vannet blir surt).


#5

Mauser sa for siden:

Fullgjødsel B fra Felleskjøpet gjør susen for de fleste plener. Evt kombinert med litt ugrasmiddel hvis det er mye av det. Mose er grønt og mykt og ser ut som gress på avstand. Ikke klipp gresset helt kort, klipp heller litt oftere. Da er det vanskeligere for ugresset å få rom til å spre seg.


#6

ElinM sa for siden:

Jeg raker plena grundig hvert år med jernrive og får opp det meste av mose. Denne rakinge lufter også plena, noe den har godt av. Ideelt sett bør man etter luftinga strø på toppdressing dersom plena er litt pjusk. Gubben gjødsler, det bør gjøres flere ganger i sesongen og første gang så tidlig som mulig. Som Mauser sier er det viktig å ikke klippe gresset for kort, klipp heller oftere. Mose liker heller belastning, så bruk plena mest mulig for å holde mosen vekk.


#7

him sa for siden:

Men hvis jeg skal ta vekk all mosen har jeg jo ikke plen igjen? :o (Du kan jo komme innom i sommer å beskue den, så får jeg noen on-site råd? :) )
Nå er det jo heldigvis snø så jeg har fått utsatt hva jeg i realiteten skal gjøre.


#8

Fluke sa for siden:

Klipp ofte, gjødsle ofte, og sleng gjerne på litt gressfrø her og der på mosen.
Vår plen ble fin i fjor på den måten. :nikker:


#9

ElinM sa for siden:

Det ser tynt ut enkelte steder på plena her også etter at jeg har vært over den med riva, men gresset vokser til. Litt av mosen kommer nok også tilbake, men det er så lite at det ikke synes når gresset er kommet godt i gang med veksten. Er det for ille, går det fint an å strø på litt gressfrø på de verste flekkene. Den rakinga jeg bedriver er skikkelig hardt arbeid, men det er absolutt verdt det. Jeg ser på det som trening.

Du bor vel ikke så langt unna så jeg kan gjerne stikke innom, men jeg er nok egentlig ikke den pleneksperten jeg prøver å gi meg ut som.


#10

him sa for siden:

Gjør det hvis du har tid og lyst en dag. :nikker: (Det var vel mer en kaffeinvitasjon enn en pleninspeksjoninvitasjon, altså. :humre: )

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.