Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gravid og bedt på spekemat

#1

Susse sa for siden:

Skal på fest i helgen, med spekemat på menyen i følge innbydelsen. Jeg har fått med meg at jeg som gravid ikke skal spise det. Har spist det uten en tanke med de tre andre så dette er nytt for meg.
Gjelder dette all spekemat ? Finnes det alternativer som er trygge?
Har ikke lyst til å sitte der med eggerøre på flatbrød til helgen :(


#2

apan sa for siden:

Ja, det gjelder i utgangspunktet for all spekemat. Men de sier vel noe om at det går an fryse i så og så mange døgn i forkant for å ta knekken på toxoplosmose, som vel er hovedgreia med spekemat. Nå kan det vel være listeria der også, men jeg har forstått det som om det er usannsynlig siden det er såpass salt.

Jeg har vært borte som gravid på spekemat og spist flatbrød, eggerøre og potetsalat. Synes det går helt greit, men litt stusslig er det jo. Jeg er toxopositiv fra før, men har ikke tatt sjansen likevel, men det kunne jeg sikkert gjort.


#3

vixen sa for siden:

Ta med deg noe skinke og litt melon. Har jeg gjort og ikke noe problem. Jeg tok faktisk med meg bare bogskinke på boks, men det går jo an å skaffe noe litt mer raffinert også. Lettvint var det jo. Med eggerøre, potetsalat, potetgull o.l. ble det godt det.


#4

vixen sa for siden:

Jeg er også toxopositiv fra før, men tok ikke sjansen jeg heller pga listeria. Ikke sikker på at jeg klarer å holde meg unna neste gang altså. Det var det jeg savnet absolutt mest under hele svangerskapet. Mer enn alkohol og ost tilsammen . :)


#5

Sansa sa for siden:

Du får håpe på at verten har en alternativ meny som du også kan spise. Det synes jeg blir riktig når man ber noen som ikke kan spise spekemat, på nettopp spekemat.


#6

apan sa for siden:

Problemet er jo at folk ikke vet dette. Virkelig ikke. Det er kun venninner i fruktbar alder jeg opplever at har snøring på dette.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Jeg unngikk spekemat og muggoster og sånt som man ikke skal spise som gravid, og jeg husker fremdeles hvor forbanna jeg ble (på situasjonen) da mannen min kom hjem fra jobb med DEN diiigre kurven med forskjellig spekemat som han hadde fått i julegave på jobben. :gaah: Men jeg slengte litt i fryseren da, og koste meg etter 3-4 dager.


#8

Susse sa for siden:

Tipper det gjelder for vertskapet her også.

Jeg er toxo- negativ. :gruble:


#9

vixen sa for siden:

Alternativ: 1. Si ifra slik at de kan ha et alternativ.
2. Ta med noe selv (det hadde jeg gjort). Kald, krydret laks passer godt med tilbehøret, skinke, kalkun, e.l.)


#10

allium sa for siden:

Jeg ringte institutt for folkehelse og spurte da jeg var gravid, og de sa at det ikke er rapportert noe problem med norsk spekemat, men at jeg burde holde meg unna italienske pølser.


#11

Elise sa for siden:

I bryllupet mitt hadde vi en halv kylling til hver gravid. :humre.


#12

Tjorven sa for siden:

Dette var beskjeden jeg fikk av min lege også da jeg var gravid. Norsk spekemat kunne jeg spise, men ikke utenlandsk.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Men når var dette? Det er vel først i forfjor det kom nye regler ang. bla. muggoster og spekemat, tror jeg. Reglene ble i hvert fall endret da jeg ventet minsten i 2007/2008, da ble muggoster tilføyet på nei-lista, bla. Ser at Allium sist var gravid for 10 år siden, da var det nok litt annerledes.


#14

Dixie Diner sa for siden:

matportalen.no/Emner/Gravide

Kjøtt
Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar (se Mer om Listeria og Toxoplasma) Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet ditt. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.


#15

Ru sa for siden:

Det med spekematen er det verste med å være gravid på denne tiden av året. :mumle:
Jeg har lempet fenalår i frysen så jeg kan få i meg noe, men det var innmari kjipt å spise kringle og potetsalat på 1.mai-lunsjen f.eks.
Jeg har aldri sjekket om jeg er toxo-neg eller pos. men jeg tar ingen sjanser (sånn bortsett fra å satse på at det er listeriafritt og at frysingen tar toxo-en).


#16

Ru sa for siden:

Reglene ble "strammet inn" etter at en gravid ble smittet med listeria på et sykehus og mistet barnet/a (?) sine.
Det må ha vært siste halvdel av 2007, jeg var i hvert fall gravid (da også :himle: ).


#17

Tjorven sa for siden:

Det er sant. Det ble strammet inn etter mine graviditeter. Knerten er født høsten 2007, og da husker jeg at det var en sak helt på slutten av min graviditet.


#18

apan sa for siden:

Ja, da begynte de å fraråde alle typer mugg/mykoster, ikke bare de som ikke var pasteurisert. Det var noe med listeria i Brie på Riksen.


#19

allium sa for siden:

Det stemmer at det er en stund siden, ja. Og så er det i forhold til toxoplasmose, ikke listeria. Toxoplasmose kan man jo også fikse gjennom frysing i noen døgn, listeria overlever frysing.


#20

Susse sa for siden:

Nei da dropper jeg hele spekematen og kjøper meg en god skinke.


#21

Ole Brumm sa for siden:

Det er jo mulig å ta en telefon til vertskapet og høre om det er noe av kjøttet som er i fryst tilstand frem til selskapet? Enkelte har jo også varme karbonader og kylling til koldtbord. Jeg ville ringt om jeg var deg, de fleste ønsker jo å ha noe på bordet som alle kan spise (det er jo en av grunnene til at en sånn løsning ofte blir valgt siden de fleste liker noe av det som står på bordet).


#22

Dixie Diner sa for siden:

I tillegg til at veksten eskalerer noe voldsomt etter opptining, om jeg har forstått det riktig. Men det gjelder ikke spekemat nei, da er det Toxo.


#23

Harriet Vane sa for siden:

Jeg var i en bryllupsfest i fjor og der hadde de ordnet hjemmerøkt fisk (røkt småsik og småørret) til de gravide, det var aldeles nydelig og et godt alternativ til spekemat.

Ellers er hjemmelagde karbonader, kylling, skinke osv et godt alternativ.


#24

Susse sa for siden:

Hum, så kanskje jeg kunne snike meg til å fryse litt westfalerskinke og fenalår ?? sikle....


#25

Malama sa for siden:

Det kan være listeria i spekemat også, selv om jsangsen ikke er så stor, så er den der.

Fra matportalen:

Jeg hadde enten informert vertskapet, og spurt om de hadde gravid-trygg mat, eller tatt med egen, trygg mat.

Personlig forbinder jeg ikke spekemat med denne tiden av året i det hele tatt, så for meg var det aldri problematisk, derimot er jeg vant til spekemat til jul, min far tørker et lammelår, og det var det "smertefullt" å stå over (jeg får dette bare annenhver jul, for de sårene vi er hos svigers har de bare fenalår i vakuumpakket utgave, og det smaker så innmari fjernt fra hjemmelaget at jeg rett og slett ikke liker det engang) Og året etter svangerskapet tilbrakte vi altså jul hos svigers. Men den påfølgende påska hadde de hjemme sørget for å fryse et lår på høsten og tørke det til påske, til ære for meg :) (Ja, de andre spiste det jo absolutt også da altså)

Jeg burde nesten vurdert å sikte svangerskap inn mot "svigersjul". (men jeg er ikke i den heldige situasjon at jeg velger når jeg blir gravid, så det blir når det blir)


#26

Susse sa for siden:

Kjenner meg ikke sikker på dette i det hele tatt, så da dropper jeg å ta noen som helst sjangser. Det blir helt fersk skinke og potetsalat på meg. Så får jeg ta igjen spekematen en annen gang. Har virkelig ikke lyst til å si ifra til vertskapet, vi kjenner dem bare veldig perifert.


#27

Malama sa for siden:

Da hadde jeg siktet på medbrakt mat ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.