Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dere som bor/har bodd i USA ...

#1

Acsa sa for siden:

...føler dere for å dele av deres opparbeidede visdom og erfaringer? :blafre:

Vi skal tilbringe våren 2011 i USA, og Ulvefar skal ha en to års ansettelse der fra høsten av. Det blir dette ene lange oppholdet sammen med meg og ungene (6 mnd), og flere kortere opphold alene.

Tips i møte i byråkratiet? Hva bør vi vite? Hva bør vi gjøre/ikke gjøre? Gode lenker?


#2

Milfrid sa for siden:

Først og fremst en lenke (jeg aner ikke hvor i USA dere skal, men det går generelt på det å flytte til USA også da):

www.isrid.com/

Dere må sikkert ha visum hele gjengen, siden dere skal være der utover 3 mnd. Da må dere til intervju på ambassaden i Oslo. Husk å ikke ha med dere mer enn lomebok og telefon (som dere må legge fra dere før dere får gå inn). Intervjuet er ikke farlig, det er bare sånne spørsmål av typen "hvorfor skal dere til USA" osv. Typiske ja og nei-spørsmål.

Ellers svarer jeg gladelig på alt du har av spørsmål, men det er lettere å svare om du har noe konkret du lurer på (og lettere om jeg vet hvor i USA dere skal. USA). Du må gjerne sende meg en PM.

Men dere får det helt sikkert storveis, om du er innstilt på å ta det det der er og legger alle fordommene dine (som du kommer til å få bekreftet, tro meg :knegg: ) til side. De jeg kjenner som mistrives her, er de som skulle ønske det var slik som det var i Norge. Og det er det ikke. Veldig langt derifra. Ikke det at jeg tror at du tror det er sånn, altså, for alt i verden.

Men altså, jeg svarer på alt du lurer på, men det er lettere om det er noe mer konkret å svare på.


#3

Acsa sa for siden:

Uff, ja, det var et skrekkelig dårlig hovedinnlegg, men jeg er litt der hvor jeg nesten ikke vet hva jeg ikke vet. Samtidig så er jeg administrator av legning, så jeg vet en god del om hvor bussrutene går, boligmarkedet og begynner å lære meg skolekretsene i den aktuelle byen... :humre:

Vi skal til Santa Cruz, CA. For de som titter innom tråden og ikke gidder å sjekke google maps så er det halvannen time å kjøre sør for San Francisco. Og ja, vi må ha visum hele gjengen, og Ulvefar må dessuten ha arbeidstillatelse. Og de neste to årene kommer han til å ha inntekt fra både USA og Norge, det blir sikkert ikke noe kaotisk i det hele tatt. :knegg:

Vet du, jeg tror kanskje det jeg gleder meg mest til er at det ikke er Norge. Jeg og ungene er veldig klare (ok, da, Storesøster og jeg!) for å hoppe med begge beina uti noe som er nytt og annerledes.

Jeg skjønner det er en "nulte klasse" - Kindergarden. Hva er "fagnivået" her? Er det mest barnehage eller mest skole?
Jeg har litt økonomiangst, for dette er et skikkelig underskuddsforetak for oss (med mindre vi får et stipend vi ikke vet om vi får før 15. desember og vi reiser ca. 3. januar). Husleia blir dyr, ser jeg, men hvordan er andre utgifter? Strøm? Telefon? Internett? Mat? Bensin? Buss?


#4

Milfrid sa for siden:

Forresten, byråkratiet er til å bli :gal: av, og man må regne med ørten svar som er feil, før man får ett som er riktig. Det virker som om en del tenker at det er bedre å svare feil enn å innrømme at de ikke kan svare. :rolleyes:

Ulvefar trenger nok social security nr, du og ungene trenger det ikke.

Bankforbindelse er det håpløst å få her borte, fordi det tar en evighet å opparbeide seg kredittverdighet (men når man først får det, så får man fjørti tilbud om kredittkort i uka :gal: ): Sjekk om arbeidsgiveren til Ulvefar har en bankforbindelse dere kan bruke, hvis ikke - sats på å beholde den norske - det duger. Da får dere ikke sjekkhefte, som er mye i bruk her enda, tro det eller ei. Men der det er nødvendig kan dere kjøpe "money order" (selges på de fleste større daglivarebutikker og tilsvarende), som duger like greit.

Dere må også sjekke ut dette med forsikring. Selv har vi beholdt folketrygden. Det er en dyr ordning både for oss og arbeidsgiver, men det er også den beste forsikringen man kan få i USA. De seks mnd dere skal være her borte må dere ha en eller annen form for forsikring - det kan hende at en utvidet reiseforsikring vil fungere. Men det kan fort bli kanondyrt hvis ikke (og uansett, noen venner her betalte 2000 dollar for et benbrudd. Med forsikring....).

Har dere skolebarn? (jeg er ikke så oppdatert som du forstår...) I så tilfelle er skole et viktig punkt. Det finnes sider hvor man kan sjekke hvor god skolene er. Jeg husker ikke adressen i hodet, men kan finne den til deg, om det er behov for det. Det er STOR variasjon mht skole.

Det er også en haug med ulike vaksiner ungene må ta om de skal gå på skole og/eller i barnehage her. Mener listen for det står i den lenken jeg la i det forrige innlegget. Barnehage er forresten DYRT her borte. Skole (offentlig) er gratis.

Det var det jeg kom på i farten...


#5

Acsa sa for siden:

Det ligger "health benefits" for Ulvefar, meg og ungene i kontrakten hans, men jeg får be om detaljer på hva det dekker.


#6

Milfrid sa for siden:

Der var du ja!

Altså, Kindergarten er det samme som første klasse i Norge, så dere kan med fordel sette eldstemann ned et trinn i forhold til det som hun ville gått i i Norge. Min erfaring er i alle fall at de ligger foran tilsvarende trinn i Norge.

Ellers begynner de i Kindergarten det året de fyller 5 før september, så minstemannen deres kan begynne i Kindergarten. Imidlertid er det frivillig (man trenger ikke begynne før 1. klasse har jeg lært), men da "må" dere jo ha ham i barnehage i stedet. Som er knalldyrt, i motsetning til gratis skole. Om Kindergarten er mer skole eller barnehage. Tja. Nå er jo ikke en gang barnehagen skikkelig barnehage her - de lærer bokstaver osv fra de er 2-3 år.... Kindergarten er skole, men (i alle fall her) med fokus på hvor ungene er faglig. Men like fullt skole, med undervisning hele dager og fokus på læring og ikke lek.

Hvis dere skal betale skatt både til Norge og USA blir det komplisert, ja (vi, dvs mannen, gjør det. Jobben betaler revisor som hjelper oss. Vil dere få noe hjelp til en biten, eller må dere klare dere selv. Skattelovgivingen her er tricky....

Husleie kan fort bli dyrt, ja, men det kommer jo an på hvor og hvordan dere bor. Bil er BILLIG her. Bensin like så. Kollektitilbud er ikke-eksisterende (muligens litt bedre i California enn i Texas, men så skal det ikke så mye til :knegg: ). Telefon - sats på mobiltelefon lokalt og skype på pc når dere skal ringe til Norge, er mitt forslag (det går an å få skype på iphone også). Vi har ikke fasttelefon her, fordi det kommer så himla mye reklametelefoner på den :gal:.

Visum og arbeidstillatelse - ja. Alt det går gjennom ambasaden. Men dere får kanskje litt hjelp av dette fra Ulvefar sin arbeidsgiver i Norge? Det er et stykke behandlingstid på det, så dere bør sette i gang prosessen så snart dere kan.

Mat er billigere enn i Norge, stort sett. Dvs ikke så utrolig mye billigere hvis dere skal spise økologisk (som man fort får lyst til når man vet hvor mye hormoner og piss det er i annen mat :angst: ).

California er forresten fint, og det er San Fransisco også. :hjerter: Santa Cruz var vi aldri i, men det er sikkert like kjekt det også.


#7

Milfrid sa for siden:

Det er jo greit å få sjekket det, ja. Og så må dere sjekke om dere fremdeles kommer til å være medlem i folketrygden mens dere er borte. Iom at han skal ha lønn både fra Norge og USA så kan det jo hende at dere er dekket i Norge, for da betaler vel arbeidsgiver arbeidsiveravgift og folketrygdavgift?

Men som regel pleier arbeidsgiver å styre klar av det om de kan, det lønner seg som regel å betale forsikringen i USA i stedet (de som tror at vi har gratis helsestell i Norge tar feil, og er hjertelig velkommen til å se den fine, veldig mangesiffrede restskatten vi fikk, som dekker vårt bidrag til folketrygden. Og arbeidsgiver betaler jo en enda høyere sum. Det hadde sånn rent pengemessig svart seg for oss å ha helseforsikring i USA).


#8

Inagh sa for siden:

Jeg måtte humre litt her, akkurat nå. Mandag hadde jeg nemlig en forelesning, med en professor in Early Childhood Education fra et universitet i Minesota. Hun forklarte også om Kindergarten - og hvordan det er et frivillig tilbud, men at dette er noe "som ingen vet" - ergo går alle barn i kindergarten om de fyller fem år i september.

Vi så to filmer fra tre ulike kindergartens, som viste hvordan de vektla hva de underviste i og hvordan. Det skulle visst være veldig forskjell - i følge denne professoren, den ene var en Montessoribasert kindergarten, den andre la visst veldig vekt på kroppslig utvikling, og den tredje husker jeg ikke.

Uansett - vi så ikke den helt store forskjellen. Det så ut til at i alle tre tilfellene var det snakk om at barna var samlet rundt læreren, og så lærte de om ulike emner. Men alle tre så ut til å ha en høy grad av deltakelse fra barnas side, selv om det var veldig likt norsk førsteklasse, sånn ut fra læringsmål og slikt. Og har ikke barna fylt læringsmålene, ja så risikerer de å "stryke" i kindergarten og måtte gå dette året om igjen før de får lov å gå over på første trinn i skolen.

Så spennende at dere skal ha dette halvåret - lykke til, jeg kjenner jeg er skikkelig unnelig på dere.


#9

Stompa sa for siden:

En bekjent av meg fra et annet forum bor for tida i USA ifbm at mannen hennes jobber/forsker der. Jeg tror hun er registrert her på FP også; hvis du vil kan jeg be henne titte innom denne tråden hvis hun har mulighet?


#10

ingling sa for siden:

Jeg har ikke pipling på USA, men pass i hvert fall på å sjekke regelverk i forhold til folketrygden og hva dere evt må betale for ikke å bli "kastet ut" av den mens dere er borte. Det prøvde de nemlig med meg da jeg bodde utenlands, men jeg lurer på om grensen går på 6 måneder. Lenger enn det får dere ikke lov til å være, så den er så grei atte. :D


#11

Acsa sa for siden:

Milfrid, takk, du er en knupp!

ingling, takk for tipset! Neida, vi skal komme pent hjem igjen etter et halvår, jeg lover! :blunke:

Stompa - gjerne!

inagh, vi planlegger et litt spesiell vri på barnas skolegang mens vi er der. Det er på utforskingsstadiet, men jeg tror det blir veldig bra, og jeg vil gjerne diskutere det med deg seinere! :)


#12

ingling sa for siden:

:nemlig:


#13

Inagh sa for siden:

Høres spennende ut, Acsa!



#15

Fruktflua sa for siden:

Santa Cruz er en fantastisk og flott liten "by", så det er bare å glede seg! :)


#16

Pelen sa for siden:

Milfrid har fått med det meste! Vi har også norsk folketrygd og forsikring her i USA (via mannens jobb).

Kindergarden er mer avansert enn førsteklasse, men det nærmeste du kommer.

Se til at bilen ikke drar for mye bensin for da kan bensinprisen per/mil bli ca det samme som i Norge. Her er bilmotorene mye større som regel (men dette kan jeg gjette at dere tenker på).

Kommer tilbake sterkere, må få barn til skolen.


#17

Malama sa for siden:

Jeg kjenner at det jeg lurer mest på er hvordan man får mannen til å få jobb sånne steder. Noe sier meg at bytte av arbeidsgiver er første skritt, skatteetaten holder vel stort sett til innenlands... (til gjengjeld tror jeg de hadde vært ganske gode på dette med skatt innenlands og utenlands...)


#18

Pelen sa for siden:

Når det gjelder telefon så använder vi også Skype, det går jo greit, men man er jo bundet av å sitte ved PC/Mac. Vi har IP-telefon også. [url]www.iplink.com[/url] og der er det gratis å ringe til fasttelefon til Norge i den varianten vi har.

Dere må helt sikkert også ordne med førerkort. Her er det veldig enkelt.

Når det gjelder bank så er det enkelt her. Men man får ikke noen kreditt, men det gjetter jeg at dere ikke trenger. Check er bra å ha og det får man her bare man har konto. Med alle ting, som bank og skole så må man ha med seg et bevis på at man bor her. Vi tok med enten strømregning eller telefonregning (TV, internett, telefon) med vårt navn og vår adresse. Hadde vi ikke det så kunne vi ikke få bankkonto eller fått inn Herman i skolen. Men det er her i Florida, det kan være annerledes i CA. Skolen var det for øvrig bare å dra til og han kunne begynne samme dag eller dagen etter. Vi hadde vært hos barnelege dagen før og der fikk han vaksiner og papirer på at han ikke hadde alle vaksiner enda (han kunne ikke ta alle på en gang), men at han var i et program for vaksinering. Vaksiner er for øvrig best å ta i Norge gjetter jeg, rimelig dyrt her, men å andre siden så tar forsikringen vår det her.


#19

Pelen sa for siden:

www.greatschools.org/ kan du bruke for å se hvordan skolene er. Det gir i hvert fall et innblikk. Vår skole scoret ikke høyest, men etter hva jeg har skjønt så er foreldrene mer positive til den enn en annen skole som scoret høyere. Jeg har funnet en annen side også der det stod hvor godt elevene gjorde det osv osv, men den finner jeg ikke nå.


#20

MegaMie sa for siden:

Så spennende Acsa!


#21

Acsa sa for siden:

Skole er allerede på plass (!), ser det ut til. Ja, for dette ble jo avklart på søndag, så det skulle jo bare mangle... :sparke: Vi har jo visst om at det kunne bli noe av i tre-fire uker, det er et haaaav av tid for en PlanleggerTM. Det kan se ut som bolig er rimelig avklart også.


#22

Inagh sa for siden:

Jøye meg - jeg er mer enn imponert!

He he - men så burde jeg jo kjenne deg såpass at jeg ikke burde bli imponert, men tatt det som en selvfølge, sånn egentlig. :humre:


#23

Pelen sa for siden:

Ja, IP-telefon er flott, det har vi. Da slipper man å sitte fjetret til PC (med Skype) og det er deilig om man snakker litt lenge.


#24

LilleLeo sa for siden:

Å gud så spennende! Jeg forelsket meg helt i Usa da vi var der for et par uker siden. Jeg virkelig leengter tilbake! :love:


#25

Mei sa for siden:

Spennende? :mumle:


#26

ingling sa for siden:

Hihi, er du like misfornøyd som meg med at de blir borte så lenge? :) Men jeg har gitt dem ordre om at et halvt år er maks, asså. :nemlig:


#27

Mei sa for siden:

Et halvt år er definitivt max. Selvfølgelig med daglige fotorapporter og oppdateringer i en dertil egnet blogg.


#28

ingling sa for siden:

:jupp: Såpass må vi kunne forvente!


#29

Mei sa for siden:

Jeg har enda ikke klar kontrakten som skal underskrives av alle fire, i fem eksemplarer. Jeg tenker jevnlige offergaver til oss hjemme, fri videresending av nettkjøpte produkter som ikke sender til Norge, solsnakkforbud når vi har dårlig vær etc. etc.


#30

ingling sa for siden:

:Kjenner at må bli kjent med Mei og liker allerede: :D


#31

Acsa sa for siden:

Oi oi, jeg venter spent på kontrakten! :humre: Jada, vi skal blogge. Bildeblogg. Jeg lover. :D


#32

ingling sa for siden:

Jeg vil gjerne se den kontrakten. :D


#33

Mei sa for siden:

Jeg er sikker på at ingling har et par punkter hun vil føre på også. :knegg:


#34

Sonar sa for siden:

Ikke mye å bidra med, men det høres veldig spennende ut med et halvår i usa :riktig:

Med ditt tempo i planlegging, så har dere nok alt i boks lenge før avreise. Du vet sikkert når bussene går også :D


#35

ingling sa for siden:

Jepp. :D


#36

Acsa sa for siden:

Neida, jeg vet ikke når de går. Men jeg vet hvor de går, og at man må bytte i sentrum dersom man skal fra der vi antagelig skal bo til ungenes skole. :plystre:


#37

Tallulah sa for siden:

Heldiggris! Å bo i Santa Cruz er sikkert fantastisk. Jeg skulle ønske vi kunne få til et år i USA også, men det ville ført til at en av oss måtte jobbe MYE mer der borte enn hva vi gjør her hjemme, og ingen av oss er villige til å gi opp den tiden med familien.


#38

Maryan sa for siden:

Nå har ikke jeg lest alle de tusen tidligere innleggene i denne tråden, men har stukket inn hit på oppfordring.
CA er herlig vakkert! Og er dere klare for noe nytt, kommer dere til å elske det!
Vi bor lenger sør i CA - i Irvine og stortrives med det.

Hus er dyrt, bil er billig.
Drivstoff er også billig. MEN; bliene bruker atskillig mer drivstoff enn de fleste biler i Norge.
Kollektivtilbudet er elendig - det finnes noe, men er ingeting å satse på.
For å få billigere forsikring her i CA, må man ha Californisk førerkort. (Det påstås også at dersom du kommer i en ulykke og ikke har det, er det du som får skylda uansett...)
Derfor må du gjennom teoriprøve og oppkjøring.

Ser du spør om Kindergarten. Jeg vil si at nivået ligger mellom der vi slutter av i bhg i Norge, og der norsk skole ligger på 1. trinn. Skoledagene for Kindergarteners her er 8-1125 hver dag.
Arbeidskravene til barna er høyere her enn i Norge (Nå bor vi i det rikeste County her, og det kan variere noe mellom de ulike counties også.)
Barna har stort sett lenger skoledager og realtivt store mengder lekser om vi sammenlikner med nordiske og nordeuropeiske land.

Ingen problemer å få bankforbindelse, men ingen kredittkort før etter et år.

Vi har IP-telefon fra Norge, og med vårt abonnement er det gratis å ringe til Norge, og gratis til fastteleon her. Men siden de ikke kan skille fasttelefoner fra mobiler, er det i praksis gratis til alle telefoner her. Men det er ingen som vil ringe til oss her da ;-) Derfor har vi mobiler (med kontantkort siden vi ikke er kredittverdige før etter et år) i tillegg.

Husk å søke NAV på forhånd om barntrygd (du kan få dette i inntil tolv måneder i utlandet. Ellers er det litt komplisert med lønn dersom han både får her og hjemme. Men her kan det i hvertfall lønne seg å betale noen prosent (7 eller 9?) for å beholde medlemsskapet i NAV og dermed også en del forsikring. Ellers har jo Norge skatteavtale med USA, så dere skal slippe unna med skatt bare en plass av gangen. Men reiser han frem og tilbake, blir det vel perioder med det ene og perioder med det andre?

Bare spør om det er mer du lurer på! :)


#39

lillamamma sa for siden:

Vi fikk kjapt og greit konto og sjekkhefte i Bank of America.
Og erfarte at sjekkhefte er tingen i USA, bhg og husleie ble betalt med sjekk, t.o.m. når bhg skulle på tur og ha med $8 for buss og inngangspenger så dro alle mødrene opp heftet og skrev en sjekk på $8 :humre:

Vaksiner som egentlig var påbudt for å skives inn i bhg trengte ikke storesøster å ta fordi det ikke var en del av det vanlige vaksinasjonsprogrammet i Norge. Hun måtte gjennom helsesjekk før hun kunne begynne i bhg da, noe som ble svindyrt fordi vi valgt å ta en privat i stedenfor å vente i mange uker på time hos offentlige. Anbefaler dere å ta kontakt med aktuell bhg/skole og få tilsendt helseskjamaet, så kan helsesøster her i Norge ta den sjekken. Greit med alt som er klart når man først kommer til nytt sted.

Santa Cruz er koselig, var innom der på ferie. Kunne godt tenke meg å bo der neste gang (vi bodde i storby på østkysten).


#40

Acsa sa for siden:

Tusen takk for informasjon, Maryan og lillamamma! :)

Dette med førerkortet var en strek i regningen, litt mye pes for bare seks måneder. Jeg sjekker med et forsikringsselskap nå om det holder at Ulvefar har CA førerkort og at forsikringen står på ham, og at jeg kan bruke bilen med internasjonalt førerkort.

Skole ser ut til å være på plass - vi har funnet en litt alternativ løsning som vi tror og håper skal fungere godt for oss.

Men så mye arbeid som jeg legger i dette bør vi egentlig være der litt lenger enn seks måneder... :gruble:


#41

goldnugget sa for siden:

Vi har bodd i USA noen år og det beste tipset jeg kan gi er at dere får en kontaktperson på jobben hans som hjelper dere. Det er en utrolig treg papirmølle og mye å sette seg inn i.
Et annet tips er at du burde være der i 2 år:D

Vi lengter tilbake!


#42

ingling sa for siden:

Døh, ikke prøv deg en gang! :roper på forsterkninger:

Men ja, du gjør en imponerende planleggingsinnsats!


#43

Pelen sa for siden:

Her ser jeg at Florida og California er forskjellige. Her er kindergarten full skole og de går 8.30-14.00 og de lærer seg mer enn 1. trinn i Norge.

Her må man også ha førerkort etter å ha bodd her en viss tid, jeg husker ikke om det er 30 eller 45 dager, men da må du ha det uansett forsikring. Internasjonalt førerkort trengte vi ikke før det. Førerkort her er ikke mye pes og du kan kjøpe heftet på nett og så begynne å lese på nå. Jeg leste igjennom boken en gang og klarte meg bra. Oppkjøringen skjedde på en parkeringsplass og det er bare å huske å holde armen bak setet på høyre side når man rygger og ellers kjøre normalt. Slik var det her i Florida i hvert fall.


#44

Pelen sa for siden:

Når det gjelder vaksiner og legebesøk så dekket vår forsikring (som mannens jobb hadde) det


#45

Milfrid sa for siden:

Her i Texas går de også i Kindergarten lengre, fra 8:20 til 15:30. Det er PreK for barn med behov for det (tilbud til mindre ressurssterke familier og fremmedspråklige) fra 8:20 til 11:30.

Mitt inntrykk er at de lærer mer enn i første klasse i Norge. De har i grunnen lært det de gjør i første klasse i PreK i barnehagen. Sønnen minnharnallerede vært gjennom hele alfabetet og skriver også noen ord. De tilbyr også matematikk, men jeg syntes han burde få være barn en stund til, så han tar kokkeklasse i stedet. Og pc undervisning.

Mht skatt så fungerer det sånn at Norge regner ut hvor mye skatt en skulle ha betalt og trekker fra det man har betalt i USA og så får man en søt, liten regning på resten om man regnes som skattenessig bosatt i Norge. Skattenessig tjener man på å være skattenessig bosatt i USA, og jeg bet derfor at de fleste derfor velger å melde seg ut av folketrygden og være skattenessig bosatt i USA. Det er en billigere løsning både for arbeidsgiver (i Norge) og for en selv (da betaler arbeidsgiver forsikring). Vi har imidlertid valgt den dyre løsningen, siden den blir billigere for oss av andre årsaker. USA har noen kjiipe skatteregler, de også ;)


#46

Macky sa for siden:

:elsker:


#47

Maryan sa for siden:

Her trengs ingen arm bak setet når man rygger, men dette er jo ulikt fra stat til stat.
Her må man kunne vise med armen ut av vinduet hvilken vei man skal svinge:humre:

Resten er en enkel teoriprøve og en ca. 10 min oppkjøring. Ikke noe hokus pokus og heller ikke noe stress.
Tviler på at dere får billigere forsikring dersom ikke begge har CA-førerkort.:nemlig:

Og 6 mndr er altfor kort tid! :dulte:


#48

Maryan sa for siden:

Her er forresten PreK siste året i preschool før de starter Kindergarten.
Mener også at det er 1. desember som er fristen for å fylle fem i år dersom man skal starte K.
Lokalt her hos oss har de egne klasser for barn med lite eller ingen engelskkunnskap, ELD (English language development program).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.