Jeg har arvet min bunad, og den ser ut som på bildet.
Dette er ikke min, men den er tilnærmet prikk lik. Min er bittelitt lenger, og har tynn, rød kant nederst. Jeg bruker også røde strømper til, for det er jeg vant til at det skal være.
Normørsbunaden finnes i hvert fall i 4 varianter i forhold til farge på livet, og man kan bruke 3 forskjellige forklær.
Jeg hadde en slik rosevest og stakk, men med blasse farger på forkleet. Jeg vet ikke om man får forkle med sterke farger mer. Dessverre så vokste jeg ut av min bunad og solgte den innad i familien.
Tror ikke man får kjøpt nytt forkle i klare farger lenger, men brukt kanskje?
Kjenner ingen som har hvitt linforkle, men det var jo ganske fint det også.
Jeg finner liksom aldri bilder av min fargekombinasjon, men har hørt at den er ny eller noe. Rødrosa vest og grønnruta forkle. Svart stakk, linskjorte. Hvitt forkle høres veldig pent ut, jeg kan ikke huske hvordan det så ut.. Kanskje fordi det er 13-14 år siden vi valgte ut fargene. Jeg og søsteren min har lik kombinasjon. Husker det var endel å velge i, og en venninne av meg som er året yngre har de skarpe fargene, så jeg tror de fortsatt kan velges, eller kunne det da..
Den grønne vesten er forresten veldig fin, en av nevøens "medkonfirmanter" hadde det. Da tenkte jeg at det ikke hadde gjort noe om stakken og vesten var hver for seg, så man kunne mikse og trikse.
Jeg har den gammelrosa vesten og mørk blått skjørt. Blå strømper og duse farger på rutemønsteret på forkleet. Og veske med lyngrose. Denne varianten var den eneste man kunne velge akkurat da, siden har det vel blitt mer valgfritt igjen. Broderiet på veska var en tilsnikelse, skulle egentlig vært et rutemønsteret. Jeg har også blå jakke til. Ønsker meg hvitt forkle, men det er ikke akkurat vanlig.
Nå må jeg nesten dåne litt. Sunndalsøra er ikke verdens navle liksom, så forventet ikke at så mange var derfra. Artig!
Det finnes et utall forskjellige versjoner har jeg jo omsider forstått, og i mitt hode er det jo ingen som er "riktig" eller "feil", siden de tydeligvis har revidert den etterhvert som det har tilkommet mer kunnskap om hvordan den var opprinnelig?
Ble ikke nordmørsbunaden til på ...50-tallet eller noe sånt?
Jeg skal til Sunndalsøra til helgen jeg.
Faren til søstrene ine hadde hus der som de overtok når han døde.
(det er ikke min far)
Slekta mi på morsiden er også fra Nordmøre, men fra Halsa da.
Mamma hadde bunad som bildet i HI.
Nå har min niese overtatt den (vi andre er for lange) og hun skal eller har kjøpt hvitt forkle. Alle mine slektninger har varianten som vist i HI.
Rød vest og forkle med sterke farger.
Naboen min har forøvrig også den varianten.
Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å ha dette forkleet også, men nå lurer jeg litt på det hvite i stedet. Jeg var i Kristiansund på 17. mai og så veldig mange med det og det var veldig fint! Må være en "ny" trend for for noen år siden var det omtrent bare det rutete å se :jupp:
Også skal jeg ha "koneskaut" og ikke denne lua som er pikelue.
Den varianten med sterke farger er den "gamle" typen forresten! Husfliden omarbeidet fargene fordi det visstnok ikke ble brukt sterke farger men mer duse toner i "gamle dager". Derfor er den rød vesten nå mer rosa og forkleet i dus rosa/grønn fremfor klare farger.
"Norske Bunader" tilbyr fortsatt den gamle varianten til Husflidens store irritasjon :humre:
Denne er kjempefin! Akkurat den samme som datteren min har.(bare at hun har gullbånd på vesten) Litt gøy at den heter Romfovesten, siden hun ble døpt i Romfo kirke. Vi samlet røkla og kjørte opp fra Oslo den gangen for å holde dåp "hjemme". :)
Har ikke vært på ferie på Sunndalsøra på mange år - har familie (langt ute fra min mormor) på et sted som heter Nastad (eller gården het(er) vel det... det ligger antagelig i Tingvoll kommune tror jeg) - men har ikke kontakt med noe der.
Artig at det er flere her derfra da. Jeg rakk ikke begynne på skole før vi flyttet, men søstern min gikk på Sande barneskole. Jeg gikk i bhg omtrent bak kirken...
Jeg har prikk lik som den på bildet (dog med freshere bånd, annet sølv og ikke så sæggete belte/veskeoppheng), med røde strømper. Hadde knallrød vest før, men den satt ikke så fint på meg så jeg har kjøpt ny vest - denne rosa som er på bildet, med fine veverier i.
Kusina mi har grønn vest med gullbånd på, og "blassere" forkle. Veldig fin til henne med rødt hår - maken til den grønne på det andre bildet - men hennes vestbånd er mindre prangende.
Jeg synes egentlig ikke bunadveskene passer til nordmørsbunaden. Masse broderi på dem, uansett variant, og det er det jo ikke noen steder ellers på bunaden.
Jeg ønsker meg også hvitt forkle og koneskaut til å variere med, selv om jeg synes bunaden blir litt kjedelig uten det knallgrønne forkleet.
WHAT?! De kjenner jeg jo!! Faren min og de var omgangsvenner. Verden er jammen ikke så stor. Vi har hus ei mil unna eller noe sånt. Nastad ligger vel på Aspøya?
Jeg har bodd veldig mye lenger alle andre steder enn der, så dialekten er nok borte for lengst. Jeg bodde der fra jeg ble født til jeg var 4-5 år, og fra jeg var 14 til jeg var straks 18. Videre så bodde vi der fra 2006 til 2009, men jeg anser vel egentlig Lørenskog som "hjemme" siden det er her jeg har bodd lengst :)
Det er vel litt sånn alle kjenner alle der? Ihvertfall de som har bodd der i alle år? Dette navnet er jo kjent selv for meg, og foreldrene mine har ikke bodd der på snart 30 år.
Vet du hvilken Husflid som er å anbefale? Vet du noe om den i Surnadal, evt. Kristiansund?
Også lurer jeg på hvordan denne bunaden er å få på seg. Jeg har aldri hatt bunad, så jeg lurer på om det er mye styr å kle seg? Har sett en del bilder rundt forbi av bunaden, og jeg lurer på en ting: hvordan skal vesten sitte? Skal den sitte veldig stramt på?
Vesten skal sitte ganske stramt rundt livet ja, ikke løs og rom iallefall.
Bysten er jo "åpen" så der er det bedre plass. Den er ikke så vanskelig å få på seg når den passer, men jeg har "hemset" på bunad på venninner der bunaden har krympet litt og det er verre. Når man må ha to ekstra hender for å holde sammen vesten såpass at man får sammen hektene sier det seg egentlig selv. :humre:
Når den passer er det bare å ta den på seg som en hvilken som helst kjole.
Jeg vet ikke om de er flinkere i Surnadal v.s. Kristiansund.
Siden jeg er fra Kristiansund har jeg egentlig bare sett bunader sydd der og de er veldig fine iallefall. Vil tro de syr etter samme standard og med samme teknikk uansett, så det vil nok ikke utgjøre stor forskjell.
Kjempefint med litt info, Vianne Rocher! Vet du om det er mange som bruker den sorte lua? Kan man bruke denne selv om man er gift, eller må man ha den hvite linhatten da?
Og er denne bunaden veldig varm å ha på seg?
Vet du noe om sølvet til bunaden, hvilket er finest av Unhjem eller Vossasylv?
Dette ble mange spørsmål, men blir veldig glad for svar! :-:)
Og her er enda et spørsmål: Henger forkledet sammen med bunaden, eller kan det tas av?
Er litt usikker på om jeg skal ha hvitt linforkle eller det grønne i duse farger. Det hadde jo vært praktisk om en kunne ha begge to og bytte på! :-)
Den svarte lua er for de ugifte, såkalt pikelue. :knegg: Jeg blånektet å få den da jeg fikk bunaden, og nå er jeg gift, og bør vel ha linskautet, men har ikke hodeplagg.
Ellers er mitt forkle løst, men festet med små hekter i sidene. Jeg har forresten den røde vesten, svart stakk og forkle i duse farger. Min bunad ble sydd privat i sin tid, og jeg har broderte initialer på skjorta. :) Sølvet ble forresten den gang kjøpt hos Unhjem og hos Husfliden, men jeg vil tippe at det egentlig er det samme hvor det kjøpes så lenge det er "riktig" type.
Og varm er den definitivt, ikke minst pga. stakken i ulltøy som er rynket sammen øverst slik at den blir veldig tykk. Jeg fikk merke det på 17. mai her i år, hvor det var 22 grader i skyggen.
Takk for svar! Er det noen som vet om jeg kan velge fritt blant løslommene hvis jeg skal ha blågrønn vest og forkle i duse farger? Jeg har nemlig sett en nydelig sort løslomme med en stor blomst på, som er brodert i fargene rød/rosa/hvit/grønn (?). Og ellers på lommen er det broderier av noen småblomster tror jeg (i fargene grønt, gult og lilla?) Veldig dårlig forklart, men håper noen skjønner hvilken jeg mener! Kan det være den lyngrosen som en annen her skrev om at var en tilsnikelse? Håper jeg kan velge denne løslomma, for den er så fin!
Og blir det fint med sort stakk og kep til den blågrønne vesten? Ser at det er en del som velger blått, men jeg liker sort bedre.
Jeg har sånn vest med broderier som det første bildet, blå stakk og forkle i duse farger. Svarte strømper. Synes Nordmørsbunaden er veldig fin! Hadde jeg skulle kjøpt en nå så tror jeg at jeg hadde gått for grønn vest. Synes de er veldig fine! Jeg synes egentlig lin er finest, men tror ikke det har så mye å si ang varme. Det er liksom ullstakken og det stramme livet som gjør utslag her. hehe. Forkleet er løst ja.
Jeg har linskjorte, og har seriøst vurdert å bytte den med en i bomull. Altså, du kan stryke den til krampa tar deg, men blir krøllete igjen bare du ser hardt på den.
Jeg har høyrød vest, linskjorte, "gammelt" forkle, sort stakk og blå jakke. Bunaden min er todelt. Ville ikke ha den sydd sammen. De er veldig flinke i Kristiansund. Men synes bunadene begynner å bli fryktelig dyre. Jeg kjøpte denne jakka for 2 år siden til litt over 5000,-. Nå koster den 11 000,- !!!
Jeg hater å stryke, så hvis det er lettere med bomull tror jeg at jeg går for det. :)
Så det går an å be om å få bunaden i to deler? Hvordan fungerer det, iben? Er det mer praktisk enn å ha den i en del?
Takk for tips om Kristiansund. Jeg har også sett at det er noe som heter Karis systue i Innfjorden som lager Nordmørsbunaden: www.karissystue.no/ Er det noen som har erfaring med denne systua?
Tar i mot alt av tips og råd, for jeg er helt dum når det kommer til bunad hehe. :o
Jeg har den gamle bunaden, med rød vest (ikke den som er på det første bildet) grønt forkle (som nesten er umulig å få tak i i dag) og svart skjørt med rød skånningskant. (Som den røde kanten kalles). Da min bunad ble sydd veide jeg 36 kilo og var en mager liten konfirmant, så den har vært utsatt for omfattende omsyinger. Nå kan den ikke syes ut mer så jeg må ned i vekt. :( Håper jeg lykkes med det til min yngste sønns konfirmasjon neste år. Men..jeg brukte den 17.mai i år, og er veldig glad i dette plagget. Har linskjorte som min søster sydde til meg. Også hun som sydde den om nå slik at den passer meg i dag. Hun har sydd bunader til snart hele familien. Tidligere var det vanlig at syersker rundt omkring på landsbygda sydde bunader. Nå er det vel stort sett bare husfliden.
Jeg har aldri sett den i todelt jeg. Blir ikke det litt rart? og litt vanskelig å stakken til å sitte så langt opp og jevnt runt hele uten at den sklir ned?
Til dere som har Nordmørsbunaden: hvor har bunaden deres blitt sydd? Er det noen som vet om det finnes noen på Østlandet som syr denne, bortsett fra Heimen husflid/husfliden? Eneste jeg har funnet som syr privat, er karissystue.no i Innfjorden. Er det noen som har hørt om den systuen?
Og er det noen som vet forskjellen mellom en linskjorte i tellesøm og labbsøm?
Min bunad ble opprinnelig sydd av en lokal syerske, og har siden vært omsydd av meg selv og min søster. Skulle jeg kjøpt bunad i dag ville jeg kjøpt den gjennom husfliden og slik vært sikret et kvalitets produkt, eventuelt gjennom en lokal systue slik som Karis systue eller hva det nå var hun het. Linskjorten mener jeg er mer solid enn bomullskjorten og tellesøm og labbsøm er to forskjellige måter å brodere på. Min skjorte er i tellesøm, min mors skjorte er i plattsøm.
Og todelt tror jeg ikke vil fungere. Muligens hvis man hekter vesten fast på skjørtet med hekter, men det er ikke så vanskelig å få den på seg, med mindre du er handikappet på noe vis. Jeg har for tiden en senebetennelse i høyre skulder så jeg måtte ha hjelp til å få den av.
Jeg synes det er veldig praktisk med todelt bunad. Slipper at vesten blir "dradd" når den henger i skapet. Stakken sitter som støpt på hoftene så den sklir ikke ned nei. Går kant i kant med vesten, og beltet dekker over slik at det ikke er synlig at den er todelt.
Perhonen: du skrev at du og din mor har ulike skjorter. Er den ene linskjorten tynnere i stoffet enn den andre? Og er det sånn at plattsømskjorten (labbsømskjorten) i lin har mindre halskrage enn den i tellesøm? Har prøvd å se på bilder, men ikke så lett å se. Blir glad for svar! :-)
Jeg stryker skjorta med strykespray til og med, for å få kragen stiv, og ermene med skikkelig press, men de er jo skrukkete igjen når jeg har fått ermene inn i bunaden :knegg: Men synes lin er finest uansett.
Vet ikke hvor mye eller hva slags sølv som er vanlig, men jeg har ei stor Mariasølje i halsen, en rund stor sølje på brystet, og offerdåse, mansjettknapper og øredobber.
Min er også sydd av en lokal syerske for maaaange år siden. Damen het Inga, ergo har jeg Ingavest :)
Jeg fant ut, etter 13 år, at hvis jeg satte sølja akkurat på riktig sted, så står kragen helt av seg selv. :knegg:
Men, sølje på brystet og offerdåse? Blir det ikke kræsj altså?
Eh jo - jeg kom på nå, at jeg har ikke brukt Mariasølja etter at jeg fikk offerdåsa. Bruker den store runde i halsen, og så offerdåsa. Og kragen står ganske greit da.
Neste år skal den passe igjen, om jeg så skal sultestreike fra jul!
Det er ikke mye som slår bunad som stasplagg :hjerter:
Bruker dere trøya til bunaden, eller cape? Har lest i heftet om bunaden at den ikke er komplett uten trøye til, er det noe som er vanlig å bruke? Bruker dere hodeplagg også?
Jeg ville ha hodeplagg, fordi jeg så for meg noe ala den søte lille kysen som hører til Bolsøybunaden. Jeg var ikke sen med å ombestemme meg når de viste meg hva jeg kunne få, for å si det sånn!
Jeg har cape, men bruker den så lite som mulig. Den skjuler jo hele bunaden!
Jeg har ikke verken trøye, cape eller hodeplagg.
Hodeplagg er uaktuelt, men skal skaffe meg cape nå. Bunaden min har ikke passet på noen år, men er på vei inn i den, så i år skal den frem i lyset.
Har dere de store eller de små stølene på beltet? Hva er penest?
Og hvilken spenne har dere på beltet? Hjertespenne, monogramspenne eller den nokså enkle spennen som binder stølene sammen (husker ikke hva den heter)? Har dere noen anbefalinger her? Synes monogramspennen ser fin ut, men lurer på om denne er veldig stor? Har aldri sett sølvet i virkeligheten, så derfor jeg lurer. :)
Jeg synes de små stølene med dråper er penest. Litt tettere enn det som er "opprinnelig". Både monogramspennen og hjertespennen er fine, men jeg synes faktisk det kommer an på hvor mye, og hva slags, sølv man velger ellers. Det er ikke så pent med lassevis av sølv i mine øyne.
Jeg har veska på venstre side, og lås i hel sølv. Skjønte ikke helt hva du mente med veskestøl?
Min festes ved å hekte den over beltet og så sy fast på baksiden - mellom to støler som ligger helt inntil. Har stølene på beltet ganske tett, synes det er finest.
Er vesken din sydd fast i beltet hele tiden? Eller kan du ta av vesken? Jeg fikk svar av en gullsmed at en veskestøl er en støl som man kan henge vesken på. Det ser visstnok ut som en vanlig støl men har en stang nederst der man henger veskelåskroken (i stedet for hengende løv). Noen som har dette og kan si hvordan det fungerer?
Min er fastsydd ja. Hvis du ser på det første bildet jeg la inn, så er bunaden min nesten prikk lik hennes, stort sett sølv og alt. Men min stakk er litt lenger og har rød kant nederst.
Hei igjen sjuggerpløm! Takk for svar! Har du den løslomma som er på det bildet du la inn? Den er nydelig! Tror ikke den selges av Husfliden lenger? Er det skjorte i tellesøm du har? Og er kragen veldig høy på den skjorta?
Har linskjorte med annerledes søm enn den avbildet på den grønne varianten. Kragen har vel omtrent samme lengde.
Har løslomma som er på den bunaden ja.
Synes den var litt spesiell og fin. Men da er det kanskje finest med linforkle til? Er det noen som har det? Kan man ha labbsømskjorte og linforkle, eller bør man ha tellesømskjorte til linforkle?
Jeg tror ikke det er så veldig vanlig, hvis den er "ny"? Jeg har i hvert fall aldri sett den, påtross av feiring av 17 mai nettopp på Sunndalsøra de siste årene.
Kanskje finest med linforkle, ellers kan det bli veldig mye grønt...?
Jeg så flere av de helt unge, type nykonfirmerte, med denne vesten på 17.mai i Kristiansund i år. Da med rutete forkle og ikke hvitt. Personlig synes jeg den grønne vesten er penere. Denne er på en måte omvendt med mest blått og mindre grønt. Totalintrykket blir litt mørkt og lite som bryter for min del.
Men det er jo bare smak og behag.
Jeg aner ikke om den har opprinnelse fra Sunndal, jeg mener å ha lest det, men det er meget mulig at jeg har sett feil. En telefon til Husfliden vil sikkert gi deg svaret.
Jeg vet de opererer med stedsnavn på enkelte vester. F.eks. kalles den rødrosa kallemanken også for "Farstadvest".
Jeg tror stoffet til Farstadvesten lages på noe som heter Krivi Vev i Tingvoll.
Er det mange av dere som har cape til bunaden, og føler at det er nødvendig å ha? Tror det var noen her som sa at de brukte det minst mulig, siden det skjuler mye av bunaden. Går det an å bruke et sort sjal i stedet for cape?
Er det flere som har positive erfaringer med Husfliden i Kristiansund? Ser at Iben skrev at de er flinke. Er det der du skal få din bunad sydd Vianne Rocher? Vet dere om alt til Nordmørsbunaden sys i Norge hvis man bestiller hos Husfliden? Har jo lest litt forskjellig om bunadsbransjen: www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070511/OAKTUELT001/105110009
Husfliden er jo fremmere av Norsk flid og for ivaretakelse av tradisjoner innenfor dette området. Bunadene er som jeg forstår utført for hånd og er utført som tradisjonellt håndtverk. For Nordmørsbunadens del blir den sydd hos husfliden enten i Surnadal eller i Kristiansund. Jeg vil tro de er dyktige begge steder. Jeg vet at de er flinke i Kristiansund, og jeg ser ikke for meg at resultatet er særlig annerledes om man får den sydd i Surnadal.
Man kan ta mål hos sin lokale Husflidbutikk også sender de over mål og ønsker til de avdelingene som produserer den bunaden du ønsker.
Norske Bunaders bunader er maskinsydde i Kina, tror jeg. Dermed også en markant forskjell i pris. Jeg har bare sett de gjennom butikkvindu og de så helt OK ut. Man ser at de ikke er håndsydde da, og for min del er sjarmen litt borte da, men smak, behag og økonomi får nesten avgjøre dette.
Det går sikkert fint å ha et sjal ja, men hvis jeg først skulle hatt noe over så kan det vel like gjerne være en cape? Jeg bruker min minst mulig, men jeg bruker den jo når det trengs.
Tusen takk for innspill! Jeg liker egentlig ikke cape, synes det ser merkelig ut på meg som er så lav også virker det som at den skjuler mye av den fine bunaden. Da kan jeg heller bruke et sort sjal hvis det blir kaldt, og kjøpe cape senere hvis det blir helt nødvendig. :)
Beklager hvis jeg har spurt om dette før, men hva slags søljer har dere til bunaden? Har dere noen anbefalinger her? Har dere offerdåse? Har hørt noe si at denne er litt irriterende å gå med, siden den ofte snur seg. Har også sett bilde en sølje med sprette og rosett, er det noen som har sett denne i virkeligheten? Er den fin? Se bilde av den her: www.unhjem-design.no/pub/unhjem/produkter/?aid=47#unhjem#unhjem
Jeg har offerdåsa som er på det store bildet. Håndlaget Nordmørsdåse eller hva den heter :knegg:
Ellers har jeg stor Mariasølje og en stor rund sølje. Nordmørsstøler 30X30, øredobber og mansjettknapper fant jeg ikke bilde av.
Her er bilde av Mariasjølja. Hvorfor jeg har akkurat det vet jeg ikke, for det er jo ikke spesifikt for Nordmørsbunad. Men har arvet alt av mamma, så må heller spørre henne om det.
Og bringesølja er litt som denne, bare mye finere. Mer ornamenter eller hva det heter.
Jeg har "offerdåse med glatt kant", den minste av de firkanta søljene (lengst til venstre, øverst på samlebildet.) 20 mm mansjettknapper, Nordmørsstøl på beltet. På capen har jeg den som er ved siden av hjertespenna, og veskelåsen min finner jeg ikke i oversikten.
Har prøvd. Linskjorta fikk en bitteliten svart flekk akkurat der nåla hadde vært. Det gikk bort i vask, men jeg er egentlig ikke nok plaga med den til at jeg har gjort det mer enn et par ganger.
Ang cape så var jeg kanskje ikke tydelig nok. Det jeg mener er at om man først skal ha noe over, så syns jeg det skal/burde være det som faktisk hører til bunaden.. Men det er min mening, og jeg fikk hele greia til konfirmasjonen (og slapp dermed altså å tenke økonomi).
Jeg synes den blå vesten er kjempefin! Den kommer ikke helt til sin rett på det bildet nei, den er mye vakrere i virkeligheten. Men liker ikke så godt de gullblondene som er på, synes det er penest med sølvblonder.
Jeg har også lyst på jakka, men synes prisen er noe avskrekkende. Hos Husfliden koster den 11.200 :eek:
Jo, jeg og tror at cape er mye mer praktisk enn jakka, i og med at det er lett og eh... vokse ut av jakka, mens capet passer til de fleste fasonger man måtte pådra seg gjennom årene. Så det blir nok cape etterhvert. :nikker: (Jeg har nær familie som syr Nordmørsbunad, så jeg slipper uansett unna husflidsprisene... :knegg: )
Håper jeg også krymper inn i bunaden min i vinter, så kan jeg også gå i tog med den! :jupp:
Ja, enig i at cape er mer praktisk i forhold til vektendringer. Ser at dere skriver at dere slanker dere inn i bunaden. Jeg sliter litt med vekta selv, og har planer om å slanke meg. Tror dere at jeg bør vente med å bestille bunaden til jeg er ferdig med å gå ned i vekt, eller ville dere ha bestilt den nå og heller få den sydd inn hvis jeg klarer å holde vekta? Det er vel snakk om 10-15 kg jeg bør gå ned. Er så usikker på dette.
Takk for svar, Sjuggerpløm! :) Ja det er jo kanskje en fordel å vente. For bunaden blir vel alt for stor hvis jeg bestiller den nå og skulle gå ned f.eks 10 kg? Den skal vel sitte ganske stramt inntil? Men du har jo absolutt et poeng at det er ikke sikkert jeg klarer å gå ned i vekt, og hvis jeg gjør så er det jo uvisst om jeg klarer å holde på den nye vekta. :) Og da må jeg jo sy bunaden ut igjen hvis jeg bestiller den når jeg har slanket meg. Hehe, det skal ikke være lett altså.
Noen flere som har meninger om når det er best å bestille bunad i forhold til vektendringer?
Er det noen som kan svare meg på cirka hvor beltet i livet skal sitte, sånn i forhold til navlen? Prøver å finne ut av hvor mange støler jeg trenger å kjøpe til beltet. :)
Lurer også på om jeg snart skal bestille bunadskjorte. Det kan være litt lang ventetid på skjorte, særlig hvis jeg skal kjøpe fra Husfliden. Holder jo på å slanke meg, men det gjør kanskje ikke noe om skjorta blir litt romslig? Det er vel ikke slik at man syr om en bunadskjorte hvis man går opp/ned i vekt?
Har du fått bunaden din nå, Vianne Rocher? Leste at du holdt på å samle. :) Kan jeg spørre om du valgte rutete eller hvitt forkle? Begge deler er kjempefint. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.