Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grandiosa (ang. nøkkelhullmerking)

#1

gnuri sa for siden:

-Den nye Grandiosa med biff og løk er nøkkelhullmerket.
Til sammenlikning er ikke makrell i tomat det. Er ikke det litt merkelig ? :confused:


#2

gnuri sa for siden:

huff- kan en modde endre overskrift ? irritert på skriveleif


#3

Dixie Diner sa for siden:

Det er helt fjernt og det sier alt om hva jeg alltid har ment om dette nøkkelhullgreiene. Lureri, hele greia. De tenker bare kalorier og sånt, ikke hva som egentlig er sunnest og mest naturlig. Seigmenn hadde vel blitt prioritert før mørk sjokolade, tenker jeg, om sånt skulle nøkkelhullvurderes.


#4

gnuri sa for siden:

Ja ikke sant- helt på trynet....Jeg tror ikke mer på det etter dette i allefall


#5

daffy sa for siden:

Nøkkelhullet tildeles produkter som er sunne i sin kategori. Makrell i tomat og pizza er to forskjellige produktkategorier ...

Men det burde kanskje være strengere krav til hvilke kategorier som fikk være med på ordningen.


#6

gnuri sa for siden:

Joda- men hva er det med makrell i tomat som ikke er sundt ? Joda, at det inneholder fet fisk- altså for mye fett. Det faller på sin egen urimelighet.


#7

Mrs. Longbottom sa for siden:

Nøkkelhullsmerking, pøh! Det går etter de dumme, offentlige kostholdsrådene, og passer ikke med min kostfilosofi. Jeg leser innholdsfortegnelsen, jeg.


#8

gnuri sa for siden:

Jepp- det gjør jeg også.


#9

Blondie sa for siden:

Hva med oss som ikke skjønner det spøtt av innholdsfortegnelsen da? Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skal være så vanskelig å merke sunne varer, altså. Grandiosa med nøkkelhull var spikeren i kista for min tiltro til dette merket, hvertfall.


#10

Marit K sa for siden:

Nøkkelhullsmerkingen er i grunnen ikke vanskelig å forstå. Nøkkelhullet gis til "sunnere" alternativer innen kategorier av matvarer. I kategorien pizza, er det altså grandiosa med biff og løk som er et sunnere alternativ enn de andre. Likeledes finner man tilsvarende i de aller fleste matvarekategorier. Jeg føler at nøkkelhullsmerkingen gjør det noe enklere å velge sunnere når jeg lurer på hvilket av alternativene jeg skal velge, for eksempel når jeg handler pølser, kornblandinger, pasta, ferdigretter m.v. Er det et generelt sunt kosthold man ønsker, da er jeg helt enig i at nøkkelhullsmerkingen ikke er tilfredsstillende.



#12

Hulda sa for siden:

Rett og slett dustete.


#13

Mrs. Longbottom sa for siden:

Da må man ta seg tid og lære seg. I all den tid oppfattelsen av hva sunne matvarer egentlig er varierer så mye fra person til person, blir det helt håpløst. Sett deg ned og tenk over hva du mener er sunt, og lær deg hvilke stoffer som strider mot det.
Ellers pørver jeg å bruke så mye som mulig av matvarer som ikke behøver noen innholdsfortegnelse, det føler jeg er vedlig trygt. En biff inneholder biff, en tomat tomat, og en kål kål. Ingen grunn til å lære seg noe som helst for å forstå at det er greit å spise. Men så er jeg jo blitt litt nazi på kosthold i det siste, det vet du jo ;)



#15

Tallulah sa for siden:

Jeg lurer på om jeg så et svensk forbrukermagasin om dette for noen år tilbake, da de hadde begynt med nøkkelhullmerking i Sverige og utelot alt som inneholdt fett, uten å ta hensyn til sunt fett. Det er greit at nøkkelhullet gjelder innenfor hver kategori, men jeg tror det lett kan misoppfattes slik at man får inntrykk av at Grandiosa er sunnere enn makrell i tomat. Hvilken kategori er makrell i tomat i, forresten?


#16

Kirsebær sa for siden:

Jeg skjønner at man kan si at nøkkelhullmerkingen skulle vært utført etter andre kriterier, men å si at det er teit at grandiosaen er merket blir jo helt snålt. Nøkkelhullet skal jo, som flere over her sier, vise hva som er sunnest innen sin egen kategori. Det er det de merker etter.


#17

Tallulah sa for siden:

Da kan jo sjokoladepålegg også få nøkkelhullmerking da.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg bare venter på at det skal komme, blir ikke akkurat sjokkert om det skjer. Nøkkelhullmerket Nugatti.


#19

Olympia sa for siden:

Ville det vært så rart om Sjokade med 30% mindre sukker (den inneholder ikke søtstoffer) ville fått nøkkelhullmerket? Den er sunnest i sin (sjokoladepåleggens) kategori.

Jeg synes mange leser nøkkelhullmerkingen med vrangbrillene på, så vanskelig er det vel ikke å skjønne at det gjelder innenfor sin respektive kategori.


#20

Mrs. Longbottom sa for siden:

Problemet er vel snarere at veldig mange rundt i det ganske land kun tenker nøkkelhull=sunt, og dermed kan finne på å velge nøkkehullmerket sjokoladepålegg (dersom det fantes) fremfor ikke-nøkkelhullmerket makrell i tomat, eller å pøse på med grandiosa og sjokolade med 30% mindre sukker, for "det kan man jo spise masse av, det er jo nøkkelhullmerket".

Jeg syns ikke jeg er vrang når jeg syns nøkkelhullmerkingen er tåpelig og ofte veldig misvisende.


#21

Olympia sa for siden:

Jeg har nok litt større tiltro til menneskeheten enn deg, og tror at de som kommer til å tro at Sjokade er mer sunt enn makrell i tomat kan telles på en hånd (omtrent :knegg: )

Jeg tror de færreste som har lagt merke til nøklehullene har så lite peiling, faktisk. Da er det nok et større problem at nøkkelhullmerket er så lett å overse, i hvert fall på RIMI hvor alt er rødt og grelt fra før.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Jeg fikk virkelig innsyn i hvor lite peiling folk har da jeg vanket på VG sin vektklubb for noen år siden. :knegg: :skremt:

Folk sluttet med tran/omega 3 fordi det var så mye fett i det, de spiste seigmenn til den store gullmedaljen for det var det ikke fett i, de spiste melkesjokolade fordi det jo var ren, naturlig sjokolade, rå nøtter var djevelens verk pga. kaloriinnholdet så da var det bedre å spise kokosboller, og avokado og makrell i tomat var ikke noe man spiste når man slanket seg, man burde heller velge prim og lettsyltetøy siden det var magrere.

Nå har jeg riktignok ikke det samme ernæringssynet som Olympia, der blir vi nok aldri enige, men det var rett og slett tragisk å lese på forumet der inne til tider.


#23

him sa for siden:

Jeg er enig. Jeg synes nøkkelhullmerkingen er et fint steg på veien. Et eksempel på en plass hvor nøkkelhullsmerkingen er nytteg er panert fisk, hvor paneringen kan variere fra alt til skrekkelig usunn til kjempesunn.

#24

Olympia sa for siden:

Jeg tror ikke det er et problem at Grandiosaen har nøkkelhullmerke mens tomater ikke har det. Så dum tror jeg nemlig ikke at folk flest er. Og det er noe helt annet enn at forskjellige selvlærte kostholdseksperter kriger om hva som er ritkig og galt på et sted som VG vektklubb, som i grunn allerede forutsetter en interesse for emnet.

Jeg tror at dere som er så over måte opptatt av kosthold fremstiller det som om alle er forvirret over hva som er riktig eller galt kosthold, og ikke minst at alle har en interesse for kosthold generelt. Det er ikke tilfelle, og jeg tror også at de færreste faktisk legger merke til nøkkelhullene (eller bryr seg, for den saks skyld).


#25

Kirsebær sa for siden:

Hvordan kan du si at det er misvisende?


#26

Mrs. Longbottom sa for siden:

Fordi grandiosa er ikke sunt, selv om det er ørlite sunnere enn annen kjøpepizza. Min erfaring er at folk ikke catcher nyanser som "innenfor matvarekategori". Jeg skjønner at andre har andre erfaringer, men det endrer ikke at jeg har de erfaringene jeg har.

Jeg tror dere er helt på bærtur i forhold til det generelle kunnskapsnivået om kosthold i mange områder her i landet. Etter å ha bodd en del år i et område med større andel ressurssvake familer, samt jobbet i et annet, gikk det opp for meg at mange mennesker vet ingenting om sunt kosthold. Helt sjokkerende. Slike eksempler som iset referer til er helt dagligdagse mange steder, folk tror blindt på at ethvert produkt som heter light er bra, uansett, at barn må få saft ellers tørster de ihjel, at kjeks er like bra som brødskive, at forskjellen på loff og grovbrød ikke er stor, osv


#27

Olympia sa for siden:

Man trenger ikke å bruke ord som "matvarekategori". I de allerfleste tilfellene kan man si "i samme hylla".

Hvis man er ute etter pizza og har beveget seg til frysedisken, så gir det helt klart mening at det henger et nøkkehull på den pizzaen som faktisk er den sunneste. Eller mener du at det burde stå et advarselsskilt der som peker bort til cc og grønnsaksdisken?


#28

Kirsebær sa for siden:

Men nøkkkelhullmerkingen er jo ikke misvisende selv om folk ikke vet hva merkingen betyr?


#29

Dixie Diner sa for siden:

Men ER den noe særlig sunnere? Kjøttet er jo ikke rent kjøtt, engang.

www.klikk.no/helse/kosthold/article569293.ece


#30

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja men hallo, det er jo slik at de fleste har ikke noen tilgjengelig til å forklare det nærmere, det er jo det som er problemet.

Så hvir folk ikke skjønner merkingen kan de skylde seg sjøl, merkingen er ikke problemet, er det det du mener? Merker man ikke matvarer for å opplyse folket, da? Er ikke nettopp merkingen for at de som ikke kan nok om kosthold til å lese innholdsfortegnelsen og vurdere utfra det? Om merkingen er av en slik art at den er forvirrende for den gruppen mener jeg den kan klassifiseres som misvisende, ja.

Men alt dett blir en rar diskusjon, når vi har så forskjellig utgangspunkt og tenker så forskjellign rundt folkeopplkysningen om kosthold.


#31

Tallulah sa for siden:

Jeg syns også merkingen er rar, og har trodd at den skulle henvise til sunne alternativer, ikke "det minst usunne i sin kategori". Og jeg mener at jeg er relativt godt oppdatert, altså (jeg har bare latt vær å tro på merkingen når den helt klart har vært plassert på usunne matvarer). Hvis den bare henviser til det minst usunne så vil jeg påstå at den ikke fungerer særlig bra som prosjekt for å få folk til å velge sunne alternativer.


#32

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, det hun sa!
:D


#33

Nillenalle sa for siden:

Har lest denne tråden og først nå skjønt hva nøkkelhullet betyr. :flau: Jeg har hele tiden trodde det betydde sunne varer, men har liksom ikke fått det helt til å stemme...
Takk for info!


#34

Azi sa for siden:

Grandiosa har nok sikkert betalt godt for å få den nøkkelhullet på pizzaen sin. :nemlig:


#35

Tallulah sa for siden:

Ja, det var jo også en konspirasjonsteori. :knegg:

Pizzaen oppfyller kravene, problemet er at kravene er for unyansert. Den skiller ikke mellom sunt og usunt fett, og den har kun krav om 15 % fullkorn for å bli regnet som sunn nok.


#36

Maverick sa for siden:

Er det ikke fett i seigmenn? :hyper:


#37

Tangerine sa for siden:

Nei, bare bittelittegrann sukker. :nemlig:


#38

Mrs. Longbottom sa for siden:

Nemlig, og dermed blir det misvisende, for mange kjenner ikke kravene men tenker likevel nøkkelhull=sunn!


#39

Kirsebær sa for siden:

Jeg har ikke pratet med så veldig mange om de der nøkkelhullgreiene, men jeg har pratet med mange om kosthold, da det plutselig ser ut som om hele verden mener noe om karber og sukker og fett og livsstil og hva-har-du. Det er ikke en eneste i min omgangskrets som kunne komme på å tro at Grandiosa er sunt fordi det har et nøkkelhullmerke ved seg, i hvertfall. De som i utgangspuntket trodde nøkkelhullene var der for å peke på sunn mat må jo ganske raskt merke at det ikke er tilfelle?

Jeg er enig i at de burde sette i gang en kampanie der de merker sunn mat, men dette er altså ikke en slik kampanie.


#40

Tallulah sa for siden:

Ja, og da mister kampanjen tiltro. Enkel markedsføringsteori.

Nja, det er jeg heller ikke helt enig i. De sier bl.a. om seg selv:

Da syns jeg ikke det er et far stretch å tro at det er en merkeordning for sunne matvarer. Det er faktisk forskjell på "sunnere" og "mindre usunt".

Med den siste setningen sier de også at det ikke skal være nødvendig å vite bakgrunnen til kampanjen, at det finens ulike kategorier, men at nøkkelhullet er god nok merking for å få et godt kosthold. Og det er det ikke, om produkter som gradiosa får merket. Syns jeg.


#41

him sa for siden:

Jeg synes merkingen er bra fordi det på en del varer er vanskelig å se på varene hva som er det sunneste. Jeg tror de fleste skjønner at rene grønnsaker, fisk og kjøtt er sunnt. Men det å "se" på pølser, youghurt, saft, frokostblandinger, ferdigpizza, sjokoladepålegg, påleggstuber hva som er sunt er ikke gjort med et blikk.

Og jeg synes jo det er helt greit å kjøpe sjokade med 30% mindre sukker hvis man skal ha sjokade.


#42

Tallulah sa for siden:

Selvfølgelig er det greit å kjøpe sjokoladepålegg med mindre sukker om man først skal ha det, eller pizza med et par fullkornsfrø i deigen i stedet for ren loff, men det er ikke det vi diskuterer. Nøkkelhullet kan lett misforstås som at varen er sunn, ikke bare mindre usunn.


#43

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg kan bare slutte meg til glitters utmerkede konklusjoner.

eller, ikke bare, forresten:
Kirsebær, det er ikke mange i min vanlige omgangskrets som tror grandiosa er sunn mat, men jeg anerkjenner at det fins temmelig mange med lavere kunnskap om ting og tang her i verden.


#44

Olympia sa for siden:

Det står vel ganske klart merket "sunnere alternativ". Det er milevidt unna å kalle noe for sunt, selv om noen få kanskje mener at det er det samme.

Det er jo ganske umulig å ha et merke for sunne matvarer. Det ser man jo i en hver debatt her inne, ingen er enige i hva som er sunt og hva som ikke er det. Derfor synes jeg nøkkelhullet er en ålreit greie, og enklere å forstå enn andre merkinger.


#45

Olympia sa for siden:

Og da er det bedre å ikke merke det sunneste innenfor sjangeren i det hele tatt, bare fordi noen få kan misforstå?

Sorry, jeg forstår ikke helt hva du skal frem til.


#46

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns derimot nøkkelhullet er en tullete greie, og tåkelegger mer enn det oppklarer.


#47

Tallulah sa for siden:

Jeg mener to ting.

  1. Jeg syns grensene merkingen opererer innen er for dårlige. Jeg syns ikke loff med 75 % siktet hvetemel og 25 % korn kan regnes som sunt. Jeg syns det er for dårlig at de ikke skiller mellom sunt og ikke sunt fett, dette kunne de fint gjøre innenfor statens retningslinjer for et godt kosthold.

  2. Jeg syns kampanjen kommuniserer dårlig. På ene siden sier de at det skal være enkelt, og man skal verken trenge å lese om kampanjen eller i det hele tatt kunne norsk for å forstå den, på den andre siden opererer de innen ulike sjangre som faktisk krever litt av brukeren å sette seg inn i, og snakker egentlig om mindre usunne alternativer, ikke sunne alternativer. Overfor bransjen kaller de det for "sunnhetsmerking", og jeg sier det igjen, jeg syns ikke det er rart at det kan tolkes som at dette er sunne matvarer, ikke bare det minst usunne i sin kategori.

Siden pizza er i ferdigmatsjangeren (undersjanger pizza, pirog, pai), ikke pizzasjangeren, så tviler jeg sterkt på at det er det sunneste alternativet uansett. I tillegg er dette merking produsentene må søke om, og siden man ikke kan garantere at alle produsenter gjør dette, så vil det bli en skjevfordeling.


#48

gnuri sa for siden:

Det er jo greit at man merker det "sunneste" alternativet med nøkkelhullproduktene, men når INGEN makrell i tomat får merket pga fettprosenten, synes jeg hele greia blir litt tåpelig....


#49

Mrs. Longbottom sa for siden:

:meelopers:


#50

safran sa for siden:

Da bør du kanskje ta deg bryet med å sette deg litt inn i det? Den som har ansvar for å fø opp barn bør ha en basiskunnskap om kosthold, syns jeg.

Dette er min erfaring også. Det hender støtt og stadig jeg treffer på folk som ikke har noen som helst kunnskap om kosthold.

Ellers er jeg rørende enig med glitter.


#51

gnuri sa for siden:

Glitter- godt skrevet :riktig: Akkurat det jeg mente


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.