Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dersom det var EU-valg nå

Dersom det var EU-valg nå ville du stemme for eller i mot Norge i EU?

  • Ja til EU
    50 stemmer
  • Nei til EU
    114 stemmer
  • Vet ikke
    18 stemmer
#1

Jessica sa for siden:

Hva ville du ha stemt om det var EU-valg her nå? Ville du stemmer FOR at Norge skulle være et fullverdig medlem eller MOT?

Si gjerne noe om hvorfor


#2

United sa for siden:

Ville, som før, stemt nei.


#3

Misteri sa for siden:

Stemt nei her også.


#4

Jessica sa for siden:

Samme her. Etter alt som har skjedd i Hellas og nå på vei til å skje i Spania så ser en hvor sårbart ting blir.

Det verste er at om vi er medlem så har vi så lite vi skulle ha sagt. Jeg er også mot EØS-avtalen. Den ble snikinført av Gro Harlem Brundtland og co. Nordmenn skjønte ikke hva som var i ferd med å skje før det var så godt som i "boks".


#5

Obelix sa for siden:

Jeg ville nok stemt nei.


#6

mrc sa for siden:

EØS-avtalen trengte 3/4 flertall i Stortinget, så det var flere enn Ap som stod bak dette. Ap, Frp, KrF, V og Høyre var for.

Å stå utenfor EØS vil på mange måter være en katastrofe for deler av norsk næringsliv. Saken kan også sies at man per i dag ser fordeler med å stå utenfor. Hvordan situasjonen på en del områder kan endre seg over et tiår eller to kan være vanskelig å si. Eller lengre fram i tid? Hvilke vilkår får man hvis man da ønsker å gå inn?

Jeg tror Norge etter hvert vil stå ovenfor særdeles store økonomiske utfordringer. Bakgrunnen for dette er mange, men en ting er at vår økonomi også er svært avhengig av økonomien i andre land. Samtidig er jeg redd man etter hvert vil gå på en smell for hvordan velferdssamfunnet utvikler seg. Jeg mener det på flere områder blir satset feil, blant annet når det gjelder utdanning og forskning - et sentralt område for å sikre økonomisk vekst og videreutvikling av næringsområder. Man kan på en måte si at vår bruk av oljepenger er begrenset, men samtidig er det også ganske høyt. Jeg føler at en del samfunnsmessig elementer blir prioritert feil, og at man får trender som kan være vanskelig å snu.

Norge har fortsatt å ha det bra siden EU-debatten tidlig på 90-tallet. Vi har hatt en svært høy økonomisk vekst, som riktignok allerede startet da utvinningen av olje startet. Samtidig ser man også hvor "lett" det kan skapes uroligheter i det økonomiske systemet.

At det er nationer som skulle batt et større ansvar for sin egen økonomi er det ingen tvil om i henhold til konsekvensene man nå ser. Man får håpe det læres. Samtidig er det land som er viktige for også oss på mange måter, direkte for næringslivet og indirekte gjennom det generelle markedet i europa. Å ikke gå inn å hjelpe kan på sikt gi en større prislapp enn å spytte inn penger.

På en måte er det elementer med EU som blir som en forsikring og en klubb. Man er medlem for å få fordelene. Forsikringen er samtidig noe man ikke vet når man trenger, men skulle man trenge den er den veldig kjekk å ha. At man samtidig har vetoretten i motsetning til ved EØS er et element, men nødvendigvis ikke så viktig. At man har et bedre innpass for å tale norges sak i en del saker blir også sentralt.



#8

Blondie sa for siden:

Jeg ville fremdeles stemt nei.


#9

Che sa for siden:

Jeg har stemt nei.


#10

Gaia sa for siden:

Jeg ville stemt ja. Både fordi jeg mener at det semimedlemskapet som Norge har per dags dato ikke er fugl eller fisk, mens et fullverdig medlemsskap ville sikret oss mye større innflytelse enn vi har i dag, hvor vi i stor grad er avhengig av lobbyvirksomhet for å nå igjennom i en del viktige saker. At Norge i dag er et rikt land er ikke noe som vil vare evig og på sikt så tror jeg vi vil har fordel av å være fullverdig medlem. I andre internasjonale sammenhenger opererer ofte de Skandinaviske og Nordiske landene som en "blokk" og det tror jeg vi kan regne med at vi ville gjort i EU-sammenheng også. Representanter fra Danmark, Finland og Sverige har ofte uttalt at de har savnet Norge og Island i mange EU-sammenhenger.


#11

Bluen sa for siden:

Ja, selvfølgelig, som sist. Jeg er veldig overrasket over at det er to tredeler neifolk her så langt. :eek:


#12

Bomull sa for siden:

Jeg vet ikke. Tidligere ville jeg helt sikkert stemt ja, men enkelte ting har sådd ørlite tvil i meg, men jeg heller absolutt mer mot ja enn nei.


#13

Nessie sa for siden:

Jeg ville nok stemt nei.


#14

Nenne sa for siden:

Jeg ville ha stemt nei.


#15

Amelie sa for siden:

Har alltid vært på nei-siden.



#17

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det syntes jeg også var overraskende.


#18

Acsa sa for siden:

Jeg er, som alltid, mot norsk medlemskap i EU. EU-kampen i 1994 var min første store politiske kamp og kommer alltid til å bety noe helt spesielt i mitt politiske liv.


#19

Flubby sa for siden:

Jeg ville selvfølgelig stemt NEI, NEI og atter NEI!


#20

Java sa for siden:

Jeg ville stemt ja!


#21

Teflona sa for siden:

Stemte ja både sist og nå.


#22

Ekorn sa for siden:

Jeg ville ha stemt nei.


#23

nolo sa for siden:

Jeg tvilte meg frem til et ja sist, og tror jeg ville stemt det i dag også.


#24

Camomilla sa for siden:

Samme som sist, nei til EU.


#25

Nora H sa for siden:

Stemte nei, men er egentlig veldig usikker.


#26

Floksa sa for siden:

Ingen bombe at jeg er nei, men jeg er positivt overrasket over det store nei flertallet her inne.
:Medlem i Nei til EU:


#27

Mor til 4 sa for siden:

Ville stemt Ja som jeg gjorde sist.


#28

A&amp;A sa for siden:

Jeg ville ha stemt nei.


#29

safran sa for siden:

Jeg ville nok fremdeles stemt ja.


#30

Susse sa for siden:

Signerer Acsa på denne. Dette var min første store kampsak og har ikke blitt mindre selv om partiet mitt er delt i EU-spørsmålet.

Mimrer tilbake til 93-94 og ungdom mot EU


#31

gnuri sa for siden:

Jeg ville nok som sist ha stemt nei


#32

Misteri sa for siden:

Tok de ikke en meningsmåling her for litt siden og det var økt med nei folk? Husker også EU valget i mine nysådde ungdomsår. Var ikke gammel nok til å stemme, men vi satt oppe hele natten og fulgte med. Skolen jeg da gikk på var en overvekt av nei folk.


#33

Chablis sa for siden:

Ville stemt nei.


#34

Fluke sa for siden:

Ville stemt nei. Jeg ønsker oss også ut av EØS.


#35

Finni sa for siden:

Jeg svarte vet ikke.
Jeg har vært ja til EU, men de siste årene har jeg blitt mer i tvil, og saken med Helleas og Spania gjør det ikke lettere.

Tror ikke jeg kunne stemt idag, rett og slett.


#36

Lenam sa for siden:

Nei!

Selv om jeg tar meg i å tenke at vi like gjerne kan være med, siden vi må følge såpass mange EU-krav uansett.

Men hjertet sier NEI! :nemlig:


#37

Bluen sa for siden:

Jeg vil nesten gå så langt som til å si at jeg er sjokkert. :sjokk:


#38

Divine sa for siden:

Jeg stemte nei sist, og da var valget enkelt. Jeg ville fortsatt stemt nei, men jeg synes ikke valget er fullt så enkelt nå.


#39

Canisa sa for siden:

Enig med Fluke! :nemlig:

Jeg var aktiv i Nei til EU-kampen i 94, og er om mulig enda mer sikker i dag på at det beste er å stå utenfor unionen.



#41

vimjer sa for siden:

Jeg ville stemt ja. Er europeer.


#42

Lucifer sa for siden:

Jeg har alltid vært "ja til EU", men nå er jeg litt usikker. Stemte nei her, men når jeg tenker etter burde jeg stemt vet ikke.


#43

Lisa sa for siden:

Ja, selvfølgelig. EU burde få Nobels Fredspris hvert år nesten synes jeg. Er helt på linje med Jagland når det gjelder "fredsprosjektet" EU og jeg håper landene på Balkan også snart blir med. Fred og sikkerhet er viktigere en alt annet og når man ser den store sammenhengen så er EU her helt unikt. Noen av argumentene vestresiden har mot EU synes jeg er så nasjonalistiske og egoistiske at jeg blir småkvalm. Der jeg kommer fra blir man hetset om man er for EU og argumentene de bruker er rett og slett skrekklige (hvorfor skal vi dele vår rikdom, ikke vårt ansvar å løfte fattige land ut av fattigdom, fysj til at visse borgere skal ha samme rettigheter i Norge osv.)


#44

Jessica sa for siden:

Jeg syns det er skremmende å se det som skjer i Hellas nå, og ting er i ferd med å skje i Spania. Det å innføre en felles myntenhet har fått store følger for blant annet Hellas, slik jeg har forstått. Jeg snakket med en greker da jeg var på Kreta. Hun var utdannet i England og hadde mangt å si om meget. Hun sa at da Euroen ble innført ble det mange tjenester som ble dyrere i Hellas. Mange grekere hadde ikke råd lenger til å abonnere på aviser f.eks. Dermed fikk avisene problemer. Levestandarden hadde gått ned iflg henne etter gjennomføringen av Euroen. Det var hennes subjektive syn så jeg kan ikke gå god for den, men det var ut i fra hennes erfaringer.

Gjennom EØS-avtalen har Norge måttet svelge en del "kameler". I mange år kjempet Norge mot en del farger i maten her til lands. Sverige måtte ha disse fargestoffene, fordi de var fullverdige medlemmer av EU. All forskning viser iflg det jeg har lest at flere av fargestoffene vi finner i blant annet godteri er kreftfremkallende og skadelige. Derfor ville ikke Norge innføre dette, men pga EØS ble de tvunget til å tillate det.

Det er en del idiotiske standarder som EU har lagt og som alle land må følge. Vi får ikke bestemme en del ting i vårt eget land. Dette misliker jeg sterkt med EU.

Tidligere hadde land handelsavtaler med hverandre. Hvorfor kan man ikke fortsatt ha det? Hvorfor skal man "selge seg" med hud og hår.

Vi har jo allerede erfart at EU har liten forståelse for at Norge er et langstrakt land med mange smådistrikter og at det krever distriktspolitikk.


#45

Lisa sa for siden:

Sorry men det blir for enkelt å skylde på EU det som skjer i flere europeiske land nå. Hvem var det som ga hjelpen som var nødvendig for å løfte disse landene økonomsik? Det var jo nettopp EU og jeg tenker nå særlig på siste 15 år og Spania, Irland, Portugal, Finland ... de fikk jo den hjelpen de trengte og at de i ettertid har styrt over stokk og stein kan ikke skyldes på EU.

Men igjen, vi må huske på at det ikke er mange år siden naboer regelrett slaktet hverandre ned midt i Europa. Og vi sier at EU som fredsprojekt ikke har noe betydning lenger?

Sorry Jessica, argumentene dine blir klassiske for meg, de handler kun om oss, og hva som er best for oss i Norge. Jeg synes ikke norsk distrikspolitikk er viktig i forhold til fred og stabilitet i Europa. Jeg synes f.eks å løfte Romania ut av fattigdom og få stabilisert landene på Balkan til Eu medlemskap er overordent mye viktere en norsk landbrukspolitikk. Så lurer jeg også på om folk er klar over hvor enorme mengder EU bruker på å beskytte sitt eget landbruk, det er ENORME summer og noe av det jeg misliker mest med EU (proctectionsism og særordninger).

Man kan hate byråkratiet i Brussel så mye man vil, det gjør jeg også men saken er at gjennom EØS så er vi EU light medlem. For meg handler det i bunn og grunn om at vi bør være medlem med rett til å si hva vi mener også. Bare da kan vi ha mer innflytelse.


#46

Milfrid sa for siden:

Jeg var tviler sist gang, nå tror jeg at jeg ville stemt nei (mannen var ja-mann tidligere, men er blitt mer av en tviler nå). Og det har i grunnen vært tanker vi har gjort oss opp før Hellas og Spania kom på trappene (mht å være i trøbbel så er UK også i rimelig deep shit, så jeg tror ikke man skal klandre euroen alene for hva Hellas og Spania sliter med).

Jeg har null tro på demokrat i så store enheter, jeg tror det avler korrupsjon. Det blir for komplisert, for lite gjennomsiktig. Jeg er for samarbeid, men ikke i EU-form. Eller i USA-form, for den saks skyld.


#47

Jessica sa for siden:

Det som skjer i Hellas er ene og alene noe Hellas selv har pådratt seg. Jeg mener ikke at det er pga av EU, men det som skjer der kan få konsekvenser for myntenheten de har felles, EUROen. Det vil igjen få betydning for de landene som sliter etter finanskrisen. Nå vil EURO-samarbeidet og virkningen av det vise seg.


#48

Lisa sa for siden:

:nikker: Storbritannia har et større underskudd en Hellas etter det jeg forstår. Det snakkes forbløffende lite om det men det er veldig uvisst hva som vil skje i Storbritannia mot slutten av året, de er i deep deep shit og i en situasjon om ikke har noen "happy endings" visstnok.


#49

Heilo sa for siden:

Jeg var på nei-sida sist (ikke gammel nok til å stemme), og jeg tror at jeg ville ha stemt nei nå, men jeg er ikke sikker. Jeg er på mange måter skuffet over hva Norge har brukt friheten som nei-et ga oss til, og på noen områder er jeg også imponert over hva EU får til. Hvis spørsmålet ble aktualisert måtte jeg ha brukt litt tid på å sette meg bedre inn i saken på nytt og gått gjennom argumentene mine med friske øyne. Jeg ser forøvrig at mange av de nei-argumentene som kommer frem, dels her i tråden og dels andre steder, ikke er argumenter som jeg kan stå inne for. Jeg er litt bekymret for hvordan en ny EU-diskusjon i Norge ville sett ut...


#50

Heilo sa for siden:

Cameron skal jo inn og kutte 600 mill nå, noe Brown mente ville sette økonomien i stor fare. Egentlig litt rart at det var så stor kamp om statsministerjobben i Storbritannia, skulle tro at de ville ha slåss om å få slippe...:rolleyes:


#51

Lisa sa for siden:

Nei det skyldes ikke Euroen. Det skyldes en lang historie i Hellas om korrupsjon og en økonomsik politikk og samfunn forøvrig som ALDRI var bærekrafig i et langt perspektiv. Det går ikke an å ha så stor offentlig sektor og det går ikke an å ha slike lønninger, pensjonsordninger, pensjonsalder ved 53 år, lønn for 14 mnd arbeid osv. Det går jo ikke an å ha underskudd over så mange år og føre akkurat samme politikk, det måtte gå galt. Dette skjedde uavhengi av valutaen.


#52

Lisa sa for siden:

Ja det var veldig spesielt men tror du de får gjennomslag for denne sjokk terapien nå som de må jobbe med Liberaldemokratene? UK har jo nå blitt ConDemNation :knegg:


#53

Jessica sa for siden:

dobbelposting her gitt :flau:


#54

Lisa sa for siden:

:nikker: (men det synes jeg allerede vi ser nå, tror ikke de ville ha blitt annerledes ved et evt valg).


#55

Jessica sa for siden:

Jeg sa ikke at det skyldes Euroen. Jeg sa at det er Hellas ene og alene som har skylden for det uføret de har havnet i, så jeg er helt enig med deg der. De har brukt altfor mye penger på det du beskriver. Men det som skjer i Hellas kan få konsekvenser for verdien på Euroen, og da vil det ramme de landene som også har Euro som myntenhet.


#56

Heilo sa for siden:

ConDemNation:D. Den hadde jeg ikke hørt!

Men derimot mener jeg å ha hørt på en nyhetssending at 600mill-kuttet skulle stå fast. :hm: Det eneste som er sikkert er at britisk politikk har blitt enda mer uforusigbart enn økonomien...


#57

Lisa sa for siden:

Ok, sorry da misforstod jeg Jessica. Det er jeg helt enig i at er forferdelig, at det blir så store konsekvenser ut av at et land styres så dårlig. Men det er jo derfor denne krisepakka kom, ringvirkningene ville jo ha blitt enorme ..


#58

Pepper Lemon sa for siden:

Soleklart JA herfra. Så lenge det nå tross alt finnes et EU som vi allerede må forholde oss til liker jeg dårlig å stå utenfor. Og så er jeg enig i Lisas argumenter om stabilitet i Europa. Og Euroen? Det er nok av land som ikke har konvertert valutaen. Alle skandinaviske land har stått utenfor, og det er vel ingenting som taler for at Norge ville byttet ut kronen?


#59

Milfrid sa for siden:

Det er ganske mange land som sliter såpass at det er vanskelig å se noen happy ending, dessverre, men UK er definitivt ett av dem. Og ja, det er rart at det ikke snakkes mer om det. På den andre siden er det kanskje derfor det snakkes såpass mye om Hellas. Mht tall foregår det manipulering på høyt nivå for å dekke over tallenes virkelige tale. Det er feks interessant å se på hvordan man definerer arbeidsledighet, når man sier at det er en bedring der. :rolleyes:

:knegg: Jon Stewart hadde en fantastisk fin en på valget i England i gårsdagens program.

Det skyldes ikke Euroen sånn sett, men innføringen av Euro gjorde at det ble lettere å bedrive korrupsjon og en veldig lite bærekraftig økonomisk politikk over lengre tid. Så helt uavhengig av euroen var det jo sånn sett ikke. Den gjorde nemlig at de kunne skallere opp faenskapen.

Så lenge det finnes et EU, ja. :fnis: Seriøst så tror jeg at EU kanskje er litt sånn på hell. Ikke over natta, men på sikt. Drømte forresten her forleden at Euroen var nede i 2.95 norske kroner. Det er en viss fare for at vi snakker litt for mye økonomi og politikk her i huset for tiden. :knegg:


#60

era sa for siden:

Nei


#61

Shane sa for siden:

Ville stemt nei!


#62

Billa sa for siden:

Ja, uten tvil.

Og jeg skulle gjerne likt å vite argumentasjonen bak ønskene om å heller ikke fortsette en EØS-avtale. Hvordan ser man da for seg at forutsigbarhet og muligheter for eksport/import av varer og tjenester skal kunne ivaretas? Sånn det er i dag har norske bedrifter stor fordel av å ha en lovfestet tilgang til det europeiske markedet. Jeg synes kanskje det å dra nisselua vel langt ned hvis noen tror at Norge vil stille sterkt i forhandlinger med EU etter at de har sagt opp EØS-avtalen...

Og når det gjelder miljø er vel krav og tiltak fremmet i EU relativt sett mer ambisiøse enn de Norske. Og hva med sosial -og økonomisk utjevning mellom de europeiske landene (vest kontra øst i særdeleshet)? Hvorfor er det for mange FPere ikke så viktig å delta på en arena hvor dette er satt i system?

Å bruke Euroen som et argument for å holde seg borte fra FORPLIKTENDE Europeisk samarbeid blir litt pussig all den tid flere av EUs medlemmer ikke har konvertert til denne valutaen.



#64

Katta sa for siden:

Jeg ville stemt ja som sist.


#65

Ulvefar sa for siden:

Ville stemt nei denne gangen også, ja.


#66

Nessie sa for siden:

Ja også? :eek:

:humre:

og

:sorry:


#67

mrc sa for siden:

Jeg blir sittende igjen med et generelt inntrykk rundt det med EU-spørsmålet hos "folk flest" er at de som sier Nei strengt tatt ikke vet mye om EU, men en større del av de som faktisk er for vet langt mer om EU.....


#68

Ulvefar sa for siden:

Interessant. Jeg har det stikk motsatte inntrykket.


#70

Vito sa for siden:

Nei til EU.


#71

MokkMokk sa for siden:

Jeg er veldig usikker, men heller mer mot ja nå enn tidligere.


#72

Frost sa for siden:

Som før, Nei.
Jeg har inntrykk at Oslofolk svarer Ja, og distriktene svarer nei? Er det noe i dette?


#73

Polyanna sa for siden:

Alt det, OG tilgang til livsviktige markeder, uten å måtte gå via en EØS-avtale som strengt tatt suger.


#74

Candy Darling sa for siden:

Jeg stemte nei sist, og tar selvkritikk. Jeg hadde definitivt stemt ja nå. Og også hvis jeg kunne tatt en tidsreise tilbake til 94.


#75

Polyanna sa for siden:

Du, Scarlett? :tullerdu:

Hvorfor i alle dager??


#76

Lisa sa for siden:

Det er forøvrig også et lite kjent faktum at EU bidrar med 60% av all utviklingshjelp globalt, by far den største globale bidragsyteren.

Og som noen påpeker, for en skam at Norge ikke kan være like ambisiøs som EU med sine klimamål.


#77

Jessica sa for siden:

Selvfølgelig må man kunne kjøpe og selge i EU-land selvom man ikke er medlem. Før EU ble opprettet hadde vi handelsavtaler mellom landene vi handlet med. Gjennom EØS har vi mistet en del av vår handlefrihet i eget land. Vi har forpliktet oss til å la EØS bestemme over oss på en del områder. Den politikken liker jeg ikke. Vi skal være et fritt land. Ikke et land som skal få tredd nedover ørene hva de bestemmer i EU. Det har vist seg at EU har liten forståelse for at vi er et langstrakt land, og har en del utfordringer i forhold til det.

Jeg så en gang på tv om systemet i EU og hvilket pengesluk det er. Det skal vi betale masse for dersom vi er medlemmer. En del av systemet var også slik at det lett kunne brukes til korrupte medarbeidere. Jeg tror at EU vil stå for fall. Når vet jeg ikke, men en dag skjer det. Det kan være Eurosamarbeidet som gjør det. Time will show.

Jeg er enig med Lisa i at Norge burde være like ambisiøse som EU i sine klimamål, men man trenger ikke å være medlem av EU for å sette de målene.


#78

Java sa for siden:

Selvfølgelig trenger man ikke det, men hvorfor gjør ikke Norge det da? Dessuten, selv om man er medlem av EU kan man allikevel sette seg høyere mål, bare ikke lavere. Ergo er EUs målsetting en sterk kraft før høyere klimamål enn Norge tør satse på.


#79

Polyanna sa for siden:

Men nå ER EU opprettet, og tilgangen til markedene går gjennom EØS eller EU, om vi liker det eller ei.


#80

elg sa for siden:

Jeg stemmer JAAA som sist. Norge er altfor lite til å stå alene. Hvem kommer til å orke å bruke masse tid på å forhandle frem handelsavtaler med oss når de heller kan forhandle med store grupper som EU?


#81

Skremmern sa for siden:

Jeg ville stemt nei slik at det ikke blir åpent for spanjolene å fiske opp all fisken vår. :nemlig:


#82

United sa for siden:

Er du redd for at vi skal være lite attraktive dersom en slik situasjon i fremtiden skulle oppstå?


#83

Olympia sa for siden:

Et soleklart ja (fra en som ikke har stemmerett i Norge :knegg: )!


#84

torsk sa for siden:

Jeg hadde stemt ja. Fordi jeg er sånn en positiv fyr.


#85

Olympia sa for siden:

Amen og Hallelujah. :tilber:


#86

Nessie sa for siden:

:knegg:


#87

elg sa for siden:

Det er jeg redd for. Akkurat nå er vi attraktive fordi vi har olje, men de regner med at den ikke engang varer ut vår levetid. Hva skal gjøre oss attraktive etter den? Vi var jo et ganske fattig land før de fant oljen.


#88

United sa for siden:

Vi har gass og fiske også. Og mye land per innbygger. Selv om den ikke akkurat er lettdyrket over alt. I forhold til andre land, var vi ikke fattige før oljen. Se på Sverige. Likner vi på de eller f.eks. Romania/Tyrkia uten olje? Det er ikke bare olje som skiller. Men poenget ditt med at olje ikke varer evig, det er bra. Det bør man tenke på når man stemmer politisk, hvem som ivaretar industrien og privat initiativ. Vi må ha noe å leve av etter at boblen har sprukket også.


#89

elg sa for siden:

Dessverre er vi nok likere Romania og Tyrkia enn Sverige. Vår økonomi er faktisk ganske lik den som u-land har ved at vi i hovedsak eksporterer råvarer og ikke ferdige produkter. Vi har stort behov for kreative og velutdannede folk som kan utvikle noen produkter vi kan selge.

Sverige har tidligere hatt mange ferdige produkter som har hatt stor suksess internasjonalt. Det er ikke alt det som går like bra nå, men de har en mye sterkere kultur enn oss på å få frem nye produkter.


#90

United sa for siden:

Jeg tror, med all respekt å melde, du tar feil når du mener vi kulturelt er likere Romania og Tyrkia enn Sverige. Forskjellen mellom Norge og Sverige du tar opp bunner i politisk vilje til å tilgodese privat initiativ og gründervirksomhet og bortskjemthet. Faktisk syns jeg Pottit-Ola er ganske innovativ til å være så spoiled med olje, som vi tross alt er. Vi må bare få virkeligheten i fleisen, med all dens nedrige viderverdigheter, så er vi igang. Men det beste hadde vært om vi kunne tilpasse oss oljeløs tilværelse allerede nå. :nemlig:


#91

elg sa for siden:

Jeg tror du misforstår meg. Kulturelt er vi klart likere Sverige enn andre land, men vår økonomi er fortsatt likere u-landsøkonomier enn den Svenske økonomien. Sverige selger biler, kartonger, motorer +++. Vi selger olje, fisk, gass ...


#92

United sa for siden:

Min påstand er at det ikke er kulturelt betinget men politisk/økonomisk.


#93

Candy Darling sa for siden:

Som sagt, jeg tar selvkritikk. :skuffet: Jeg var sosialist og idealist og ønsket en mer globalisert verden, ikke et rikt og sterkt og stengt Europa mot resten.

Nå er vi bare et lite, rikt og småkvalmt selvgodt land mot resten. :skeptisk: Mens EU virkelig har gjort store ting for de minde heldige landene i Europa, og har mye bedre muligheter til å handle effektivt for å bedre tilstandene i resten av verden også.


#94

Lisa sa for siden:

Fra dagens Aftenposten:

"Historisk motstand mot norsk EU-medlemskap"

www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3652545.ece

Merket meg særlig følgende:
Det er flertall mot norsk EU-medlemskap uavhengig av alder, kjønn, bosetning, inntekt, utdanningsnivå og husstandsstørrelse, ifølge avisen.


#95

Polyanna sa for siden:

Jeg tror generelt frontene er annerledes nå enn de var. Flere "idealister" som sist var mot, pga, "kapitalismen" ser nå det idealistiske prosjektet EU er.

Og flere "egoister" som ville inn pga. billige varer vil nå ikke det lenger, fordi det virker som om man er nødt til å hjelpe fattige og sånn.

:generaliserer:


#96

him sa for siden:

Jeg stemte vet ikke, er litt rusten.

Jeg skjønner ikke hva du mener her. Mener du: a) At EU er helt unikt i oppbygging? b) At det EU har gjort i forhold til fred og sikkerhet er helt unikt?

Hvis det er b) har du sikkert rett, jeg har ingen kompetanse på det feltet. Men hvis du mener oppbygging blir jeg overrasket. Jeg trodde både USA og Australia er jo bygget opp på samme måte som EU? Flere stater, med egne lover (ikke egen valuta dog) og eget styresett, men som er delvis under felles administrasjon. (Når det gjelder krig og fred og slikt, så er jeg usikker på hvor "gamle" NATO passer inn i forhold til EU? Noen som vet?)


#97

Polyanna sa for siden:

him: EU og USA har jo helt forskjellig utgangspunkt: Ulike språk, to nylige verdenskriger i bagasjen og generelt mange hundreårs fiendskap, ulike nasjoner, rett og slett. Fundamentalt forskjellige konstitusjoner (ulike former for parlamentarisme, monarki...).


#98

United sa for siden:

Hvis du med å hjelpe fattige her sikter til at EU hjelper Hellas, så er det fordi de er redde bl.a. for at deres egne banker skal kollapse. Det er ren økonomisk selvhjelp, ikke fordi de er snille.


#99

him sa for siden:

Ja, vi har selvfølgelig mer historie enn USA (eller det har vi jo ikke, men mer vestlig historie er det jeg mener). Jeg vet ikke heller om jeg er helt enig i at det ikke er flere nasjoner i USA, de har jo blant annet en mye høyere innvandring enn Europa, og i tillegg har USA kraftige subkulturer, chinatown, mormonere. Jeg vil jo også si at det er stor forskjell på folk fra Texas og Calefornia. At det er forskjellig språk tenker ikke jeg er noe spesielt? Det er mange land som har mange forskjellige språk innenfor samme landet (Norge har jo også samisk som et offisielt språk.)

Jeg er heller ikke helt overbevist om at konstitusjonene betyr så mye, når hele poenget er at man skal ha et overbygg? Hva tenker du at det skal bety i praksis?


#100

Candy Darling sa for siden:

Jada, og når de hjalp de østeuropeiske landene til å få økt kjøpekraft, var det også fordi det ville åpne et enormt nytt marked der hjulene ruller som på motorvei i stedet for et rustent vognhjul på kjerrevei. Det at man etterstreber økonomisk gunstige virkemidler betyr ikke at alt man gjør er feil. Mange vil til og med mene at vinn-vinn-situasjoner er noe som bør etterstrebes. Ikke alle, da.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.