Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Melkemat?

#1

Floksa sa for siden:

Jeg har MYE melk til overs for tiden.
Og trenger tips til ting jeg kan lage og fryse ned.
Har mylighet til å separere, slik at jeg får fløte og skummetmelk.


#2

Perhonen sa for siden:

Det går vel an å fryse ned melken for så å ta den opp igjen og bruke den i matlaging. Jeg klarer ikke å komme på en eneste rett som trenger mye melk og som kan fryses ned. Vaffel og pannekakerøre kanskje. Hvis du har noe å fryse det ned i er det jo veldig lettvint å ta frem ved behov.


#3

Frøy sa for siden:

Gome/dravle


#4

Syrinx sa for siden:

Du kan koke søst. Eller lage is.


#5

Nextlife sa for siden:

Koke en stor posjon gomme, lage puddinger i alle varianter, bakverk med melk.


#6

Mjau sa for siden:

Bruke melk i brød. Grøt til middag, og vaffel og kakao til kveldsmat. :)


#7

Floksa sa for siden:

Har lagd en runde gomme (ca 10l melk)og tenker å lage ganske mye mer.
Jeg bruker osteløpe og bare koker inn, tilsetter ørlite sukker, kanel og vaniljesukker helt på slutten. Vil gjerne ha flere oppskrifter. Gomme er noe vi bruker mye.
Bruker fløte som fettkilde i all bakst til vanlig, så tenkte å fryse ned ganske mange liter fløte, å fryse melk monner lite.
(skal fryse ned ca 1000l sist i mnd, men det blir kalvemat)

Men jeg trenger oppskrifter, ikke bare navn :knegg:
Søst? Dravle? : er egentlig byjente:


#8

Nextlife sa for siden:

Jeg lærte å koke gomme hos gamlemor i nabohuset, hun ville vært 100 år om noen dager om hun hadde levd.
Hun brukte 1 l melk og halvannen dl sur melk (kultur) som hun blenget med, litt sukker og kanelstang som fikk koke med hele tiden. Hadde hun rester av brunost fikk de også være med.
Når det nærmet seg innkokt likte hun å tilsette enten kardemomme eller hel anis (men ikke begge deler samtidig) og litt rosiner som fikk koke med det siste kvarteret.


#9

Frøy sa for siden:

Dravle er det du kaller for gome ser det ut som, mens min versjon av gome er med uanstendige mengder med kandissukker.


#10

Mrs. Longbottom sa for siden:

kan du lage mozzarella? eller cottage cheese?


#11

Floksa sa for siden:

Mozarelle er vel bøffelmelk. Men cc kan jeg lage det var lurt. Har du oppskrift eller må google trå til?



#13

Mjau sa for siden:

Skjørost. Så en toutubevideo om hvordan man lager det. Enkelt, og kan jo brukes til spekemat, dessert, og kanskje også i salat? Eller som mellommåltid slik man bruker cottagecheese?


#14

Perhonen sa for siden:

1000 liter? Det er ganske mye da, du må ha fryserom? Hvorfor blir så mye melk til overs? Dere har vel startet på en ny kvote nå? ( Regner med du bor på gård).

Min mor pleide å lage gomme eller brunost, men det var jo iikke snakk om mer enn til eget forbruk og litt til salg. Det var en liten gård.


#15

Floksa sa for siden:

Nytt kvoteår 1.mars :knegg: Og på grunn av endringer i drift her så har jeg ca 8000l melk for mye.....
Å fryse melk til kalver er ganske kurrant, all den tid jeg bor i Vinterland, dvs minusgrader. Problemet er finne beholdere som man kan fryse i og som lar seg håndtere etterpå.

Skjørost er godt, men svigermor lager det, så jeg har i overkant mye i frysen allerede.
Jeg synes ikke den funker som cottage chees?

Den mozarellaen så veldig spennende ut! Er Rennet det samme som osteløpe?


#16

Gerbera sa for siden:

Venninna mi lager en sinnsykt god Daimiskake, som det går med endel melk i, du kunne jo laget sånne for de neste 4-5 årene og hatt i fryseren! :knegg:


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jepp, det er det. Vi har laget mozzarella selv hjemme, det var ikke vanskelig, og den blir sikkert enda bedre med rå melk.


#18

Floksa sa for siden:

Men jeg har ikke mikrobølgeoven :snufs:



#20

mkj sa for siden:

For et teit system. Er det ingen du kan levere denne melka til som kan bruke den til noe? Evt om du kan produsere noe for salg selv? Kan du lage ost selv kanskje? Eller er det vanskelig? Kjerne smør?


#21

Floksa sa for siden:

Vi får levert den på meieriet, så jeg kommer ikke til å helle den i møkk kjelleren altså. Men vi får ca 20 øre/l for den og da er det billig melk å koke gomme av :jupp:


#22

mkj sa for siden:

Oi, da skjønner jeg du heller vil bruke den!


#23

Mrs. Longbottom sa for siden:

Du må jo lage ost, da. Vi kjøpte ostesett på nettet, men resultatene blir ikke optimale med butikkmelk.


#24

Milfrid sa for siden:

For et idiotisk system. :dåne:


#25

mkj sa for siden:

Hvis det nå blir smørmangel igjen så er det noe riv, rav ruskende galt.


#26

Observatøren sa for siden:

Det er noe riv, ruskende galt.

Hva med vafler til 17.mai? Pannekakerøre? Yoghurt?


#27

Floksa sa for siden:

Nei. Kvotesystemet er bra!! Virkelig! Det er mye idiotisk i norsk landbruks politikk men Kvotesystemet er ikke en av dem.


#28

Floksa sa for siden:

Ja.... Noe er galt. Men det er på mange måter ingens feil. Det brukes mer melkefett enn det brukes skummet melk. Det betyr at vi enten må overprodusere melk og dumpe tørrmelk på verdensmarkedet. Det har norske bønder sakt nei til. Da må melkefettet importeres. Problemet med det er at det mangel på melkefett også i resten av verden.


#29

Mrs. Longbottom sa for siden:

Hvorfor ikke? Dette kan jeg ingenting om, så kan du forklare?


#30

Floksa sa for siden:

Først og fremst fordi det regulerer markedet. Ved å ha kontroll på hvor oh hvem som produserer melken kan man også regulere hvilken jord som brukes til hva. Der jeg bor kan det ikke dyrkes korn eller grønnsaker. Det eneste som kan vokse her er gess. Hadde vi hatt fri produksjon av melk i hele landet ville all melken vært produsert på flate lavlandet. Da ville korn og grønnsaks produksjonen blitt byttet ut melke produksjon og og den jorda som bare kan dyrke gress ville blitt til skog igjen. Dessuten sikrer Kvotesystemet at jeg som produsent får levert råvarene. De hindret overproduksjon og sikret TINE og andre tilgang på melk hele året. Kvotene tilpasses, delvis, behov og etterspørsel. De landene i Europa som har kuttet kvotene ønsker seg systemet tilbake. Melkeproduksjon er ikke som en fabrikk man kan skru av og på. Ei død ku kan ikke melkes og det tar tre år å lage ei ny. Det kan ikke markedsstyres.


#31

Milfrid sa for siden:

Ja jeg vil gjerne også vite hvordan en ordning som gjør at man må selge melken sin så billig at det lønner seg å spørre på FP hva man kan bruke 10 000 l melk til, er bra. :nemlig:


#32

Floksa sa for siden:

Det høres veldig mye ut men i prosent er det en bitteliten del av det vi produserer i året.


#33

mkj sa for siden:

Men helt seriøst, er det ikke noe du kan produsere som du kan tjene penger på? Floksas gårdsgomme? Hjemmesyrnet youghurt,

Jeg aner ikke hva du har lov til å gjøre heller uten tusen godkjenninger fra alskens tilsyn, men et eller annet burde man vel kunne få lov til.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.